ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το Αιγαίο στο επίκεντρο άκρως επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν από ΝΑΤΟικό αξιωματούχο σε «άτυπη ενημέρωση»

Από τις εργασίες της Συνόδου
Από τις εργασίες της Συνόδου
Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ.--

Η παραπέρα εμπλοκή του Αιγαίου και του ελληνικού λαού στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αναδείχτηκε ανάγλυφα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Βαρσοβία, με βάση τα όσα αποφασίστηκαν εκεί σε πολιτικό επίπεδο και μένει να καταληχτούν στις λεπτομέρειές τους του επόμενους μήνες από τα στρατιωτικά στελέχη της λυκοσυμμαχίας.

Πρόκειται για αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν τις στηρίζει απλά, αλλά πρωτοστατεί στη λήψη και την υλοποίησή τους, υπηρετώντας το στόχο των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος εστίασε μεταξύ άλλων στις ναυτικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα και σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση» που έκανε σε δημοσιογράφους ανώτερος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος για τη «θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ», «τα τελευταία 5 χρόνια δουλέψαμε πολύ στο θέμα των θαλασσίων επιχειρήσεων και τα σηκώσαμε ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η θάλασσα είναι το μέλλον, το εμπόριο γίνεται από εκεί. Επιπλέον, είναι πιο φτηνό κι εύκολο να αναπτύξουμε εκεί δυνάμεις απ' ό,τι σε γη και αέρα».

Τα έξι σημεία της «θαλάσσιας στρατηγικής»

Αναφερόμενος αναλυτικά στα 6 σημεία της θαλάσσιας στρατηγικής που υιοθέτησε το ΝΑΤΟ το 2011 και στο τι έγινε από τότε, σημείωσε:

«1. Οι μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (σ.σ. 4 τον αριθμό, η μία επιχειρεί στο Αιγαίο) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ναυτικής στρατηγικής μας. Βέβαια, λόγω οικονομικών προβλημάτων, τα διαθέσιμα πλοία έχουν μειωθεί: Από 6 που θα έπρεπε να είναι ενταγμένα σε κάθε δύναμη, πολλές φορές κάποια τους δεν έχει κανένα».

«2. Χρειαζόμαστε τις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις, ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε γενικότερα στις στρατιωτικές μας δυνάμεις, όπως την "Αιχμή του Δόρατος" που πρέπει να αναπτύσσεται εντός μόλις λίγων ημερών. Γι' αυτό χρειάζεται να έχουμε μέσα διαθέσιμα. Κάποια αποσπασμένα στις ναυτικές δυνάμεις σε μόνιμη, πιο μακρόχρονη βάση, κι άλλα που θα προστίθενται από τις χώρες που γειτνιάζουν με τη ζώνη επιχειρήσεων».

Αυτό έγινε πρόσφατα στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, SNMG2, που επιχειρεί στο Αιγαίο και πλοίο της αποσπάστηκε, αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου με μέσα των βουλγαρικών, ρουμανικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε εκεί αεροναυτικά γυμνάσια.

Ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος συνέχισε: «Χρειάζεται στις δοσμένες συνθήκες να έχουμε έναν πιο ευέλικτο τρόπο συγκέντρωσης δυνάμεων. Τα στρατιωτικά στελέχη του ΝΑΤΟ πρότειναν στη διάρκεια της Συνόδου, π.χ. τα φιλοξενώντα μια επιχείρηση κράτη να αντικαθιστούν με δικά τους μέσα τα μέσα του ΝΑΤΟ που αποχωρούν από μία ζώνη επιχειρήσεων». Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει ότι αν αποχωρήσει πλοίο της SNMG2 από το Αιγαίο, το ανθρωποκυνηγητό προσφύγων θα το αναλάβει ως αποστολή πρόσθετο πλοίο του ελληνικού ΠΝ.

Γενίκευση των ΝΑΤΟικών ασκήσεων

«3. Ασκήσεις. Πρέπει να τις πολλαπλασιάσουμε. Ακόμα και μικρότερες δυνάμεις να κάνουν σύντομες μικρής έκτασης ασκήσεις, όπου βρίσκονται πλοία διαθέσιμα να πλέουν στην ίδια ζώνη».

Στην πράξη, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, προσαρμοζόμενες ήδη στα τέτοια ΝΑΤΟικά πλαίσια λειτουργίας, κάνουν τέτοια μικρά γυμνάσια, π.χ. μια ελληνική φρεγάτα με αντίστοιχη αμερικανική που πλέει στο Αιγαίο.

«Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεών μας, αναβάθμιση της ποιότητας του ΝΑΤΟ, έχοντας πάντα κατά νου να αποφεύγουμε τις αλληλοεπικαλύψεις π.χ. με ΕΕ και να καλούμε τα έθνη να συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, αντί να οργανώνουν εθνικές ή να μετέχουν σε διμερείς ασκήσεις», είπε ο αξιωματούχος.

Πρόκειται για άλλο ένα θέμα - «φωτιά» για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εφόσον στο σχεδιασμό μιας ΝΑΤΟικής άσκησης στο Αιγαίο μπαίνουν πάντα στο τραπέζι και οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

«SEA GUARDIAN» και Κεντρική Μεσόγειος

«4. Οι επιχειρήσεις μας: Η "OCEAN SHIELD" αναπτύχθηκε στα ανοικτά της Σομαλίας ενάντια στην πειρατεία και ήταν επιτυχής, καθώς φέτος δεν καταγράφηκε καμία επίθεση, και όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο, θα λήξει φέτος. Η αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΕ στην ίδια περιοχή, "ATALANTA", συνεχίζει μέχρι και το 2018. Αν ξαναέχουμε τότε κρούσματα πειρατείας, θα ξαναπάμε.

Την "ACTIVE ENDEAVOUR" στην Ανατολική Μεσόγειο, που αναπτύχθηκε μετά την 11η Σεπτέμβρη ενάντια στην τρομοκρατία, αποφασίσαμε στη Σύνοδο να την αναβαθμίσουμε σε γενικότερη επιχείρηση επιτήρησης και περιπολιών στη θαλάσσια επικράτεια, μετονομάζοντάς την σε "SEA GUARDIAN".

Θα έχει ως αντικείμενο τα πάντα: Από την επιτήρηση και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας έως την προστασία κρίσιμων υποδομών (βλ. Πλατφόρμες άντλησης και αγωγούς μεταφοράς καυσίμου). Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα μπορεί να πάει και σε άλλες ζώνες της Μεσογείου» πρόσθεσε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, παραπέμποντας στα σχέδια του ΝΑΤΟ να διευρύνει και μονιμοποιήσει την παρουσία του και στην Κεντρική Μεσόγειο, καλύπτοντας τελικά όλο αυτό το σημαντικό για τα συμφέροντά τους δίαυλο.

Συνέχισε: «Πρόκειται για μια υπέροχη απόφαση, νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική απόφαση που πάρθηκε για τις επιχειρήσεις μας στη θάλασσα!».

Παραπέμποντας και στις αποφάσεις που πήραν για αλληλοσυμπλήρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που επιχειρούν στην Κεντρική Μεσόγειο, στην ανοικτή θάλασσα βόρεια της Λιβύης - όπου σημειωτέον έχουν εντοπιστεί και σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου - είπε ότι σε πρώτη φάση ρόλος του ΝΑΤΟ θα είναι να υποστηρίξει την ευρωενωσιακή ναυτική επιχείρηση "SOFIA" με πληροφορίες και λοτζίστικς, ακολούθως να βοηθήσει τις λιβυκές αρχές να αναπτύξουν ικανότητές τους («η ΕΕ μπορεί να εκπαιδεύσει τη λιβυκή ακτοφυλακή και το ΝΑΤΟ το λιβυκό ΠΝ - θα πάμε στην Τρίπολη και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τι μπορούμε να τους παράσχουμε ως εκπαίδευση» είπε), και τρίτον, το ΝΑΤΟ να κάνει εμπάργκο όπλων στα ανοικτά της Λιβύης προς αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων που δρουν στη χώρα και αμφισβητούν την κυβέρνησή της.

Με την πείρα του Αιγαίου

Ερωτηθείς για το πώς θα αποφευχθεί ντουμπλάρισμα (αλληλοεπικαλύψεις) δυνάμεων ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, απάντησε: «Είναι ακόμα μια απόφαση στα σπάργανα. Καταλήχτηκε σε πολιτικό επίπεδο και τώρα θα την πάρουν τα στρατιωτικά στελέχη για να επεξεργαστούν τα επιμέρους στοιχεία της. Αλλά έχουμε την πείρα του Αιγαίου» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το Αιγαίο αξιοποιήθηκε με ευθύνη και της κυβέρνησης για την κυοφορία επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ο ίδιος εξήγησε: «Στο Αιγαίο είχαμε πολλά πλοία να επιχειρούν σε μικρή περιοχή και δεν ντουμπλαριστήκαμε πουθενά. Είχαμε αξιωματικούς - συνδέσμους στα πλοία. Θα το πάρουμε σαν παράδειγμα και θα δουλέψουμε ανάλογα. Μπορεί και να μοιράσουμε τις ζώνες επιχειρήσεων. Τα εξετάζουμε όλα. Ξεκινάμε από τις πληροφορίες και τα λοτζίστικς και βλέπουμε».

Και ακόμα: «Το εμπάργκο ίσως είναι το σημαντικότερο σημείο της επιχειρούμενης συνεργασίας μας, ακριβώς όπου θα μοιράσουμε τις ζώνες επιχειρήσεων αλλά και μέσα. Ισως τους δανείσουμε ένα αεροπλάνο επιτήρησης, ίσως μας δανείζουν αυτοί πλοίο όποτε το χρειαζόμαστε».

Γενικά, είπε ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να επιχειρεί εκεί με πλοία και αεροσκάφη, drones, awacs, ό,τι έχει διαθέσιμο. «Αυτά θα τα καταλήξουν οι στρατιωτικοί μας τις επόμενες βδομάδες. Αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα μάτια (βλ. επιτήρηση) στη θάλασσα και τον αέρα», πρόσθεσε.

Ο παράγοντας Τουρκία

Ως 5ο σημείο της θαλάσσιας στρατηγικής του ΝΑΤΟ έθεσε ακριβώς τη συνεργασία με την ΕΕ: «Είναι δύσκολες, καθώς υπάρχουν και πολλές διαφορετικές απόψεις (βλ. ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές). Η συνεργασία μας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών έχει μεγάλη επιτυχία και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση. Είναι, βέβαια, λίγο μπερδεμένη υπόθεση, καθότι εμπλέκεται και χώρα μη μέλος της ΕΕ (σ.σ. η Τουρκία), που βάζει τις απόψεις του».

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» αν η Αγκυρα έβαλε θέμα να σταματήσει η αποστολή και γιατί. «Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό» είπε επί λέξη, επιβεβαιώνοντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις κι επαναλαμβάνοντας ότι κάθε πλευρά βάζει τις «θέσεις» της σε μια σειρά «ζητήματα» που υπάρχουν στην περιοχή. Πρόσθεσε γενικά ότι μια σειρά χώρες θα ήθελαν ίσως τερματισμό της αποστολής, καθώς κρίνουν ότι δεν έχει φέρει τόσο σημαντικά αποτελέσματα. Σημειωτέον, από το ελληνικό πρωθυπουργικό περιβάλλον λένε ότι στη Σύνοδο ο Ερντογάν δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο - η οποία δένει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο - εμφανίστηκε περιχαρής, γιατί μέσα σε λίγους μήνες, χώρια τη SNMG2, ήρθαν διαδοχικά στην περιοχή κι άλλα οκτώ μεγάλα πολεμικά πλοία, προς υποστήριξή της, τα περισσότερα από Ελλάδα και Τουρκία.

Ηρθαν για να μείνουν...

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας ότι γίνονται ευρύτεροι σχεδιασμοί για το Αιγαίο και την ανάπτυξη εδώ δυνάμεων, είπε: «Πρέπει να βρούμε ένα σχέδιο. Θα το δουλέψουμε τους επόμενους 4 μήνες. Μπορεί να παρθούν αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών Αμυνας. Σεπτέμβρη με Οκτώβρη θα έχει καταληχτεί. Μπορεί να συνεχιστεί ως κομμάτι της "SEA GUARDIAN"».

Σε παρατήρηση του «Ριζοσπάστη» ότι αυτό αλλάζει (και) επισήμως το χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αιγαίο, εφόσον μέχρι στιγμής αφορά, επισήμως πάντα, τις μεταναστευτικές ροές, ενώ η «SEA GUARDIAN» θα καλύπτει όλο το φάσμα ναυτικών επιχειρήσεων (μέχρι ελέγχους πλοίων σε εμπάργκο όπλων και προστασία κρίσιμων υποδομών), ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος προσπάθησε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι «όχι, τα πλοία στο Αιγαίο θα παραμείνουν μόνο για να παράσχουν πληροφορίες σε ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και τη Frontex για πλοιάρια με μετανάστες, και σε κάθε περίπτωση μπορεί σε 4 μήνες να καταληχτεί ότι η αποστολή εδώ πρέπει να τερματιστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις».

Βέβαια, πρωτύτερα, σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, έλεγε για τη «SEA GUARDIAN»: «Συμφωνήσαμε το επιχειρησιακό της πλάνο και τους κανόνες εμπλοκής. Τώρα, αν η αποστολή στο Αιγαίο λειτουργήσει για τη "SEA GUARDIAN" ή αν η "SEA GUARDIAN" πάει και στην Κεντρική Μεσόγειο, θα το δούμε στους επόμενους μήνες».

Δράση παντού και με «συνεργασίες»

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος, ως 6ο σημείο της θαλάσσιας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, έθεσε τη συνεργασία με τους «εταίρους» του ΝΑΤΟ σε μια σειρά άλλες ζώνες του πλανήτη, σηματοδοτώντας και το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ να αναπτυχθεί όπου Γης.

«Π.χ. στο Αφγανιστάν είχαμε συνεργασία με Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία, που ζήτησαν να τη συνεχίσουμε, τέτοιο αίτημα έχουμε κι από την Κολομβία ακόμα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και να την πάμε και πέρα από τις ασκήσεις, να δουλέψουμε μαζί στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων» κατέληξε, ζητώντας ουσιαστικά πρόσθετες δυνάμεις για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου

Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα
Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα
Συνάντηση μισής ώρας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου, αντίστοιχα. Επισήμως, από ελληνικής πλευράς, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.

Κατά πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει κάποια ρύθμιση για το χρέος, βάζοντάς το ως προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων και αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρέπεμψε σε προσπάθειές του προς αυτήν την κατεύθυνση και ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιου για συνέχιση των τέτοιων συζητήσεων. Παραπέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ελληνική πλευρά διακινεί ότι «στη συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Η Αθήνα θέλει επέκταση της δράσης της ΝΑΤΟικής αρμάδας που αναπτύχθηκε εδώ και σε άλλους τομείς του Αιγαίου, κάτι για το οποίο έβαζε προσκόμματα η Αγκυρα το προηγούμενο διάστημα, ενώ ακουγόταν ότι στη Σύνοδο θα έβαζε και θέμα λήξης της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αιγαίο. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν δεν έθεσε επισήμως τέτοιο θέμα.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί φέρονται να αναγνώρισαν στην Ελλάδα ρόλο «περιφερειακής δύναμης συνεργασίας, που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής». Στο ίδιο ύφος ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι υπάρχει πολύ καλή αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών, και ζήτησε να προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στις διαδηλώσεις στη Βαρσοβία συμμετείχε το ΠΣΕ

Το μπλοκ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Το μπλοκ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Του απεσταλμένου μας Χρήστου ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ.--

ΑντιΝΑΤΟική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Βαρσοβίας, κοντά στην πλατεία Σαρλ Ντε Γκολ, απ' όπου ξεκίνησε πορεία στους δρόμους της πόλης, διάρκειας περίπου δύο ωρών. Στη διαδήλωση συμμετείχε με δικό του μπλοκ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), στο οποίο πήραν μέρος αντιπροσωπείες κινημάτων Ειρήνης και άλλων μαζικών οργανώσεων.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της ΕΕΔΔΑ. Ακόμα συμμετείχαν εκπρόσωποι από χώρες και οργανώσεις που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη κατά του ΝΑΤΟ, την οποία είχε διοργανώσει το ΠΣΕ την περασμένη Παρασκευή, κορυφώνοντας την καμπάνια του με το σύνθημα «ΝΑΙ στην ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ».

Συγκεκριμένα, στο μπλοκ του ΠΣΕ πήραν μέρος οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και Διεθνής Δημοκρατική Οργάνωση Δικηγόρων. Επίσης, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κινημάτων Ειρήνης από Πολωνία, Πορτογαλία, Σερβία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κύπρο, Γερμανία, Τουρκία, Ισπανία, Ιράν, Νορβηγία, Τσεχία, Σρι Λάνκα, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βολιβία, Σουηδία, Μολδαβία και Βέλγιο.

Οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΠΣΕ φώναξαν συνθήματα όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο» και «60 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία». Οταν η πορεία έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία, οι συμμετέχοντες στο μπλοκ του ΠΣΕ βροντοφώναξαν συνθήματα όπως «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».

Η διαδήλωση έγινε υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν επιστρατευτεί για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας την πόλη σε φρούριο.

ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις από Επιτροπές Ειρήνης στην Ελλάδα

Από την εκδήλωση στα Χανιά
Από την εκδήλωση στα Χανιά
Πλούσια δράση ανέπτυξε και στην Ελλάδα το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα τις μέρες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πέρα από τις μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές, για να εκφραστεί η καταδίκη του λαού στα σχέδια και τη δράση του ΝΑΤΟ, να αναδειχτούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικά, το βράδυ της Παρασκευής έγινε στο Παλιό Λιμάνι Χανίων, στο χώρο πίσω από το Γυαλί Τζαμί, εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Στην ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά στη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας από το ΝΑΤΟ ως «αβύθιστου αεροπλανοφόρου», με την ελληνική κυβέρνηση να ζητάει την αναβάθμισή της στα σχέδια της πολεμικής μηχανής.

Κάλεσε το λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Να καταδικαστεί μαζικά η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με τη συμφωνία των κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εμπλέκουν τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν χορευτικοί σύλλογοι του νομού και πολλοί μουσικοί.

Η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Λάρισα
Η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Λάρισα
Επίσης, στη Λάρισα έγινε την Παρασκευή το βράδυ μεγάλη αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση, στην πλατεία Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με αντιιμπεριαλιστικά - φιλειρηνικά τραγούδια από τοπικό μουσικό συγκρότημα. Ακολούθησε ομιλία από την Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, και η ανάγνωση του ψηφίσματος της συγκέντρωσης από την Εύη Γάκου, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Μαγνησίας. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι την είσοδο του ΑΤΑ και μετά μέχρι την κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Μόνιμη απειλή για τους λαούς

Το συμπέρασμα της εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποτελούν μόνιμη απειλή για τους λαούς, επιβεβαίωσε η ίδια η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έγινε το περασμένο Σάββατο. Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση έγινε την περασμένη Παρασκευή σε ξενοδοχείο της Βαρσοβίας με τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, να καλωσορίζει τους συμμετέχοντες εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Στάθηκε στη σημασία που έχει η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας και ευχαρίστησε τους Πολωνούς συντρόφους για τη στήριξη που πρόσφεραν στην υλοποίηση της εκδήλωσης. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο του ΚΚ Πολωνίας, Κριστόφ Σφεΐ, και στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων έντεκα χωρών και συγκεκριμένα των: ΚΚΕ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας, ΚΚ Ιταλίας, Κίνημα «Αντίσταση» Μολδαβίας, ΚΚ Νορβηγίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, ΚΚ Πολωνίας, ΚΚ Σλοβακίας, Σουηδικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φιλειρηνικές διακηρύξεις με επικίνδυνες θερμοπολεμικές αποφάσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον εγκληματικό ρόλο αυτής της ιμπεριαλιστικής οργάνωσης, που αποφάσισε:

  • Την παραπέρα συγκέντρωση και μετακίνηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών δυνάμεων προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
  • Την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργία της λεγόμενης "Πυραυλικής Ασπίδας" με βάσεις στη Ρουμανία, στην Πολωνία, με τη ναυτική στήριξη και γενικότερες υποδομές που συνδέονται με τη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια καταστροφική αναμέτρηση. Οχι τυχαία, στην Ανακοίνωση των Συμπερασμάτων της Συνόδου δηλώνεται η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει και πυρηνικά όπλα.
  • Τη μονιμοποίηση κι ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική, στον Βόρειο Ατλαντικό, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας για τις δύο τελευταίες θαλάσσιες περιοχές το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών που προκαλούνται και ενισχύονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των λαών.
  • Τη συνέχιση της παρουσίας του στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Βόρεια Αφρική, καθώς και τη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στις περιοχές αυτές που συνδέεται με τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, την προετοιμασία νέας επέμβασης στη Λιβύη.

Οι ΝΑΤΟικές αποφάσεις και η εμβάθυνση της συνεργασίας με την ιμπεριαλιστική ΕΕ, που λαμβάνονται στο όνομα της "ειρήνης" και της "ασφάλειας", δεν έχουν βέβαια καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών, αλλά μονάχα με την "ασφάλεια" της κερδοφορίας των ευρωαμερικάνικων μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που πρόθυμα και ενεργά συμμετέχει σε όλους τους παραπάνω επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό ολοκαύτωμα στους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα.

Τώρα, απαιτείται να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά θερμοπολεμικά σχέδια, για την έξοδο της χώρας από τη ΝΑΤΟική "σφηκοφωλιά" και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα "ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ