ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Νεκροί, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές από τη φονική καταιγίδα

Για μία ακόμα φορά οι ακραίες ελλείψεις σε σχέδιο και υποδομές, με ευθύνη του κράτους, πολλαπλασίασαν τις συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

INTIME NEWS

Επτά νεκροί (ένας Ελληνας και έξι υπήκοοι Ρωσίας, Ρουμανίας και Τσεχίας), ανάμεσά τους και δύο παιδιά, 120 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, σε κατοικίες, καταστήματα και καλλιέργειες, είναι ο τραγικός απολογισμός της καταιγίδας που έπληξε τη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης και άρχισε να αποκαλύπτεται με το χτεσινό ξημέρωμα.

Ισχυροί άνεμοι, που έπνεαν με ένταση άνω των 11 μποφόρ και η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, περισσότεροι από 5.000 κεραυνοί και πολλή βροχή συνέθεσαν το σκηνικό της καταστροφής.

Μια καταστροφή που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών, και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι σοκαρισμένοι από τις τραγικές συνέπειες. Θρηνούν τα αθώα θύματα, μετρούν τις πληγές τους και ταυτόχρονα προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από την καταστροφή.

Η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους που επλήγησαν. Οι δήμοι Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας θα λάβουν 200.000 ευρώ και ο δήμος Σιθωνίας 100.000 ευρώ, ποσά που, όπως έδειξε το πρώτο φως της μέρας, απέχουν πολύ από τις ανάγκες αποκατάστασης που προκάλεσε η καταστροφή.

INTIME NEWS

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια που γίνεται να κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από το γεγονός ότι κάτοικοι και παραθεριστές της Χαλκιδικής βρέθηκαν πράγματι αντιμέτωποι με ένα σπάνιο και έντονο φαινόμενο. Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για καταιγίδα πολύ μεγάλης διαβάθμισης («υπερκύτταρο»).

Κάθε καλοκαίρι, όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με καιρικά φαινόμενα που βαφτίζονται «σπάνια», χωρίς να έχει παρθεί το παραμικρό μέτρο για να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μετριαστούν οι συνέπειες, να μην υπάρχουν απώλειες σε ζωές και τόσο μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες.

Τεράστιες καταστροφές

Τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, όπως σχολεία, πάρκα, πλατείες, στο οδικό δίκτυο, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, υπαίθριες επιχειρήσεις, θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους, μικρότερης έκτασης ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους, είναι ο απολογισμός των υλικών καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής (Κασσάνδρα, Σιθωνία, Προποντίδα).

Στο επίκεντρο του φονικού κυκλώνα βρέθηκαν οι περιοχές του δήμου Προποντίδας (Σωζόπολη, Νέα Πλάγια, Μουδανιά, Καλλικράτεια, Τρίγλια, Αγιος Παύλος κ.λπ.).

INTIME NEWS

Οι καταστροφές είναι τεράστιες, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, με υποδομές καταστημάτων να έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί. Ο άνεμος παρέσυρε στέγες, κεραμίδια, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ενώ υποδομές καταστράφηκαν και από τις πτώσεις και τις εκριζώσεις δέντρων.

Στα Νέα Μουδανιά έπεσε ο σοβάς από τον εξωτερικό τοίχο του 1ου Δημοτικού Σχολείου και στη Γερακινή ξηλώθηκε το στέγαστρο από το Δημοτικό Σχολείο, περιπτώσεις που μαρτυρούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες υποδομές και ειδικότερα οι υποδομές Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της περιοχής δεν κινδύνευσαν.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης προέκυψε σχεδόν στο σύνολο του νομού από πτώσεις πυλώνων υψηλής και μέσης τάσης του δικτύου της ΔΕΗ (βλέπε αναλυτικά σε άλλο θέμα).

Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής. Επίσης, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και τη φιλοξενία Ρομά στη Νέα Ποτίδαια.

Συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας, καθώς και κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ με μηχανικούς, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών. Παράλληλα καλούνται και οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε σπίτια και καταστήματα να καταθέσουν αιτήσεις στις δημοτικές ενότητες.

INTIME NEWS

Επί το έργον για την αποκατάσταση των προβλημάτων τέθηκαν 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα, καθώς και 40 μηχανήματα και 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και των δήμων.

Συνολικά η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας και μέχρι το μεσημέρι είχε επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις νερών και κοπές δένδρων.

Επίσης, ζημιές καταγράφηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

INTIME NEWS

Στις πληγείσες περιοχές από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ

Απαιτεί από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε από νωρίς χτες το πρωί κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Γ. Δελή, βουλευτή, Δ. Μαϊκίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Β. Ρέβα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, Δ. Ζαχαριάδη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, και Π. Κολογκούνη, δημοτικό σύμβουλο Ν. Προποντίδας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ επισκέφθηκαν το δημαρχείο στα Νέα Μουδανιά, όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση από το κυβερνητικό επιτελείο, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο. Στη συνέχεια περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές και μίλησαν με κατοίκους και καταστηματάρχες, ενώ επισκέφθηκαν και το Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών, όπου προσέτρεξαν για νοσηλεία τουλάχιστον 65 τραυματίες.

Οι εικόνες καταστροφής σοκάρουν. Ο οικίσκος της ταβέρνας όπου σκοτώθηκαν ο 8χρονος και η 54χρονη Ρουμάνα, έχει κατεδαφιστεί από τα δέντρα που ξερίζωσε ο αέρας και έπεσαν πάνω του. Μια στέγη έπεσε στην είσοδο καταστήματος καταπλακώνοντας κόσμο και αυτοκίνητα, ενώ ένα τμήμα της εκσφενδονίστηκε στην παραλία. Σιδερένιες υπαίθριες κατασκευές έχουν γκρεμιστεί ή έχουν λυγίσει. Παγκάκια, κάδοι, κολώνες φωτισμού, ξυλοκατασκευές, στέγαστρα, κείτονται ρημαγμένα. Επαγγελματική υποδομή των καταστημάτων έχει καταστραφεί.

Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, γιατί η ζημιά που έγινε δεν κοστολογείται, καθώς το πλήγμα που δέχτηκε ήρθε μέσα στο «φουλ» της τουριστικής περιόδου, και πολύ περισσότερο φοβάται ότι δεν θα αποζημιωθεί. Ζητά άμεση στήριξη του κράτους για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές ιδιωτικές και δημόσιες. Αμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τραγική κατάσταση στις δομές Υγείας

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Α. Καλτσάς, έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, με δεκάδες τραυματίες, κυρίως με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αναφέρθηκε και σε έναν επιπλέον νεκρό, έναν ηλικιωμένο κάτοικο των Μουδανιών, που βρέθηκε έξω από το σπίτι του την ώρα της κακοκαιρίας. Ο θάνατός του αποδίδεται σε ανακοπή αλλά, όπως είπε, θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στα θύματα της τραγωδίας.

Την ώρα της κακοκαιρίας εφημέρευαν δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια, όμως για να αντιμετωπιστούν τα 65 περιστατικά, που εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μέσα σε ελάχιστα λεπτά, κινητοποιήθηκε το σύνολο του δυναμικού του ΚΥ, δηλαδή 10 γιατροί και 7 νοσηλεύτριες, ενώ προσέτρεξαν και πολλοί εθελοντές. Επίσης χρειάστηκε να ενισχυθεί με επιπλέον ασθενοφόρα για τη διακομιδή των τραυματιών.

Με αυταπάρνηση του προσωπικού, που εργάστηκε όλη τη νύχτα και παρέμεινε και χτες όλη μέρα σε ετοιμότητα, έγινε δυνατό να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες, ενώ τα πιο βαριά περιστατικά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Πολυγύρου και της Θεσσαλονίκης.

Τεράστια κενά στην πρόληψη

Ο Γιάννης Δελής σχολίασε ότι «η καταιγίδα αποκάλυψε πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, προβλήματα τα οποία έρχονται και επανέρχονται κάθε χρόνο, με κάθε ανάλογο καιρικό φαινόμενο».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε, αναδείχθηκε και ένα νέο ζήτημα, το στοιχείο της έγκαιρης προειδοποίησης για καιρικά φαινόμενα τα οποία οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και μέρες και για τα οποία ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες: «Η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, είτε Ελλήνων είτε τουριστών που ζουν στην περιοχή, αποτελεί βασικό στοιχείο της πρόληψης».

Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ιδιαίτερη βιασύνη για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης αλλά και των υποδομών που έπαθαν ζημιά.

Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημίωση όσων επλήγησαν, και μάλιστα στο 100% της ζημιάς. Ταυτόχρονα, κάλεσε το λαό της περιοχής να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να διεκδικήσει, παράλληλα με την αποζημίωση των πληγέντων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναγκαίων υποδομών και τη συντήρησή τους, ώστε - όπως είπε - «να είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων» και της «ατομικής ευθύνης»

Να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό προσπαθούν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη

Εικόνα «άμεσης αντίδρασης» του κρατικού μηχανισμού επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση με την παρουσία στις πληγείσες περιοχές των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκου, Υποδομών, Κ. Καραμανλή, του υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Καράογλου, του γγ Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.

Μάλιστα, νωρίς χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσώπων των τριών δήμων της Χαλκιδικής, του διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού και στελεχών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού.

Τα κυβερνητικά στελέχη μοίρασαν διαβεβαιώσεις για άμεση αποκατάσταση των ζημιών τις επόμενες μέρες «με βάση τους ισχύοντες νόμους». Την ίδια ώρα, με δηλώσεις τους προσπάθησαν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό, αποδίδοντας τις απώλειες και τις καταστροφές στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» ή και στα ίδια τα θύματα, ακολουθώντας κατά πόδας την τακτική που είχαν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος, απαριθμώντας τις «προληπτικές» δράσεις της Περιφέρειας μπροστά στο φαινόμενο, ανέφερε ότι «είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία Τύπου τον κόσμο ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία» που «ήταν πραγματικά πρωτοφανής»!

Την κυβερνητική γραμμή εξέφρασε στην ...ολότητά της ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ1 το μόνο που δεν είπε αυτολεξεί ήταν ότι φταίνε τα ίδια τα θύματα: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ από χτες είχαν ληφθεί έγκαιρα όλα τα μέτρα και οι ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κάποιον τρόπο το μήνυμα δεν έφτασε στους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν τουρίστες και οι οποίοι δεν έδωσαν ενδεχομένως τη σημασία που έπρεπε στις προειδοποιήσεις».

«Πρέπει οι πολίτες να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας», ώστε «να είναι ενήμεροι και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας», πρόσθεσε, στη γραμμή της διαβόητης «ατομικής ευθύνης».

Αργότερα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, επέμεινε ότι η ΓΓΠΠ εξέδωσε από προχτές το απόγευμα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ και ανάρτησε οδηγίες για την προστασία των πολιτών σε τέσσερις γλώσσες, οι οποίες μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ. Οτι κινητοποιήθηκαν προληπτικά μέσα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας και ότι όταν εκδηλώθηκε το φαινόμενο, χαρακτηριζόταν από πολύ ισχυρές καταιγίδες και καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας άνω των 100 χλμ. την ώρα.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν λειτουργεί η άμεση ενημέρωση των πολιτών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο γνωστός αριθμός 112 που λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, προσθέτοντας ότι στον νέο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, θα ανατεθεί «η άμεση καθολική ενεργοποίηση του αριθμού», ο οποίος χονδρικά σε περιπτώσεις που επίκεινται δύσκολες καιρικές συνθήκες ή έχει εκδηλωθεί τοπικά μια καταστροφή, εντοπίζει τα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφορούν στην περιοχή και στέλνει μήνυμα στους κατόχους τους να λάβουν μέτρα προστασίας.

Πετώντας και μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ σπόντα, στη γνωστή δικομματική κοκορομαχία, είπε: «Δεν θέλω να θυμίσω δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στο διάστημα από την καταστροφική ημέρα στο Μάτι μέχρι και σήμερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι δεν λειτουργεί το σύστημα. Και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει άμεσα».

Παρέπεμψε, τέλος, στο «αναλυτικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα το δείτε να προχωρά πάρα πολύ γρήγορα», την ώρα που δεν γίνεται κουβέντα για ευρύτερα ζητήματα, όπως οι υποδομές και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μη θιγούν τα «ιερά και τα όσια» του κεφαλαίου, η λεγόμενη επιλεξιμότητα των έργων, για την οποία έχουν διαχρονικές ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ακραίες» ελλείψεις με ευθύνη κυβερνήσεων - περιφερειακών αρχών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Χαλκιδικής. Συμπαραστέκεται στους πάνω από 100 τραυματίες και στους πληγέντες (κατοίκους, επαγγελματίες και παραθεριστές), που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται σε λίγα λεπτά. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές στο οδικό και στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε κατοικίες, καταστήματα και καλλιέργειες.

Οι καταστροφές αυτές έρχονται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, αλλά και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές, γιατί πέρα από τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα υπάρχουν και "ακραίες" ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών. Για πολλοστή φορά η Χαλκιδική μοιάζει ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από τις πρώτες ώρες της καταστροφής μέλη και φίλοι του Κόμματος βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές, ενώ κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και τον Βασίλη Ρέβα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", περιοδεύει στην περιοχή και ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Τοπική - Περιφερειακή Διοίκηση:

  • Αμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
  • Αμεση και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών στις πληγείσες περιοχές.
  • Ενίσχυση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτων καιρικών φαινομένων και λήψη ανάλογων μέτρων.
  • Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές».

Νεκροί και τραυματίες

Οι νεκροί είναι στην πλειοψηφία τους τουρίστες που ήρθαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα:

  • Ενα 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε θανάσιμα και μια 54χρονη γυναίκα, επίσης από τη Ρουμανία (δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια).
  • Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημά τους ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους - κατά πληροφορίες είναι 18 ετών - που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.
  • Επίσης δύο Ρώσοι, ένας 39χρονος και ο περίπου 2 ετών γιος του, σκοτώθηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο. Η οικογένεια των Ρώσων διέμενε σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος και το άλλο τους παιδί, που περπατούσαν σχεδόν δίπλα τους, διασώθηκαν.
  • Νεκρός εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι, 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καλλικράτειας, και ο 62χρονος ψαράς που αγνοούνταν από το βράδυ της Τετάρτης. Βρέθηκε από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, περισυνελέγη από σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών, όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.
  • Στα Νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου», «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι περίπου 120 άτομα, είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είτε με δικά τους μέσα, στην πλειοψηφία τους με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στο υπόλοιπο σώμα. Παρέμεναν για νοσηλεία 9 τραυματίες στο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, σε βαριά κατάσταση (υπήκοος Τσεχίας που διέμενε στο τροχόσπιτο που ανατράπηκε). Επίσης, 12 τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και 5 παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.
Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης προέκυψε σχεδόν στο σύνολο του νομού Χαλκιδικής από πτώσεις πυλώνων υψηλής και μέσης τάσης του δικτύου της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας η Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Μουδανίων - Κασσανδρείας, από την απώλεια δύο ιστών της Γραμμής Μεταφοράς στην περιοχή της Ποτίδαιας. Εξαιτίας της πτώσης των ιστών στην περιοχή της Ποτίδαιας, είχε προκληθεί πρόβλημα στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση προς το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής.

Παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ επιχείρησε από την πρώτη ώρα να αποκαταστήσει τις ζημιές στα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης, αλλά και στις υποδομές της μεταφοράς της υπερυψηλής τάσης. Επιπλέον, σχεδιαζόταν η μεταφορά απαραίτητου εξοπλισμού από τη Νότια Ελλάδα, την Αττική και όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, στην περιοχή της Σιθωνίας τα περισσότερα προβλήματα αναμένονταν να αντιμετωπιστούν μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώ σε ό,τι αφορά την Κασσάνδρα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο ότι «τα συνεργεία της εταιρείας εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το δίκτυο της μέσης και χαμηλής τάσης».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης κινητοποιήθηκαν γεννήτριες του στρατού αλλά και του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου κατά προτεραιότητα να διατεθούν για την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών και για τη λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικό Σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κ.λπ.).

ΣΥΡΙΖΑ
Φταίει ο κακός μας ο καιρός...

Σαν ...περαστικός και σαν να μην κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να αποδώσει στην «κλιματική αλλαγή» τα δραματικά γεγονότα της Χαλκιδικής και να επιδείξει «μεγαλοψυχία», δηλώνοντας ότι δεν θα τα εκμεταλλευτεί πολιτικά, υποδεικνύοντας μάλιστα την ανάγκη για «ριζικές τομές και όχι ημίμετρα»... Προφανώς, όπως έκανε και ο ίδιος ως κυβέρνηση στις αντίστοιχες περιπτώσεις στο Μάτι και τη Μάνδρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ