ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προσπάθεια κατάργησης του ασύλου δεν θα περάσει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το άσυλο στα πανεπιστήμια δεν θα περάσει!» δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, απέναντι στη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σημειώνεται πως το ξερίζωμα του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου φιγουράρει στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες και συνδέεται με το μοντέλο του επιχειρηματικού πανεπιστημίου που σχεδιάζει.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε προχτές το βράδυ στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» πως θα υπάρχει «πάρα πολύ άμεσα, στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει από τη νυν κυβέρνηση, διάταξη που θα καταργεί το άσυλο», διευκρινίζοντας ότι «δεν θα το τροποποιεί, θα το καταργεί» και ότι «θα ισχύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας».

Στην ανακοίνωση της ΚΝΕ τονίζονται τα εξής:

«Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα ανώτατα ιδρύματα είναι εκ του πονηρού και ψεύτικη. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, στο Μενίδι και άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το ήδη υπάρχον πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα στα πανεπιστήμια. Οπως και το εμπόριο ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Αντιθέτως, ενισχύεται περισσότερο.

Αυτό που λείπει από την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι οι διμοιρίες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό που λείπει είναι η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα, όπως η έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης, που αφήνουν χώρο σε φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου.

Απέναντι στα σχέδια της ΝΔ για ένταση της καταστολής των αγώνων των φοιτητών δεν μπορεί να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου υπερασπίζονται την κατάργηση του ασύλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε ως κυβέρνηση στην ενίσχυση της καταστολής ενάντια σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, επί 4,5 χρόνια υπηρέτησε την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και την κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί "ασυλία" στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στο χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου, κόντρα σε δυνάμεις που είτε ανοιχτά θέλουν την κατάργηση του ασύλου είτε η πρακτική τους αξιοποιείται στην ενίσχυση του δόγματος "νόμος και τάξη". Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να γίνει αυτό υπόθεση των ίδιων των φοιτητών και των Συλλόγων τους».

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Στον αέρα» 250 παιδιά στη Λάρισα

Στην επιφάνεια βγαίνουν κάθε μέρα οι συνέπειες της πολιτικής που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να αντιδρά η ΝΔ - στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής, όπου έσπευσε από πέρυσι να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητά της για δυο χρόνια, αλλά χωρίς ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Λάρισας, όπου από το Σεπτέμβρη επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Από τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία όπου εφαρμόζεται το μέτρο φαίνεται ότι δεκάδες είναι τα παιδιά που οδηγούνται να φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που είναι κοντά στο σπίτι τους και οι γονείς θα καλούνται να τρέχουν από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη για να πάνε τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο. Ακόμα, με βάση τις αιτήσεις που έγιναν προέκυψαν 250 παιδιά για τα οποία δεν υπάρχει χώρος να στεγαστούν.

Ο δήμαρχος Λάρισας Α. Καλογιάννης σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα και έριξε την ευθύνη στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στον πρόεδρο των δασκάλων, που συμμετέχουν μαζί με τον δήμαρχο στην τριμελή επιτροπή που αποφασίζει.

Οι λύσεις που εξετάζονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι κτίρια - προκάτ και αίθουσες παιδικών σταθμών, αφού δεν υπάρχουν επαρκείς αίθουσες σχολείων για να αξιοποιηθούν.

Ο Π. Κρίκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάρισας, με παρέμβασή του ανέδειξε τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της δημοτικής αρχής. Από τη μία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεψε καμία επιπλέον χρηματοδότηση για την ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.λπ., και από την άλλη η δημοτική αρχή, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, δεν αντέδρασε ούτε διεκδίκησε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, αντίθετα καλλιέργησε την επανάπαυση.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Π. Κρίκης ανέφερε ότι λύση δεν είναι να βάλουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη και να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, λύση δεν είναι τα παιδιά να μεταφέρονται σαν σακιά από περιοχή σε περιοχή για να βρουν μια θέση σε νηπιαγωγείο, αλλά εκπαιδευτικοί και γονείς να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι στη βάρβαρη πολιτική που μετράει τις ανάγκες των παιδιών με όρους «κόστους», να απαιτήσουν να εξασφαλιστούν τώρα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ουσιαστική υλοποίηση της δημόσιας και δωρεάν δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, που σημαίνει:

Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Να προχωρήσει άμεσα η δέσμευση κατάλληλων χώρων για ανέγερση νηπιαγωγείων. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.

Ούτε στα Γιάννενα τα νήπια δεν χωράνε στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία

Σε μια σειρά προβλημάτων στα νηπιαγωγεία των Ιωαννίνων αναφέρεται η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «μεσοκαλόκαιρο και με τα σχολεία κλειστά, διαπιστώνεται ότι τα νήπια δεν χωράνε στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία (7ο - 28ο κ.ά. νηπιαγωγεία), δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα, νήπια μένουν "εκτός" του νηπιαγωγείου εγγραφής τους (της γειτονιάς τους, δηλαδή) και οι γονείς τους υποχρεώνονται να τα μετακινούν καθημερινά από το Σεπτέμβρη αρκετά χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ιδιαίτερα στέκεται η ΑΣΕ στην περίπτωση του 1ου νηπιαγωγείου, από το χώρο του «Παπαζόγλειου» στο κέντρο της πόλης, το οποίο με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τελεί υπό έξωση, και στην κατάργηση του 17ου νηπιαγωγείου που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε έναν ανεξάρτητο χώρο, αποσυμφορώντας τα νηπιαγωγεία των Σεισμοπλήκτων που σήμερα αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα.

Η ΑΣΕ ζητά η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την άμεση κάλυψη της ανάγκης για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή πανελλαδικά, ώστε όλα τα προνήπια να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία, με εξασφάλιση των αναγκαίων κτιριακών αναγκών και των αντικειμενικά αυξημένων αναγκαίων μόνιμων διορισμών νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού, δηλώνοντας παράλληλα: «Ούτε βήμα πίσω από την ανάγκη και δυνατότητα να φοιτούν το 2019 - 2020 όλα τα παιδιά στην Προσχολική Αγωγή»! Καλεί παράλληλα να παρθούν ταχύτατα μέτρα από τη δημοτική αρχή (ενοικίαση και διαμόρφωση αιθουσών, μετακομίσεις υλικού κ.λπ.) και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δημιουργία νέων τμημάτων, στελέχωση κ.λπ.), ώστε την 1η του Σεπτέμβρη όλα τα νήπια - προνήπια - μαθητές να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ