ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση μπλέκει το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Real»

Συνέντευξη παραχώρησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στον ρ/σ «Real» και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου. Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα.

-- Θα ξεκινήσω ζητώντας ένα σχόλιό σας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα και στην οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει και στην κατ' ιδίαν συνάντηση των Τσίπρα - Ερντογάν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

-- Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που έχει εκφράσει επανειλημμένα το ΚΚΕ, για μεγαλύτερη εμπλοκή αυτού του μηχανισμού, του διεθνούς μηχανισμού τρομοκρατίας των λαών, πολεμικών εμπλοκών και επεμβάσεων και με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές τις διαδικασίες, που θα πλήξουν και το ζήτημα που αφορά τα προσφυγικά ρεύματα στο Αιγαίο, στα νησιά μας, στην Ελλάδα. Θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά διαδικασίες που αφορούν τα βόρεια σύνορά μας, δηλαδή τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ και το άνοιγμα της διαδικασίας ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Και βεβαίως όλα αυτά μόνο αρνητικά είναι για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς της περιοχής.

Το ζήτημα των δύο στρατιωτικών είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τεθεί. Και είναι μεγάλη η υποκρισία αυτού του ΝΑΤΟικού μηχανισμού, όπου υποτίθεται ότι είναι χώρες «εταίροι», «σύμμαχοι» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ η Ελλάδα με την Τουρκία, όπου κρατούνται αναίτια, απρόκλητα, δύο Ελληνες στρατιωτικοί, όμηροι στην πραγματικότητα - έχει μετατραπεί σε ομηρεία η κράτησή τους - και βεβαίως δεν υπάρχει πλέον καμιά βάση κράτησης. Θα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και η οποιαδήποτε κωλυσιεργία, είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε από τη μεριά άλλων διεθνών οργανισμών, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ορκίζεται για τη «φιλία» τους, για την «αλληλεγγύη» τους κ.λπ., θα πρέπει να τελειώσει. Τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, που τελικά και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους θα πρέπει να λυθεί. Εκτός των άλλων, δηλαδή, ζητημάτων.

Η ευρωΝΑΤΟική συμφωνία με την ΠΓΔΜ οδηγεί το λαό σε επικίνδυνα μονοπάτια

-- Ερχομαι τώρα κ. Κουτσούμπα στα εθνικά θέματα. Θέλω να σας ρωτήσω καταρχήν, η Συμφωνία των Πρεσπών γιατί σας βρήκε αντίθετους; Γιατί βρήκε το ΚΚΕ αντίθετο; Δεν ήσασταν υπέρ της γραμμής για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό;

-- Η συμφωνία δεν έγινε για το όνομα, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό - η οποία δόθηκε έτσι κι αλλιώς, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Η συμφωνία έγινε με απαίτηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κυρίως των Αμερικανών και της Γερμανίας, με τη σύμφωνη φυσικά γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τους κάνει και αυτήν τη βρώμικη δουλειά. Εγινε κυρίως για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Επείγονται, γιατί θέλουν να βγάλουν την όποια επιρροή της Ρωσίας, όποια έχει απομείνει ακόμα, στα Βαλκάνια, στα Δυτικά Βαλκάνια.

-- Σήμερα η «Καθημερινή» έχει μία αποκάλυψη, ότι έδιωξε η ελληνική κυβέρνηση, απέλασε Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι κινούνταν εναντίον της συμφωνίας με τα Σκόπια...

-- Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε τα ακριβή στοιχεία, αλλά είναι γνωστό αυτό το κυνήγι μαγισσών και των πρακτόρων. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία δεν προκρίνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλει δηλαδή να χάσει την όποια επιρροή τής έχει απομείνει στα Βαλκάνια. Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι κάνουν την ίδια δουλειά, από τη δική τους σκοπιά, προκειμένου να ελέγξουν τα Βαλκάνια, να τα μαντρώσουν στο ΝΑΤΟ, οι Γερμανοί επίσης στην ΕΕ και πάει λέγοντας. Κι όλοι αυτοί τσακώνονται μεταξύ τους σε βάρος των λαών. Υπάρχουν ισχυροί ανταγωνισμοί, ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και βεβαίως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς εμπλέκει σε όλους αυτούς τους πολεμικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς κ.λπ. ανταγωνισμούς για συμφέροντα άλλων. Εμπλέκει τον ελληνικό λαό, εμπλέκει τη χώρα μας και τους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων.

Ε, τώρα η απέλαση θα δούμε πως θα εξελιχθεί και τι επιπτώσεις θα έχει. Αλλά αυτούς που πρέπει να απελάσει κυρίως ο ελληνικός λαός είναι οι εκάστοτε κυβερνώντες, που τον οδηγούν σε τέτοια επικίνδυνα μονοπάτια.

-- Καταλαβαίνω επομένως ότι στη Βουλή, όταν θα έρθει για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, το ΚΚΕ θα ψηφίσει «όχι»;

-- Βεβαίως, «όχι» θα ψηφίσουμε, το έχουμε πει.

-- Γιατί υπήρξαν και κάποια σενάρια ότι μπορεί διά της αποχής να διευκόλυνε...

-- Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε και στον κ. Τσίπρα, κι εγώ προσωπικά όταν με κάλεσε και μου είπε για το πού οδηγούνται και πού καταλήγουν να συμφωνήσουν με τη γειτονική δημοκρατία, και στον κ. Κοτζιά, και βεβαίως με δημόσιες τοποθετήσεις το ΚΚΕ έχει μιλήσει γι' αυτό. Πρωταρχικό ζήτημα είναι ότι είναι αρνητικό και για το λαό της Ελλάδας και για το λαό της γειτονικής χώρας, για τους λαούς των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, η ένταξη της γειτονικής χώρας σε αυτήν τη λυκοσυμμαχία, όπως κατά τη γνώμη μας - το ξέρετε πολύ καλά αυτό, το ξέρει όλος ο ελληνικός λαός - είναι αρνητικό το γεγονός ότι και εμείς μένουμε σε αυτήν τη λυκοσυμμαχία. Το ζήτημα αυτό είναι το καθοριστικό. Χώρια που, σας ξαναλέω, υπάρχουν μια σειρά άλλες εκκρεμότητες, τίποτε δεν έχει λυθεί, το σπέρμα του αλυτρωτισμού μένει, οι αλλαγές στο Σύνταγμα... Από το 1992 έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας ότι θα πρέπει το ζήτημα να το δούμε κάτω από τη σκοπιά του «διαίρει και βασίλευε» του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ιμπεριαλιστών, και αυτό κάνουμε τώρα, και εξηγούμε για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεύτερον, πρέπει να λυθούν οι αλυτρωτισμοί, το Σύνταγμα, αυτά τα ανιστόρητα περί «μακεδονικής» εθνικότητας, ιθαγένειας όπως τη μεταφράζουν, «μακεδονικής» γλώσσας κ.λπ., τα οποία ανοίγουν το δρόμο για εθνικισμούς εκατέρωθεν, και βεβαίως να υπάρξει για το όνομα μία συμφωνία, ένας συμβιβασμός με γεωγραφικό αυστηρά προσδιορισμό, με χρήση έναντι όλων. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ από το 1992, αυτό λέμε και τώρα, αυτό θα εκφράσουμε και στη Βουλή όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

Ομως η κυβέρνηση, βλέπετε, όπως όλα τα ζητήματα, και για τα κυριαρχικά, τα εθνικά δικαιώματα όπως είπατε, τα εθνικά θέματα, όπως και στα ζητήματα της οικονομίας, με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί. Είδατε χτες την υπουργό Εργασίας, κα Αχτσιόγλου, δεν λειτουργεί ως υπουργός Εργασίας, αλλά ως υπουργός Εργοδοσίας. Αμα της πεις ότι «ο λαός δεν έχει ψωμί», σου απαντά, χωρίς να το πολυσκεφτεί, «ας φάει παντεσπάνι». Ε, έλεος πια.

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Σάμο και Ικαρία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί την Ικαρία και τη Σάμο, σήμερα Πέμπτη 12 και αύριο Παρασκευή 13 Ιούλη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας του είναι το ακόλουθο:

Σήμερα, Πέμπτη 12 Ιούλη, Ικαρία:

Στις 5.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ικαρίας, Στέλιο Σταμούλο, και τους αντιδημάρχους στο δημαρχείο.

Στις 6.30 μ.μ. θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με σωματεία και φορείς του νησιού, στο δημαρχείο.

Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Εύδηλο.

Αύριο, Παρασκευή 13 Ιούλη, Σάμος:

Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, στο Βαθύ.

Στις 11.30 π.μ. θα επισκεφτεί το «hot spot» και θα συναντηθεί με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Στη 1 μ.μ. θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας.

Στις 6 μ.μ. θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει στο Καρλόβασι, στην Πορφυριάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ