ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Πανεξόρμηση σε δεκάδες καταστήματα του «Μαρινόπουλου»

Ορισμένες από αυτές εξελίχθηκαν σε Γενικές Συνελεύσεις και συγκροτήθηκαν μέχρι και Επιτροπές Αγώνα. Στάση εργασίας την Τετάρτη

Από την παρέμβαση των σωματείων στην Καλλιθέα
Από την παρέμβαση των σωματείων στην Καλλιθέα
Ενα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης και της κινητοποίησης των εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» στην Αττική έγινε με αφορμή τη μέρα αγωνιστικής δράσης που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο τα τέσσερα κλαδικά σωματεία. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής βρέθηκαν σε δεκάδες καταστήματα, με τα πανό, τα συνθήματα και την κοινή τους ανακοίνωση.

Χτες, τα τέσσερα κλαδικά σωματεία αποφάσισαν να κηρύξουν τετράωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) για αύριο, Τετάρτη, στα καταστήματα και τις αποθήκες του «Μαρινόπουλου» και σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Το Σάββατο, πρόγραμμα παρεμβάσεων σε δεκάδες καταστήματα υλοποίησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μεταξύ άλλων σε Μαρούσι, Αιγάλεω, Αργυρούπολη, Κυψέλη, Κηφισίας, Λ. Αλεξάνδρας, Καλλιθέα, Λεωφ. Αθηνών. Εξόρμηση στον «Μαρινόπουλο» στο Πασαλιμάνι του Πειραιά έγινε από δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά και στελέχη του ΠΑΜΕ που είναι εκλεγμένα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Κινητοποίηση στο κατάστημα του «Μαρινόπουλου» στα Μέγαρα έκανε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Η πρωτοβουλία των σωματείων συνάντησε τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων. Στη συζήτηση εκφράστηκε η αγωνία τους γύρω από τις εξελίξεις, καθώς η εταιρεία έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στον Πτωχευτικό Κώδικα, γύρω από την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διεκδικήσουν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

Σε αρκετά καταστήματα, η παρέμβαση των συνδικάτων οδήγησε σε Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, στις οποίες συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις συγκροτήθηκαν Επιτροπές Αγώνα από τους εργαζόμενους, με στόχο να συμβάλουν στον καλύτερο συντονισμό με το κλαδικό σωματείο και στην κοινή δράση με τους συναδέλφους τους σε περισσότερα καταστήματα.

Θυμίζουμε ότι στη σχετική ανακοίνωση που μοιράστηκε πλατιά, τα κλαδικά σωματεία σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Δεν πάει άλλο! Αρκετά ματώσαμε όλα αυτά τα χρόνια για τα κέρδη της "Μαρινόπουλος", να μη δεχτούμε να πληρώσουμε την κρίση του. Τώρα είναι ανάγκη να προτάξουμε το δικό μας συμφέρον, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με αυτό της εργοδοσίας.

Οπου οι εργαζόμενοι ταυτίστηκαν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, υιοθέτησαν αιτήματά της, έβαλαν πλάτη για να σωθεί η επιχείρηση, δεν οργάνωσαν το δικό τους αγώνα, βγήκαν χαμένοι. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία! Είναι η ίδια που όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε, που πατούσε πάνω στις μελλοντικές συμφωνίες με επενδυτές, σκορπώντας αυταπάτες, και την ίδια στιγμή έκλεινε καταστήματα, πετώντας εκατοντάδες συναδέλφους στην ανεργία.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση! Είναι η ίδια που όχι μόνο δεν κατάργησε τους άγριους νόμους που λεηλατούν τα τελευταία χρόνια τις ζωές μας, αλλά τους ενίσχυσε με νέα βάρβαρα μέτρα. Στο νέο γύρο επίθεσης που προετοιμάζει, περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των απολύσεων, το νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις, το κόψιμο 13ου - 14ου μισθού, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου! Καλλιεργούν τον εφησυχασμό, την επανάπαυση, έχουν συνταχτεί με την εργοδοσία».

Νεκρός 25χρονος εργάτης στα Χανιά

Ενας 25χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του χτες το πρωί στα Χανιά, όταν καταπλακώθηκε από μηχάνημα κλαρκ με το οποίο εκτελούσε εργασίες, στο Βιοτεχνικό Πάρκο της πόλης. Υπό εξέταση ήταν χτες το εάν είχε την άδεια που απαιτείται για το χειρισμό του μηχανήματος κλαρκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος εργάτης, υπήκοος Πακιστάν, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο τον καταπλάκωσε, προκαλώντας του θανάσιμο τραύμα στο κεφάλι.

Τη σορό του απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής που έφτασαν στο σημείο με τρία οχήματα, ενώ ασθενοφόρο τη μετέφερε στο τοπικό νοσοκομείο, για τη διενέργεια νεκροψίας. Στο χώρο του εργατικού «ατυχήματος» πραγματοποίησε αυτοψία το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Στο μεταξύ, το εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στον οδικό άξονα της Ιονίας Οδού στην περιοχή της Κλόκοβας το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, όπου χτυπήθηκαν από ρεύμα πέντε εργαζόμενοι, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή τους, καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Το συγκεκριμένο περιστατικό λαμβάνει χώρα λίγες μέρες μετά τις φιέστες από πλευράς της πολιτείας και της κατασκευαστικής εταιρείας για τη διάνοιξη της σήραγγας της Κλόκοβας. Είναι μανούλες για την προβολή και το κόψιμο κορδελών στα διάφορα κατασκευαστικά έργα, αδιαφορούν πλήρως όμως για τη ζωή των εργαζομένων (...) στην περιοχή του Μεσολογγίου πριν λίγα χρόνια έχασε τη ζωή του συνάδελφός μας».

«Τη ζωή μας και τις τύχες μας δεν τις αφήνουμε στις ορέξεις των κατασκευαστικών εταιρειών», τονίζουν και καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να οργανώσουν την πάλη τους για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Χαμοζωή με 200 ευρώ «εγγυημένο» μηνιάτικο

Οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών. Πρόκειται για παραλλαγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα μηχανισμό συρρίκνωσης ή και κατάργησης των προνοιακών επιδομάτων που απέμειναν να δίνονται έως τώρα.

Το ΚΕΑ απευθύνεται σε άτομα και νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους, από τις 14 Ιούλη έως και τις 31 Δεκέμβρη 2016. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα υποβάλλονται έως τις 30 Νοέμβρη. Στους δικαιούχους του προγράμματος θα καταβάλλεται μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση, ώστε το συνολικό τους εγγυημένο εισόδημα να φτάνει τα 200 ευρώ το μήνα, όταν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το «εγγυημένο ποσό» στη διάρκεια του εξαμήνου υπολογίζεται για μια τετραμελή οικογένεια σε 2.400 ευρώ, δηλαδή σε 400 ευρώ το μήνα (200 ευρώ ο δικαιούχος, 100 ευρώ το ένα ενήλικο μέλος, από 50 ευρώ το κάθε ένα από τα δύο παιδιά). Η ενίσχυση που τελικά θα λάβει μια τέτοια οικογένεια, εφόσον πληροί το εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα, υπολογίζεται αφαιρώντας τα όποια εισοδήματά της από το «εγγυημένο ποσό».

Νικηφόρος αγώνας στον «Ευαγγελισμό»

Η ανάκληση των δύο απολύσεων και η καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών ήταν το νικηφόρο αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμού», με το Σωματείο στο νοσοκομείο να καλεί σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 14 Ιούλη, στη 1.30 το μεσημέρι, μαζί με άλλα σωματεία. Μέσα και από αυτήν την κινητοποίηση, διεκδικούν: Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών, των εργολαβικών και όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και να σταματήσει το αίσχος των ατομικών συμβάσεων. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Εκτακτη επιχορήγηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να τους εκφοβίσει, ο ανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων την ανάγκασε να ανακαλέσει τις απολύσεις και να καταβάλει τα δεδουλευμένα, μετά και την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν πρωτοπόρες εργάτριες - καθαρίστριες από τα χειρουργεία, η οποία αγκαλιάστηκε μαζικά από εκατοντάδες εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση κ.λπ.

Δραστηριότητες σωματείων και φορέων
  • Εργατικό Φεστιβάλ με θέμα την ανεργία και την οργάνωση του αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους πραγματοποιεί, την Παρασκευή 15 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο ΙΚΑ, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίες, βιβλιοπωλείο, ενώ θα στηθούν περίπτερα των σωματείων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με συζήτηση γύρω από το πρόβλημα της ανεργίας και θα ακολουθήσει συναυλία - λαϊκό γλέντι, με τη βοήθεια του Σωματείου Μουσικών Λέσβου.
  • Λαϊκό γλέντι με μεζέδες, ποτό και ζωντανή μουσική διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Σάββατο 16 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο χάντμπολ στο Καματερό (Γούναρη και Θεοτόκου, Γεροβουνό).
  • Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση - γλέντι, το Σάββατο 16 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στην 3η μαρίνα Γλυφάδας (στάση τραμ «Παλαιό Δημαρχείο»). Καλεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να διασκεδάσουν όλοι μαζί, με φαγητό και μουσική και τονίζει πως η ξεκούραση, η αναψυχή και οι διακοπές είναι δικαίωμα που οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν.
Συνεχίζεται η απεργία σε ΟΣΕ - Προαστιακό

Συνεχίζονται και σήμερα, Τρίτη, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε ΟΣΕ και προαστιακό σιδηρόδρομο, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ και διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ. Ετσι, σήμερα δεν θα εκτελούνται δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο και στο δίκτυο του Προαστιακού, καθώς και στο Μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ