ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Νέες παροχές και προνόμια αποφάσισε να παραχωρήσει η κυβέρνηση στους ...ταλαίπωρους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας. Κι αφού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πρόλαβαν και τους είχαν παραχωρήσει πλήρη απαλλαγή από φόρους και ατέλεια σε καύσιμα και λιπαντικά, οι σημερινοί κυβερνώντες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παραπέρα «απελευθέρωση» των εισιτηρίων και να τους επιχορηγήσουν τη ναυπήγηση νέων πλοίων. Αλλωστε, δε θα βγάλουν από την τσέπη τους οι κυβερνώντες τα λεφτά, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»...

Μετά απ' όλ' αυτά, τι λέτε, θα βελτιωθεί η κατάσταση στην ακτοπλοΐα; Τα ήδη τεράστια κέρδη των ακτοπλόων εφοπλιστών, πάντως, θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα. Οσο για τους εργαζόμενους, που θέλουν να ταξιδέψουν, τους κατοίκους των νησιών και τους ναυτεργάτες, τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Κι έτσι, θα πορεύονται, όσο τα πλοία είναι στα χέρια των εφοπλιστών και ασκείται η αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου, μια από τη ΝΔ, μια από το ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας...

Αντε, πάλι, τα ελλείμματα του Δημοσίου, οι «μαύρες τρύπες» και όλα τα συναφή. Πάτωσαν τα έσοδα, στα ύψη τα έξοδα, λένε τα επίσημα στοιχεία και τα σενάρια για νέα, ακόμη περισσότερα και σκληρότερα μέτρα λιτότητας πάνε κι έρχονται.

Προφανώς, το βασικό και χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλιστικού κράτους θα γνωρίσει νέες μέρες δόξας. Κι αν δεν ξέρετε το γνώρισμα αυτό, το αναφέρουμε εκλαϊκευμένα: Να καταληστεύει τα λαϊκά στρώματα με το 'να χέρι και με τ' άλλο, να μοιράζει απλόχερα τον πλούτο στην ολιγαρχία. Μοχλό αναδιανομής του παραγόμενου από τους εργαζόμενους κοινωνικού πλούτου, το λένε οι οικονομολόγοι. Μια αναδιανομή, που θα γίνεται συνεχώς και περισσότερο άνιση, άδικη και εγκληματική, όσο θα βρίσκεται η εξουσία στα χέρια της πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκπροσώπων της.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.


Η ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ: «Οι πολλές διευκολύνσεις και τα προνόμια που συλλήβδην όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει στους ακτοπλόους εφοπλιστές είναι πολλά. Ουσιαστικά, πρόκειται για έμμεσες επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα:

Πληρώνουν σχεδόν μηδενικό φόρο για τα έσοδα από επιβατηγά πλοία τους... Τα καύσιμα και τα λιπαντικά των πλοίων τους τα προμηθεύονται ατελώς, δηλαδή χωρίς δασμούς και φόρους. Επιδοτούνται έμμεσα από το ΝΑΤ, που ικανοποιεί μονίμως απαράδεκτα αιτήματά τους... Θυμίζουμε, επίσης, πως αρκετές ακτοπλοϊκές εταιρείες ευνοήθηκαν από την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας μεγάλα ποσά». (Από το ρεπορτάζ στο «Εθνος»).

ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: «Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε οι συμβάσεις για την εξυπηρέτηση των νησιών της άγονης γραμμής να ανατίθενται για διάστημα μέχρι πέντε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δώδεκα ετών, αλλά και να θεσπιστούν ποιοτικά κριτήρια για τα πλοία που θα εξυπηρετούν τα σχετικά δρομολόγια, ώστε να ενθαρρύνονται τα νεότερα και ταχύτερα.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει, ενδεχομένως, επιδότηση από το δάνειο των 3 δισ. ευρώ, που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρότι το κύριο μέρος του θα διατεθεί για εκσυγχρονισμό των λιμανιών» (Από το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»).

ΗΜΙΜΕΤΡΑ...: «Απαράδεκτη η εικόνα της ακτοπλοΐας, αλλά και των λιμανιών, όπως επισήμανε και χθες η "Ε", φαίνεται να μη συγκινεί τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος προσπαθεί με ημίμετρα και πολλά λόγια να "ρυθμίσει" τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και ταυτόχρονα να μην ενοχλήσει τους εφοπλιστές ακτοπλοΐας, οι οποίοι αδιαφορούν σαφέστατα για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ανυπεράσπιστοι πελάτες τους. Τους απειλεί με πρόστιμα και ριζικές αλλαγές, κυρίως όσον αφορά τα επιδοτούμενα δρομολόγια, αλλά ως εκεί...» (Από το κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ τα ΙΧ των «φτωχών»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ξένοι ζωντανεύουν τη Σοφοκλέους

ΤΑ ΝΕΑ: Ακριβαίνουν την... ταλαιπωρία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΛΕΓΧΟΙ της εφορίας made in... USA

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα αύξηση του ΦΠΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Παναγιά μαζί σας! Εκτακτα μέτρα στα λιμάνια...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ - μυστήριο του επικεφαλής της ΕΥΠ στο Κοσσυφοπέδιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 37 ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΗΜΟΥ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ από 1ης Σεπτεμβρίου

Η ΧΩΡΑ: Επιδότηση 550.000 ευρώ σε μικρομεσαίους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΦΑΓΕ Ο ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ 30.000 μετανάστες σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία!!!

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» στα λιμάνια

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΑΥΡΟΣ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για την ακτοπλοΐα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Απ' το κακό στο χειρότερο

«... Παρ' όλα αυτά, παρ' όλη τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει και παρά τα πρόσθετα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει - όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ και η αναβίωση του ΣΔΟΕ - τα δημόσια έσοδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, το έλλειμμα εκτινάχτηκε σε ύψος - ρεκόρ και βέβαια οι στόχοι του προϋπολογισμού ακούγονται πλέον σαν παραμύθι για μικρά παιδιά» (Από το κύριο άρθρο των «Νέων»).

Αμερικάνικα ...κόλπα

«Αμερικανικού τύπου ελέγχους θα διενεργεί η εφορία από το φθινόπωρο στις επιχειρήσεις. Εφόσον οι ελεγχόμενοι οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι ελεγκτές θα καταγράφουν τις απαιτήσεις που έχουν από πελάτες τους, καθώς και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στη συνέχεια θα ενημερώνουν τα δικαστικά τμήματα των αρμοδίων ΔΟΥ, ώστε να προχωρούν σε κατασχέσεις!» (Από το ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο»).

Κατασχέσεις ΙΧ

«Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν πάρει οι αιτήσεις για κατασχέσεις ΙΧ, καθώς από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Ιουλίου (που ήταν ανοικτά τα δικαστήρια) είχαν κατατεθεί περισσότερες από 25.000 αιτήσεις και εκτιμάται ότι μέχρι τέλους του έτους ο αριθμός τους θα προσεγγίσει τις 45.000. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν μικρού κυβισμού αυτοκίνητα, μ' άλλα λόγια δηλαδή στο σφυρί βγαίνει το ΙΧ του φτωχού...» (Από το ρεπορτάζ του «Εθνους»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ