ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες οι Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, με τις οποίες ολοκληρώνεται η προσυνεδριακή διαδικασία, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Στην τελική ευθεία προς το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, στις 24 - 27 Ιούνη, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να δημοσιεύει ανταποκρίσεις από τις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, και συγκεκριμένα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ψηλά ο πήχης στη δουλειά με τη στρατηγική μας σε όλα τα μέτωπα

Η Συνδιάσκεψη της ΟΠ Θεσσαλίας
Η Συνδιάσκεψη της ΟΠ Θεσσαλίας
Με την ομόφωνη υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή νέας Επιτροπής Περιοχής, ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 6 Ιούνη. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η Επιτροπή Περιοχής στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γραμματέα την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ.

Από την εισήγηση και τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων επιβεβαιώθηκε πως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της ταξικής πάλης είναι καθοριστικής σημασίας η ιδεολογική - μορφωτική δουλειά στις Κομματικές Οργανώσεις, η αφομοίωση, από το σύνολο των μελών και στελεχών, των θεωρητικών - ιδεολογικών επεξεργασιών του Κόμματος, ώστε να διεξάγεται με καλύτερους όρους η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη τόσο αυτοτελώς όσο και στις γραμμές του μαζικού κινήματος, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Από αυτήν τη σκοπιά αναδείχτηκε η προσπάθεια που κάνει η ΚΟ Θεσσαλίας για την παρακολούθηση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, της περιφερειακής έκφρασης των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων, της αντιπαράθεσης των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου στο πλαίσιο του σχεδιασμού που διαμορφώνεται από τα αστικά επιτελεία, προσπάθεια που «γειώνει» καλύτερα τις κομματικές δυνάμεις με την αντικειμενική κατάσταση, αλλά και τις προετοιμάζει για τις εξελίξεις.

Ως παράδειγμα, μεταφέρθηκε η προσπάθεια μελέτης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και η τροφοδοσία της Οργάνωσης με επιχειρήματα που συνέβαλαν ώστε με πιο αποδεικτικό τρόπο να γίνεται η αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες της αστικής τάξης στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ήρθε πείρα από την προσπάθεια για την άνοδο της διακίνησης του «Ριζοσπάστη», από την οργάνωση κομματικών σχολών για φίλους και οπαδούς του Κόμματος, όπως και από τη μάχη για τη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου και της ΚΟΜΕΠ.

Μάχη από καλύτερες θέσεις

Εκτιμήθηκαν τα βήματα που έκανε η ΚΟ στην οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης της περιοχής, στη δουλειά των κομμουνιστών μέσα στα συνδικάτα, στην προσπάθεια ανασύνταξης του κινήματος. Αναδείχτηκε η σημασία που έχουν ο συνεχής εξοπλισμός των στελεχών που δουλεύουν στο μαζικό κίνημα, η καλή λειτουργία των κομματικών ομάδων, η δουλειά «μυρμηγκιού» με στόχο τη διείσδυση σε ευρύτερες μάζες.

Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, η δράση που αναπτύσσουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και ορισμένα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως του φαρμάκου στη Λάρισα, τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Εμποροϋπαλλήλων στα Τρίκαλα, με καθοριστική παρέμβαση και πρωτοβουλία των κομμουνιστών εργαζομένων και συνδικαλιστών. Τονίστηκε η θετική πείρα από ορισμένη κοινή δράση με συλλόγους γυναικών.

Σημαντική πείρα μεταφέρθηκε από την προσπάθεια που έγινε ενάντια στον εργατοπατερισμό στα Τρίκαλα, με τη μάχη που δόθηκε ενάντια στον εκφυλισμό και τη νοθεία στο Εργατικό Κέντρο, γεγονός που αναγνωρίστηκε από πλατιά τμήματα εργαζομένων, από συνδικάτα, έβγαλε πιο ισχυρές τις ταξικές δυνάμεις και με απόσπαση δυνάμεων.

Αυτά τα βήματα εκτιμήθηκαν ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, στο έδαφος της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους διάφορους μηχανισμούς της εργοδοσίας, του κράτους, της Τοπικής Διοίκησης που στηρίζουν αυτές τις δυνάμεις.

Αντιπρόσωποι που πήραν τον λόγο στάθηκαν επίσης στο μέτωπο της Υγείας και στη δράση που ανέπτυξαν οι Κομματικές Οργανώσεις, με αποτέλεσμα να υιοθετούνται οι θέσεις μας από πολύ περισσότερους υγειονομικούς, να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις, να έχουν γίνει δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη την περιοχή.

Για την παρέμβαση στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις

Σε σχέση με τους αγρότες, εκτιμήθηκε ότι παρά τις δυσκολίες της περιόδου, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών και με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, με εργαλείο το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που συσπειρώνει και συντονίζει δεκάδες συλλόγους και Ομοσπονδίες πανελλαδικά, αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες, όπως τοπικές κινητοποιήσεις σε καταστήματα του ΕΛΓΑ, Περιφέρειες, συγκεντρώσεις με τρακτέρ σε πλατείες χωριών, μηχανοκίνητες πορείες για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απ' αυτήν την άποψη, επισημάνθηκε πως χρειάζεται να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, ώστε να μεγαλώσει η ικανότητα κινητοποίησης των αγροτών, σε κοινή δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της εκάστοτε κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα στην παραπάνω κατεύθυνση αποτέλεσε η συγκρότηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε πως αυτό που πρέπει να διαπερνά τη δουλειά των κομμουνιστών και με τη διαμόρφωση των στόχων πάλης, είναι το να αναδεικνύονται οι όροι επιβίωσης και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Ακόμα, το πώς θα αναπτυχθεί μια επίμονη δουλειά, με ατομικές συζητήσεις, συσκέψεις, ώστε να φωτίζεται τεκμηριωμένα η υπεροχή του σοσιαλισμού, του κεντρικού σχεδιασμού στον αγροτικό τομέα, στο σύνολο των αναγκών της αγροτικής οικογένειας.

Αντίστοιχα στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης αναδείχτηκε η προσπάθεια που έκανε η Οργάνωση ώστε να συζητά πιο συγκεκριμένα για το πώς θα δρα στο κίνημα με επεξεργασμένο πλαίσιο και με τρόπο που να συσπειρώνει και να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις. Πείρα ήρθε και από τη δουλειά «από τα κάτω», σε σωματεία και εμπορικούς συλλόγους, δουλειά που επέδρασε στη βελτίωση της επιρροής του Κόμματος.

Δουλειά σε όλα τα μέτωπα

Από την πλούσια συζήτηση ξεχώρισε επίσης η πείρα από τη δράση της Οργάνωσης στο θέμα των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες στην Καρδίτσα και σεισμοί στη Λάρισα), τόσο στην προσπάθεια να αναδειχτεί ο πραγματικός ένοχος για τα προβλήματα που προέκυψαν, όσο και για την οργάνωση της πάλης των πληγέντων σε διεκδικητική κατεύθυνση. Σε αυτήν τη βάση αναδείχτηκε το παράδειγμα της συγκρότησης επιτροπών πληγέντων σε γειτονιές της Καρδίτσας και στην Ελασσόνα.

Αλλά και η δράση που αναπτύχθηκε για το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων στον Βόλο και ενάντια στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών των Αγράφων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

Η συζήτηση στάθηκε επίσης στα βήματα που έγιναν στη στήριξη των δυνάμεων της ΚΝΕ στους φοιτητές και μαθητές, γεγονός που βρήκε την αντανάκλασή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσουν η αυτοτελής παρέμβαση του Κόμματος στη νεολαία και η ολόπλευρη στήριξη των μελών της ΚΝΕ, για να γίνουν τα αυριανά μέλη του Κόμματος.

Τέλος, τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν τα βήματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν στην κομματική οικοδόμηση, στο στήσιμο νέων Οργανώσεων ειδικά στα εργοστάσια, στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με επίκεντρο τις γυναίκες της εργατικής τάξης και τη νεολαία της περιοχής.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η καθημερινή μας δράση να συμβάλλει στην ικανότητα προώθησης της στρατηγικής μας

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Συνδιάσκεψης της ΚΟ Κ. Μακεδονίας
Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Συνδιάσκεψης της ΚΟ Κ. Μακεδονίας
Παρεμβαίνοντας στις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική προσυνεδριακή δουλειά σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ πανελλαδικά, και ανέδειξε την ανάγκη, χωρίς καθυστέρηση, αμέσως μετά το Συνέδριο, «να εκφραστεί αυτή η πρακτική και συγκεκριμένη αντιμετώπιση» των ζητημάτων που βάζουν και οι Θέσεις, «μέσα από την καθοδηγητική δουλειά των στελεχών και των Οργάνων», μέχρι τις ΚΟΒ.

Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα της τρέχουσας ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, σημείωσε ότι «χρειάζεται να διασφαλίζουμε ώστε η καθημερινή μας δράση να συμβάλλει στην ικανότητα προώθησης της στρατηγικής μας, να ανοίγει δρόμους προς τα εμπρός και όχι απλά να διαχειρίζεται μια κατάσταση παροδική, του σήμερα μόνο».

Προϋπόθεση γι' αυτό, όπως είπε, είναι η βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς, διασφαλίζοντας «τη βελτίωση, την ανοδική πορεία που χρειάζεται για την ενότητα ιδεολογικής και πολιτικής μαζικής δράσης, την ανοδική πορεία στην ιδεολογική στάθμη όλου του Κόμματος».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να γίνει σταθερό στοιχείο της λειτουργίας των Οργάνων η συζήτηση και γενίκευση της πείρας από την αυτοτελή δράση του Κόμματος, αλλά και από τους μαζικούς κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες, να συνδυάζεται με ζωντανά παραδείγματα, χωρίς ωραιοποιήσεις και με προσπάθεια εξειδίκευσης, που θα πατάει στη σωστή αντίληψη για τη σχέση των αντικειμενικών συνθηκών και του υποκειμενικού παράγοντα.

Σε άλλο σημείο ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «τώρα είμαστε σε αυτήν τη φάση να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, βάζοντας συγκεκριμένους στόχους και οργανώνοντας τη δουλειά μας για να τους υλοποιήσουμε», στοχεύοντας σε ένα πανελλαδικά συντονισμένο, ενιαίο κίνημα, με στόχους, διεκδικήσεις και με ενιαίες θέσεις, εδραιωμένο στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, σε κάθε περιοχή, με αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, εναντίωσης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ.

Ενα κίνημα που θα βελτιώνει τη δράση του και τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του, θα αποκρούει όσο μπορεί τα διάφορα εμπόδια που βάζει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της κοινής δράσης, θα στοχεύει να αποσπά και κατακτήσεις, έστω μικρές, θα συμβάλλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων παντού, θα αξιοποιεί κάθε ρήγμα ή δυσκολία στο αστικό πολιτικό σύστημα για να περνάει σε νέα φάση αναμέτρησης και σύγκρουσης με την αστική τάξη και τα στηρίγματά της.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε στην ανάγκη ανόδου της ιδεολογικής στάθμης όλου του Κόμματος, ατομικά και συλλογικά, στη μελέτη και αφομοίωση των επεξεργασιών, στη βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς, της λειτουργίας των Οργάνων και των ΚΟΒ. Ολα αυτά δηλαδή που αποτελούν όρο για να ανέβει η ικανότητα του Κόμματος να δρα με πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, να πρωτοστατεί στην οργάνωση του αγώνα σε όλες τις συνθήκες, σε πιθανές καμπές ανόδου, είτε προσωρινής υποχώρησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ