ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση σημαιοφόρος και προπαγανδιστής των επικίνδυνων σχεδιασμών

Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ.--

Νέες αποφάσεις κλιμάκωσης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας πάρθηκαν χτες στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, με τη βούλα και της ελληνικής κυβέρνησης, που διαλαλεί επισήμως και αρμοδίως ότι αναζητά ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στα τέτοια σχέδια. Παράλληλα, στην επιφάνεια ήρθαν για μια ακόμα φορά και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Οπως έλεγε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, με το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου, «είχαμε συζητήσεις, διαφωνίες και αποφάσεις που μας ωθούν μπροστά».

Πρόσθεσε ακόμη, σχετικά με τις συζητήσεις της πρώτης μέρας, ότι «εργάζονται για τη δικαιότερη κατανομή βαρών», με τους ηγέτες να ανακοινώνουν μεγαλύτερες συνεισφορές σε χρήματα, προσωπικό και μέσα.

Οτι αποφάσισαν επίσης μέχρι το 2020 να έχουν στήσει τα λεγόμενα «4 30άρια», δηλαδή 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες.

Αποφάσισαν ακόμα το στήσιμο 2 νέων Διοικήσεων, σε ΗΠΑ και Γερμανία, αρμόδιες για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στα ανατολικά.

Οπως εξήγησε, η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας και τα «4 30άρια» θα αποτελούν εγγύηση για ταχεία μετακίνηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο μέτωπο και της Μαύρης Θάλασσας, όλα «για να δείξουμε στη Ρωσία πως ό,τι συνέβη στην Κριμαία δεν μπορεί να συμβεί σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι θα στήσουν ακόμα νέα κέντρα ειδικών που θα αναλύουν υβριδικές απειλές με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και νέο κέντρο «κυβερνοπολέμου».

Επιπλέον, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της αστάθειας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πατήσει πιο αποφασιστικά πόδι στις περιοχές αυτές, αυξάνοντας τη «βοήθεια» σε Τυνησία και Ιορδανία για αντιμετώπιση των ισλαμιστών, όπως επίσης και στέλνοντας εκατοντάδες εκπαιδευτές στο Ιράκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις του.

«Σφραγίδα» στην ένταξη της ΠΓΔΜ

Ο Στόλτενμπεργκ στάθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει θερμά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οτι χτες όλοι οι ηγέτες των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας συμφώνησαν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται και στη Συμφωνία, θα γίνει το 30ό μέλος της λυκοσυμμαχίας, αφού - όπως είπε - προηγηθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος και η μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία».

Εξάλλου, στη σχετική Διακήρυξη της Συνόδου που εκδόθηκε αργότερα, η συμφωνία χαρακτηρίζεται «ιστορική» και ζητείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις» για να «ενισχυθεί η συνεισφορά της χώρας στη συμμαχία».

Σημειωτέον, σήμερα προγραμματίζεται στο τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ να κληθεί από τον γγ του ΝΑΤΟ στην αίθουσα των συζητήσεων και να του ανακοινωθεί επισήμως ότι ξεκινάνε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

O ίδιος ο Ζάεφ, μιλώντας χτες σε παρα-σύνοδο του ΝΑΤΟ, δείχνοντας ευθέως το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας που αποτελεί μπούσουλα για τη διευθέτηση και άλλων «ανοιχτών» υποθέσεων στη Δυτικοβαλκανική, είπε ότι μπορεί να δώσει ένα «παράδειγμα» σε Σερβία και Κόσσοβο, ενώ αν και απέφυγε να αποδώσει τις κινητοποιήσεις στη χώρα του σε ρωσικό δάκτυλο, μίλησε για υποκινούμενες ομάδες. Σημείωσε, πάντως, ότι η οικονομία της χώρας του είναι πλέον πιο διασυνδεμένη με τη Δύση παρά τη Ρωσία, ενώ τόνισε ότι η χώρα του είναι κομμάτι των ενεργειακών εναλλακτικών για την Ευρώπη, ότι προσπαθεί να γίνει κομμάτι του TAP (με κάθετο διασυνδετήριο αγωγό από την Ελλάδα), για να ξεφύγει, όπως είπε, από τη ρωσική εξάρτηση.

Ο πιο συνεπής ΝΑΤΟικός «μαθητής» η κυβέρνηση

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αποκαλυπτικά για τους ρόλους «σημαιοφόρου» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην περιοχή είναι τα όσα είπε - κατά κυβερνητικές πηγές - στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλει στη συνεκτικότητα των συνεργιών της Συμμαχίας στην περιοχή» και κάλεσε το ΝΑΤΟ «να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος».

Χαιρέτισε, εξάλλου, τη δράση του και στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει και τη «στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την ΕΕ και την Κοινή Διακήρυξη», που υπογράφτηκε προχτές.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια».

«Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2% τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε στους ομολόγους του ανερυθρίαστα, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να ματώνει το λαό.

«Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ, παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες», πρόσθεσε, σε άλλη μια απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο του σημαιοφόρου των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

«Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου αποτελεί η βελτίωση των σχέσεών μας με τους βόρειους γείτονές μας», συμπλήρωσε κάνοντας καθαρή την ευρωατλαντική βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως απόδειξη του «σταθεροποιητικού ρόλου» της κυβέρνησης απέδωσε και την «εντεινόμενη συνεργασία» με την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα, στην πρεμούρα του για υπηρεσίες στη λυκοσυμμαχία, ότι η «συνεργασία» αυτή αφορά «τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της (...) στη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του Αιγαίου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα πιο προκλητικά ήταν τα όσα είπε για το Αιγαίο, αναγορεύοντας σε «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων»!

Εβαλε και το θέμα των δύο στρατιωτικών που είναι υπό κράτηση στην Τουρκία.

Σε μια προσπάθεια τάχα πιο «ήπιας» προσέγγισης απέναντι στη Μόσχα και την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δυο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτικής αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «θετική την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του».

Εκλεισε την παρέμβασή του, εκφράζοντας την έγνοια και ελπίδα του στη Σύνοδο «να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας» με «σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού», καθώς, όπως είπε, «ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας», το οποίο επίσης αποδέχεται η κυβέρνηση.

Σημειωτέον, νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, στην οποία έθεσε το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ζητώντας παρέμβασή της στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα το μεσημέρι και ο ίδιος.

Παρών ήταν και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, που ενημέρωσε την Αγκ. Μέρκελ για το θέμα. Επίσης, ο υπουργός Αμυνας είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας, ο δε υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τους ομολόγους του των Ολλανδίας και Καναδά.

Στην επιφάνεια αντιθέσεις και παζάρια

Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου βγήκαν ξανά στην επιφάνεια και οι σημαντικές αντιθέσεις μεταξύ των - κατά τα άλλα - «συμμάχων».

«Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που επανέλαβε ότι η χώρα του «πληρώνει για την προστασία της Ευρώπης, κατόπιν χάνει δισεκατομμύρια στον τομέα του Εμπορίου» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταβληθεί το 2% του ΑΕΠ αμέσως, όχι έως το 2025». Μάλιστα, ο Τραμπ φέρεται να έριξε στο τραπέζι πρόταση για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 4%, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σ. Σάντερς, λέγοντας ωστόσο ότι δεν ήταν «επίσημη πρόταση».

Πάντως, ενδεικτικές ήταν οι διαστάσεις που πήραν οι αντεγκλήσεις με τη Γερμανία, με τον Τραμπ να χαρακτηρίζει «πολύ ανάρμοστο» το ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Ρωσία. «Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας, διότι παίρνει μεγάλο μέρος της Ενέργειάς της από αυτή (...) Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (...) Δεν είναι λογικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αφού επιστράτευσε αντικομμουνιστικές επισημάνσεις του τύπου «έχω προσωπική εμπειρία από το πώς ένα μέρος της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ενωση», διαμήνυσε ότι «είμαστε ανεξάρτητοι στις πολιτικές μας και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις» και αντέκρουσε ότι «η Γερμανία κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ (...) παρέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό (στο ΝΑΤΟ), το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών μας ικανοτήτων προσφέρεται στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε μια ισχυρή δέσμευση στο Αφγανιστάν. Με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Αργότερα, ο Τραμπ χαρακτήρισε «θαυμάσια» τη διμερή του συνάντηση με την Μέρκελ, εξηγώντας ότι «συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», ενώ η Μέρκελ σημείωσε ότι «είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον».

Στο μεταξύ, πηγή της γαλλικής προεδρίας υποστήριζε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε «κυρίως θετικά και εποικοδομητικά μηνύματα», αλλά και ότι «δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ