ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σε εξέλιξη διάφορες διεργασίες

ΣΕΟΥΛ.--

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν, δήλωσε χτες ότι περιμένει να δει ποια θα είναι απάντηση της ΛΔ Κορέας στις «πρωτοβουλίες για την ειρήνη» που η κυβέρνησή του προώθησε και στις πρόσφατες επαφές που είχε στο Αμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου του G20. Εκεί ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης είχε διάφορες συναντήσεις, στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο, αλλά αφορούν τις ισορροπίες σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό και όχι μόνο.

Προς το παρόν, «φαίνεται ότι είμαστε μακριά από αυτή (την ειρήνη) αλλά αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνσή μας στις ενδο-κορεατικές σχέσεις», τόνισε ο Μουν. Σημειώνουμε πως μεταξύ άλλων ο Μουν συνομίλησε για την Κορεατική Χερσόνησο και με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που από τη δική του μεριά υποστήριξε ότι «το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι ένα πολύ πιεστικό ζήτημα και είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε με πραγματισμό και να το αντιμετωπίσουμε πολύ προσεκτικά». Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε την αυτοκυριαρχία μας». Σύμφωνα με το «Ιτάρ Τας», ο Μουν σημείωσε στον Πούτιν ότι χρειάζεται «από κοινού» χειρισμός του ζητήματος, συμπληρώνοντας πως «η πυρηνική πρόκληση της Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή όχι μόνο για την περιοχή της Κορέας αλλά για όλη την περιοχή της Ασίας». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο ρόλο της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, χτες, οι «Τάιμς της Κορέας» μετέδωσαν επικαλούμενες τη «Φωνή της Αμερικής» ότι «η εξάρτηση της Βόρειας Κορέας από το ρωσικό πετρέλαιο αυξήθηκε τρεις φορές φέτος, σε σχέση με πέρυσι». Συγκεκριμένα, τη χρονιά που έληξε τον Απρίλη του 2017, καταγράφηκαν εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στη ΛΔ Κορέας αξίας 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με τα 740.000 δολάρια. Πάντως και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ καταγράφει πως η Πιονγιάνγκ συνεχίζει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών με εισαγωγές από την Κίνα.

ΑΪΤΗ
Διεκδικήσεις εργαζομένων στα φασονατζίδικα

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στο Βιομηχανικό Πάρκο του Πορτ Ο Πρενς
Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στο Βιομηχανικό Πάρκο του Πορτ Ο Πρενς
Συνεχόμενες είναι το τελευταίο διάστημα οι απεργίες στην Αϊτή των εργατών στα μεγάλα φασονατζίδικα, που εκτελούν παραγγελίες αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ασιατικών πολυεθνικών έτοιμου ενδύματος. Οι εργαζόμενοι, που έχουν οργανωθεί στα συνδικάτα τους, στην πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς στο Βιομηχανικό Πάρκο Σοναπί, και επίσης στο Βιομηχανικό Πάρκο Καρακόλ στα βορειοδυτικά της χώρας, έχουν ξεκινήσει από την Πρωτομαγιά απεργιακές κινητοποιήσεις, άλλες μεμονωμένες σε κάποιες εταιρείες και άλλες πιο συντονισμένες, απαιτώντας αύξηση στους μισθούς τους από τα 4,75 δολάρια περίπου που είναι σήμερα στα 12,50 δολάρια, ώστε να μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στα βασικά τους έξοδα.

Η Αϊτή, που το 2010 έζησε τη μεγάλη τραγωδία του σεισμού των 7 Ρίχτερ, με αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών, πάνω από 300.000, και τη χολέρα που ακολούθησε, έγινε ο παράδεισος για την κερδοφορία των πολυεθνικών, ειδικά στο ένδυμα, που μετέφεραν την παραγωγή τους στην κατεστραμμένη χώρα, αξιοποιώντας τις χαμηλές απαιτήσεις του λαϊκού κόσμου που δούλευε με μισθούς πείνας. Σταδιακά οι εργάτες άρχισαν να διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες διαβίωσης, οργανώθηκαν σε εργατικά συνδικάτα και δεν άργησαν να δεχτούν την επίθεση του αστικού κράτους και του στρατού κατοχής της λεγόμενης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Αρκετοί συνδικαλιστικοί ηγέτες απολύθηκαν, ωστόσο η οργή των εργατών δεν σταματάει. Τον φετινό Ιούνη συνέχισαν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που κράτησαν 3 βδομάδες, απέρριψαν τα ψίχουλα που προτάθηκαν από κάποιους καπιταλιστές και την κυβέρνηση, ενώ και τις τελευταίες μέρες γίνονται νέες διαμαρτυρίες με απαίτηση την αύξηση των μισθών, στα 12,60 δολάρια τη μέρα, όπως και 1,75 δολάριο για Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη, καθώς και τη μεταφορά. Ειδικά τις τελευταίες μέρες η αγανάκτηση των εργαζόμενων κορυφώθηκε με την αύξηση στις τιμές στα καύσιμα κατά 30%.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους απαιτούν από την κυβέρνηση και τους εργοδότες να απαντήσουν στα αιτήματά τους, και απειλούν να κλιμακώσουν με νέο απεργιακό αγώνα. Το κόστος από το σταμάτημα της παραγωγής αναμένεται να είναι μεγάλο και πιθανά αυτό θα προκαλέσει κάποια απάντηση τις επόμενες μέρες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πλεονάσματα στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Η ΕΕ καλεί τη Γερμανία και άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους, με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, να σημειώνει ότι χώρες με δημοσιονομική ευελιξία όπως η Γερμανία «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αυτούς για να υποστηρίξουν τη ζήτηση, ιδιαίτερα τις επενδύσεις». Παράλληλα, χώρες με υψηλά ελλείμματα ή χρέη, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, θα πρέπει να συνεχίσουν με την «εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Γερμανίας (1,8% αναμένεται φέτος), το δημοσιονομικό της πλεόνασμα (0,8% πέρυσι) και το εμπορικό της πλεόνασμα που κάθε μήνα σπάσει ρεκόρ (το Μάη αυξήθηκε ξανά φτάνοντας στα 17,3 δισ. ευρώ), αποτελούν σημείο έντονης κριτικής και πεδίο αντιπαράθεσης με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντός και εκτός ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα προεκλογικά προγράμματα των σημερινών κυβερνητικών εταίρων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και στις προεκλογικές συστάσεις των Γερμανών βιομηχάνων (BDI) ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη, περιλαμβάνονται προτάσεις που μειώνουν τα εμπορικά και δημοσιονομικά πλεονάσματα προς όφελος του γερμανικού κεφαλαίου, όπως: Δημόσιες επενδύσεις για βελτίωση των υποδομών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στο 3,5% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις για «καινοτόμες» επιχειρήσεις, συνολικά μείωση της φορολογίας των γερμανικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, όπως εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Νeue Zuericher Zeitung», «η πιθανότερη μετεκλογική κυβερνητική εκδοχή είναι ο επόμενος μεγάλος συνασπισμός», δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατικών. «Για μας, όπως έχουν τα πράγματα, η πιθανότερη συνεργασία θα ήταν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) διότι έχουμε τα περισσότερα προγραμματικά κοινά σημεία», πρόσθεσε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΙΣΣΙΣΙΠΙ.-- Από πτώση αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους KC-130 του σώματος των Πεζοναυτών σε αγροτική περιοχή στο Μισσισίπι, το βράδυ της Δευτέρας, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, όλοι τους στρατιωτικοί. Η λοχαγός Σάρα Μπερνς, εκπρόσωπος των πεζοναυτών, δήλωσε ότι το KC-130 «Hercules» (ανεφοδιασμού καυσίμων και μεταφοράς στρατευμάτων) «παρουσίασε πρόβλημα», αλλά οι αιτίες της πτώσης είναι ακόμα άγνωστες. Πάντως, το θέμα έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα, καθώς είναι το πιο πολύνεκρο περιστατικό με στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Μια συνάντηση που είχε πέρσι, τον Ιούνη του 2016, ο γιος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τραμπ Τζούνιορ, με την Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια και αποκάλυψε η εφημερίδα «New York Times», δημιουργεί νέα προβλήματα στην κυβέρνηση για τις ενδεχόμενες σχέσεις με τη Ρωσία και τη φερόμενη εμπλοκή της στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ζήτησε ο Τζούνιορ να καταθέσει, ενώ ο τελευταίος σε δηλώσεις του στον Τύπο μίλησε για σύντομη συνάντηση που είχε ως αντικείμενο υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία. Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε κάθε σχέση της ρωσικής κυβέρνησης με την Βεσελνίτσκαγια. «Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι αυτό το πρόσωπο. Και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να είμαστε ενήμεροι για τις συναντήσεις όλων των δικηγόρων της Ρωσίας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό», δήλωσε.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Yπέρ της απαγγελίας κατηγοριών για παθητική διαφθορά σε βάρος του Προέδρου της Βραζιλίας και της έναρξης μιας διαδικασίας η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος της θητείας του, τάχθηκε τη Δευτέρα ο εισηγητής Σέρζιου Τσβάιτερ, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να αποφανθεί εντός της βδομάδας εάν θα συμφωνήσει με την πρόταση του εισηγητή, πριν λάβει οριστική απόφαση η ολομέλεια της Βουλής. Για να προχωρήσει η διαδικασία, πρέπει τα δύο τρίτα των βουλευτών να ταχθούν υπέρ της παραπομπής του Τέμερ στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα κληθεί να αποφανθεί εάν ο πρόεδρος είναι αθώος ή ένοχος. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, θα απομακρυνθεί από το αξίωμα για έξι μήνες. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην ενδοαστική κόντρα με την πρώην Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (που είχε αντιπρόεδρο τον Τέμερ, του φιλελεύθερου PMDB).

ΟΚΛΑΝΤ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε χτες στα ανοιχτά του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Δεν υπήρξαν αμέσως αναφορές για θύματα ή ζημιές από το σεισμό, που σημειώθηκε 196 χλμ. βορειοδυτικά του νησιού Οκλαντ, σε βάθος 10 χλμ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org