ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι

Σύσκεψη την περασμένη Κυριακή στην Κατούνα, με πρωτοβουλία της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Συγκέντρωση - σύσκεψη στην πλατεία της Κατούνας διοργάνωσαν το πρωί της περασμένης Κυριακής η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας, για τα παλιά και νέα προβλήματα που συνθλίβουν τους αγροτοκτηνοτρόφους και την ανάγκη να δοθεί απάντηση στα μέτρα που φέρνει το τρίτο μνημόνιο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί στα τέλη Αυγούστου συγκέντρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, στον κόμβο Κουβαρά, αφού πρώτα γίνει συνεδρίαση των δυο Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων και με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων του νομού.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Παναγιώτης Καλογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Ο Θεόδωρος Γρίνος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, αναφέρθηκε στα ζητήματα που προκύπτουν από τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και τις εξισωτικές αποζημιώσεις που δε δόθηκαν, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τέλος, ο Μωλώνης Σπύρος, γγ της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρθηκε στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, που και η σημερινή συγκυβέρνηση προσπαθεί με πασαλέιμματα και ημίμετρα να διευθετήσει.

Να αναδειχτεί ο χαρακτήρας των μέτρων

Στη σύσκεψη συμμετείχε και πήρε το λόγο ο Νίκος Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «τα μέτρα του νέου μνημονίου θα είναι το τέλος για τη μικρομεσαία αγροτιά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή των μέτρων σε βάρος των αγροτών».

Κάλεσε τους αγρότες «να μην ξεγελαστούν απ' όλους αυτούς που συγκυβερνούν, ψηφίζουν, είναι υπέρ της ΕΕ, είναι με το κεφάλαιο και επιχειρούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα και φιλολαϊκοί. Από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι αγρότες πρέπει να καταδικάσουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοινωνικού αυτοματισμού που επιχειρείται, προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, που αποτελεί εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Οπως είπε, «αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη».

Ο Νίκος Μωραΐτης, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η αγροτική πολιτική είναι θέμα «καλής» ή «κακής» διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρείσαι γιατί παράγεις, που επιδοτείσαι για να ξεριζώνεις δυναμικές καλλιέργειες ή για να θάβεις προϊόντα. Ολα αυτά, τόνισε, τα λένε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις, να βγάλουν λάδι την ΕΕ και να κρύψουν - κατά βάθος - ότι συμφωνούν με αυτή την αντιαγροτική πολιτική».

Καμιά απογοήτευση - κανένας φόβος

Τόνισε ακόμα ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσα από την πλούσια πείρα τους, «χρειάζεται να αντιληφθούν ότι μόνο με τη δική τους συμμετοχή, με δυνάμωμα και συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων παντού, με αγωνιστική διεκδίκηση, μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν.

Να γυρίσουν την πλάτη τους στα νέα αναχώματα που στήνονται για να ανακόψουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να σκεφτούν βαθύτερα ότι αυτή τη στιγμή, όπως φάνηκε και στην ψηφοφορία στη Βουλή, υπάρχει μια άτυπη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που ψηφίζουν τα μνημόνια που τους ξεκληρίζουν».

Κλείνοντας, σημείωσε: «Μαζικά και μαχητικά, από σήμερα, οργανώνουμε την πάλη μας για να βάλουμε μπλόκο στο μνημόνιο και τα μέτρα τους. Καμιά απογοήτευση, κανένας φόβος και εφησυχασμός. Δίνουμε μάχη επιβίωσης σήμερα, ανοίγουμε το δρόμο για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας.

Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, με κεντρικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού σε τρόφιμα και της χώρας σε πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, με τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα εξασφαλίζει φτηνά ποιοτικά προϊόντα και σίγουρο σταθερό εισόδημα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ και την ΚΑΠ που μας ξεκληρίζουν και το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εργαζόμενοι - «λάστιχο»

Από εκθέσεις των κρατικών μηχανισμών και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επιβεβαιώνεται ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν διαρκώς έδαφος παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, μάλιστα, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», το μήνα Ιούλη, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν μόλις το 16% των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν, ανεξάρτητα από το «ισοζύγιο» προσλήψεων - απολύσεων. Ανάλογα, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι ο βασικός πυλώνας της όποιας ανάκαμψης πάει να καταγράψει η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, είναι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ και η ΕΕ, στην έκθεσή της για την απασχόληση, καταγράφει τη ραγδαία επέκταση των ελαστικών μορφών. Σε ορισμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο στη χώρα μας, το φαινόμενο της επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι ακόμα πιο έντονο.

***

Τι είναι αυτό που κάνει θελκτικές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στους επιχειρηματικούς ομίλους; Η δυνατότητα που δίνουν στην εργοδοσία να αυξάνει την εκμετάλλευση και άρα την υπεραξία που αποσπά από τον εργαζόμενο. Μάλιστα, η πανσπερμία των ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι τόσο μεγάλη, ώστε να καλύπτονται όλες οι ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων, που δεν είναι πάντα ίδιες από κλάδο σε κλάδο, ακόμα και μεταξύ τομέων δουλειάς μέσα στην ίδια επιχείρηση. Ετσι, έχουμε την ημιαπασχόληση, το ωρομίσθιο, τη μαθητεία, την εποχική εργασία, τις διαφόρων μορφών διευθετήσεις του εργάσιμου χρόνου και πάει λέγοντας. Τα παραδείγματα για το πώς κερδίζει η εργοδοσία σε καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι πολλά και αποκαλυπτικά.

***

Για παράδειγμα, με τα τετράωρα, ένας εργοδότης στο εμπόριο μπορεί να απασχολεί μια επιπλέον βάρδια τις ώρες αιχμής, χωρίς να υποχρεώνεται να προσλάβει εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Αν υπολογίσει κανείς ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το τετράωρο γίνεται πεντάωρο, εξάωρο και παραπάνω ακόμη, χωρίς επιπλέον αμοιβή, καταλαβαίνει ότι η εκμετάλλευση απογειώνεται. Ενα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα έρχεται από το χώρο του τουρισμού, όπου η μαθητεία κάνει θραύση: Για μια καμαριέρα έγγαμη, χωρίς προϋπηρεσία, που δουλεύει εποχικά και πληρώνεται με βάση τη σύμβαση, ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει σε μηνιαία βάση 1.466 ευρώ μεικτά, με βάση ακόμα και αυτήν την κατάπτυστη σύμβαση που έχει υπογράψει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται ο κατώτερος προβλεπόμενος μισθός, το εποχικό επίδομα, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, η δουλειά τις Κυριακές και οι εργοδοτικές εισφορές.

***

Αντίθετα, ένας «πρακτικάριος» στοιχίζει στο μεγαλοξενοδόχο μόλις 462 ευρώ το μήνα (!), χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση. Είναι δηλαδή τρεις φορές φτηνότερος από έναν εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία που αμείβεται με τη σύμβαση. Το στοιχείο αυτό δε δείχνει μόνο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που συνεπάγεται για τον εργοδότη η απασχόληση του «πρακτικάριου», αλλά και το μέγεθος της εργασιακής εκμετάλλευσης που υφίστανται χιλιάδες νέοι, με το μανδύα της πρακτικής άσκησης. Βέβαια, οι ανατροπές στην αγορά εργασίας, που θα βαθύνουν με το τρίτο μνημόνιο, δεν αφορούν μόνο την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αφορούν και μια σειρά βαθιές ανατροπές στους όρους δουλειάς, ακόμα και εκείνων των εργαζόμενων που απασχολούνται με πλήρη εργασία. Τέτοιες είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων για κατηγορίες όπως τα ΒΑΕ, άλλες θεσμικές προβλέψεις που περιέχονταν παλιότερα στις Συλλογικές Συμβάσεις. Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι εργαζόμενοι απασχολούνται ακόμη και 12ωρα χωρίς πληρωμή υπερωριών, αφού τους δίνεται σε άλλο χρόνο ανάλογο ρεπό. Αλλά η απώλεια της εργατικής δύναμης δεν αναπληρώνεται πλήρως, ενώ ο εργοδότης βγάζει μεγαλύτερη υπεραξία, άρα και κέρδος.

***

Επομένως, η κατάσταση επιδεινώνεται συνολικά για την εργατική τάξη, στο όνομα τού να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και να υποβοηθηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Οσο για τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνει η ΕΕ και τα κόμματά της για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, θυμίζουμε ότι η «ευελφάλεια», δηλαδή η «ευελιξία με ασφάλεια» στην αγορά εργασίας, ήταν από τους βασικούς στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας και μετά της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που βάζει στόχο τη θωράκιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και τη βελτίωση της θέσης τους στην παγκόσμια αγορά. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον που επιφυλάσσει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης σε εργαζόμενους και άνεργους, αν δεν αναδειχτεί ο λαός σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, είναι χαμοζωή και δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ