ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Κι όμως, ζούμε χειρότερα!»

Παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι συνθήκες ζωής για τους εργαζόμενους χειροτερεύουν, υπογράμμισε, κατά την επίσκεψή της στην «Tasty Foods», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Δίχως τους εργάτες και τις εργάτριες δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος. Δίχως όμως τους καπιταλιστές, τους ιδιοκτήτες του πλούτου, μπορεί. Το χρήμα είναι σκέτο χαρτάκι χωρίς την εργασία. Γίνεται κεφάλαιο μόνο με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας με τους εργαζόμενους στην «Tasty Foods», όπου περιόδευσε χθες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ επισκέφτηκε το χώρο όπου συντελείται η παραγωγή και, όπως είπε στους εργαζόμενους, τα μηχανήματα είναι πολύ σύγχρονα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και λογικά οι άνθρωποι θα έπρεπε να ζουν πολύ καλύτερα, να δουλεύουν λιγότερο. Παράλληλα, συμπλήρωσε, έχει αναπτυχθεί και η επιστήμη σε σημείο τέτοιο, που σήμερα με μια εξέταση να μπορούν να προληφθούν αρκετές ασθένειες. Ωστόσο, όπως είπε, κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι ζουν όλο και χειρότερα. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με το τι ίσχυε πριν από 50 χρόνια. Πρέπει να συγκρίνουμε με αυτό που θα μπορούσαμε, που υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε», είπε.

Η συζήτηση ήταν πραγματικά πλούσια, ο προβληματισμός έντονος και «πιάστηκαν» πολλά ζητήματα, που αφορούν στη ζωή του εργάτη και της εργάτριας: Υγεία, μισθοί και συντάξεις, επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ακρίβεια.

Η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε ιδιαίτερα στις επαγγελματικές ασθένειες, λέγοντας ότι όχι μόνο μπορεί και πρέπει να μειωθούν τα χρόνια εργασίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, αλλά και να διεξάγεται επιστημονική έρευνα στα Πανεπιστήμια για τις επαγγελματικές ασθένειες και τι πρέπει να γίνει. Σημείωσε ότι αυτός ο κλάδος είναι πολύ υποτιμημένος, και φυσικά όχι τυχαία. Παράλληλα, «έκρουσε τον κώδωνα» στους εργαζόμενους: «Στην Υγεία έρχονται δραματικές αλλαγές», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην κάρτα υγείας, λέγοντας ότι η ασθένεια δε θα αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, αλλά τυποποιημένα και με βάση τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Να πάθουν πανωλεθρία!»

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έγινε στο λεγόμενο όριο της φτώχειας, που είναι στα 5.000 ευρώ το χρόνο. «Δηλαδή - αναρωτήθηκε η Αλ. Παπαρήγα - αν έχεις 6.000 ευρώ το χρόνο δε θεωρείσαι φτωχός; Ακόμα και 12.000 ευρώ το χρόνο να έχεις. Ποια οικογένεια μπορεί να ζήσει με 1.000 ευρώ το μήνα;» και αναφέρθηκε στη ρεαλιστική θέση του ΚΚΕ για 1.400 ευρώ βασικό μισθό, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σημείωσε ότι το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα προϊόντα που είναι καθημερινά απαραίτητα για τη λαϊκή οικογένεια. «Μην ακούτε ότι δεν υπάρχει χρήμα», είπε χαρακτηριστικά. «Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις που πέρασαν δε δέχτηκαν ουσιαστική πίεση από το εργατικό κίνημα. Εμείς το λέμε: Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση από το να οργανωθεί το εργατικό κίνημα, να δυναμώσει, να αντεπιτεθεί. Να πάθουν πανωλεθρία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε υπογραμμίζοντας, ακόμα, ότι τόσο η πολιτική, όσο και η συνδικαλιστική ψήφος είναι ένα ισχυρό όπλο. Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μελετήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ.

Πολύμορφες δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Πολύμορφες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, περιοδείες, ομιλίες, συναντήσεις στελεχών οργανώνουν σε όλη τη χώρα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί:

-- Σήμερα, Σάββατο 12 Ιούλη, η Εύα Μελά, Βουλευτής του ΚΚΕ στις στις 10 π.μ. κάνει περιοδεία στα καταστήματα της Πλατείας Κολιάτσου.

-- Σήμερα, Σάββατο 12 Ιούλη, η Αχτίδα του 5ου-6ου Διαμερίσματος Αθήνας, πραγματοποιεί στις 11 π.μ. μαζική παρέμβαση στο σούπερ μάρκετ «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» της πλατείας Κολιάτσου για το ζήτημα της ακρίβειας. Θα παρευρεθεί η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά.

-- Την Τρίτη 15 Ιούλη στις 9 π.μ. η Εύα Μελά επισκέπτεται το κατάστημα της ALPHA BANK στον Αγ. Στέφανο.

-- Την Τρίτη 15 Ιούλη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Βερανζέρου & Κοτοπούλη, 1ος όροφος) η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία. Θα μιλήσει ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ.

-- Την Πέμπτη 17 Ιούλη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Βερανζέρου & Κοτοπούλη, 1ος όροφος) η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ διοργανώνει εκδήλωση με νέους εργαζόμενους από την ΕΘΕΛ με θέμα τα προβλήματα της νεολαίας και οι θέσεις του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Π. Παπαγεωργόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

-- Στα Κύθηρα σήμερα Σάββατο 12 Ιούλη, η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά και Νήσων, και ο Κώστας Τζατζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, θα περιοδεύσουν στα χωριά του νησιού.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία περιοδείες κλιμακίου της ΝΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη:

  • Αύριο, Κυριακή 13 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στα Παλιάμπελα του Δήμου Ανακτορίου.
  • Την Τρίτη 15 Ιούλη στις 9 μ.μ. στη Ναύπακτο.

-- Στη Νέα Λάμψακο Εύβοιας σήμερα, Σάββατο 12 Ιούλη, στις 9 μ.μ. ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

-- Στα Σέρβια Κοζάνης, αύριο Κυριακή 13 Ιούλη, στις 11 π.μ. εκδήλωση με θέμα «Τα προβλήματα Υγείας στην περιοχή Σερβίων και γενικότερα στο Νομό Κοζάνης και οι θέσεις του Κόμματος». Η εκδήλωση θα γίνει στο δημαρχείο Σερβίων. Θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης αύριο Κυριακή 13 Ιούλη στις 11 π.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

-- Ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση για το ζήτημα της Υγείας πραγματοποιεί η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ την Τετάρτη 16 Ιούλη και ώρα 8 μ.μ. στο θεατράκι της Σκάλας, με ομιλητή τον Αποστόλη Τασούλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ.

Συνάντηση με τους εντατικολόγους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και ώρα 16:30, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία στην «ELITE»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και ώρα 11:30 π.μ., την «ELITE AE», στον Κολωνό.

Στη ρήξη η διέξοδος

Μετά την επίσκεψή της στην «Tasty Foods», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση:

«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τις εργάτριες και τους εργαζόμενους στο χώρο της Tasty. Αυτό που μου έμεινε ως εντύπωση είναι ότι μπαίνεις σε ένα εργοστάσιο πραγματικά πολύ σύγχρονο και εκείνη την ώρα σκέφτεσαι ότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν ανέβει πάρα πολύ, έτσι που μπορεί ο ανθρώπινος σωματικός κόπος να είναι μικρότερος. Παρ' όλ' αυτά, οι εργαζόμενοι ζουν χειρότερα, υφίστανται τα προβλήματα των νέων τεχνολογιών - γιατί και αυτά προκαλούν σωματικά και άλλα προβλήματα, γιατί εντατικοποιούν το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Και ακριβώς το συμπέρασμα είναι το εξής: Μια ρήξη, μια ανατροπή στο σημερινό σύστημα δίνει στο λαό τη δυνατότητα να πάρει στα χέρια του μέσα και πλούτο που υπάρχουν και να ζήσει πολύ καλύτερα. Διαφορετικά, η επιστήμη και η τεχνολογία χρησιμοποιούνται σε βάρος του».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org