ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΚΚ Μεξικού

Στο μήνυμά της η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα Κόμματά μας, στη βάση των αρχών του προλεταριακού διεθνισμού και μιας κοινής ιδεολογικής αφετηρίας πάνω σε κρίσιμα ζητήματα για το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα της σύγχρονης εργατικής τάξης.

Αυτό έχει οδηγήσει το ΚΚΕ και το ΚΚΜ, μαζί με άλλα αδελφά Κόμματα, να συγκροτήσουν τη Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση, που για πάνω από μία δεκαετία φέρνει σε πέρας ένα αναγκαίο θεωρητικό έργο ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

(...) Στη διάρκεια αυτών των χρόνων η αλληλεγγύη του ΚΚΕ μάς έχει δώσει δύναμη και αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα σε στιγμές που η κρατική καταστολή μάς χτύπησε και οι ιμπεριαλιστικές διώξεις έπεσαν απάνω μας. Αλλά αυτή η αλληλεγγύη ήταν ακόμα πιο σημαντική όταν αναμετρούμαστε με τη σοσιαλδημοκρατία, την υποτιθέμενη κυβέρνηση της "αριστεράς" του Ομπραδόρ, που είναι μια κυβέρνηση πραγματικά αντεργατικών και αντιλαϊκών επιθέσεων. Δυστυχώς σε ορισμένα ΚΚ κυριαρχεί η αντίληψη του ρεφορμισμού, των σταδίων, των μετώπων μαζί με τη σοσιαλδημοκρατία και τμήματα του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να κάνουν πως δεν βλέπουν ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που επιτίθεται σε μετανάστες, στηρίζει τον ιμπεριαλισμό, είναι εχθρός των εργαζομένων, και να επευφημούν τις οπορτουνιστικές διακηρύξεις της περί "αντινεοφιλελευθερισμού". Παρ' όλα αυτά δεν νιώθουμε μόνοι γιατί είναι στο πλάι μας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τη μαχητική του αλληλεγγύη.

(...) Ξέρουμε ότι μας περιμένουν νέες θεωρητικές και πολιτικές προκλήσεις, ότι θα δυναμώσουν η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση και οι κίνδυνοι για έναν νέο πόλεμο. Ξέρουμε πως η τεχνικο-επιστημονική επανάσταση θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις και δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πεπεισμένοι πως νέες σοσιαλιστικές επαναστάσεις θα γεννηθούν μέσα από τις σημερινές αντιθέσεις και πως τα επαναστατικά Κομμουνιστικά Κόμματα, όπως το ΚΚΕ, θα είναι πρωταγωνιστές σε αυτές. Είμαστε στην ίδια μεριά στην προσπάθεια για την επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος».

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας

Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του, το ΠΓ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα για την περίοδο που διεξάγεται το Συνέδριο:

«Είναι μία περίοδος που στιγματίζεται από τη βαθιά διεθνή καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία, κρίση την οποία πληρώνει με τη ζωή της η εργατική τάξη παγκοσμίως και έχει αποκαλύψει το πιο αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος και την απόλυτη απαξίωσή του για την ανθρώπινη ζωή. Παρομοίως, έχει ενταθεί η επίθεση ενάντια στους όρους διαβίωσης και δουλειάς της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, γεγονός που φέρνει τους κομμουνιστές μπροστά σε νέες μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

(...) Είμαστε σίγουροι πως το Κόμμα σας, που έχει περισσότερα από 100 χρόνια συγκεντρωμένης πείρας, θα βγει πιο ενισχυμένο από αυτό το Συνέδριο και με μεγαλύτερη ικανότητα για να ανταποκριθεί στα σημαντικά ιστορικά καθήκοντα που έχουμε ως κομμουνιστές.

Τα τελευταία χρόνια τα κόμματά μας έχουν δουλέψει στενά για την ανάπτυξη θέσεων και πολιτικών - ιδεολογικών επεξεργασιών, καθώς και για τον συντονισμό της δράσης μας σε διεθνή ζητήματα. Εχουμε ενισχύσει τους πολύμορφους συντροφικούς δεσμούς μας μέσω πολλών διμερών και πολυμερών συναντήσεων και έχουμε αντιμετωπίσει μαζί πολλές σύνθετες καταστάσεις. Σε αυτό το διάστημα έχει επιβεβαιωθεί η δύναμη των διμερών μας σχέσεων, το γεγονός πως οι συντροφικές σχέσεις ανάμεσα στα κόμματά μας είναι στέρεες και αδιαμφισβήτητες, αφού είναι αποτέλεσμα του προλεταριακού διεθνισμού και του γεγονότος πως μοιραζόμαστε την ίδια επαναστατική στρατηγική. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πλάι πλάι στο καθήκον της ισχυροποίησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος κάτω από τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού, δυναμώνοντας την Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση, την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία και άλλες μορφές συνεργασίας στις οποίες συμμετέχουν τα κόμματά μας».

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Στο μήνυμα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ), ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ, Στεπάν Μαλεντσόφ, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι κομμουνιστές του ΚΕΚΡ σημειώνουν με σεβασμό ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ακολουθεί σταθερά τις θέσεις του επαναστατικού μαρξισμού, δεν υποκύπτει στο δόλωμα της βελτίωσης του καπιταλισμού μέσω της συμμετοχής στις λεγόμενες κυβερνήσεις της "κεντροαριστεράς" ή της "λαϊκής εμπιστοσύνης". Αντιτάσσεται αποφασιστικά στις θεωρίες της "εθνικής συναίνεσης", της ταξικής συνεργασίας στο όνομα του "πατριωτισμού" ή του φερόμενου "αντιφασισμού" που καλλιεργούνται από την αστική πολιτική προπαγάνδα για τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ επεξεργάζεται συνεχώς το ζήτημα της ανάπτυξης του αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και το ζήτημα της οικοδόμησης της εξουσίας της εργατικής τάξης μέσω της οργάνωσης των εργαζομένων στα εργοστάσια, ανάλογα με τον τόπο εργασίας και κατοικίας.

Το ΚΕΚΡ - ΚΚΣΕ αναγνωρίζει το καταξιωμένο κύρος του ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, το ρόλο του στη διοργάνωση των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και του συστήματος Solidnet. Αλλά πάνω απ' όλα εκτιμούμε τις προσπάθειες του ΚΚΕ για την επαναστατική αναδιοργάνωση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος με βάση τον μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό, τον αγώνα των Ελλήνων συντρόφων ενάντια στις οπορτουνιστικές αποκλίσεις και τις ρεβιζιονιστικές θεωρίες του νέου σοσιαλισμού (του 21ου αιώνα ή με εθνικές ιδιαιτερότητες, κ.λπ.). Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του ΚΚΕ για τη διαμόρφωση ενός κομμουνιστικού πόλου στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, συμπεριλαμβανομένων της εργασίας στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, της έκδοσης της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης", της υπεράσπισης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και της προπαγάνδισης της ανάγκης επεξεργασίας μιας επαναστατικής στρατηγικής για κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα».

Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία)

Στο χαιρετιστήριο μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Μετώπου (Ιταλία) σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Το Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία) είναι αφοσιωμένο στην οικοδόμηση ενός πραγματικά επαναστατικού και διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σε αντιπαράθεση με κάθε είδους οπορτουνισμό, δεξιό ή αριστερό, κάθε είδους ρεβιζιονισμό και ρεφορμισμό. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής παρέκκλιση από τον μαρξισμό - λενινισμό, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά επίσης καταπολεμώντας οπορτουνιστικές συμπεριφορές και συνήθειες που προκύπτουν από τη μακρά συνύπαρξη με τον κοινοβουλευτισμό και την αστική "νομιμότητα" και, δυστυχώς, είναι πλατιά διαδεδομένες σε όλα τα κόμματα με κομμουνιστική αναφορά που σχηματίστηκαν μέχρι τώρα στην Ιταλία. (...)

Το Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία) αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για την αποκατάσταση της ταξικής συνείδησης στη βάση του επιστημονικού σοσιαλισμού, για την ενοποίηση της βάσης των εργατικών αγώνων με σκοπό να ξεπεραστεί η σημερινή πολυδιάσπαση και τη δημιουργία ενός πλατιού και ενωμένου μετώπου αγώνα που θα είναι σε θέση να αντιπαλέψει την επίθεση του κεφαλαίου και να οργανώσει την αντεπίθεση.

(...) Εχουμε διαβάσει με μεγάλη προσοχή τις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και τις έχουμε μεταφράσει στα Ιταλικά, καθώς είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή πολιτική και ιδεολογική εκπαίδευση των στελεχών μας. Τις θεωρούμε σημαντική συμβολή στη θεωρητική και πρακτική ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος συνολικά, και συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό με την ανάλυσή σας για τον σύγχρονο κόσμο, την καπιταλιστική κρίση και τις σύγχρονες εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Επίσης συμφωνούμε στις τακτικές και στρατηγικές κατευθύνσεις που προκύπτουν από την ανάλυσή σας. Βρίσκουμε σε αυτές μια ισχυρή σύγκλιση απόψεων, στη σκέψη και τη δράση, στην επίλυση των κοινών μας προβλημάτων, τα οποία είναι πολύ παρόμοια, καθώς καθορίζονται από τους γενικούς νόμους της ανάπτυξης του καπιταλισμού, παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας: Εχουμε τους ίδιους στόχους και τον ίδιο εχθρό. Ακόμα εκτιμούμε την ανυποχώρητη αφοσίωση του ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στον οπορτουνισμό, στον ρεβιζιονισμό και στον ρεφορμισμό μέσα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, για την ενίσχυση των συνεπών μαρξιστικών - λενινιστικών, διεθνιστικών και επαναστατικών θέσεων».

Παραγουανό ΚΚ

Στο μήνυμα της ΚΕ του Παραγουανού Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Εκτιμούμε την ιστορία και την πείρα που έχει συσσωρευτεί, σε αυτά τα περισσότερα από 100 χρόνια Ιστορίας του ΚΚΕ και πιο συγκεκριμένα τα τελευταία 30 χρόνια, όταν εκτός από το ότι δούλεψε για την οργανωτική και προγραμματική - επαναστατική ανασυγκρότησή του, για την οικοδόμηση μαχητικών πυρήνων στο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα και στα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα, το ΚΚΕ έπαιξε έναν σημαντικό συνδετικό ρόλο στο πλαίσιο της ανασύνταξης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Αυτό φαίνεται από το ότι το ΚΚΕ είναι σημείο αναφοράς, όπως επίσης η δουλειά του για την ενότητα των εργαζομένων, των φοιτητών, καθώς και τα εκλογικά του αποτελέσματα, σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

(...) Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στενή σχέση των κομμάτων μας και την κοινή μας πάλη εδώ και πολλά χρόνια, όπου η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα εκφράστηκαν με διάφορους τρόπους, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις διεθνείς σχέσεις, στην ιδεολογική συγκρότηση κ.λπ.».

ΚΚ Σουαζιλάνδης

Στο μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουαζιλάνδης (CPS), ο ΓΓ της ΚΕ Thokozani Kenneth Kunene σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο κρίσιμος ρόλος του Κόμματός σας στη διεθνή πάλη για την ήττα του ιμπεριαλισμού είναι χαραγμένος στην υπεραιωνόβια ύπαρξη του Κόμματος. Ολα αυτά τα χρόνια, το Κόμμα σας έχει συσσωρεύσει μια τεράστια και πολύτιμη πείρα στο πεδίο της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης και παρέμβασης στους λαϊκούς αγώνες και καθ' όλη τη διάρκεια έχει καταφέρει να ισχυροποιείται συνεχώς, ενώ προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες με την πάροδο του χρόνου.

Το CPS στηρίζει την αποφασιστική προσπάθεια του Κόμματός σας για την κινητοποίηση και ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος και για την εδραίωση της Κοινωνικής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου. Πράγματι, είναι κρίσιμο τα Κόμματά μας να δουλεύουν συλλογικά στην οργάνωση όλων των αντικαπιταλιστικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την εδραίωση ενός σοσιαλιστικού κόσμου. Παρομοίως, είναι ζωτικής σημασίας να διεξάγονται ανυποχώρητοι αγώνες ενάντια σε καθυστερημένους θεσμούς, όπως οι απολυταρχικές μοναρχίες - όπως συμβαίνει στη χώρα μας - και τέτοιοι θεσμοί να ανατρέπονται εκ βάθρων, ώστε οι εργαζόμενες μάζες να είναι αυτές που ορίζουν τη μοίρα τους».

Το απολυταρχικό μοναρχικό καθεστώς της Σουαζιλάνδης «έχει καταστρέψει πραγματικά την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης, και πολλοί Σουάζι έχουν οδηγηθεί στην ακραία φτώχεια (...) Το CPS απαιτεί να καταργηθεί άνευ όρων η απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων, να απελευθερωθούν άνευ όρων οι πολιτικοί κρατούμενοι, να γυρίσουν άνευ όρων οι πολιτικοί εξόριστοι και να καταχωρηθεί το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, λόγου και συνεταιρίζεσθαι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ