ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απέλαση Ρώσων διπλωματών... ανήμερα έναρξης της ΝΑΤΟικής Συνόδου!

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, για «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας», αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η απόφαση πάρθηκε με το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους Ρώσους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών με επίκεντρο τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, «η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων - ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ - και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία", αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Κάνουν ακόμα λόγο για παροχή υλικών και χρηματικών κινήτρων προκειμένου να επηρεαστούν δήμοι και μητροπολίτες, αλλά και για να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε πως «η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη», προσθέτοντας πως «ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να δέχεται συμπεριφορές που προσβάλλουν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και το διεθνές Δίκαιο». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», «η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση επιμένει στο εξής: Οτι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος».

Σε ερώτηση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως «η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι' αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Μια σειρά πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πίσω από αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης αναγνωρίζεται και η παρέμβαση των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η ενέργεια αυτή ανακοινώνεται τη μέρα που ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, και με δεδομένη την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, όπως αυτή εκφράστηκε και με την πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Προοπτική στην οποία αντιδρά σφοδρά η Μόσχα.

Αμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές. Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο «Interfax», το οποίο επικαλείται το «Reuters», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».

Για «αναδιάρθρωση των συνόρων» Ελλάδας - Αλβανίας μιλά ο Γ. Χαν

Ερωτήματα προκαλεί η αναφορά του επίτροπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε «αναδιάρθρωση συνόρων» που θα επέλθει με τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Chatham House», που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δ. Βαλκάνια στο Λονδίνο, με θέμα το μέλλον των Βαλκανίων την επόμενη δεκαετία, ο Γ. Χαν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ηγεσία στην περιοχή. Και έχουμε δει τέτοια ηγεσία, για παράδειγμα στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας (της ΠΓΔΜ), ή στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί αφορά την αναδιάρθρωση των συνόρων και αυτό πάντα είναι σημαντικό για τους πολίτες», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «άρα χρειαζόμαστε ηγεσία που να καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες». «Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Μετά τις αντιδράσεις που, όπως αναμενόταν, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, λέγοντας ότι ο επίτροπος «σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας». Παράλληλα, κυβέρνηση και ΝΔ επιδόθηκαν εκ νέου σε αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι δηλώσεων, κρύβοντας το ευρωατλαντικό περιεχόμενο των δρομολογούμενων «διευθετήσεων» και με την Αλβανία, όπως πιο πριν με την ΠΓΔΜ.

Αισιόδοξος για το «έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» ο Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δ. Βαλκάνια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, χωρίς να γίνουν περισσότερα γνωστά κι ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, με δηλώσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία για να «διευθετήσουν» με τη γείτονα ζητήματα όπως αυτό των θαλάσσιων ζωνών που αφορούν στην εκμετάλλευση του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της περιοχής που έλκει και διεθνή ενεργειακά και άλλα μονοπώλια, ως κομμάτι των ευρύτερων ευρωατλαντικών σχεδίων για την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, μια σειρά δημοσιεύματα και πληροφορίες φέρονται πιο επιφυλακτικά για την πορεία της συμφωνίας, μιλώντας ακόμα και για σχετικό «πάγωμά» της.

Εξάλλου, χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας». Οπως είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, «αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έσπευσε να χαιρετίσει και την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ που λειτουργεί ως «μπούσουλας» και για τις υπόλοιπες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή, λέγοντας ότι «αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, πρώτιστα και κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία, και με όραμα, του Αλέξη και του Ζόραν, που επίσης ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο, αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

ΕΕΔΥΕ
ΑντιΝΑΤΟικές εξορμήσεις και πικετοφορίες

Από χτεσινή εξόρμηση των Επιτροπών Ειρήνης Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος
Από χτεσινή εξόρμηση των Επιτροπών Ειρήνης Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος
Με εξορμήσεις και πικετοφορίες οι Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής καταγγέλλουν και αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ως νέου, ακόμα πιο επικίνδυνου βήματος κλιμάκωσης των εξοπλισμών, προετοιμασίας για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου, στις 7 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την οδό Πηλέως 56.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Ιλίου - Καματερού, στις 6.45 μ.μ., στο πάρκο Τρίτση (είσοδος Λ. Φυλής).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου - Μοσχάτου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ατταλείας.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 11 π.μ., στο Εμπορικό Κέντρο Κάτω Χαλανδρίου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής, στις 8 π.μ., στους σταθμούς του Μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας» και «Νομισματοκοπείο».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κανάρια.

Σάββατο 14 Ιούλη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 11 π.μ., στη λαϊκή αγορά Κάτω Χαλανδρίου.

Την Τρίτη 17 Ιούλη, στις 7.15 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα, Ν. Κόσμος, Παγκράτι) καλεί σε εξόρμηση και πικετοφορία, με σημείο εκκίνησης το ΙΚΑ Ν. Κόσμου.

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΔΥΕΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ διοργανώνει και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σήμερα Πέμπτη 12 Ιούλη, στις 12 μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ΕΕ και ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Ανακοίνωση ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Σε ανακοίνωσή της, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας επισημαίνει:

«Στις 11 και 12 Ιούλη η Σύνοδος Κορυφής των επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με μια επικίνδυνη ατζέντα σε βάρος των λαών.

Προηγούμενες συναντήσεις τέτοιου είδους έχουν αξιοποιηθεί για να ανακοινωθούν νέες αντιδραστικές πολιτικές και να προσκληθούν νέα μέλη στο ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ προώθησε αποφάσεις για: Πολυπλόκαμους στρατιωτικούς σχηματισμούς πέριξ της Ρωσίας, νέα σώματα ταχείας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, βαθύτερη συνεργασία με την ΕΕ παρά τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς ΗΠΑ και ΕΕ, συμφωνία για δέσμευση σε στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ. Η ΝΑΤΟική συνάντηση πέρσι συνέπεσε με την επίμαχη ενσωμάτωση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ενάντια στη λαϊκή βούληση των Μαυροβούνιων, ενώ στο πλαίσιο της επιδίωξης για τον ευρωατλαντικό έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας δρομολογείται η ένταξη στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ, όπως επίσης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Για την ένταξη της ΠΓΔΜ χρησιμοποιείται ως διαβατήριο η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που προωθεί τα επικίνδυνα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το ΝΑΤΟ εξαπλώνεται συνεχώς στην Ευρώπη και πέρα από αυτή, ενώ σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του, ότι επιβάλλει τη σταθερότητα, έχει οξύνει περαιτέρω τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και έχει ενθαρρύνει τα σύμμαχα κράτη του στα παραμεθόριά του, πλήρη μέλη και μη, προκειμένου να διευκολύνουν και να κλιμακώσουν αντιλαϊκά μέτρα. Οι φιλοΝΑΤΟικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές που υποκινούν τις εθνοτικές συγκρούσεις, όπως στα Βαλκάνια, στα κράτη της Βαλτικής, στη Γεωργία ή και στην Ουκρανία, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων στη διαπάλη τους για τον έλεγχο της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς της, των αγορών.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρόσφατα υποσχέθηκαν να διαθέσουν το 20% των αμυντικών δαπανών σε μεγάλο εξοπλισμό, παρέχοντας έτσι μια σημαντική πηγή εσόδων για τα μονοπώλια. Με την πρόσφατη αναγόρευση της Κολομβίας ως "παγκόσμιου συνεταίρου" του ΝΑΤΟ, υπονοείται όχι μόνο ένα δυνάμωμα της εμπροσθοφυλακής του στη Νότια Αμερική, αλλά επίσης άφθονες νέες οικονομικές ευκαιρίες για τα μονοπώλια στις αγορές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.

Σήμερα, σημειώνονται σοβαροί ανταγωνισμοί μέσα στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, που αποτυπώνονται στην πράξη μέσα από το ξεκίνημα ενός εμπορικού πόλεμου πρωταρχικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ προωθείται με την Πολιτική της για Κοινή Ασφάλεια και Αμυνα και την "Παγκόσμια Στρατηγική" της που προβλέπουν επικίνδυνα σχέδια όπως η "Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία" (PESCO), η "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων" και η λεγόμενη "Στρατιωτική Κινητικότητα", στο πλαίσιο του συντονισμού της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, αλλά επίσης θα διευκολύνει τους ευρωενωσιακούς ιμπεριαλιστές στην επιβολή των αυτοτελών συμφερόντων τους διεθνώς, με την αφρικανική ήπειρο και τη Μέση Ανατολή να αποτελούν ιδιαίτερο στόχο της ΕΕ και των κρατών - μελών της.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, είναι σαφές ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι ασταθείς, δεν μπορούν να είναι μόνιμες και ότι το καπιταλιστικό σύστημα γίνεται πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο. Το αστικό παραμύθι, ότι η ΕΕ αποτελεί τάχα "εγχείρημα για την ειρήνη", που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, έχει αποδειχτεί στην πραγματικότητα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο.

Εμπρός για το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες!

Για το τέλος του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννάει πολέμους και κρίσεις, προσφυγιά, εκμετάλλευση!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!».

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του επίτροπου Χαν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, που κι αυτή - όπως και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ - έχει βάση την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τη θέση περί αναδιάρθρωσης συνόρων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org