ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Νετανιάχου - Πούτιν χτες με γεμάτη ατζέντα

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχεται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο
Ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχεται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο
ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με το «σταγονόμετρο» έβγαιναν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι πληροφορίες για τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδιδε γενικόλογες δηλώσεις του Πούτιν ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Ισραήλ αναπτύσσονται «μάλλον θετικά» στην οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική σφαίρα.

Σύμφωνα με την «Τζερούσαλεμ Ποστ», ο Νετανιάχου τόνισε ότι «η συνεργασία ανάμεσά μας αποτελεί βασικό συστατικό για την παρεμπόδιση της κλιμάκωσης και επιδείνωσης καταστάσεων» επικίνδυνων για την ασφάλεια του Ισραήλ. Μάλιστα, με αφορμή τη χτεσινή κατάρριψη UAV στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν (βλέπε διπλανό θέμα), ο Νετανιάχου τόνισε ότι «περιμένουμε όλοι να σεβαστούν την ισραηλινή κυριαρχία».

Αλλα ΜΜΕ (όπως η «Χααρέτζ») επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Πούτιν - Νετανιάχου συζητούσαν για ανταλλάγματα που η Ρωσία θα μπορούσε να διασφαλίσει για την «ανοχή» του Ισραήλ στην επικράτηση Ασαντ και στη νότια Συρία. Τέτοια σενάρια παίζουν εδώ και μέρες, εστιάζοντας στην ετοιμότητα του Ισραήλ να συνεργαστεί προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω «αναβάθμιση» δυνάμεων του Ιράν ακόμα πιο κοντά στα σύνορά του.

Αναχωρώντας για τη Μόσχα, ο Νετανιάχου είπε ότι πηγαίνει «για μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο. Θα συζητήσουμε για τη Συρία, για το Ιράν, για τις ανάγκες του Ισραήλ στην ασφάλεια. Εκτιμώ βαθιά την άριστη και άμεση σχέση που έχω με τον Ρώσο Πρόεδρο. Είναι πολύ σημαντική για την εθνική ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση του Κρεμλίνου που ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα συζητούσαν «πιεστικά ζητήματα» της μεταξύ τους συνεργασίας και θέματα «της παγκόσμιας ατζέντας, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων επίλυσης του προβλήματος Ισραήλ - Παλαιστίνης και της συριακής σύγκρουσης».

Είναι η τρίτη φορά μόνο για φέτος, που ο Νετανιάχου συναντά τον Πούτιν στη Μόσχα.

Συνομιλία Μπογκντάνοφ - Χανίγια

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πολύπλευρων διεργασιών που «τρέχουν» στη Μέση Ανατολή, με «όχημα» και το Παλαιστινιακό, ήταν η προχτεσινή τηλεφωνική συζήτηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με τον ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του δεύτερου που μετέφερε τη «συνεχιζόμενη δέσμευση της ηγεσίας της "Χαμάς" για την αποκατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα της ενδο-παλαιστινιακής ενότητας στη βάση των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μεταξύ "Χαμάς" - "Φατάχ" με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ζητούμενο η «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου της Ανατ. Μεσογείου

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, που επέλεξε τα Κατεχόμενα της Κύπρου για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά από την επανεκλογή του, τόνισε ότι μία βασική προτεραιότητα της Αγκυρας για το επόμενο διάστημα θα είναι η μετατροπή του ψευδοκράτους σε «πόλο έλξης» (για επενδύσεις) για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Η Κύπρος είναι για μας "εθνική υπόθεση"», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θέλει «μια δίκαιη και μόνιμη λύση» και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει να «συμβάλλει» προωθώντας «την ανάπτυξη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους, αλλά και ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν το θύμα σε αυτό το «αδιέξοδο» ή να μετατραπούν σε μειοψηφία σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος.

«Παρά τις προσπάθειές μας, συνέχισε, η διαδικασία που στόχευε σε μια περιεκτική λύση στο νησί τέλειωσε με το μη αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για την Κύπρο ένα χρόνο πριν... Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας...».

Από τη μεριά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι «είναι άδικα απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα» και ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως προκλητικά περιγράφει την κυπριακή κυβέρνηση) διατηρεί μια στάση που απέχει από τη συνεργασία και τον διαμοιρασμό. Τόνισε ότι η σχέση ψευδοκράτους - Τουρκίας θα αναβαθμιστεί την επόμενη περίοδο και όλο έμφαση αναφέρθηκε στα «ιδιαίτερα επιτυχημένα» σχέδια που η Τουρκία εκπόνησε ή /και ολοκλήρωσε πρόσφατα στον ενεργειακό τομέα (βλ. κατασκευή και λειτουργία αγωγών αερίου), επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Ανατολίας (ασιατική Τουρκία) που συνδέει Ευρώπη και Ασία, έχει γίνει ένα «σταυροδρόμι συνεργασιών» για όλο τον κόσμο. Μιλώντας ειδικά για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία προς την Ευρώπη, αποτελώντας τμήμα του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου» που συνδέεται με την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία, είπε ότι απέδειξε πως η διαχείριση των φυσικών πόρων έχει γίνει ευκαιρία για συνεργασίες παρά πηγή συγκρούσεων και συνέχισε αναφέροντας ότι μια τέτοια «συνεταιρική προσέγγιση» χρειάζεται και για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Επανέλαβε ότι η «πιο λογική» διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής είναι μέσω Τουρκίας, αφού αυτή «θα δημιουργήσει επίσης μια μεγάλη περιοχή ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή». Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι απορρίπτουν το «πνεύμα συνεργασίας» και είπε ότι «αποκλείεται οι Τουρκοκύπριοι να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο», εκφράζοντας ταυτόχρονα και ελπίδα οι Ελληνοκύπριοι να αλλάξουν στάση και να υιοθετήσουν ένα «όραμα που θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για την εγκαθίδρυση ενός κοινού μέλλοντος».

Ερχεται η Λουτ

Χτες έγινε γνωστό ότι στα τέλη του Ιούλη φτάνει στη Λευκωσία η Τζέιν Χολ Λουτ, η νέα (Αμερικανίδα αυτήν τη φορά) ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο έναρξης νέου γύρου συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι με το διορισμό της Λουτ και τις επικείμενες επισκέψεις της σε Κύπρο, Τουρκία, Ελλάδα αλλά και τις Βρυξέλλες (έδρα ΕΕ), δημιουργείται ξανά προοπτική στο Κυπριακό. «Μετά το Κραν Μοντάνα, ο (Κύπριος) Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητά του για επανέναρξη, αμέσως, των συνομιλιών, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες» πρόσθεσε, παραπέμποντας σε «πακέτο προτάσεων» που σφράγιζε τη βαθύτερη εμπλοκή διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων στο Κυπριακό.

ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ
Κατάρριψη UAV από το Ισραήλ

ΜΟΣΧΑ.--

Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ ανακοίνωσε χτες ότι αναχαιτίστηκε επιτυχώς ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που πλησίαζε τον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενο από τη Συρία. Το περιστατικό έγινε στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το UAV ήταν συριακό και για την κατάρριψή του εκτοξεύτηκε πύραυλος «Patriot». Αντίστοιχο επεισόδιο είχε σημειωθεί και στα τέλη Ιούνη.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται νέα κλιμάκωση των διπλωματικών επαφών για τη Συρία, αφού ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συζήτησε με τον πρέσβη της Συρίας στη Μόσχα Ριγιάντ Χαντάντ την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης του «σχήματος της Αστάνα» (που στήθηκε με Ρωσία - Τουρκία - Ιράν), που αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιούλη στο Σότσι της Ρωσίας.

Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό η Ρωσία εντατικοποιεί διαβουλεύσεις με δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, ειδικά για την κατάσταση στη νότια Συρία, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ προελαύνουν.

ΙΡΑΝ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Οικονομική συνεργασία με παράκαμψη του δολαρίου;

ΜΟΣΧΑ.--

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) που συμμετέχουν ακόμα στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συμφώνησαν να διατηρηθεί η εμπορική συνεργασία με την Τεχεράνη «ανεξάρτητα από το δολάριο», σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ολοι συμφωνούν ότι πρόκειται για κάτι παράλογο», είπε ο ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επανέφεραν οι ΗΠΑ κατά του Ιράν, μετά την αποχώρησή τους από τη Συμφωνία του 2015, είπε ο Λαβρόφ. Ο ιδιος παρέπεμψε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι ΥΠΕΞ όλων όσοι παραμένουν στη Συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία μαζί με ΕΕ), όπου - τόνισε - συμφωνήθηκε να γίνει επεξεργασία μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων (των αντίστοιχων πλευρών) από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αν και ο Λαβρόφ είπε ότι η σκέψη για παράκαμψη του δολαρίου αφορά ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (των οποίων βέβαια το μέγεθος είναι σχετικό για τα μεγέθη κάθε δύναμης), η ίδια η πρόταση είναι ενδεικτική των διαστάσεων που αποκτά η συζήτηση για «αντιμετώπιση» των συνεπειών που έχει η αποχώρηση των ΗΠΑ και για διατήρηση της Συμφωνίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ