ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα 72ωρη εκεχειρία και διαπραγματεύσεις

Ως την Κυριακή συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα μέχρι τη νέα 3ήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Associated Press

Ως την Κυριακή συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα μέχρι τη νέα 3ήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής
ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενώ ο λαός της μαρτυρικής Γάζας μετράει τις πληγές του, εντείνονται στο Κάιρο οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που ξανάρχισαν χτες, έπειτα και από τη νέα τριήμερη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα. Η παλαιστινιακή πλευρά εστιάζει τις προσπάθειές της στην άρση του πολυετούς ισραηλινού αποκλεισμού, ενώ η ισραηλινή πιέζει για τον «αφοπλισμό» των κινημάτων αντίστασης του παλαιστινιακού λαού, εκβιάζοντας μία μακροπρόθεσμη εκεχειρία, ακόμη και με «προσωρινή» στρατιωτική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας έως ότου επιτευχθεί η ...«αποστρατιωτικοποίησή» της.

Ο Μπασάμ Σάλχι, εκπρόσωπος της «Χαμάς», δήλωσε πως στόχος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο είναι μία μακροπρόθεσμη συμφωνία «εντός 72 ωρών», στη βάση άρσης του ισραηλινού αποκλεισμού, σημειώνοντας πως εάν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε δε θα υπάρξει άλλη εκεχειρία παρά μόνο συνέχιση της σύγκρουσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Γουβάλ Στέινιτζ, μιλώντας χτες σε ισραηλινό ραδιοσταθμό, υποστήριξε ως απαραίτητο τον «αφοπλισμό» των Παλαιστινίων, λέγοντας πως είναι «κρίσιμος» για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας. Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με διπλωματικά μέσα είτε και με στρατιωτικά, απειλώντας με στρατιωτική λύση που θα «έδινε προσωρινά τον έλεγχο της Γάζας» στον ισραηλινό στρατό «προκειμένου να την αποστρατιωτικοποιήσει».

Μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας, που έχει μεταβεί στο Κάιρο, φέρεται πως απαίτησαν από τους Αιγύπτιους μεσολαβητές την παροχή εγγυήσεων πως τα όποια χρήματα και υλικά δοθούν στους Παλαιστίνιους για την ανοικοδόμηση της Γάζας να δοθούν «απευθείας στους εργολάβους» και σε όποιες ξένες οργανώσεις αναλάβουν σχετικό έργο στην περιοχή, για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι από τη «Χαμάς» για την κατασκευή νέων τσιμεντένιων σηράγγων στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάλ, μιλώντας χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκτίμησε ότι η νέα εκεχειρία είναι «επιτυχία» για την παλαιστινιακή πλευρά επειδή προωθεί τα παλαιστινιακά συμφέροντα. Οπως είπε, από τη μια διασφαλίζει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής αρωγής, ενώ από την άλλη θέτει επιτακτικά, ξανά, «σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο» το ζήτημα άρσης του ισραηλινού οικονομικού αποκλεισμού, που, όπως υπογράμμισε, είναι «δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού, προκειμένου να ζήσει χωρίς πείνα και αποκλεισμούς».

Ωστόσο, ως χτες, οι Ισραηλινοί αντιστέκονταν σθεναρά στις πιέσεις για πλήρη άρση του οικονομικού αποκλεισμού και ιδιαίτερα στην περίπτωση επαναλειτουργίας του αεροδρομίου και του λιμανιού της Γάζας. Δεν απορρίπτουν ωστόσο το ξανάνοιγμα του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα (στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο) ούτε τη διεύρυνση της θαλάσσιας περιοχής αλιείας για τους Παλαιστίνιους ψαράδες και την, υπό όρους, ξένη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ μιλώντας στο «Ρόιτερς», κάλεσε τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αράμπι, να επικοινωνήσει «με τις μεγάλες δυνάμεις του ΟΗΕ», την ΕΕ και όποιο άλλο διεθνή οργανισμό ενδιαφέρεται να βοηθήσει στις άμεσες ανάγκες του παλαιστινιακού λαού τις επόμενες επτά μέρες, προτείνοντας στο διάστημα αυτό Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να σεβαστούν την εκεχειρία για να δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου.

«Ανάσα» ανεφοδιασμού

Σε κάθε περίπτωση, η νέα εκεχειρία έδωσε χτες μια μικρή ανάσα στους περίπου 1.800.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, κάποιοι εκ των οποίων έσπευσαν να ανεφοδιαστούν σε βασικά τρόφιμα, καθαρό νερό και καύσιμα για τις γεννήτριες. Επιπλέον, μερικές χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείου έσπευσαν στις αρμόδιες αρχές ή στα σχολεία τους (σε όσα απ' αυτά απέμειναν) για να πάρουν τα απολυτήριά τους, έπειτα από σχετική ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Παιδείας.

Εντούτοις, αυτή τη μικρή «πολυτέλεια» ανεφοδιασμού με βασικά είδη δεν απόλαυσαν πολλοί από τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, οι οποίες (πάνω από 12.000 εκτιμά ο ΟΗΕ) καταστράφηκαν από τους ισραηλινούς πυραύλους. Ο νεότερος απολογισμός της κτηνωδίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφει τουλάχιστον 1.938 Παλαιστίνιους νεκρούς (μεταξύ των οποίων 450 παιδιά και βρέφη) και γύρω στους 10.000 τραυματίες, ενώ οι εκτοπισμένοι από τα ολικώς ή μερικώς κατεστραμμένα σπίτια τους φτάνουν τις 425.000.

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Το κλείσιμο ενός μήνα από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, το περασμένο Σάββατο, 8 Αυγούστου, έδωσε την αφορμή για την πραγματοποίηση μεγάλων διαδηλώσεων σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής.

Αίσθηση προκάλεσε η ανταπόκριση πολλών δεκάδων χιλιάδων Νοτιοαφρικανών στο κάλεσμα πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, οι οποίοι συμμετείχαν το Σάββατο σε μαζική διαδήλωση στο Κέιπ Τάουν με κεντρικό αίτημα το σταμάτημα της σφαγής του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Ογκώδεις και ειρηνικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με πιο χαρακτηριστικές εκείνες σε Λονδίνο, Παρίσι, Δουβλίνο, Ντόχα, Μελβούρνη και Σίδνεϊ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΔYTIKH ΟΧΘΗ
Η ισραηλινή θηριωδία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συμμετείχε σε Φεστιβάλ στη Φάρχα, κοντά στη Ραμάλα
Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συμμετείχε σε Φεστιβάλ στη Φάρχα, κοντά στη Ραμάλα
Με συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της «Φατάχ» και της «Χαμάς», καθώς και με τον αντιπρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου (Κοινοβούλιο), την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ (PLO) και την Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις επαφές της η αντιπροσωπεία των κινημάτων ειρήνης από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που έφτασε την περασμένη Παρασκευή στη Ραμάλα της Παλαιστίνης. Σκοπός της αποστολής, να εκφραστεί η έμπρακτη αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό, που για άλλη μια φορά αντιμετωπίζει τη φονική μηχανή του κράτους του Ισραήλ, και να καταγραφεί και καταγγελθεί η νέα θηριωδία.

Η αντιπροσωπεία αντιμετώπισε ό,τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι. Μπλόκα του ισραηλινού στρατού, ελέγχους και ανακρίσεις, καθυστερήσεις στις μετακινήσεις, π.χ. μια διαδρομή από το Αμμάν της Ιορδανίας έως τη Ραμάλα, η οποία σε κανονικές συνθήκες θα διαρκούσε 2 ώρες διήρκεσε 11 ώρες, πολλαπλές αλλαγές μεταφορικών μέσων.

Στις δύο πρώτες μέρες της παραμονής της στη Δυτική Οχθη δολοφονήθηκαν δύο νεαροί Παλαιστίνιοι κοντά στις πόλεις Ραμάλα και Νάμπλους, οι οποίοι πετούσαν πέτρες σε στρατιωτικές περιπολίες του Ισραήλ στα προάστια των πόλεων. Σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και πορείες στις πόλεις της Δυτικής Οχθης, ενώ σε ένδειξη πένθους για τα θύματα στη Γάζα αναβάλλονται γάμοι και γιορτές. Ο θυμός και η οργή των Παλαιστινίων είναι ορατά στα πρόσωπα των καθημερινών ανθρώπων στους δρόμους των πόλεων, ενώ ο βαριά οπλισμένος στρατός του Ισραήλ ενισχύει την παρουσία του στα προάστια των παλαιστινιακών πόλεων, περικυκλώνοντας έτσι τις πόλεις και οξύνοντας συνειδητά το ήδη τεταμένο κλίμα μέρα και νύχτα.

Μια απέραντη φυλακή

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ αποτελείται από τους: Χρίστο Κουρτελλάρη, γενικό γραμματέα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Ζουχάλ Οκουγιάν, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, και Ηρακλή Τσαβδαρίδη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ και την εκπρόσωπο της Επιτροπής Ειρήνης του Ισραήλ Αϊντα Τούμα. Στην πρώτη συνάντηση, στη Ραμάλα, η Παλαιστινιακή Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης (ΠΕΕΑ) καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, δήλωσε πως «με την επίσκεψή σας αποδεικνύετε πως οι καλοί φίλοι στην ανάγκη φαίνονται». Η κατάσταση που περιγράψανε οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι Ghasan Abdulah, Daoud Talhoumi και Aqel Takaz, είναι δραματική. «Η Λωρίδα της Γάζας, μια έκταση 367 τετραγωνικών χλμ., αποτελεί μια μεγάλη φυλακή, ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης με 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, όπου και πριν ξεκινήσει το Ισραήλ τη βάρβαρη και μονομερή του επίθεση στο λαό, σε αμάχους και παιδιά, καταστρέφοντας σχολεία, νοσοκομεία, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατοικίες, ο λαός υπέφερε με πάνω από 50% ανεργία. Αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν αν το Ισραήλ δεν είχε την πλήρη υποστήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων του. Το Ισραήλ έφυγε από τη Γάζα επίσημα το 2002 με το στρατό του, αλλά στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ ούτε από τη Γάζα, που παραμένει αποκλεισμένη από γη, αέρα και θάλασσα, αλλά και από την υπόλοιπη Παλαιστίνη. Σήμερα, μάλιστα, που διαπιστώθηκαν ευρήματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ανοιχτά της Γάζας, έχει κάθε συμφέρον να εμπλακεί με κάθε μέσο. Στη Δυτική Οχθη το Ισραήλ έχει κατασκευάσει τα τελευταία χρόνια εποικισμούς με 600.000 εποίκους και στην Ανατολική Ιερουσαλή αντίστοιχα με 200.000 εποίκους. Στόχο του αποτελεί η σταδιακή αλλαγή του δημογραφικού χάρτη στην περιοχή. Η συμφωνία του Οσλο, το 1994, δεν υλοποιήθηκε παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία κι αυτά έχουν στην πορεία καταστρατηγηθεί βάναυσα. Για παράδειγμα, προβλεπόταν το δικαίωμα σε 135.000 Παλαιστίνιους εργάτες να εργάζονται στην ισραηλινή βιομηχανία. Σήμερα αυτοί δεν φτάνουν ούτε τους 15.000. Ο Παλαιστινιακός λαός είναι θύμα τόσο της κατοχής όσο και των ιμπεριαλιστών που στηρίζουν και εξοπλίζουν το Ισραήλ, οι δε γειτονικές χώρες είναι είτε εναρμονισμένες με τους ιμπεριαλιστές, είτε έχουν τη δική τους ατζέντα και συμφέροντα».

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΕΑ συνέχισαν λέγοντας πως «ο λαός στη Γάζα έχει δικαίωμα να αντισταθεί, αλλά οι στόχοι των ισλαμιστικών δυνάμεων δεν εξυπηρετούν πάντα μόνο αυτό το δικαίωμα, βλέποντας τα γεγονότα και στη Συρία, στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, εκφράστηκε η ικανοποίηση για το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό σε δεκάδες χώρες αλλά και τη θαυμαστή δράση του κινήματος ειρήνης στο Ισραήλ, που αγωνίζεται μέσα σε μια όλο και πιο αντιδραστική κοινωνία ενός κράτους - τρομοκράτη, όπου παράλληλα το 60% του πλούτου της χώρας τον ελέγχουν 13 οικογένειες και η εκμετάλλευση αλλά και ο αυταρχισμός προς τον ίδιο το λαό αυξάνονται συνεχώς.

Καταγγελία των εγκλημάτων και της υποκρισίας των ιμπεριαλιστών

Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης υπογράμμισε: «Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας καταδίκη για τα ανεπανάληπτα σε βαρβαρότητα ισραηλινά εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού αλλά και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών, που πρόσφατα εξόπλισαν και ανεφοδίασαν το Ισραήλ με όπλα και πολεμικά υλικά αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ, που ούτε μία δεν τόλμησε έστω να καλέσει έναν Ισραηλινό πρέσβη και να διαμαρτυρηθεί για τη θηριωδία στη Γάζα απέναντι σε ανυπεράσπιστα παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, πόσο μάλλον να "παγώσει" ή να διακόψει τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες των χωρών τους με το Ισραήλ. Αποτελούν τους σιωπηλούς συνεργούς ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, μιας αργής γενοκτονίας ενός λαού».

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη λύση χωρίς την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ, στα σύνορα της 4ης Ιούνη 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το ΠΣΕ απαιτεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και το δικαίωμα στην επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης (PPP) με αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τρία μέλη του Πολιτικού Γραφείου του, τους Ghasan Khatib, Rida Awadala και Fadwa Khader, όπου τονίστηκε η μεγάλη εκτίμηση προς το ΠΣΕ και τα μέλη του και στη συνέχεια έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την ισραηλινή επίθεση που ξεπερνάει σε ένταση και διάρκεια αλλά, πρώτα απ' όλα, σε συνέπειες κάθε άλλη προηγούμενη, ενώ μόνο στην τελευταία 10ετία έχουν γίνει 8 επιθέσεις.

Σχεδόν 60 χιλιάδες βόμβες έριξε το Ισραήλ στη Γάζα

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έκανε σε ένα μήνα ρίψη 59.200 βομβών και οβίδων, τις 7.000 από αέρα, τις 15.000 από πολεμικά πλοία και 36.000 από άρματα μάχης. Επληξε 13 νοσοκομεία, 12 Κέντρα Υγείας, όπου σκοτώθηκαν και 16 γιατροί και νοσηλευτές. Χτυπήθηκαν 188 σχολεία και 6 πανεπιστήμια. 152.000 μαθητές δεν έχουν σχολείο πια, και αντίστοιχα 10.000 φοιτητές πανεπιστήμιο. Οι νεκροί είχαν φτάσει στις 8/8 τους 1.960, ανάμεσά τους 435 παιδιά, 79 ηλικιωμένοι και 256 γυναίκες. Οι τραυματίες αριθμούσαν τους 9.600 εκ των οποίων οι 2.870 είναι παιδιά και οι 1.900 γυναίκες. Οι κατεστραμμένες κατοικίες αριθμούν τις 10.000, εκ των οποίων οι 1.724 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους είναι 475.000, εκ των οποίων οι 310.000 έλαβαν το κυνικό προειδοποιητικό τηλεφώνημα από τον ισραηλινό στρατό λίγα λεπτά πριν. Από τη μεριά του το Ισραήλ μετράει 67 νεκρούς, εκ των οποίων οι 64 είναι στρατιώτες που εισέβαλαν στη Γάζα.

Η αντιπροσωπεία του PPP τόνισε πως η δύναμη πυρός που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα στο άθροισμά της ξεπερνάει αυτό της ατομικής βόμβας που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα.

Το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης τόνισε ότι παράλληλα με τις συνομιλίες για εκεχειρία στο Κάιρο και την ανάγκη να σταματήσει η σφαγή του λαού στη Γάζα, πρέπει να δυναμώσει η πίεση σε όλα τα επίπεδα και η έμπρακτη αλληλεγγύη με ένα βασικό αίτημα: ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Χρίστος Κουρτελλάρης, μεταφέροντας από τη μεριά του την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού, υπογράμμισε πως «στην Κύπρο γνωρίζουμε καλά τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, και πριν αλλά ιδιαίτερα από το 1974 με την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή 37% της πατρίδας μας αλλά και ως γείτονες στην ίδια περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η κυβέρνηση της Κύπρου αναφέρεται στα θύματα αμάχων στη Γάζα ως "παράπλευρες απώλειες", κάτι που προσβάλλει και τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν 40 χρόνια πριν με την εισβολή».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Zuhal Okuyan, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Τουρκίας είναι στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Ρ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του, που προσπαθούν να παίξουν με τα συναισθήματα του λαού, ενώ στηρίζει στην πραγματικότητα το Ισραήλ, και πρωτοστατεί από κοινού με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία σε εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

Συνάντηση με την Επιτροπή Ειρήνης του Ισραήλ

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας και Ισραήλ συμμετείχαν επίσης στην έναρξη των εκδηλώσεων του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ στη Φάρχα (χωριό της επαρχίας Ραμάλα), ενώ την Κυριακή επισκέφτηκαν στην Ιερουσαλήμ νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται τραυματίες - παιδιά από τη Γάζα.

Χτες είχαν προγραμματιστεί συνάντηση στο Τελ Αβίβ με την Επιτροπή Ειρήνης Ισραήλ, με επικεφαλής την Aida Touma, αλλά και στη Χάιφα συναντήσεις με το ΚΚ Ισραήλ με επικεφαλής τον ΓΓ του, Mohamed Nafaa, και βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα (Hadash). Επίσης, συναντήσεις με το συντονιστικό των κινημάτων που οργανώνουν εδώ και ένα μήνα μαζικές πορείες καταδίκης του ισραηλινού καθεστώτος μέσα στο Ισραήλ. Χαρακτηριστική της έντονης ενόχλησης της κυβέρνησης, σε αυτό το πλαίσιο, είναι η απαγόρευση αντίστοιχης συγκέντρωσης για το Σάββατο στο Τελ Αβίβ, με την αιτιολογία ότι «το Ισραήλ βρίσκεται υπό την απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας

Το ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας στην καμπάνια αλληλεγγύης της ΠΣΟ και της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων, κατέθεσε ήδη τα πρώτα χρήματα που συγκεντρώθηκαν. Ακόμα, συγκεντρώθηκαν φάρμακα από την ΠΑΣΕΒΕ από εργαζόμενους και ανέργους.

Η συγκέντρωση βοήθειας για τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό συνεχίζεται και το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχίσουν τη συγκέντρωση χρημάτων και φαρμάκων.

Συναυλία συμπαράστασης

Συναυλία συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης διοργανώθηκε χτες το βράδυ, έξω από την πρεσβεία της Παλαιστίνης στο Παλαιό Ψυχικό. Στην εκδήλωση που έγινε για να να συγκεντρωθούν φάρμακα για τη δοκιμαζόμενη Λωρίδα της Γάζας, τραγούδησε ο Βασίλης Λέκκας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ