ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Μόνη λύση η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία

Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Ερατώς Κοζάκου - Μαρκουλλή στην Αθήνα

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποίησε χτες την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Εκ μέρους του Κόμματος, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Στην πολιτική του Κόμματος το Κυπριακό έχει ιδιαίτερη θέση και ιστορικά και σήμερα. Παρακολουθούμε τις προσπάθειες που κάνει η κυπριακή Προεδρία για την επίλυση του Κυπριακού, που για μας μια διάσταση πρέπει να έχει, όπως και για τον κυπριακό λαό και την κυπριακή Προεδρία, τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους, διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία. Καμία άλλη θέση δεν μπορεί να ωφελήσει ούτε τους Ελληνοκύπριους, ούτε τους Τουρκοκύπριους, ούτε τους λαούς στην περιοχή.

Με την πολιτική που εμείς προβάλλουμε στην Ελλάδα για το Αιγαίο, και για τη γενικότερη περιοχή, στηρίζουμε τον κυπριακό αγώνα, την κυπριακή προσπάθεια καθώς μια πτυχή του ζητήματος, πέρα από τη στάση της ηγεσίας της Τουρκίας, σχετίζεται με τις γενικότερες αντιθέσεις και εξελίξεις στην περιοχή. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό και των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων, στη μία και μόνο λύση που χρειάζεται. Ομοσπονδία με μια ενιαία διεθνή προσωπικότητα και με μια προσπάθεια βεβαίως προσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αλλωστε, στον ίδιο τόπο ζουν και τα συμφέροντά τους είναι απολύτως ενιαία».

Στη δική της δήλωση η Κύπρια υπουργός ευχαρίστησε «για τη συνεχή συμπαράσταση που έχουμε από το ΚΚΕ» και στάθηκε ιδιαίτερα «στο τεράστιο εμπόδιο που λέγεται τουρκική αδιαλλαξία», συμπληρώνοντας ότι «οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν, γιατί σαν λαός, σαν κράτος δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι την επίτευξη της λύσης».

Νωρίτερα, η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή είχε συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της. Στη συνάντηση με τον Στ. Λαμπρινίδη, εκτός από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συζητήθηκαν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, οι εξελίξεις στην οικονομία, στη Μέση Ανατολή, καθώς και η προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους και των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεκφεύγει για τις αποκαλύψεις σχετικά με το Αιγαίο

Συζητάμε αλλά δεν έχουμε καταλήξει, λένε οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών

Στη λογική του «άλλα λόγια...» κινήθηκαν χτες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σχετικά με τα όσα αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Ντ. Μπουλούκμπασι για το πραγματικό περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών διπραγματεύσεων σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Ο Μπουλούκμπασι ισχυρίζεται ότι στο τραπέζι των διμερών συνομιλιών - και μάλιστα ως πρόταση της ελληνικής πλευράς - τέθηκε ζήτημα επιλεκτικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια μόνο στις περιοχές εκείνες του Αιγαίου για τις οποίες η Τουρκία δεν εγείρει ενστάσεις.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης, έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό» και αναλώθηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις για «το δικαίωμα στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει ότι πρέπει να το κάνει», πράγμα ωστόσο που δεν απαντάει στο αν τέθηκε ζήτημα επιλεκτικής επέκτασης, στην ουσία δέσμευσης για μη επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Είπε ακόμα πως «η Ελλάδα έχει δηλώσει ρητά, επανειλημμένως, ότι σέβεται την εμπιστευτικότητα αυτών των συζητήσεων και ότι αν δεν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα, η σωστή λύση είναι να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης». Δηλαδή, κατηγορεί τον Τούρκο διπλωμάτη, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν βασικός διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς, πως δεν τηρεί την εμπιστευτικότητα!

Επιχειρώντας αντιπερισπασμό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας: «Είναι μεγάλο λάθος να υιοθετούν κάποιοι στην Ελλάδα δημοσιεύματα, φήμες ή θεωρίες, οι οποίες έχουν επανειλημμένα διαψευστεί και ελπίζω αυτό να σταματήσει εδώ και τώρα».

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε, χτες, σε ραδιοφωνική συνέντευξη και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 1999 - 2004, περίοδο στην οποία αναφέρεται και ο Τούρκος διπλωμάτης. «Από αυτά που γράφει στο βιβλίο του, αναφέρει ο υπουργός Αμυνας, από τα οποία εμείς μένουμε μόνο σε αυτά που δημοσιεύουν οι εφημερίδες, μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει, τίποτε δεν είχε συμφωνηθεί», είπε.

Ουσιαστικά ο Π. Μπεγλίτης είναι εκτός θέματος, αφού το ζήτημα δεν είναι αν έχουν συμφωνηθεί με υπογραφές και σφραγίδες, αλλά αν τέθηκε στο τραπέζι ένα τέτοιο ζήτημα και μάλιστα από την πλευρά της Ελλάδας. Σε αυτό δεν απαντάει και απλά αναφέρει πως «γίνονταν ασφαλώς διερευνητικές επαφές και απανωτοί κύκλοι διερευνητικών επαφών». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «υπήρχαν πολλά θέματα ανοιχτά μέχρι το Φεβρουάριο του 2004 ουσιαστικά (...) Είχαμε πολλά αδιευκρίνιστα θέματα και βεβαίως από την πλευρά της Τουρκίας ετίθεντο, με μονομερή τρόπο, πολλά αιτήματα, τα οποία δεν γίνονταν δεκτά από τη δική μας πλευρά».

Μετά απ' όλα τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι η δήλωση Μπεγλίτη ότι «δεν φτάσαμε σε συμφωνία (...) Δεν ισχύει αυτό και το διαψεύδω με απόλυτο τρόπο».

Στην Αθήνα ξανά ο ΥΠΕΞ του Καντάφι

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καντάφι Αμπντουλαντί αλ Ομπεϊντί, είχε χτες στην Αθήνα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, επιβεβαιώνοντας την ενεργό εμπλοκή της χώρας στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις «διαπραγματεύσεις» υπό την πίεση των όπλων για την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Η επίσκεψη Αλ Ομπεϊντί στην Αθήνα, είναι η δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες, καθώς βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλη, για να συναντήσει τον Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών - μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχαν επίσημες δηλώσεις - ο Αλ Ομπεϊντί αναμενόταν να «μεταφέρει μήνυμα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι» με στόχο αυτό να φτάσει μέσω της ελληνικής κυβέρνησης στην ΕΕ και ενώ η Ελλάδα παραμένει ορμητήριο των πολεμικών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Στ. Λαμπρινίδης βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τόσο με αρμόδια επίτροπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κ. Αστον, όσο και με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Σήμερα, Παρασκευή 12/8, συγκέντρωση στην πλατεία Κατασταρίου Ζακύνθου, με θέμα «Αντιπυρική προστασία - Δάση λαϊκή περιουσία».
  • Σήμερα, επίσης, εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο Πουλάκου στις Αιγιές Λακωνίας στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • H NΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα στις 8.30 στην Κόκλα συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.
Σήμερα στην Κάρυστο

Σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην παραλία Καρύστου, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ