ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
Σελ. /48
Παίρνουμε ανάσα από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων και συνεχίζουμε!

Ανάσα στον αγώνα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα, με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς με πλήρη δικαιώματα, και όχι σαν σκλάβοι στα πόδια του κεφαλαίου όποτε και όπως απαιτούν τα κέρδη του.

Αυτό ήταν η απεργία - σταθμός την περασμένη Πέμπτη, η λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, οι διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις, οι κινητοποιήσεις που ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

* * *

Ηταν ανάσα για τη συνέχεια, για την κλιμάκωση του αγώνα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις με τις «οδηγίες» της ΕΕ, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στο σημερινό άθλιο νομοθέτημα. Μια κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο σταθμό την Τετάρτη 16 Ιούνη, με τη νέα απεργιακή κινητοποίηση που αποφασίζουν και εισηγούνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αμέσως μετά τη μεγαλειώδη απεργία της 10ης Ιούνη.

Ηταν ανάσα για όσους μετά από καιρό ή για πρώτη φορά «έκαναν το βήμα», βρέθηκαν στην ίδια «αλυσίδα» με τους συναδέλφους τους στη διαδήλωση. Για εκείνους που αυτήν τη φορά είδαν «με άλλο μάτι» τους συνδικαλιστές εργάτες που βρέθηκαν στους χώρους δουλειάς τα ξημερώματα της Πέμπτης, οργανώνοντας τις απεργιακές φρουρές. Για εκείνους που μέχρι χτες δεν τολμούσαν μπροστά στις κάμερες της εργοδοσίας να πάρουν ούτε μια ανακοίνωση στην πρωινή εξόρμηση, όμως το πρωί της Πέμπτης ψιθύριζαν στα μέλη των συνδικάτων «βοηθήστε μας να απεργήσουμε, δεν αντέχουμε άλλο».

Τέτοια στιγμιότυπα ήταν πολλά, καταγράφονται στο απεργιακό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, αποτυπώνοντας τη μεγάλη αλήθεια, την οποία διαστρεβλώνει η κυβέρνηση: Οτι η απεργία πέτυχε, ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται καθολικά από τους εργαζόμενους, που απαιτούν την απόσυρσή του, και ότι οι μόνοι που το «υπερψηφίζουν» είναι ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις.

* * *

«Φρέσκος αέρας» και ελπίδα, λοιπόν, για τους εργαζόμενους από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά ...βραχνάς για την κυβέρνηση, την εργοδοσία, τα επιτελεία του συστήματος, για τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τους εργατοπατέρες. Για όλους εκείνους, δηλαδή, που έσπευσαν να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο πριν ακόμα αυτό ψηφιστεί στη Βουλή, όπως έκαναν τα δικαστήρια στον Πειραιά ανακοινώνοντας για λογαριασμό κυβέρνησης κι εφοπλιστών «απαγόρευση» στην απεργία των ναυτεργατών. `Η όπως κάνουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που τρέχουν πρώτες πρώτες να κάνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, να αλλάξουν τα καταστατικά σε σωματεία για να τα προσαρμόσουν στα άρθρα του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

Ηταν και είναι «βραχνάς» για εκείνους που λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας καλλιεργούσαν την ηττοπάθεια, προεξοφλούσαν την «αποτυχία» της, όπως έκαναν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ως μόνη «λύση» για ακόμα μια φορά την «κυβερνητική εναλλαγή», προσπαθώντας να αξιοποιήσουν την εργατική κινητοποίηση για να ξαναπάρουν το χρίσμα του «κατάλληλου διαχειριστή» από την αστική τάξη. Για εκείνους που πασχίζουν να αποσυνδέσουν το νομοσχέδιο από τη στρατηγική του κεφαλαίου και να το παρουσιάσουν ως «εξαίρεση από την κανονικότητα» της εκμετάλλευσης που όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν με συνέπεια.

Η μαζική εργατική - λαϊκή κινητοποίηση μετράει ήδη επιτυχία, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει μετά, όχι μόνο γιατί διέψευσε όλους όσοι έλεγαν ότι η απεργία είναι ξεπερασμένη μορφή που δεν συγκινεί αλλά γιατί πάνω απ' όλα εκφράζει τη μαζική απόρριψη του εκτρώματος από παλιούς και νέους εργαζόμενους, γιατί φανερώνει ότι δεν περνάει η προπαγανδιστική προσπάθεια όσων ακόμα επιμένουν να «χαρτογραφούν» τα θετικά του εκτρώματος, όπως κάνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που αφού πρώτα το συνδιαμόρφωσε με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, σήμερα κάνει λόγο για «θετικές ρυθμίσεις» και εκφράζει «αντιρρήσεις» για τις «αρνητικές».

* * *

Για όλους τους παραπάνω λόγους η επιτυχία της απεργίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού οργανώθηκε κόντρα σε πιέσεις, εκβιασμούς και συκοφαντίες, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή, στην ανοιχτή υπονόμευση. Γι' αυτό «το φυσάει και δεν κρυώνει» η κυβέρνηση, η οποία αφού δεν κατάφερε να ανακόψει το απεργιακό ποτάμι επικαλείται «στοιχεία» για να απαξιώσει το μέγεθός της. Στελέχη του ΣΕΒ για πρώτη φορά μπαίνουν στον κόπο να τριγυρνούν στα αστικά ΜΜΕ και να «ανακοινώνουν» ότι «δεν έγινε και τίποτα» με την απεργία, ψάχνουν να βρουν ποσοστά συμμετοχής που να τους βολεύουν...

Μιλούν με συναίσθηση, ξέροντας ότι σε αυτές τις συνθήκες κάθε εργαζόμενος που αψηφά την εργοδοτική τρομοκρατία είναι και μια ήττα γι' αυτούς και τα παπαγαλάκια τους, που λιβανίζουν όλη μέρα την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ξέρουν ότι με όλο το νομικό οπλοστάσιο στα χέρια τους δεν έχουν άλλο εμπόδιο πέρα από τα σωματεία, που οργανώνουν την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, που δεν υποτάσσονται στη γραμμή της «σωτηρίας των κερδών της επιχείρησης» αλλά διεκδικούν το ξήλωμα των αντεργατικών μέτρων και διατάξεων. Εχουν συναίσθηση ότι η επιτυχία της απεργίας αποτελεί παρακαταθήκη για πιο επιθετικούς αγώνες το επόμενο διάστημα, ξέρουν ότι όσο παίρνουν κουράγιο οι εργαζόμενοι, τόσο θα προβάλλονται αντιστάσεις στον εργασιακό μεσαίωνα.

* * *

Κάθε ανάσα ελπίδας για την εργατική τάξη κι ένας βραχνάς για τους δυνάστες της, για τα απολιθώματα της κοινωνίας που την καλούν να δουλεύει με όρους του περασμένου αιώνα, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για πραγματικά σύγχρονους όρους δουλειάς, με αξιοπρεπείς μισθούς, με λιγότερο εργάσιμο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με σταθερό ωράριο, με κατοχύρωση της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης.

Οι επόμενες μέρες και ώρες, κάθε λεπτό είναι κρίσιμα για την οργάνωση της πάλης. Αν η απεργία της 10ης Ιούνη προκάλεσε τέτοια αντίδραση στην αστική τάξη, στην κυβέρνηση και τα κόμματά της, η ερχόμενη απεργιακή μάχη, όταν θα συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο - τερατούργημα, μπορεί πραγματικά να τους «ζεματίσει».

Ο φρέσκος αυτός αέρας να πάρει και να σηκώσει την μπόχα της «σύγχρονης» σκλαβιάς που αναδίνει η χωματερή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Εκεί από όπου ήρθε και θα καταλήξει ξανά το αντεργατικό έκτρωμα.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Νέα απεργία την Τετάρτη 16 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. και συλλαλητήριο στις 5 μ.μ., στο Σύνταγμα

Στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Η Τετάρτη 16 Ιούνη, μέρα που συζητιέται προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή, είναι η επόμενη μέρα του αγώνα, με συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν αποφασίσει την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, κλιμακώνοντας τον αγώνα και απαιτώντας την απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στις 5 μ.μ. έξω από τη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη, τα εργατικά σωματεία καλούν σε απεργία και διοργανώνουν συλλαλητήρια στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν βγει απεργιακές αποφάσεις από τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και από τις Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Λογιστών και Τύπου - Χάρτου.

Επίσης, απεργία είχαν αποφασίσει για τις 16 Ιούνη τα εξής συνδικάτα στην Αττική: Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, καλώντας σε ενιαίο απεργιακό μέτωπο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Απεργία από τα ναυτεργατικά σωματεία

Κάλεσμα στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 16 Ιούνη, σε συντονισμό με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απευθύνουν 14 ναυτεργατικά σωματεία. Το κάλεσμα υπογράφουν οι διοικήσεις των εξής: Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών ΕΝ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝμ, Πανελλήνια Ενωση Φροντιστών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Τροφοδοσίας ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Με επιχειρήματα δανεισμένα από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, με κοινή στάση οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιχειρούν την αποκλιμάκωση και την υπονόμευση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο, και μάλιστα με επιχειρήματα δανεισμένα από την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν ...ο κόσμος δεν θέλει απεργία! Ετσι, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας απέρριψαν την πρόταση για απεργία και αποφάσισαν στάση εργασίας (!) την Τετάρτη 16/6, στον αντίποδα των απεργιακών αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Παρόμοια στάση κράτησαν και στην ΑΔΕΔΥ, φανερώνοντας για μία ακόμα φορά ότι θέλουν τον λαό στη γωνία και όχι πρωταγωνιστή των εξελίξεων, κάτι που ανέδειξαν στις συνεδριάσεις οι εκπρόσωποι των σωματείων που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν με απεργιακή κλιμάκωση.

Συνάντηση με τους δημάρχους Δάφνης - Υμηττού και Βύρωνα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί τη Δευτέρα 14 Ιούνη, στις 12.30 μ.μ., με τους δημάρχους Δάφνης - Υμηττού, Α. Μπινίσκο και Βύρωνα, Γρ. Κατωπόδη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ