ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το δημαρχείο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το δημαρχείο
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και σήμερα Τετάρτη, με αποκλεισμούς του δημαρχείου και του εργοταξίου, όπου βρίσκεται και το αμαξοστάσιο του δήμου, αλλά και Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, αντιδρώντας στις απολύσεις 38 συμβασιούχων και στην προσπάθεια εκφοβισμού τους προκειμένου να καμφθεί ο πολυήμερος αγώνας τους. Παράλληλα, με εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης θα κάνουν γνωστό τον αγώνα τους και τα αιτήματά τους, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης.

Τις σημερινές κινητοποιήσεις τις αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησής τους έξω από το δημαρχείο, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου. Αρχικά οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης και μετά με πορεία, στην οποία συμμετείχαν σωματεία και φορείς της περιοχής, κατέληξαν στο δημαρχείο. Στη συγκέντρωση που έγινε εκεί μίλησαν η Ελένη Χόνδρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου, ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Με αποφασιστικότητα παρά τις απειλές και την αστυνομική παρέμβαση

Το πρωί είχαν προηγηθεί συνελεύσεις των εργαζομένων του δήμου στο δημαρχείο και στο εργοτάξιο του δήμου, όπου επιβεβαιώθηκε η απόφαση των εργαζομένων, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, να συνεχίσουν τον αγώνα. Στη συγκέντρωσή τους νωρίτερα στο εργοτάξιο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην βγει κανένα απορριμματοφόρο, παρά τις απειλές από τη διοίκηση του δήμου και την αστυνομία, δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στο χώρο από το πρωί.

Σύμφωνα με το σωματείο, ο επικεφαλής αξιωματικός δήλωσε προς τους εκπροσώπους του σωματείου ότι έχει εντολή εισαγγελέα να ανοίξει την πύλη του εργοταξίου και ότι θα προχωρήσει σε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου σε όποιον παρακωλύσει τη διαδικασία. Επίσης ο αξιωματικός ρώτησε τους εργαζόμενους, έναν προς έναν, εάν παρεμποδίζονται προκειμένου να πάνε στη δουλειά, λαμβάνοντας την απάντηση από όλους ότι βρίσκονται στο χώρο επειδή πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση αποφασίζοντας τη συνέχιση του αγώνα τους. Επίσης, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας παραδέχτηκε ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν αποτέλεσμα δικής του καταγγελίας.

«Παράνομη και καταχρηστική» άλλη μια απεργία

Τη δικαστική απόφαση ενάντια στην απεργία των εργαζομένων στην «Τοξότης ΑΕ» καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας

«Παράνομη και καταχρηστική» έβγαλε το Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία των εργαζομένων της εταιρείας «Τοξότης ΑΕ» (συμφερόντων Καλογρίτσα), οι οποίοι απεργούν από τις 7 Ιούλη, διεκδικώντας τα στοιχειώδη, όπως αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας, δεδουλευμένα μεροκάματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Τη δικαστική απόφαση καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας (ΣΕΕΝ - ΑΒΕΚ), τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες πεισμώνουν τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερο ώστε να ριχτούν με μεγαλύτερη ορμή στη μάχη.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, και σε αυτήν την περίπτωση «αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι εργοδοσία - κυβέρνηση - αστικά δικαστήρια, όλοι τους είναι από την ίδια πλευρά και όλοι μαζί ενάντια στους εργαζόμενους. Μέσα σε μόλις 3 ώρες, με δίκη - παρωδία, αποφάνθηκαν ότι είναι παράνομο όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να πληρώνονται για τη δουλειά τους».

Και προσθέτει: «Προφανώς και δεν μας εκπλήσσει αυτή η απόφαση, αφού είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την επιδίωξη της κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας. Εξάλλου, μόλις πρόσφατα είναι τα δημοσιεύματα της κυβερνητικής εφημερίδας "Αυγή" που έλεγε ότι "ορισμένοι κρίσιμοι για τα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα κλάδοι δεν έχουν το δικαίωμα της απεργίας". Ευθυγραμμίζεται πλήρως η απόφαση αυτή με την στόχευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να στρώσει το έδαφος για "ιδανικό περιβάλλον για επενδύσεις", κάτι που προϋποθέτει την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στα κέρδη των εργοδοτών θέλουν να το βγάλουν από τη μέση. Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι η επόμενη "αξιολόγηση" έχει ως προμετωπίδα την περιστολή στο δικαίωμα στην απεργία.

Απέναντι στα στημένα τους δικαστήρια, στον αυταρχισμό τους, στην ασυδοσία εργοδοσίας - κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι έχουμε τα δικά μας όπλα. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, την αλληλεγγύη μας, την αποφασιστικότητά μας στην πάλη για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Εχουμε στο πλευρό μας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τους χιλιάδες αγωνιζόμενους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Τέτοιες ενέργειες όχι απλά δεν μας εκφοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν, αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο ώστε με μεγαλύτερη ορμή να ριχτούμε στη μάχη από αύριο».

Νεκρός διανομέας στο Γαλάτσι σε εργατικό δυστύχημα

Ενας 23χρονος που εργαζόταν ως διανομέας («ντελιβεράς») σε κατάστημα καφέ έχασε προχτές τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα, στην περιοχή του Γαλατσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αυτό θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην οδό Αγίας Ειρήνης, στο Γαλάτσι, όταν ένα αυτοκίνητο προσπάθησε να εισέλθει σε πάρκινγκ διασχίζοντας το αντίθετο ρεύμα, τη στιγμή που ο εργαζόμενος περνούσε με το μηχανάκι από το σημείο.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα ο νεαρός διανομέας να χάσει τη ζωή του. Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο ήταν ήδη αργά, καθώς κατά την εξέταση του ιατρικού προσωπικού του ασθενοφόρου διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός άνδρας δεν είχε σφυγμό. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού στο ΚΑΤ, δεν κατέστη δυνατό να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Δύο τραυματίες από εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ

Στο μεταξύ, δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν χτες σε εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ και διακομίστηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματισμός τους οφείλεται σε διαρροή προϊόντος. Μετά την παροχή ιατρικής φροντίδας, ο ένας τραυματίας, που είχε εγκαύματα στο πρόσωπο, αποχώρησε από το νοσοκομείο, ενώ ο δεύτερος παρέμεινε για προληπτικούς λόγους.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νέο ατύχημα, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» ΕΛΠΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα καταγγέλλει «την διοίκηση της εταιρείας, που για την παραπέρα αύξηση των κερδών συνεχίζει την εντατικοποίηση της εργασίας, τα 12ωρα, την πίεση των εργαζομένων. Παρ' όλες τις ανακοινώσεις περί "ολιστικής ασφάλειας", η ζωή των εργαζομένων βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τις τελευταίες μέρες στην Ελευσίνα το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο, με αποκορύφωμα το περιστατικό στην U-31, όπου δυο συνάδελφοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Απαιτούμε την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΕΕΠ, να πάρει θέση για τα περιστατικά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ «ΑΣΤΕΡΑ» ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Προχωρούν σε 24ωρη απεργία στις 19 Ιούλη

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη 19 Ιούλη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα έργα ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπως αποφάσισαν στη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης χτες, κατά τη διάρκεια της καθολικής στάσης εργασίας και της μαζικής συγκέντρωσης στο χώρο του εργοταξίου.

Με την απόφαση αυτή απαντούν στην αδιαλλαξία των υπεργολάβων που έχουν αναλάβει το έργο, οι οποίοι αρνήθηκαν ακόμη και να συναντηθούν με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να υπογραφεί εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση ανταποκρίθηκαν μόνο ο «Ακτωρ» και η «DEMCON», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση στο εργοτάξιο μίλησε ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο και την Εργοταξιακή Επιτροπή. Παράλληλα, κάλεσε σε έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στην απεργία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στις 20 Ιούλη, σημειώνοντας ότι και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό υφίστανται την ίδια εκμετάλλευση με τους εργαζόμενους του εργοταξίου στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου η ανακαίνιση του ξενοδοχείου γίνεται για λογαριασμό μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει την αντιαπεργιακή παρέμβαση της «Αυγής»

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που καταγγέλλουν την κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή», η οποία με άρθρο της στις 28/6 βγήκε ως «λαγός» στην επίθεση ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, προστίθεται και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΠ υπογραμμίζει: «Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στα ξενοδοχεία, στις εμπορικές επιχειρήσεις, στο Μέταλλο, παλεύουν για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς, για κλαδικές ΣΣΕ ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η κυβερνητική εφημερίδα προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον "κοινωνικό αυτοματισμό" ανάμεσα σε κομμάτια της κοινωνίας (αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι) για να στρέψει τον έναν ενάντια στον άλλον». Αφού υπενθυμίζει ότι «η 3η αξιολόγηση εκτός των άλλων εμπεριέχει και το χτύπημα των ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζομένων», για να επικρατεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, το ΕΚΠ «καλεί τα σωματεία - μέλη του να οργανώσουν την πάλη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ