ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μάχες και επαφές με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ο ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα δήλωσε χτες ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν πρέπει να αγνοηθούν και ότι οι εκπρόσωποί τους πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος της χώρας. Οι δηλώσεις του, που έγιναν ενώ συνεχίζεται ένας ακόμα γύρος διαβουλεύσεων στη Γενεύη με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και τμήματα της αντιπολίτευσης, αναδεικνύουν ευρύτερες ανακατατάξεις που προωθούνται μέσω της λεγόμενης «συριακής κρίσης» και είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν δράσεις και αντιδράσεις από διάφορες πλευρές (πχ. την Τουρκία).

Οσον αφορά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ Τζααφάρι υποστήριξε σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο «Σάνα» ότι η αντιπροσωπεία του είχε «σοβαρές διαβουλεύσεις» με τον ντε Μιστούρα πάνω στο κεφάλαιο που αφορά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η σχετική συνάντηση κράτησε 2,5 ώρες, ενώ ο Σύρος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για όλο τον κόσμο, καθώς η «τρομοκρατία» έχει πλήξει τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, στα πεδία των μαχών όλες οι πλευρές εντείνουν τις προσπάθειές τους, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» μετά από μια ενδεχόμενη νίκη επί του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», Κούρδοι πολιτοφύλακες της οργάνωσης SDF κατέλαβαν χτες την πόλη αλ-Ουκεϊρσί, μόλις 15 χλμ. από το προπύργιο της Ράκα, που οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν ως βάση εκπαίδευσης των δυνάμεών τους. Επίσης, οι SDF, μαζί με δυνάμεις των YPG, συνεχίζουν να δίνουν μάχες και μέσα στην παλιά πόλη της Ράκα.

Νέες πληροφορίες για θάνατο του αλ-Μπαγκντάντι

Στο μεταξύ, χτες, το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε ξανά ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι νεκρός, αυτή τη φορά επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών του «ΙΚ» στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Σουμάρια». Θυμίζουμε ότι η Μόσχα είχε υποστηρίξει από τις 22 Ιούνη πως «κατά πάσα πιθανότητα» ρωσικά αεροπορικά πυρά σκότωσαν τον αλ-Μπαγκντάντι, στα τέλη του Μάη στη Συρία. Πάντως, νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία από «ανεξάρτητες» πηγές.

Το πραγματικό όνομα του 46χρονου ηγέτη του «ΙΚ» ήταν Ιμπραχίμ Αουάντ αλ Μπάντρι και καταγόταν από τη Σαμάρα, περιοχή βόρεια της Βαγδάτης, όπου και σπούδασε θεολογία. Τέθηκε επικεφαλής μικρής ομάδας τζιχαντιστών στο Ιράκ, την εποχή που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός αναζητούσε πιο μελετημένα ποια «εργαλεία» θα συμβάλουν στην αλλαγή συσχετισμών στη Μέση Ανατολή. Αργότερα πρωτοστάτησε στην ισχυροποίηση αυτού που μετονομάστηκε σε «Ισλαμικό Κράτος», που συνεχίζει μέχρι σήμερα να αξιοποιείται στην προώθηση φονικών αντιλαϊκών σχεδιασμών πολλών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκδηλώσεις για την επέτειο από το περσινό πραξικόπημα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από την περσινή αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διάφοροι σχεδιασμοί της εντός και εκτός συνόρων για τη διασφάλιση των συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας. Ετσι, από τη μια συνεχίζονται οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας (χτες αναφέρθηκαν 11 «εξουδετερώσεις» ανταρτών του ΡΚΚ σε Χακάρι και Μαρντίν), και από την άλλη εξαγγέλλονται σωρηδόν έργα για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να ανελιχθεί ως ευρύτερο επιχειρηματικό και ειδικότερα ενεργειακό κέντρο. Η Τουρκία εντείνει επίσης τις προσπάθειες να επηρεάσει εξελίξεις στην περιφέρειά της, και σε αυτό το πλαίσιο διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στις «ισορροπίες» που αφορούν τη Συρία, το Κατάρ κ.λπ.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κάλεσε τις δυνάμεις του κόμματός του να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις, τονίζοντας: «Η διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. που έγινε μετά την πολυήμερη πορεία από την Αγκυρα) απέδειξε ότι το CHP δεν είναι το ίδιο... Δεν είναι ένα κόμμα που αντιπροσωπεύει απλά το 25% του εκλογικού σώματος. Αντιπροσωπεύει την ενότητα και τη συνοχή». Ενώ απευθυνόμενος σε στελέχη του CHΡ τους είπε ότι «δεν είστε πια συνηθισμένοι επικεφαλής επαρχιακών οργανώσεων. Είστε ηγέτες εκείνων που απαιτούν δικαιοσύνη».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
«Λογικές» και «σαφείς» οι θέσεις του Κατάρ

ΝΤΟΧΑ.- ΚΑΪΡΟ.--

Στην Ντόχα του Κατάρ βρέθηκε χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, που τη Δευτέρα ξεκίνησε περιοδεία στον Περσικό Κόλπο, ενώ συνεχίζεται η διπλωματική κρίση στην περιοχή, ως συνέπεια βαθύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καταριανό ομόλογό του σεΐχη Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, ο Τίλερσον υποστήριξε πως «το Κατάρ υπήρξε αρκετά σαφές στις θέσεις του και νομίζω πως αυτές ήταν πολύ λογικές», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσουμε «να σημειώσουμε κάποια πρόοδο για να φέρουμε σε ένα σημείο επίλυσης» την κατάσταση. Αργότερα το απόγευμα, ανακοινώθηκε πως Ντόχα και Ουάσιγκτον υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Τη Δευτέρα ο Τίλερσον είχε αρχίσει τις επαφές του από το Κουβέιτ, ενώ αύριο θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, εκεί αναμένεται να έχει συνάντηση με τους ομολόγους του από Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε χτες και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. «Αυτή η συνάντηση έρχεται στο πλαίσιο των συντονιζόμενων στάσεων και της επαναβεβαίωσης της αλληλεγγύης μεταξύ των τεσσάρων χωρών για μελλοντικά βήματα σε σχέση με το Κατάρ», σημειώνει στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, χτες, το κουβεϊτιανό πρακτορείο KUNA μετέδωσε ότι για πρώτη φορά έγινε προχτές συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Κατάρ και του υπουργού Πληροφοριών του Κουβέιτ, σεΐχη Μοχάμεντ αλ-Αμπντουλάχ αλ-Σαμπάχ, παρουσία μάλιστα του εμίρη του Κατάρ, με στόχο τη διαμεσολάβηση για την εξεύρεση «λύσης» στη συνεχιζόμενη κρίση.

Η «κινητικότητα» γύρω από μια πιθανή επίλυση της κρίσης, όπως και η παράτασή της για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνδέεται με την ανησυχία διαφόρων ιμπεριαλιστικών επιτελείων με την έκβαση ανταγωνισμών σε μέτωπα όπως η Συρία, οι ευρύτερες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, η πιθανή αναβάθμιση δυνάμεων όπως το Ιράν κ.λπ.


Διαδήλωσαν στο Αμβούργο μέλη και φίλοι του ΚΚΕ

Από τη διαδήλωση το Σάββατο στο Αμβούργο
Από τη διαδήλωση το Σάββατο στο Αμβούργο
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Σαββάτου στο Αμβούργο, όπου διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής του G20. Η μαζική διαδήλωση μάλιστα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρά την αστυνομοκρατία, την καταστολή των αρχών ασφαλείας και τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών.

Στο μπλοκ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων συμμετείχαν με ιδιαίτερο παλμό δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Γερμανία, με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση - για το σοσιαλισμό».

Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις του ΚΚΕ στα γερμανικά, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε στέλεχος της Οργάνωσης Γερμανίας του Κόμματος, που βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους.

Σήμερα η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Ξεκινά σήμερα, στην Τεργέστη της Ιταλίας, η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων - 4η αντίστοιχη - με διακηρυγμένο σχέδιο τη δημιουργία «Κοινής Αγοράς» μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, και την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Απώτερη επιδίωξη να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σε πρόσφατες ανακοινώσεις, ο επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε ότι η «Κοινή Αγορά» (ένα κατά βάση γερμανικής έμπνευσης σχέδιο) θα αφορά την ελεύθερη κίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού, κοινή ψηφιακή πολιτική και τη δημιουργία ενός «δυναμικού επενδυτικού περιβάλλοντος», ώστε να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η δράση τους στην περιοχή. Μάλιστα, εντελώς κυνικά είπε ότι «μιλάμε για μια αγορά περίπου 20.000.000 ισότιμων πελατών».

Θυμίζουμε ότι τέτοιου είδους Σύνοδοι ξεκίνησαν στο Βερολίνο το 2014 και κάθε χρόνο γίνονται σε διαφορετική πόλη, το 2015 στη Βιέννη, το 2016 στο Παρίσι και για το 2018 είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την ατζέντα των συζητήσεων, αυτή περιλαμβάνει διμερή θέματα, την κατάσταση της οικονομίας, την περιφερειακή οικονομική περιοχή, τα ζητήματα των υποδομών μεταφορών και Ενέργειας, αλλά και συζήτηση για την προώθηση της ένταξης στην ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ