ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε συνέχεια του ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ:

-- Αποσπάσματα από την ομιλία του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.

-- Αποσπάσματα από την ομιλία της Μαρίας Γαβαλά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης για τη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ.

-- Ρεπορτάζ από την επίσκεψη στο Καλπάκι και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε η ΚΝΕ εκεί όπου βρισκόταν ο Ουλαμός των κομμουνιστών φαντάρων.


26ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοπόρα Νεολαία του ΚΚΕ. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε!

Από τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Από τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Για τρεις μέρες, από τις 7 έως τις 9 Ιούλη, η πόλη των Ιωαννίνων πλημμύρισε από χιλιάδες νέους και νέες, που έδωσαν μαζικά το «παρών» στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που είχε σύνθημα «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, πρωτοπόρα Νεολαία του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της φτώχειας». Βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν - μια ξεχωριστή σελίδα στην 100χρονη σχεδόν πορεία του Κόμματός μας - τους εκατοντάδες φαντάρους της ΟΚΝΕ, που βρέθηκαν ανάμεσα στα 1924 - 1934 στο κολαστήριο του Πειθαρχικού Ουλαμού Καλπακίου Ιωαννίνων. Με μια σεμνή εκδήλωση, εκατοντάδες νέοι και νέες παρευρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους αλύγιστους φαντάρους της ΟΚΝΕ, βροντοφωνάζοντας «Ούτε στο Καλπάκι, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές». Με υψωμένες τις γροθιές μπροστά στο μνημείο, έδωσαν όρκο ότι θα διδαχτούν από το παράδειγμά τους, θα το αναδείξουν και θα το μεταφέρουν σε όλες τις άκρες της Ελλάδας.

Ηταν ένα πραγματικά μαζικό Διήμερο, η κατασκήνωση του οποίου απλώθηκε σε ένα πολύ μεγάλο και όμορφο πάρκο. Το πάρκο Πυρσινέλλα («Γιαννιώτικο Σαλόνι»), που φιλοξένησε την κατασκήνωση, πήρε κυριολεκτικά ζωή, ύστερα από 10 χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Για βδομάδες, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από την περιοχή της Ηπείρου, χωρίς να υπολογίζουν κόπο, με σχεδιασμένη εθελοντική δουλειά, προετοίμασαν το χώρο ώστε να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους και τον παρέδωσαν αγνώριστο στο λαό της περιοχής. Και ο κόσμος και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν με εγκωμιαστικά σχόλια γι' αυτήν την προσπάθεια.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα το ρεπορτάζ για το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Δημοσιεύει ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο Καλπάκι και αποσπάσματα από την ομιλία του Αρη Ευαγγελίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και από την παιδική κατασκήνωση που λειτούργησε στο Διήμερο για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.


Μοναδικές, χαρούμενες και ξέγνοιαστες στιγμές για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ!

Το δικό τους πλούσιο πρόγραμμα είχαν και φέτος στο Διήμερο τα παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου, οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ. Ενα πρόγραμμα διαμορφωμένο και φροντισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, επισκέψεις γνωριμίας με αξιοθέατα της περιοχής... Δυο μέρες γεμάτες διασκέδαση, παιχνίδι, αλλά και επαφή με αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της γνώσης και του αγώνα!

Παιδιά από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά και το Ηράκλειο ταξίδεψαν μαζί με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ μέχρι τα Γιάννενα. Στη δική τους κατασκήνωση, χωρίστηκαν σε ομάδες, με τους ομαδάρχες τους, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να περάσουν τα παιδιά ξέγνοιαστες και χαρούμενες στιγμές. Και πράγματι τα κατάφεραν! Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, με τη συνοδεία κρουστών, παρουσίασαν το φετινό τραγούδι της κατασκήνωσης, που είχαν δημιουργήσει στο ταξίδι. Μέχρι την Κυριακή ακούγονταν χαρούμενες φωνές να τραγουδάνε μεταξύ άλλων: «Ξεσηκώνουμε όλο το νομό, όπως και όλο, όλο το λαό. Με αγώνες και πορείες, με τραγούδια και χορό, όπως κάναν και στης ΟΚΝΕ τον καιρό».

Την πρώτη μέρα από το πρόγραμμα ξεχώρισαν τα «παιχνιδομπερδέματα». Αγαπημένα, γνωστά, αλλά και λίγο «πειραγμένα» παιχνίδια κέρδισαν το ενδιαφέρον των παιδιών. Αλλά και η γνωριμία με το έργο του Πικάσο «Γκουέρνικα». Μέσα από το ίδιο το έργο, αλλά και εικόνες της εποχής, τα παιδιά συζήτησαν για τις συνθήκες που οδήγησαν τον Πικάσο να φιλοτεχνήσει το έργο. Στη συνέχεια, πάνω σε έναν τεράστιο λευκό καμβά με πολλά φωτεινά χρώματα ζωγράφισαν, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στον πόλεμο.


Το Σάββατο το πρωί επισκέφτηκαν σε δύο γκρουπ το σπήλαιο του Περάματος και το Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας «Παύλος Βρέλλης». Στο σπήλαιο ξεναγήθηκαν από εργαζόμενο του χώρου, θαύμασαν τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλακτίτες και με έκδηλο ενδιαφέρον ρωτούσαν πολλά πράγματα. Στο Μουσείο του Βρέλλη, μέσα από τις κέρινες μορφές, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια τους ολόκληρες εποχές και γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Σε διαδραστικό μάθημα Ιστορίας μετέτρεψαν την ξενάγηση οι δύο δάσκαλοι που συμμετείχαν στην επίσκεψη, ο Τάσος Τόκας και ο Γιάννης Σταύρου. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Σούπερ Μπαμ και η Ρηνούλα», που παρουσίασαν παιδιά και φοιτητές από τα Χανιά. Με το δικό τους ξεχωριστό τόνο έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση στα Γιάννενα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με το θεατρικό έργο «Ο Δράκος» του Ευγένι Σβαρτς, το οποίο γράφτηκε την περίοδο της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί, που παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, η οποία χωρίς να υπολογίζει χρόνο δούλεψε με μεράκι για να πραγματοποιηθεί η παράσταση στο Διήμερο. Μια ευρηματική αλληγορία, για την πάλη του ανθρώπου ενάντια σε αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο, γίνεται όμως πραγματικότητα όταν αποφασίζει να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.


Το παιδικό περιοδικό κυκλοφόρησε και στο Διήμερο, τα παιδιά περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντάς το, αλλά ασχολούνταν και με τις δραστηριότητες που υπήρχαν στις σελίδες του περιοδικού. Οι πρώτες εντυπώσεις μαζεύτηκαν και παίρνοντας υπόψιν γνώμες και ιδέες, θα κυκλοφορήσει ακόμα καλύτερο το δεύτερο τεύχος το Σεπτέμβρη!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ