ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΠΑΤΡΑ
Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους έδωσαν απάντηση σε κυβέρνηση και νόθους εργατοπατέρες

Νέκρωσαν εργοτάξια και μεγάλα εργοστάσια, με σωματεία και εργαζόμενους να συσπειρώνονται γύρω από το Εργατικό Κέντρο

Eurokinissi

Στην Πάτρα μήνυμα αγώνα, μάχης και κλιμάκωσης έστειλαν απεργοί, σωματεία και φορείς, από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, με χιλιάδες εργατόκοσμου να δείχνουν στο δρόμο ότι το Εργατικό Κέντρο έχει κατοχυρωθεί ως ο οργανωτής της πάλης των εργαζομένων κόντρα σε κυβέρνηση κι εργοδοσία. «Η δύναμη και το δίκιο είναι με το μέρος μας. Είναι με τους πολλούς και τους βασανισμένους. Είναι με τους εργαζόμενους», τονίζει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την πετυχημένη κινητοποίηση και προτείνει στα συνδικάτα απεργιακή κλιμάκωση την επόμενη βδομάδα με νέα απεργιακή συγκέντρωση.

Η μάχη της απεργίας δόθηκε από τα χαράματα, με απεργιακές φρουρές σε επιχειρήσεις («UNISOL», «ΝΟΥΝΟΥ», «Σκλαβενίτης», «Κωτσόβολος», «Ανδρικόπουλος», «Jumbo»), σε χώρους του Μετάλλου και των Κατασκευών.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιάννης Μαγγανάς, α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Χειριστών του δήμου Πατρέων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και μέλος του ΣΕΤΑΠ, και ο Κώστας Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

«Η απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι καθολική», τόνισε η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις Ν. Αχαΐας. «Νέκρωσαν όλα τα εργοτάξια και μεγάλα έργα στην Πάτρα, τα πλοία είναι δεμένα στα λιμάνια, σε μεγάλα εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Πατρών δεν πήραν μπροστά οι μηχανές», σημείωσε μεταφέροντας την εικόνα της πετυχημένης απεργίας.

«Στέλνουμε το μήνυμα σε εργοδοσία, κυβέρνηση και νόθους εργατοπατέρες ότι το ΕΚΠ είναι εδώ ζωντανό, οργανώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα δεκάδων συνδικάτων, της εργατικής τάξης της πόλης μας για να πάρουν ανάσα οι εργαζόμενοι. Οσες πραξικοπηματικές ενέργειες και να κάνουν, όσους μηχανισμούς και να αξιοποιούν, δεν μας πτοούν και δεν θα κάνουμε πίσω», επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας. «Η διοίκηση του ΕΚΠ είναι εδώ! Θα συνεχίσει στο δρόμο που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια, όσο κι αν ενοχλεί κάποιους αυτό. (...) Ας το χωνέψουν καλά και τα αφεντικά της Πάτρας και η κυβέρνηση και οι νόθοι εργατοπατέρες της Πάτρας», σχολίασε αναφερόμενος στις πραξικοπηματικές προσπάθειες να μπει φρένο στη δράση και λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

«Πάρτε το χαμπάρι λοιπόν, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σας έκριναν οι πράξεις σας. Σας έκριναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», διαμήνυσε σε όσους ονειρεύονται να ξανακάτσουν στο σβέρκο των εργαζομένων. «Εμείς πάμε μπροστά υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Εσείς διαλέξατε πλευρά και είστε με τα μνημόνια, με τον Χατζηδάκη, με τους τραπεζίτες. Εσείς βλέπετε θετικά σημεία μέσα στο αντεργατικό νομοσχέδιο σε μια σαφή προσπάθεια να υπονομεύσετε την απεργία και τον αγώνα της εργατικής τάξης. Είστε σάπιοι μέσα σε ένα σάπιο σύστημα», κατέληξε.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παρακαταθήκη η σημαντική συμμετοχή στην απεργία και οι μεγάλες συγκεντρώσεις

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία από μεγάλους χώρους δουλειάς

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» έστειλε η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία που οργάνωσαν τα σωματεία της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Εκεί ήταν οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές, που βλέπουν την εργοδοσία να «τεντώνει» τις ώρες εργασίας και τις υπερωρίες, οι καλλιτέχνες που «κυνηγάνε» εδώ και 15 μήνες ένα μεροκάματο, οι υγειονομικοί κ.α.

Τα σημάδια ότι θα «βουλιάξει» η πλατεία φάνηκαν από το πρωί, από τις απεργιακές φρουρές και τις εξορμήσεις που οργανώθηκαν σε δεκάδες εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, χώρους του δήμου και σχολεία. Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν την αντανάκλασή τους στην καθολική συμμετοχή στην απεργία, εργαζομένων από το εργοτάξιο της «Αρμός», τις φαρμακαποθήκες. Αλλά και σε χώρους όπως η «alfa wood», ο «Παπαγιάννης», η «Ιντρακάτ», η «Σέλτερ», η CMC, ο «Λευκαδίτης» και αλλού, εκατοντάδες εργαζόμενοι αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και απήργησαν, κατέβηκαν μαζικά και οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση, μετατρέποντάς την σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Συγκέντρωση έγινε και στην Ελασσόνα, κόντρα στην υπονομευτική δράση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στον Βόλο, ξεχώρισε η συμμετοχή εργαζομένων από τον κλάδο του Μετάλλου. Η πλατεία Πανεπιστημίου γέμισε και την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Στα Τρίκαλα, σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργατών της ΦΑΓΕ στην απεργία, ενώ μαχητικό «παρών» έδωσαν και εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές. Μετά την κεντρική ομιλία, που έκανε η Κωνσταντίνα Παππή, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που σταμάτησε έξω από το δημαρχείο, όπου εκπρόσωποι σωματείων ανάρτησαν πανό κατά των κατασχέσεων λογαριασμών από το δήμο.

Στην Καρδίτσα, καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στα γιαπιά της πόλης, ενώ την ομιλία έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ