ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητήθηκε χτες η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη λήψη μέτρων πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς τις τράπεζες. Η πρόταση βασίζεται στην αντίστοιχη τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στις 7 Νοέμβρη 2014, αλλά και νωρίτερα, ως πρόταση νόμου, στις 4 Σεπτέμβρη 2012. Τότε, μάλιστα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ την είχε απορρίψει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είχε ψηφίσει υπέρ.

Στην πρόταση νόμου περιλαμβάνονται μέτρα για τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών και τη μετάθεση του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους. Τα μέτρα αυτά, όπως ανέλυσε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, είναι πιο αναγκαία και επίκαιρα από ποτέ, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών πνίγεται από τραπεζικά δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο πακέτο μέτρων σε βάρος του λαού και ήδη «τρέχουν» πλειστηριασμοί σε βάρος ακόμα και της α' κατοικίας των λαϊκών οικογενειών.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ο ένας «έκοβε» και ο άλλος «έραβε» υπέρ της πολιτικής που για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες. Ολοι μαζί αποφάνθηκαν ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν «πατάει στη σημερινή πραγματικότητα», δεν «έχει πάρει υπόψη της τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση», «θα στοιχίσει ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό» και άλλα παρόμοια, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης στην Ολομέλεια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό, η πρόταση νόμου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία στην Επιτροπή, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι επείγουσα και ρεαλιστική από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων

Αποσπάσματα από την εισήγηση του βουλευτή του Κόμματος, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Η πρόταση του ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που στενάζουν από την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα
Η πρόταση του ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που στενάζουν από την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο που καθιστά σήμερα επείγουσα ανάγκη την υιοθέτηση των μέτρων ανακούφισης που προτείνει το ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία: «Με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα (35,7%) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ και περίπου εξαπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, 100 δισ. είναι τα δάνεια που χαρακτηρίζονται "κόκκινα". Από αυτά τα 28 δισ. είναι στεγαστικά, τα 10 δισ. καταναλωτικά, τα 20 δισ. είναι μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα 40 δισ. μεγάλων επιχειρήσεων και τα 10 είναι στην τράπεζα της Ελλάδας που δημιουργήθηκαν από τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του όποιου πλαισίου προστασίας υπήρχε και τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών.

Ως ΚΚΕ αναφερόμαστε στην κατάσταση όπου έχει περιέλθει η λαϊκή οικογένεια από το δανεισμό και η πρότασή μας αφορά τα καθυστερούμενα καθώς και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 85% με 90% των οικογενειών δυσκολεύεται, αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια».

Ανέδειξε, ταυτόχρονα, τη ραγδαία φτωχοποίηση τμημάτων του λαού, εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας, των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων, των γενικευμένων ελαστικών μορφών απασχόλησης, της φορολεηλασίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, σαρώνοντας τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οπως είπε, «τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Σε σύνολο 8 εκ. εργαζομένων και συνταξιούχων, τα 7 εκ. θα διαβιούν πια με καθαρές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ το χρόνο, με ένα μεγάλο ποσοστό να είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, να ζει στην πλήρη ένδεια».

Ο Χρ. Κατσώτης, εισηγητής του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση της πρότασης νόμου στην Επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Ο Χρ. Κατσώτης, εισηγητής του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση της πρότασης νόμου στην Επιτροπή της Βουλής
Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση διασφαλίζει μέτρα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, με τον πακτωλό ενισχύσεων με τον αναπτυξιακό νόμο, την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο φυσικού αερίου των βιομηχάνων, την απαλλαγή από ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και πάει λέγοντας.

Τα «κοράκια» έτοιμα να ορμήξουν

Σε άλλο σημείο, ο Χρ. Κατσώτης είπε: «Η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών έγινε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Τα εισοδήματα από την εργασία τους, από την απασχόλησή τους, δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Κατέφευγαν στα δάνεια για την υγεία τους, για να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να μπορέσουν να έχουν στέγαση.

(...) Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αυτήν την υπερχρέωση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η λαϊκή οικογένεια, τη στιγμή που της "κουρέψατε" τη ζωή, επιβάλλατε άγρια φοροληστεία. Οδηγείτε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στα νύχια των "κορακιών", στα διάφορα funds, που είναι έτοιμα να την κατασπαράξουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαρακτήριζε τα διάφορα funds "κοράκια των αγορών", τώρα τους παραδίδει τα "κόκκινα" δάνεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των φτωχών υπερχρεωμένων οικογενειών. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και έχουν οδηγηθεί κυριολεκτικά σε απόγνωση».

Πρόταση που απαντά στις λαϊκές ανάγκες

Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ακόμα: «Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει εντελώς άλλη κατεύθυνση από αυτήν που έχετε αποφασίσει μέχρι τώρα. Μεταθέτει το βάρος της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.

Η πρόταση για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και την ανακούφισή τους, είναι συνεπής με τη συνολική μας πρόταση, με τη συνολική μας στρατηγική. Απαντά στις λαϊκές ανάγκες και στην ικανοποίησή τους.

Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της. Δεν είναι ρεαλιστική για το κεφάλαιο, τις τράπεζες και για όσους διαχειρίζονται τις ανάγκες τους, για όσους θέλουν να προστατέψουν, να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θυσιάζοντας τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Δεν μπορεί και τα συμφέροντα των τραπεζών και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να διασφαλίζονται και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού να βρίσκουν ανταπόκριση. Αυτά είναι ασυμβίβαστα. Τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, αλλά αποτελεί και μέσο για να οξυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Ο δανεισμός αποτέλεσε ευκαιρία για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη οι τράπεζες.

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και στο λαό

Καταλήγοντας, ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε: «Το ΚΚΕ την πρόταση νόμου την καταθέτει πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στους κτηνοτρόφους. Η ανακούφιση για το λαό θα έρθει μόνο εάν αμφισβητήσει τα συμφέροντα, τη δράση και το ρόλο των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτά είναι μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους άλλους τομείς της οικονομίας είτε είναι τράπεζες είτε είναι εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αν σηματοδοτήσει μια τέτοια αμφισβήτηση, τότε μπορεί να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης.

Η λύση για κάθε λαϊκή οικογένεια είναι να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο που είναι η οργάνωσή τους, η ανάπτυξη αγώνων για την αναχαίτιση της επίθεσης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να απαλλαγούν οριστικά από τα δεσμά του βάρβαρου συστήματος. Η μόνη διέξοδος για το λαό είναι η κλιμάκωση της πάλης, η ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας, ώστε να καταστεί ανίσχυρο το πολιτικό σύστημα του κεφαλαίου και να συγκρουστεί με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, να αγωνιστεί για την πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ, για μονομερή διαγραφή του χρέους, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για λαϊκή εξουσία. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση».


Φανατικός υπερασπιστής των τραπεζών ο υπουργός Οικονομίας

Ανέφικτη η πρόταση του ΚΚΕ, είπε ο Γ. Σταθάκης, επειδή πάει να φορτώσει τα βάρη στη μια πλευρά, αυτή των τραπεζιτών!

«Η πρόταση του ΚΚΕ ότι με ένα μαγικό τρόπο το κόστος θα το φέρουν οι τράπεζες, δεν είναι εφικτό. Το σύστημα αναδιανομής πρέπει να έχει μία ισορροπία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να φέρει το βάρος η μία πλευρά», δηλαδή οι τράπεζες. Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει τις θέσεις του ΚΚΕ και μαζί τις ανάγκες του λαού, ανέφερε: «Διαφωνώ πλήρως με τον ορισμό που κάνει το ΚΚΕ στον όρο λαϊκή οικογένεια». Οπως είπε, δεν είναι «αριστερή τοποθέτηση η λαϊκή οικογένεια στην Ελλάδα να ορίζεται η οικογένεια που έχει 40.000 εισόδημα και 5.000 για κάθε παιδί, έως 50.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα», αλλά στα «μεσαία και μεγάλα στρώματα».

«Λαϊκές οικογένειες είναι αυτές που έχουν χαμηλά εισοδήματα, κοινωνικές ομάδες που πρέπει να προστατευτούν. Να υπάρξει κρατική αρωγή» πρόσθεσε, θέλοντας να ρίξει στα Τάρταρα τις απαιτήσεις της σύγχρονης λαϊκής οικογένειας και να κρύψει την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στη χαμοζωή που την καταδικάζει η πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ζήσει καλύτερα ο λαός.

Σε κάθε περίπτωση, επαληθεύεται ότι η πολιτική «αρωγής» της κυβέρνησης αφορά μόνο τους πιο εξαθλιωμένους, στους οποίους μοιράζει ψίχουλα, παίρνοντας από τους λιγότερο φτωχούς.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι προστάτης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ότι προστατεύει τα «κόκκινα» δάνεια για την πρώτη κατοικία, όταν με νομοθετική ρύθμιση τα παραχωρεί στα λεγόμενα ξένα «funds». Παραπέρα, εξήγγειλε ότι «επιδιώκουμε τώρα με νέα νομοθεσία που είναι υπό επεξεργασία, να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε αντικατάσταση του νόμου Δένδια που απέτυχε κατά την εφαρμογή του». Κι αυτό όταν η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με την οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στα Ταμεία και την Εφορία.

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός επανέλαβε την κοροϊδία «περί δίκαιης ανάπτυξης», προσθέτοντας κυνικά ότι είναι αυτονόητο πως «αυτή θα εδράζεται στην κερδοφορία των επιχειρήσεων» και πρόσθεσε ότι «όλη η στρατηγική είναι να υπάρξει ανάπτυξη παραγωγική, εξωστρεφής και με χαρακτηριστικά πολύ πιο ισορροπημένης κοινωνικά ανάπτυξης».

Απαντώντας, ο εισηγητής Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «είμαστε βέβαιοι ότι το κάνετε για να προβοκάρετε την πρόταση νόμου», σημειώνοντας ότι ο υπουργός γνωρίζει ότι «η πρόταση νόμου δεν είναι ίδια για τον άνεργο, τον απολυμένο, τον αυτοαπασχολούμενο», όμως το «κάνει γαργάρα». Ενώ επισήμανε ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας και της μιζέριας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, παίρνοντας το λόγο, απευθύνθηκε σε όλα τα αστικά κόμματα που αποφαίνονται ότι «η πρόταση του ΚΚΕ είναι ανέφικτη» και τους προέτρεψε να πουν μία πρόταση «για να ανακουφιστούν πραγματικά οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες», αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν καμιά τέτοια πρόταση. Σημείωσε ότι αποκρύβουν τις αιτίες για την κατάσταση της λαϊκής οικογένειας και πως ο λόγος ύπαρξης και το μόνο ενδιαφέρον αυτών των κομμάτων είναι «να στηρίζουν με νύχια και με δόντια την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».


Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέση, αφού είπε ότι «ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με την ουσία της πρόταση νόμου του ΚΚΕ», επιδόθηκε σε διαπιστώσεις, για τη «φτώχεια» και την «εξαθλίωση» που μαστίζουν χιλιάδες οικογένειες. Στο διά ταύτα, είπε ότι η πρόταση «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή λόγω των οικονομικών συγκυριών». Προσπάθησε, μάλιστα, προκλητικά να εξαπατήσει το λαό ως προς την ουσία της πρότασης του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «αναδεικνύει την αναγκαιότητα για συνεργασία των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην παγκοσμιοποίηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος»!

Από τη ΝΔ, ο εισηγητής Ν. Μηταράκης ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ και άνοιξε μέτωπο στην κυβέρνηση στο βολικό πεδίο της διαχείρισης. Ετσι, αφού ανέφερε ότι «πριν από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς» και αντί γι' αυτό «επέστρεψε τη χώρα στην ύφεση που όπως εκτιμούν αναλυτές θα συνεχιστεί και το 2017», πρόσθεσε: «Η βιώσιμη κοινωνική πολιτική πρέπει να στηρίζεται σε βιώσιμη οικονομία», και για να υπάρξει «βιώσιμη οικονομία», θα πρέπει να «δώσουμε έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων» που «θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας». «Αυτή η κυβέρνηση δεν βλέπουμε να ξεκινάει καμία νέα επένδυση» και γι' αυτό «δεν είναι η λύση» για να «επιστρέψει η Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης».

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πρότασή σας», ήταν η θέση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλου, την οποία χαρακτήρισε «ανέφικτη», ενώ ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας εξέφρασε την ανησυχία του «μην τυχόν και ψηφιστεί η πρόταση του ΚΚΕ», γιατί αυτό «θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι είναι «σεβαστή» η πρόταση του ΚΚΕ, «αλλά δεν μπορούμε να τη στηρίξουμε εμείς», ενώ από την Ενωση Κεντρώων ο ειδικός αγορητής Μ. Γεωργιάδης είπε ότι η πρόταση του ΚΚΕ αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό, αφού είναι κοινωνικά άδικη! Οπως εξήγησε, η «Ενωση Κεντρώων», λέει ότι αυτός που παίρνει σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ, δηλαδή είναι «πλούσιος», θα πρέπει να «κάνει θυσίες υπέρ του δεύτερου» που παίρνει την ελάχιστη σύνταξη. Ενώ «εσείς θέλετε τα ίδια μέτρα και για τους δύο», είπε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, με επιχειρήματα που θα ζήλευε η μεγαλοεργοδοσία.

Οσο για τη Χρυσή Αυγή, ο ειδικός της αγορητής Ηλ. Παναγιώταρος, ανάμεσα στους ενόχους για τη «φτωχοποίηση» των «ελληνικών οικογενειών» εντόπισε τους «λαθρομετανάστες», στους οποίους όπως είπε «συμπαραστέκονται» το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και μάλιστα «εκδίδουν φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες»!


Τα άρθρα της πρότασης νόμου

Με το άρθρο 1 ορίζεται το πεδίο εφαρμογής των μέτρων ανακούφισης που προτείνονται με την παρούσα πρόταση νόμου και προσδιορίζεται πως τα μέτρα αυτά αφορούν τη λαϊκή οικογένεια, που αυτή πρώτα και κύρια πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας. Ο προσδιορισμός γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, στα οποία προβλέπεται προσαύξηση λόγω παιδιών.

Με το άρθρο 2 δίνεται ο ορισμός της έννοιας «οφειλή προς τις τράπεζες», ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της πρότασης νόμου, εκτός αν η έννοια αυτή προσδιορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου.

Με το άρθρο 3 προβλέπεται ότι από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου, διαγράφονται κάθε είδους τόκοι (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.).

Με το άρθρο 4 προβλέπεται ότι από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, μετά την αφαίρεση των τόκων του προηγούμενου άρθρου, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί στον τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και στην τυχόν πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκου, μέχρι την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου.

Με το άρθρο 5 προβλέπεται ότι από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη διαγραφή των τόκων, του ανατοκισμού και της κεφαλαιοποίησης των κάθε μορφής τόκων, σύμφωνα με τα προηγούμενα άρθρα 3 και 4, διαγράφεται ποσοστό ύψους 50%.

Με το άρθρο 6 ορίζεται ότι:

α) Η εναπομένουσα, μετά τη διαγραφή τόκων, ανατοκισμού και ανακεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων και τη διαγραφή ποσοστού 50% του εναπομένοντος ποσού, σύμφωνα με τα πιο πάνω άρθρα 3, 4 και 5, οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες παύει να γεννά τόκους, από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου και για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.

β) Επιπλέον, για τη στο παραπάνω α' εδάφιο εναπομένουσα προς τις τράπεζες οφειλή, εφόσον αυτή αφορά ανέργους, προβλέπεται αναστολή της πληρωμής της, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.

Με το άρθρο 7 ορίζεται ότι:

α) Ειδικά για τις οφειλές των ΕΒΕ προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (επαγγελματικά δάνεια), προβλέπεται μείωση, σε ποσοστό 30%.

β) Ειδικά για τις οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (επαγγελματικά δάνεια), προβλέπεται επίσης μείωση, σε ποσοστό 30%.

γ) Διασφαλίζεται, με ευθύνη του κράτους, η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα, και μάλιστα χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για την αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Με το άρθρο 8 προβλέπεται η αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών, σε βάρος των οφειλετών λαϊκών οικογενειών, για οφειλόμενα ποσά μέχρι την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου.

Με το άρθρο 9, παίρνοντας υπόψη κυρίως το γεγονός ότι η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας ΑΕ είχε υποθηκεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών για αξία πολλαπλάσια του ύψους των χορηγηθέντων προς αυτούς δανείων, προτείνεται ο αυτοδίκαιος περιορισμός του ύψους των απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εξασφαλίζονται με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, στο ύψος του αρχικού ποσού της σύμβασης δανείου.

Με το άρθρο 10 προβλέπεται η κατάργηση κάθε διάταξης που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της πρότασης νόμου.

Με το άρθρο 11 καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της πρότασης νόμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ