ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχουν» για την ψήφιση στη Βουλή και σενάρια για εκλογές

Με την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αύριο Πέμπτη, αναμένεται να «σφραγιστεί» το νέο, τρίτο στη σειρά μνημόνιο, τα τελευταία 5 χρόνια, που θα φέρει την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και όσων το ψηφίσουν. Με την ολοκλήρωση χτες τα ξημερώματα των διαπραγματεύσεων και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ξεκίνησε ταυτόχρονα και η σεναριολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών το επόμενο διάστημα, ενώ εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του χτες το απόγευμα προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφιση της συμφωνίας. «Η πρόθεσή μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους βουλευτές. Στη συνέχεια, μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου», αναφέρει η επιστολή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Βουλής απαντώντας στην επιστολή του πρωθυπουργού τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ της Τετάρτης για να αποφασίσει για το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία.

Την πρόβλεψη ότι θα αυξηθούν οι αρνητικές ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη ψήφιση του νέου μνημονίου, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα το σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. «Εκλογές δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση. Ούτε συνέδριο πρέπει να γίνει, καθώς θα πρόκειται για αυτοαναίρεση. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει σαφείς υπερκομματικές πρωτοβουλίες, με πρόσωπα ειδικού κοινωνικού και επιστημονικού κύρους. Οσοι συστήνουν στον Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές, είναι προς βλάβην του».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως «χρειάζεται νέα εντολή. Οσο κι αν είναι δύσκολο, όσο κι αν είναι επώδυνο. Δε γίνεται να μη γίνουν εκλογές και να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα». Ο Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι: «Το ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία είναι προφανές, για να μην πω και πρωτοφανές. Και τα δύο μάλλον ισχύουν και πρέπει να γίνει κάτι για να κυβερνηθεί η χώρα».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με δήλωσή του, σημείωσε πως: «Η κυβέρνηση, αντί να συγκρουστεί με τις εκβιαστικές επιλογές των κυρίαρχων κέντρων της ΕΕ, τα εγχώρια στηρίγματά τους και μαζί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι (...), επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της (...) Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα». Οι της «Αριστερής Πλατφόρμας», όταν μιλάνε για «προγραμματικές δεσμεύσεις», εννοούν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που προβλέπει ανάμεσα σε άλλα: «Συμφωνία για ευρωπαϊκό New Deal με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και «Σχέδιο που θα οδηγήσει με ασφάλεια στην ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Είναι σαφές ότι αυτό ακριβώς το πρόγραμμα κάνει λόγο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτά θέλει, λοιπόν, και η «Αριστερή Πλατφόρμα», που εγκαλεί την κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμά της.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Συμφωνία επί της αρχής σε τεχνικό επίπεδο

Επετεύχθη συμφωνία «επί της αρχής σε τεχνικό επίπεδο» εκτίμησε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ. «Αυτό που έχουμε, σ' αυτό το στάδιο, είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Δεν έχουμε προς το παρόν συμφωνία στο πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι που χρειαζόμαστε», διευκρίνισε. «Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία σε τεχνική βάση και οι συνομιλίες συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες», συνέχισε.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, «ήταν σε στενή επαφή με τις ομάδες που βρίσκονται επιτόπου και συνομίλησε χθες (σ.σ. Δευτέρα) τηλεφωνικά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα». Στο μεταξύ, ο Τσίπρας φέρεται να είχε, το βράδυ της Δευτέρας, επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Διαχέεται ότι στη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, ο Τσίπρας ζήτησε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Νέα επικοινωνία έγινε το απόγευμα της Τρίτης.

Σημειωτέον, το Βερολίνο φέρεται να επανέφερε το ζήτημα μιας συμφωνίας - «γέφυρα». Ηδη από τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση εξέφραζε ενστάσεις για την ταχύτητα των εξελίξεων, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο της Αθήνας (βλ. αξιολόγηση).

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παζαρεύει την ψήφο της στη συμφωνία με καθυστέρηση των εκλογών

Τα επόμενα βήματά τους σχεδιάζουν στη ΝΔ μπρος και στη συμφωνία που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή. Αξονας της αξιωματικής αντιπολίτευσης η καθυστέρηση των πρόωρων εκλογών και η επίτευξη «συναίνεσης» με την κυβέρνηση στα βασικά ώστε να προωθηθούν τάχιστα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για να οριστικοποιηθεί η στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία. Πρωτύτερα, σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Ευ. Μεϊμαράκη συνεδριάζει το Ατυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Βασικό ζητούμενό τους φαίνεται να είναι μια δέσμευση Τσίπρα ότι δεν εκπονεί σενάρια για πρόωρες εκλογές άμεσα, μέσα στο Σεπτέμβρη. Κι αυτό όχι γιατί στη ΝΔ εκτιμούν ότι δεν θα γίνουν τελικά εκλογές (άλλωστε, ο κομματικός μηχανισμός της τίθεται σταδιακά σε ετοιμότητα), αλλά για να είναι «πολιτικά εκτεθειμένος» ο πρωθυπουργός αν προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες, παρά μια προηγούμενη αντίθετη «δέσμευσή» του. Επίσης, στη ΝΔ υπολογίζουν ότι με μια ενδεχόμενη μετάθεση των εκλογών προς τα πίσω, στα τέλη Οκτώβρη ή Νοέμβρη, οι ψηφοφόροι θα έχουν πληρώσει μια - δυο δόσεις της φορολογίας εισοδήματος και κάποια δόση ΕΝΦΙΑ, μήπως και ψαλιδιστούν τα ποσοστά δημοφιλίας ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, και καθώς στη ΝΔ ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, ο Β. Μεϊμαράκης αναμένεται να κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, μετά τις 15 Αυγούστου.

ΠΟΤΑΜΙ
«Τσίπρας με νέο σχήμα από την παρούσα Βουλή»

Ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Ποτάμι, επισείοντας τους κινδύνους για την παραπέρα πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Αντιγυρίζουν, μάλιστα, στον πρωθυπουργό πως θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά με ένα νέο «σχήμα» από την παρούσα Βουλή... Ενδεικτικά, η βουλευτής του μορφώματος Χριστίνα Ταχιάου, μιλώντας χτες στο «Mega», επέμεινε πως είναι «μεγάλο πρόβλημα» αυτήν την περίοδο για τη χώρα να «σηκώσει» και εκλογές, οι οποίες «είναι ο υπ' αριθμόν 1 παράγοντας αστάθειας για την οικονομία». Επιπλέον, εκτίμησε: «Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε και μέσα από αυτήν τη Βουλή, ακόμη και μ' αυτούς τους συσχετισμούς, να διαμορφώσει ένα πολιτικό σχήμα και να κυβερνήσει, αλλά είναι κάτι που αρνείται να το κάνει. Ο κ. Τσίπρας συστηματικά κωλυσιεργεί και προφανώς αυτό είναι το μόνο που θέλει να κάνει. Οι εκλογές τώρα είναι μια νέα κωλυσιεργία, η οποία πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει. Δεν πρέπει όμως να είναι σίγουρος ότι ο κόσμος δεν θα τιμωρήσει όλους αυτούς που τον κορόιδεψαν χονδροειδώς».

Την ίδια ώρα, από τα κεντρικά του Ποταμιού, σημειώνουν σχετικά με τη συμφωνία που έχει καταλήξει η κυβέρνηση: «Οχι στο πρόγραμμα "γέφυρα" - ναι στις καθαρές συμφωνίες (...) Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Αντιθέτως, είναι μια συμφωνία χειρότερη από αυτήν που μπορούσε να πετύχει η χώρα πριν 2 ή 3 μήνες».

ΠΑΣΟΚ
«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ορίζοντα διετίας»

Προβληματισμό προκαλεί (και) στο ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ακόμα και μέσα στο Σεπτέμβρη, καθώς στο κόμμα εκφράζονται φόβοι για παραπέρα εξαΰλωσή του.

Σε αυτή τη βάση, στελέχη όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος λίγο - πολύ δηλώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, μόνο αν ο πρωθυπουργός δεσμευτεί ότι θα την υλοποιήσει και δεν θα προχωρήσει άμεσα σε εκλογές. «Δεν έχει αξία να ψηφίζουμε πράγματα που σε 1 - 2 μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσουν», είπε ο Κωνσταντινόπουλος. Πρόκρινε, δε, ως καλύτερη λύση μία κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με σταθερότητα για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Από κοντά κι ο Λεων. Γρηγοράκος, που με επιστολή του στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά ζητά να μη δώσει το ΠΑΣΟΚ «εν λευκώ υποταγή» στον Αλέξη Τσίπρα. «Αν δεν υπάρξει ένα κοινό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο με την κυβέρνηση, η στήριξή της εκ μέρους μας θα ισοδυναμούσε με εν λευκώ υποταγή στις προθέσεις της», σημειώνει.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας στο ΠΑΣΟΚ τη νέα συμφωνία, εξέδωσαν χτες ανακοίνωση αναφέροντας: «Η κυβέρνηση περνά πια οριστικά από την δημιουργική ασάφεια στην παράδοση άνευ όρων (...) Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα το επαχθέστερο (...) Φέρνουν νέο μνημόνιο που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με 14 δισ. ευρώ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ