ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ο Νετανιάχου υπόσχεται τη διατήρηση όλων των κλεμμένων Παλαιστινιακών εδαφών για εποικισμούς

Οι ισραηλινοί εποικισμοί συνεχίζουν να καταπατούν Παλαιστινιακή γη στη Δυτική Οχθη

Copyright 2016 The Associated

Οι ισραηλινοί εποικισμοί συνεχίζουν να καταπατούν Παλαιστινιακή γη στη Δυτική Οχθη
Τη διαβεβαίωση ότι ούτε ένας εποικισμός στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη δεν πρόκειται να διαλυθεί έδωσε την Τετάρτη ο αντιδραστικός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με το βλέμμα και στο εκλογικό του κοινό, ενόψει των βουλευτικών εκλογών φέτος τον Σεπτέμβρη. Μιλώντας στον εποικισμό Ρεβάβα στη Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ επί 50 χρόνια και πλέον, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε να κατεδαφιστεί κανένας οικισμός στο πλαίσιο του οποιουδήποτε σχεδίου ειρήνης» και πρόσθεσε προκλητικά: «Εξάλλου, δεν κάνω διάκριση μεταξύ συγκροτημάτων οικισμών και απομονωμένων οικισμών. Αυτοί οι τόποι είναι ισραηλινοί κατά τη δική μου άποψη».

Τους τελευταίους μήνες, διαρροές σε ΜΜΕ της χώρας έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο παραχωρήσεων από πλευράς Ισραήλ, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να προχωρήσει το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο, το οικονομικό σκέλος του οποίου έχει ήδη παρουσιαστεί, ενώ το οικονομικό αναμένεται μετά τις εκλογές. Το σχέδιο αυτό, που αποτελεί προσπάθεια εξαγοράς των Παλαιστινίων με επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων σε περίοδο 10 χρόνων, που διατηρεί ακέραια τα τετελεσμένα της ισραηλινής κατοχής, απορρίφθηκε από σύσσωμη την παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά κυρίως από τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και βιώσιμη πατρίδα στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή στις εστίες τους των εκατομμυρίων προσφύγων σε γειτονικές χώρες.

Η σταδιακή κλοπή της Παλαιστινιακής γης έχει οδηγήσει στην ανέγερση του τείχους χιλιομέτρων που «προστατεύει» τους εποικισμούς που έχουν διασπαρεί σε πολλές περιοχές και υπολογίζεται ότι οι έποικοι ξεπερνούν τις 600.000.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απαντά στην ανάπτυξη εξοπλισμών στη Νότια Κορέα

Συνεχίζεται η σταδιακή παράδοση των 40 αμερικανικών μαχητικών «F-35» στη Νότια Κορέα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η Βόρεια Κορέα θα «αναγκαστεί» να προχωρήσει στην ανάπτυξη και δοκιμή «ειδικών όπλων» ως απάντηση στην αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών «F-35» από τη Νότια Κορέα. Αυτή η απάντηση του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ ήρθε χτες, λίγες μόλις μέρες μετά τη «συμβολική» και πρωτοφανή συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν στα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας, που υποτίθεται ότι ήταν «σημάδι προσέγγισης».

Η νέα όξυνση και η ένταση της στρατιωτικοποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο δείχνουν πως τα παζάρια μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.) είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ όλοι «παίρνουν τα μέτρα τους» για να επιβάλουν την ισχύ τους όποτε «χρειαστεί».

Η Νότια Κορέα έχει συμφωνήσει από το 2014 την αγορά 40 μαχητικών «F-35» από την αμερικανική «Lockheed Martin» έως το 2021, τα δύο πρώτα από τα οποία παραδόθηκαν τον περασμένο Μάρτη, ενώ άλλα δύο αναμένονται μέσα στον Ιούλη.

Σε μια ηχηρή αντίδραση, στέλεχος του Ινστιτούτου Αμερικανικών Μελετών του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCN ότι οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας είναι «αναίσχυντοι και αξιολύπητοι», που από τη μια «μιλούν δυνατά για τη συμφιλίωση και τη συνεργασία μεταξύ του Βορρά και του Νότου» ενώ συνεχίζουν να αγοράζουν όπλα από τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράδοση των "F-35", που αποκαλείται και "αόρατο θανατηφόρο όπλο", αποσκοπεί στην εξασφάλιση στρατιωτικής υπεροχής προς τις γειτονικές χώρες της περιοχής και ειδικότερα να ανοίξει μια "πύλη" για εισβολή στο Βορρά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης στην Κορεατική Χερσόνησο», ανέφερε η δήλωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας.

«Από την πλευρά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε ειδικά όπλα για να καταστρέψουμε εντελώς τα θανατηφόρα όπλα που ενισχύονται στη Νότια Κορέα», πρόσθεσε, καλώντας τη Νότια Κορέα να εγκαταλείψει «πρωτύτερες αυταπάτες» για βελτίωση των σχέσεων. Η Σεούλ γνωρίζει ότι η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών αποτελεί «υπερβολικά επικίνδυνη ενέργεια» που αυξάνει τις στρατιωτικές εντάσεις, προειδοποιεί η βορειοκορεατική ηγεσία.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση δεν αντέδρασε στις δηλώσεις από τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν πως η μεταφορά των «F-35» θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί και 10 από τα 40 μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν έως τα τέλη του χρόνου.

Η αντίδραση της Βόρειας Κορέας, που δεν στρέφεται απευθείας και ονομαστικά κατά των ΗΠΑ, ενδέχεται να αξιοποιηθεί στο ευρύτερο παζάρι «όλων με όλους». Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση Κιμ - Τραμπ στα σύνορα είχε συμφωνηθεί τα δύο κράτη να συστήσουν δύο ομάδες εργασίας, οι συνομιλίες των οποίων θα ξεκινούσαν στα μέσα ή τέλη Ιούλη.

ΗΠΑ
Αντιδρούν στη φορολόγηση κολοσσών του διαδικτύου στη Γαλλία

Ερευνα για τις επιπτώσεις του φόρου που «στοχοποιεί αμερικανικές εταιρείες» διέταξε ο Ντ. Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιβάλει φορολογία σε εταιρείες - κολοσσούς του διαδικτύου («Google», «Apple», «Facebook», «Amazon», «Uber» κ.ά.), με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάσσει έρευνα για τις «επιπτώσεις του φόρου». Η έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή δασμών σε εισαγόμενα γαλλικά προϊόντα, ή σε άλλους εμπορικούς περιορισμούς.

Ενόψει της χτεσινής έγκρισης του νομοσχεδίου από τη γαλλική Γερουσία, ο αρμόδιος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι «πολύ ανήσυχη για το γεγονός ότι ο φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί από τη γαλλική Γερουσία, στοχοποιεί με άδικο τρόπο αμερικανικές εταιρείες» και θεωρείται «αθέμιτη πρακτική».

«Ο Πρόεδρος διέταξε να εξετάσουμε τις συνέπειες αυτού του νομοθετήματος και να εξακριβώσουμε εάν κάνει διάκριση ή επιβάλλει παράλογους φόρους και εάν αποτελεί βάρος ή περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Λαϊτχάιζερ.

Η Γαλλία, παρακάμπτοντας την ΕΕ και τη Γερμανία, που ζητούν ευρωπαϊκό συντονισμό ή και διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των ομίλων του διαδικτύου και της τεχνολογίας, έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που επιβάλλει φορολογία σε εταιρείες με τεράστια κερδοφορία, που δεν πληρώνουν σχεδόν κανένα φόρο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, υπολογίζει ότι ο φόρος (3% επί των εσόδων των εταιρειών που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία) θα μπορούσε να εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Διευκρίνισε ότι ο φόρος αφορά τον κύκλο εργασιών περίπου 30 εταιρειών, κυρίως αμερικανικών, αλλά και κινεζικών, γερμανικών, ισπανικών και βρετανικών, καθώς και μίας γαλλικής και αρκετών που ιδρύθηκαν στη Γαλλία αλλά εξαγοράστηκαν από ξένες εταιρείες.

Χτες το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε νομοσχέδιο για φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου «ανάλογα με την αξία που παράγεται από τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο». Αναμένεται ότι ο φόρος θα ανέλθει στο 2% σε ορισμένες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. «Google»), σε «πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», σε διαδικτυακά καταστήματα, σε εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 560 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωπος του υπουργείου υπενθύμισε ότι το Λονδίνο επιδιώκει συνολική λύση και θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο του G7 την επόμενη εβδομάδα. «Μόλις βρεθεί μια επαρκής λύση σε διεθνές επίπεδο, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον τον δικό μας ψηφιακό φόρο», εξήγησε.

ΗΠΑ
«Δεν άξιζε να διεξαχθούν» οι επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία

Σύμφωνα με έρευνα σε βετεράνους του αμερικανικού στρατού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η πλειοψηφία των πρώην στελεχών του αμερικανικού στρατού (το 58%) εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που διαρκεί σχεδόν 18 χρόνια, «δεν άξιζε να διεξαχθεί», ενώ το ίδιο συμπέρασμα εξάγεται και για τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως καταγράφει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το ινστιτούτο «Pew Research Center».

«Για μια πλειοψηφία των πρώην στρατιωτικών (58%) και του γενικού κοινού (59%) ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν άξιζε τον κόπο», ενώ κάτι λιγότερο από το 40% θεωρεί το αντίθετο, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών. Δεν διευκρινίζονται τα κίνητρα αυτής της στάσης και οπωσδήποτε δεν μπορεί να εκληφθεί ως συνολική αντίθεση στη δράση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ωστόσο εκφράζει τη δυσαρέσκεια από τα αποτελέσματά της, που εκτός των άλλων οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που Αμερικανοί απεσταλμένοι και οι «Ταλιμπάν» διεξάγουν εντατικά «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» χωρίς προηγούμενο για να τερματιστεί η σύρραξη.

Αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος άρχισε το 2003 και έχει σημαδέψει την αμερικανική κοινή γνώμη, το 64% των πρώην στελεχών του αμερικανικού στρατού θεωρεί ότι «δεν άξιζε τον κόπο». Ενώ το 55% εξ αυτών εξέφρασε την ίδια άποψη για την αμερικανική επέμβαση στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ). «Οι απόψεις δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση ανάλογα με το βαθμό ή τις εμπειρίες» των στρατιωτικών, διευκρίνισε το «Pew Research Center». Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του πανεπιστημίου Μπράουν, 6.951 Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις επεμβάσεις από το 2001 έως το 2018. Πολλοί βετεράνοι πάσχουν από το λεγόμενο σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) και υπολογίζεται ότι μεταξύ 2008 και 2016 6.000 στελέχη του αμερικανικού στρατού αυτοκτόνησαν. Βέβαια, ο αριθμός των θυμάτων και των σακατεμένων στις χώρες που διέλυσαν (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.ά.) είναι υπερπολλαπλάσιος, όπως και οι άνθρωποι που υποφέρουν, που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ