ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΪ
Ιεραρχεί ένα «συντεταγμένο Brexit»

Μεγάλα μονοπώλια ζητούν «ρεαλισμό» στο παζάρι

Μέρκελ και Μέι στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου

Copyright 2018 The Associated

Μέρκελ και Μέι στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποστήριξε την Τρίτη ότι έγινε μια «παραγωγική συνάντηση» στο αναδιαμορφωμένο υπουργικό συμβούλιό της, για τη δημοσίευση της πλήρους «λευκής βίβλου» - στο τέλος της βδομάδας - που συμπυκνώνει τη βρετανική πρόταση για το περιεχόμενο των μελλοντικών οικονομικών σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών.

Μιλώντας μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέι απέρριψε την κατηγορία ότι πιέστηκε από τις Βρυξέλλες για τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ και τόνισε ότι η βρετανική διαπραγματευτική πρόταση «εναρμονίζεται απόλυτα με την ψήφο του βρετανικού λαού (...) Θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μαλακό και συντεταγμένο Brexit».

Θυμίζουμε ότι στο κυβερνητικό σχέδιο για ένα «ήπιο» Brexit αντιτάχθηκαν ο αρμόδιος υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υφυπουργός του, Στιβ Μπέικερ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι και παραιτήθηκαν. Η κυβερνητική κρίση αποτελεί βέβαια έκφραση των βαθιών ενδοαστικών αντιθέσεων, που εκδηλώνονται και στις διάφορες προτάσεις για την πορεία των σχέσεων με την ΕΕ, σε ένα φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Από τη μεριά της, η Μέρκελ δήλωσε ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ θα επεξεργαστούν μια θέση και θα δώσουν κοινή απάντηση στη βρετανική πρόταση, «αλλά είναι καλό ότι οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι - αυτό μπορώ να πω, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες». Πάντως η καγκελάριος καλωσόρισε τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αποτελούν «βήμα προόδου» στη διαδικασία του Brexit.

Είναι σαφές ότι οι ενδοαστικές αντιθέσεις που δυναμώνουν στη Βρετανία θα εξακολουθήσουν να βαραίνουν στο παζάρι με την ΕΕ. Μέσα στο κυβερνητικό κόμμα των Συντηρητικών υπάρχουν έντονες διαφωνίες για τη φύση και το εύρος των σχέσεων Βρετανίας - ΕΕ. Δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, οι Μπεν Μπράντλεϊ και Μαρία Κόλφιλντ, παραιτήθηκαν, με ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι πρόκειται για «μια προειδοποίηση από τους δυσαρεστημένους "Τόρις" ότι είναι ικανοί να συνεχίσουν να προκαλούν ζημιά στην πρωθυπουργό αν δεν αλλάξει τακτική». Από την άλλη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκαβ, θερμός υποστηρικτής της εξόδου από την ΕΕ πριν ακόμα από το βρετανικό δημοψήφισμα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή, υπέρμαχοι της πρότασης Μέι για ένα «φιλικό προς τις επιχειρήσεις Brexit» - όπως το χαρακτηρίζει η βρετανική κυβέρνηση - εμφανίζονται να είναι και αρκετοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η «Airbus», ο γενικός διευθυντής της οποίας, Τομ Εντερς, δήλωσε προχτές ότι «η κυβέρνηση πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ ζήτησε από τις Βρυξέλλες να επιδείξουν ανάλογο «ρεαλισμό».

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε πως «σε κάθε περίπτωση, θα είναι δύσκολο να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις» με το Λονδίνο.

ΙΤΑΛΙΑ
«Περισσότερη Ευρώπη» ζητούν οι μεγαλοτραπεζίτες

Δεν εξετάζουμε σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο

ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας και Εργασίας Λουίτζι ντι Μάγιο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει κανένα «σχέδιο Β'» για την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του - το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (Μ5S) - «δεν επιθυμεί (η Ιταλία) να φύγει από το ευρώ ή να αναγκαστεί να φύγει». Μεταξύ άλλων, ο ντι Μάγιο επανέλαβε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προκειμένου η Ιταλία να μπορέσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της, μείωσης της φορολογίας και αύξησης των κοινωνικών παροχών.

Τη δική της σημασία έχει η παρέμβαση που έκανε και ο πρόεδρος της Τραπεζικής Ενωσης Ιταλίας Αντόνιο Πατουέλι, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να επιλέξει περισσότερη Ευρώπη, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να παρασυρθεί από το ρεύμα ενός μεσογειακού εθνικισμού που μοιάζει πολύ με εκείνους της Λατινικής Αμερικής». Ο Πατουέλι σημείωσε ότι «η στρατηγική επιλογή είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση», με «μεγαλύτερη καταβολή προσπαθειών στο πλαίσιο των κοινών ευθυνών».

Πάντως, οι όροι παραμονής της Ιταλίας στην ΕΕ αποτελούν βασικό ζήτημα διαπραγματεύσεων που η νέα συγκυβέρνηση εντείνει πολύμορφα, αξιοποιώντας και εξελίξεις σε μέτωπα όπως το Μεταναστευτικό. Βεβαίως, στο εσωτερικό της αστικής τάξης συνεχίζεται ο προβληματισμός για την πορεία της ΕΕ και τις συμμαχίες που θα της διασφαλίσουν ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα στην υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων. Σημειωτέον, πάντως, ότι οι διεργασίες για το μέλλον της ΕΕ συνδέονται με την όξυνση γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό πολλών αστικών τάξεων για το πώς καλύτερα θα διασφαλίσουν τη θέση τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα - του οποίου η υποψηφιότητα για το υπουργείο Εξωτερικών είχε προκαλέσει «αναστάτωση» και στις Βρυξέλλες - ο οποίος αναφερόμενος ξανά στις προτάσεις του περί «σχεδίου Β'» σχετικά με την παραμονή στο ευρώ, είπε ότι «ίσως βρεθούμε σε μια θέση που δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις αλλά άλλοι... πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες».

Τέλος, να καταγραφεί ότι παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο, που κάλεσε την κυβέρνηση να είναι προσεκτική με τα δημόσια οικονομικά, προκειμένου να αποφύγει να δημιουργήσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Ακόμα, ο Βίσκο είπε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ιταλίας έχει εξασθενίσει και ότι εάν υπάρξει νέα οικονομική κρίση, η χώρα είναι τώρα «πολύ πιο ευπαθής απ' ό,τι ήμασταν πριν από 10 χρόνια». «Χρειάζεται σωφροσύνη και διορατικότητα για να αποφευχθούν οι εντάσεις (στην αγορά) και να μη μείνουν οι Ιταλοί με υψηλότερο χρέος και χαμηλότερο εισόδημα στο μέλλον», ανέφερε.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «FIAT»
Απεργία στη «σκιά» της μεταγραφής Ρονάλντο

Η μεταγραφή του διάσημου Πορτογάλου ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο στην ιταλική Γιουβέντους έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους φιλάθλους της ομάδας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας «Fiat», που επίσης ανήκει στην οικογένεια των μεγαλοεπιχειρηματιών Ανιέλι, όπως και η Γιουβέντους. Οι εργαζόμενοι της «Fiat» καταγγέλλουν ότι ενώ εκείνοι παραμένουν εδώ και χρόνια με τους ίδιους μισθούς, την ίδια στιγμή η εργοδοσία προχώρησε σε μία μεταγραφή αξίας πάνω από 100 εκατομμυρίων ευρώ! Για το λόγο αυτό, μάλιστα, σε εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως στην περιοχή Μέλφι της νότιας Ιταλίας, έχει προκηρυχθεί απεργία το Σαββατοκύριακο.

Σε ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων αναφέρεται:

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν για χρόνια να κάνουν τεράστιες οικονομικές θυσίες, η εταιρεία αποφασίζει να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή. Μας λένε ότι η στιγμή είναι δύσκολη. Και ενώ οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους σφίγγουν όλο και περισσότερο το ζωνάρι, η εταιρεία αποφασίζει να επενδύσει πολλά χρήματα σε έναν μόνο άνθρωπο! Είναι εντάξει; Είναι φυσιολογικό για ένα άτομο να κερδίζει εκατομμύρια και χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν έως τα μέσα του μήνα; (...)

Αυτή η άνιση μεταχείριση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Οι εργαζόμενοι της Fiat έχουν υπηρετήσει την εταιρεία για τουλάχιστον τρεις γενιές, πλουτίζοντας όποιον κινείται γύρω στην εν λόγω εταιρεία, και σε αντάλλαγμα έλαβαν πάντα και μόνο μια ζωή δυστυχίας...».

ΚΚ ΒΟΗΜΙΑΣ - ΜΟΡΑΒΙΑΣ
Στηρίζει την κυβέρνηση Μπάμπις

ΠΡΑΓΑ.--

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις, με το κόμμα του οποίου υπεγράφη σχετική συμφωνία. Η μειοψηφική δικομματική κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου κόμματος του δισεκατομμυριούχου Μπάμπις, «ANO», και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος - που διορίστηκε στα τέλη Ιούνη, ενώ οι εκλογές είχαν γίνει τον Οκτώβρη - δεν θα κατάφερνε κατά τη χτεσινή ψηφοφορία να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς τη στήριξη του ΚΚ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Russia Today», ο Μπάμπις κέρδισε την υποστήριξη του ΚΚ, συμφωνώντας με το αίτημά του να φορολογήσει την αποζημίωση που λαμβάνουν οι εκκλησίες για περιουσίες που είχαν κατασχεθεί επί σοσιαλισμού.

Η ΚΕ του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας είχε αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Σάββατο 30 Ιούνη «οι βουλευτές του κόμματος να στηρίξουν ενεργά τη μειοψηφική κυβέρνηση», όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής του κόμματος Βόιτσεκ Φίλιπ. Η στάση της ηγεσίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κομματική βάση και στη Νεολαία, που αντιτίθενται στη στήριξη αστικής κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ