ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι στα ωράρια των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών

Παρεμβάσεις την Κυριακή σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης

Παρεμβάσεις σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης οργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 14/7, με σύνθημα «Οχι στα ωράρια των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών».

Με αφορμή το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 14 Ιούλη στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, αλλά και την «απελευθέρωση» της λειτουργίας τους όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη σε μια σειρά από περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β) προκειμένου να προχωρήσουν σε εξορμήσεις και παρεμβάσεις.

Το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία έχει την υπογραφή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβερνητική αλλαγή δεν πρέπει να μας καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και εφησυχασμού. Η ΝΔ θα συνεχίσει να υλοποιεί και να ενισχύει τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο Σύλλογος.

Επισημαίνει ότι το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές «είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινής γραμμής της νέας κυβέρνησης ΝΔ με την προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ, των υπόλοιπων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ», καθώς η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας «έχει τις υπογραφές όλων - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο,τι ζούμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση, η κατάργηση των πόστων, τα 6ήμερα και τα "σπαστά" ωράρια, είναι εδώ. Ακόμα και η 7ήμερη εργασία που προανήγγειλε ο νέος πρωθυπουργός είναι κάτι που ζούμε ήδη στον κλάδο μας», σημειώνει ο Σύλλογος.

Απέναντι στην αντεργατική επίθεση, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τις εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς.

«Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε θέση στον αγώνα, να οργανωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, και να παλέψουμε με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες. Να δώσουμε συνέχεια και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, κατάργηση των "σπαστών" ωραρίων, κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που "απελευθερώνουν" το ωράριο, μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», αναφέρει.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
Συνεχίζουν την επίσχεση οι απλήρωτοι συμβασιούχοι

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι απλήρωτοι συμβασιούχοι που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Μετσόβου, μέσω του προγράμματος εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (ΕΣΠΑ).

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, «οι προθέσεις για εξόφληση των εργαζομένων που έδωσε η δημοτική αρχή, δεν πληρώνουν κανένα λογαριασμό, δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Την Τετάρτη 10/7 ο Σύλλογος έκανε επίσης παρέμβαση στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενος για τη διακοπή της υδροδότησης στο σπίτι μιας από τις εργαζόμενες. «Το νερό επανασυνδέθηκε και έγινε δεκτό το αίτημα για διακανονισμό, αλλά είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να τηρηθεί ο διακανονισμός, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι», σημειώνει.

Επισημαίνει ακόμα ότι η στάση της δημοτικής αρχής έχει ως αποτέλεσμα «να υπολειτουργούν τόσο ο βρεφικός σταθμός του Μετσόβου όσο και ο παιδικός σταθμός της Χρυσοβίτσας».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων ξεκαθαρίζει πως «θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, να αγωνίζεται μαζί τους ώστε να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να ομαλοποιηθεί από εδώ και μπρος η μισθοδοσία τους, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για να πληρούνται οι αναλογίες παιδιών - παιδαγωγών, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει η ομηρία των συμβάσεων».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή για το βιβλίο.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock και metal μουσική, από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.

ΛΑΡΥΜΝΑ
Θάνατος 35χρονου εργάτη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

48ωρη απεργία σήμερα και αύριο

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες Πέμπτη, αυτήν τη φορά στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 35χρονο μόνιμο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος χτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν πάνω σε γερανογέφυρα. Οι συνθήκες στις οποίες συνέβη το ατύχημα δεν έχουν διευκρινιστεί παραπέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου και αποφάσισε να κηρύξει για σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» και αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στο χώρο δουλειάς.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρεμβάσεις για την εφαρμογή των ΣΣΕ

Εντείνονται οι παρεμβάσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).

Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, όπως αναφέρεται σε καταγγελία - δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χτες, «στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο "AZORES EXPRESS", της ναυτιλιακής εταιρείας "MEDLINES", το οποίο βρίσκεται στην επισκευαστική ζώνη του Περάματος, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία επιδιώκει την απόλυση του συνόλου των ναυτολογημένων ναυτεργατών, χωρίς να εφαρμόσει τη ΣΣΕ της ακτοπλοΐας και την προβλεπόμενη αποζημίωση».

Τα σωματεία απαιτούν «την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να μη γίνει καμία απόλυση ναυτεργάτη με παραβίαση της ΣΣΕ και της κείμενης νομοθεσίας».

Κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις υπαλλήλων για τη Μάνδρα

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πραγματοποίησαν χτες, με απόφαση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, εργαζόμενοι των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Εργων και Υποδομών ενάντια στις διώξεις συναδέλφων τους της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στους οποίους επιχειρείται να φορτωθούν ποινικές ευθύνες για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα.

Χτες κατέθεσαν στον ανακριτή τέσσερις υπάλληλοι, ενώ σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν άλλοι δύο.

Το ΔΣ του Συλλόγου θα παρευρίσκεται και σήμερα στα δικαστήρια, συμπαραστεκόμενο στους εργαζόμενους.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Κάλεσμα στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ να το ενισχύσουν στις αρχαιρεσίες που γίνονται σήμερα Παρασκευή, για την εκλογή νέας διοίκησης στο Συνδικάτο καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και Ομοσπονδία, απευθύνει με ανακοίνωσή του το «Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο». Οπως επισημαίνει, «την επομένη των εκλογών απαιτείται η κλιμάκωση του αγώνα για την επανασύσταση του ΙΓΜΕ» και το Συνδικάτο να παίξει ουσιαστικό ρόλο «στις νέες δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε σαν εργαζόμενοι και Ινστιτούτο».
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας αύριο Σάββατο (6 μ.μ. - 10 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου, την Κυριακή 14/7 (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και τη Δευτέρα 15/7 (6 μ.μ. - 10 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου. Σε συμμετοχή στις εκλογές και ενίσχυση του Συλλόγου καλεί η ΔΑΣ.
  • Την Κυριακή 14/7 ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τις εξής μέρες και ώρες: Την Κυριακή 14/7 (12 μ. - 8 μ.μ.). Από τη Δευτέρα 15/7 έως και την Παρασκευή 19/7 (5 μ.μ. - 10 μ.μ.). Το Σάββατο 20/7 και την Κυριακή 21/7 (12 μ. - 8 μ.μ.). Εκτός των παραπάνω, αρχαιρεσίες θα γίνουν επίσης στις Μοίρες την Τετάρτη 17/7 και στις Γούβες την Πέμπτη 18/7.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ