ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Κυβερνητικός εμπαιγμός γύρω από τα ασήκωτα χαράτσια

Eurokinissi

Με ελιγμούς γύρω από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επιχειρεί η συγκυβέρνηση να «διορθώσει» ορισμένες από τις παρατηρούμενες αστοχίες και τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου σε ό,τι αφορά τα μόνιμα ασήκωτα χαράτσια που προβλέπονται για λαϊκή στέγη και μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Σε αυτό πλαίσιο, από το υπουργείο Οικονομικών δρομολογείται η νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Παράλληλα σχεδιάζεται και η μετάθεση κατά 1 μήνα των προβλεπόμενων δόσεων.

Οι κυβερνητικές «διορθώσεις», δεν αλλάζουν ούτε κατά κεραία την ουσία της εφαρμοζόμενης φορομπηχτικής πολιτικής. Ο ΕΝΦΙΑ, ανεξάρτητα, από τις όποιες τροποποιήσεις και «διορθώσεις» αποτελεί αντιλαϊκό μέτρο μόνιμου χαρακτήρα. Επιβάλλεται πάνω σε κάθε σπιθαμή γης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα. Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα, έτσι ώστε οι μεγαλοϊδιοκτήτες πολλών κτισμάτων (π.χ. εταιρείες real estate) να μην επιβαρύνονται από τη φορολογική κλίμακα. Επιπλέον, για πρώτη φορά από το 2014, το χαράτσι θα ισχύει στις αγροτικές εκτάσεις και κάθε είδους αγροτικές καλλιέργειες, σε περιοχές εκτός σχεδίου, σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε κάθε είδους εδαφικές εκτάσεις. Στον αντίποδα προβλέπονται προκλητικές μειώσεις φόρου για τις βιομηχανίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, ελαφρύνσεις γα μεγάλες και συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης, καθώς και απαλλαγές για «εξωχώριες» (οφσόρ) εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο όρος «ενιαίος φόρος ακινήτων», αφού το μόνο που «ενσωματώνει», δηλαδή καταργεί, διασπείροντας το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι ο φόρος πάνω στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την προσωπική ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πλέον, οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.

Χτύπημα για ανέργους και φτωχά νοικοκυριά

Βροχή πέφτουν τα νέα χαράτσια σε ανέργους και οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν το συγκεκριμένο χαράτσι. Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χορηγεί ...έκπτωση 50% σε κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν να πληρώσουν, ασκώντας στην πραγματικότητα εκβιασμό σε βάρος τους. Κι αυτό επειδή, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνει τα παρακάτω κριτήρια:

  • Ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα παιδιά να μην έχουν «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία! Θα πρέπει, δηλαδή, να τις εξοφλήσουν προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.
  • Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι χαμηλότερο από 7.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα.
  • Επιπλέον, οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Προκειμένου να διασφαλίσουν την «εισπραξιμότητα» του νέου φόρου, απαγορεύουν κάθε μεταβίβαση του ακινήτου, καθιστώντας υπεύθυνους τους συμβολαιογράφους και τους υπεύθυνους κτηματολογικών γραφείων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση καταβάλλουν πρόστιμο 5.000 ευρώ. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτου σε τρίτο, ο οποίος με τη σειρά του θα αναλάβει την εξυπηρέτηση του χρέους προς την Εφορία...

Σε κάθε περίπτωση, τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα νέα ασήκωτα χαράτσια, τα οποία απογειώνονται ακόμη περισσότερο από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αποστέλλει η Εφορία σχετικά με τους φόρους πάνω στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία θα διαμορφώνονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Ηδη, τα κάθε είδους νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό μέσα στο Α' εξάμηνο του 2014, ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, με ρυθμό διόγκωσης ύψους 1 δισ. ευρώ το μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκλειστικά για λόγους διαχείρισης της κατάστασης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει την αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Λόγος γίνεται για δυνατότητα αποπληρωμής τους, ενδεχομένως μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών.

Χαράτσια και πρόστιμα

Σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα εξοφλήσουν στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και τόκους που θα προσαυξήσουν σε εξωφρενικά ύψη τα χρέη τους, συγκεκριμένα κατά 11,46% για 2 μήνες καθυστέρησης και κατά 28,5% για καθυστέρηση ενός έτους!

Ειδικότερα προβλέπονται:

α) Πρόστιμο το οποίο διαμορφώνεται στο 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής. Εάν η καθυστέρηση καταβολής του φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20% της αρχικής οφειλής, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.

β) Τόκοι προσαύξησης οι οποίοι ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Οι τόκοι επί των φορολογικών οφειλών αρχίζουν να «τρέχουν» από την επόμενη μέρα της λήξης της κανονικής προθεσμίας πληρωμής και θα υπολογίζονται και επί του αθροίσματος οφειλής και προστίμων!


Αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα, επιδοτήσεις στο κεφάλαιο

Απόσπασμα από παρέμβαση της Τασίας Τσατσούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε πρωινή εκπομπή, για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ

Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 παρενέβη, χτες, η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για ζητήματα της επικαιρότητας απ' όπου και τα ακόλουθα αποσπάσματα. Σχετικά με το θέμα της φορολογίας στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τόνισε:

«Αυτό που επιδιώκεται είναι να αφαιμάξουν το λαϊκό εισόδημα για να το δώσουν ως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και αυτή είναι η προοπτική. Η όποια ανάπτυξη θα δομηθεί στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και στα τσακισμένα λαϊκά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα ζήσει και με τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα ζητήματα που έχει μπροστά του. Επειδή συζητιέται από τη μεριά της κυβέρνησης, ειδικά το ζήτημα τάχα της μείωσης των αδικιών και της μείωσης της φορολογίας, νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε καθαροί εδώ πέρα γιατί υπάρχει αποπροσανατολισμός.

Δηλαδή, όταν μιλάνε για μειώσεις φόρων μιλάνε για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα μιλάνε και μιλάνε συγκεκριμένα. Για το μόνο που έχει κουβεντιάσει σήμερα όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες είναι για την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αν θεωρείται αυτό ελάφρυνση σε τελική ανάλυση... Και την ίδια στιγμή η λαϊκή οικογένεια έχει έναν φόρο που ξεκίνησε προσωρινός και γίνεται μόνιμος και μεγαλώνει. Και σήμερα είπατε εσείς ένα παράδειγμα για το χωριό τάδε που εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη περιουσία από τον επιχειρηματία, από τον άνθρωπο που μένει στην Πολιτεία. Από τη μεριά της κυβέρνησης είναι κατανοητό γιατί εκπροσωπεί συγκεκριμένη τάξη και συγκεκριμένα συμφέροντα. Και φυσικά κατανοητό είναι και από τη μεριά της ΕΕ, ποιον στηρίζει, ποιον δρόμο προτείνει και φυσικά δεν είναι θέμα ότι πιέζεται, έχουν συναποφασίσει. Αρα, εδώ πρέπει να κεντράρουμε στην ανάγκη του ίδιου του λαϊκού νοικοκυριού τι δρόμο θα διαλέξει απέναντι σε αυτή την κατάσταση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ