ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιέργεια εδάφους για ανάκαμψη κερδών και για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας, που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε να είναι η πρώτη από τις 13 Περιφέρειες που θα φιλοξενήσει τέτοιου περιεχομένου συνέδριο, μέσω των οποίων η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει το πέρασμα στην ανάκαμψη, μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και με δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν να προστεθούν σε προηγούμενα.

Επιδίωξη είναι η καταγραφή των αναγκών του κεφαλαίου σε περιφερειακό επίπεδο, που τελικά θα συναρθρώσουν το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, σήμερα θα υπογραφεί η συμφωνία για τη «Σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας».

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι: Επιχειρηματικότητα - Χρηματοδοτικά εργαλεία - Ανάπτυξη, με ομιλητές τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Η δεύτερη ενότητα χτες ήταν αφιερωμένη στην Παιδεία, την Ερευνα και τις νέες τεχνολογίες, με ομιλητές τους αρμόδιους υπουργούς, Κ. Γαβρόγλου και Κ. Φωτάκη. Σήμερα η τρίτη ενότητα έχει τίτλο «Υποδομές και προσπελασιμότητα», με ομιλητή τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, και η τέταρτη ενότητα αφορά στο Περιβάλλον και την Ενέργεια με ομιλητή τον αρμόδιο υπουργό, Γ. Σταθάκη. Το Συνέδριο θα κλείσουν με τις παρεμβάσεις τους ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην «ΕΡΤ3», απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι στόχος των συνεδρίων είναι ο διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσανατολίσουμε την αναπτυξιακή πολιτική σε τομείς και σε πεδία που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου...».

Προετοιμάζοντας το λαό και για νέα μέτρα, ο Δ. Τζανακόπουλος αφού υποστήριξε ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, δήλωσε: «...σημαίνει αυτό ότι έχουν τελειώσει τα δύσκολα; Σε καμία περίπτωση. Εχουμε μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση, έχουμε μπροστά μας περίπου έναν χρόνο για την ολοκλήρωση του προγράμματος (...) Δεν είναι μια εύκολη δουλειά, ούτε κανείς ισχυρίστηκε ότι είναι μια εύκολη δουλειά. Ούτε κανείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών δεν θα έχουμε νέες απαιτήσεις από τους δανειστές...».

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με το βλέμμα στις «αγορές»

Τις διαδικασίες για την κατάρτιση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη, ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών, με την αποστολή της σχετικής εγκυκλίου σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Σε αυτήν τίθεται πλαφόν στα όρια των κρατικών δαπανών για το επόμενο έτος, ενώ σε κάθε περίπτωση, στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς ενσωματώνονται οι στόχοι και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, με γνώμονα την απογείωση των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τίθενται πάλι ανώτατα όρια των κρατικών δαπανών ανά υπουργείο, που μάλιστα δεν αποκαλύπτουν ολόκληρο το μέγεθος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, αφού, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «ενδέχεται να αναμορφωθούν σε περίπτωση που προκύψουν μεταβολές μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ενδεικτικά, στο υπουργείο Υγείας, οι δαπάνες θα έχουν «ταβάνι» τα 3,7 δισ. ευρώ το 2018, έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2017. Σε κάθε περίπτωση, στην πρώτη γραμμή του σφαγείου θα βρεθούν και τα προνοιακά επιδόματα της λαϊκής οικογένειας, τα οποία άλλωστε βρίσκονται στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της τρίτης «αξιολόγησης», που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Μνημόνια διαρκείας προς άρση της επιχειρηματικής «αβεβαιότητας»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα «εξόδου στις χρηματαγορές» προς αναζήτηση νέων κρατικών δανείων, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη σταδιακή άρση της «επενδυτικής αβεβαιότητας», ως αποτέλεσμα βέβαια της δεύτερης «αξιολόγησης» αλλά και των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται για τη συνέχεια, με βάση τη συμφωνία της με τους «θεσμούς».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σε χτεσινές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους έχει αποσταλεί προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, που θα συζητήσει το θέμα στις 20 Ιούλη.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο «θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα», τόνισε.

Μιλώντας στη «Wall Street Journal», και επαναλαμβάνοντας τις επισημάνσεις της πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας, μεταξύ άλλων, εστίασε στα παρακάτω ζητήματα:

-- Σχετικά με τα παζάρια για το κρατικό χρέος, εκτίμησε πως «αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι θα είναι αναπόφευκτο άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης».

-- Αναφερόμενος στην ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης», επισήμανε: «Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη και να εξετάσει την αγορά ελληνικού χρέους, ακόμη και φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και ότι οι πιστωτές θα καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και παράσχουν περισσότερη σαφήνεια γύρω από το ζήτημα».

Οπως προκύπτει, η «βιώσιμη έξοδος» στις χρηματαγορές, καθώς και η ένταξη στα προγράμματα της ΕΚΤ, απαιτούν διαδοχικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην πορεία εμπέδωσης κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στη Νομισματική Ενωση, καλώντας μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, όπως είναι η Γερμανία, να δρομολογήσουν «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση των εισαγωγών και των επενδύσεων. Οπως είπε, «κανείς δεν λέει στη Γερμανία να μειώσει τις εξαγωγές της».

Εκθεση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Την ίδια ώρα, και ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται, η νέα έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμούς 1,6% για το 2017, 2,4% για το 2018 και 2,7% για το 2019. Μάλιστα, η ανάκαμψη των νέων επενδύσεων αναμένεται στο 11,6% το 2019.

Παράλληλα και παρά τη βελτίωση των συνθηκών και των δεδομένων που διαπιστώνονται σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην έκθεση, επισημαίνεται πως «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», καθώς «το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές». Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ αναδεικνύει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αυτό της διαχείρισης και απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

ΚΟΖΑΝΗ
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό, που θα επισκεφτεί την Κοζάνη για να συμμετέχει στο 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία, ετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις στην περιοχή. Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Κοζάνης, καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εκθεσιακό Κέντρο.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους του τομέα της Ενέργειας και το λαό της περιοχής να «υποδεχτούν» αγωνιστικά τον πρωθυπουργό και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και "θεσμών" για πώληση ενεργειακών μονάδων», σημειώνοντας ότι «έχουν πλέον αρκετή πείρα από τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων που πρέπει να την αξιοποιήσουν για να μη γίνουν οι ανησυχίες τους και τα προβλήματά τους "μπαλάκι" στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων».

Τους καλεί να πουν «όχι» στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και να διεκδικήσουν: Καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, ΑΗΣ και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους. Ακύρωση όλων των νόμων για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ καταγγέλλει ότι οι πλειοψηφίες σε ΓΕΝΟΠ και ΣΠΑΡΤΑΚΟ έχουν συμφωνήσει με την προσπάθεια της εργοδοσίας να απαλλαγεί από προσωπικό στο πλαίσιο κλεισίματος μονάδων και ορυχείων, αναδιατάξεων κ.λπ. Σημειώνει ότι την ίδια ώρα που ρίχνουν «μαύρο δάκρυ» για τις πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, δικαιολογούν την ΕΕ και την πολιτική της «απελευθέρωσης», αποδέχονται πλήρως τις γενικότερες κατευθύνσεις που θέτουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, να μην κλείσει το Ορυχείο Αμυνταίου, να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του, αλλά και να μην προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, να μην πωληθούν ΑΗΣ ορυχείων και υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να σταματήσει το δουλεμπόριο των εργολαβιών στη ΔΕΗ ΑΕ. Καμία μέρα καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων.

Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη

Με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πριν από την τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Κομισιόν σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, καθώς από το πρωί θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, στο πλαίσιο του οποίου θα συναντηθεί με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ θα ακολουθήσει Συνάντηση Κορυφής μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛ Πειραιά, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της «Boehringer Ingelheim» στο Ελληνικό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Δικτατορία 1967-1974», στην «Οδό Ονείρων». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μούλης, μέλος της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη, στις 9 μ.μ., η ΚΟ Κύμης διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα του «Οι κήποι των Κήπων».

Παραίτηση στο ΤΧΣ

Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γ. Μιχελής. Παραμένει στη θέση του προέδρου έως την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ