ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Καλεί σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση

«

Μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί στηρίζοντας ακόμα περισσότερο την αγωνιστική κατεύθυνση του σωματείου μας για τη ζωή και την τέχνη που μας αξίζει» αναφέρει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, σε κάλεσμά του για την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 18.30, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν από 20 έως 25 Ιούνη.

Στο κάλεσμα σημειώνεται:

«Με αφορμή την πανδημία ο κλάδος μας, όπως και συνολικά ο χώρος του Θεάματος - Ακροάματος, δέχτηκε τεράστιο πλήγμα. Οι χώροι δουλειάς έμειναν κλειστοί για τρεις περίπου μήνες. Ελάχιστοι ανοίγουν τώρα και ελάχιστοι από μας θα δουλέψουμε. Η επιβίωσή μας και η ενασχόληση με την τέχνη μας θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Μέσα από όλη αυτήν την κατάσταση έγινε φανερό πόσο ανάγκη έχουμε ο ένας τον άλλο. Πόσο πιο δυνατοί είμαστε όταν οργανωνόμαστε. Πόσο πιο ισχυρό είναι το σωματείο μας όταν όλοι συμμετέχουμε σε αυτό!

Η οικονομία συνολικά έχει πλέον μπει σε τροχιά οικονομικής κρίσης, παγκόσμια αλλά και στη χώρα. Η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση, ακολουθώντας πιστά Οδηγίες της ΕΕ αλλά και ό,τι είχε ψηφίσει η προηγούμενη, είναι αποφασισμένη να περάσει, ακόμα πιο γρήγορα, μέτρα που αποτελούν μεγάλη επίθεση συνολικά στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, στους καλλιτέχνες, εκτελεστές και δημιουργούς. Ενδεικτικά μόνο, μέσα από το πρόσφατο ΦΕΚ του ΥΠΠΟΑ αλλάζει ριζικά η φύση του επαγγέλματός μας, αφού και επίσημα η πρόβα δεν θεωρείται εργασία (!), ανοίγει η πόρτα στις συμβάσεις έργου και το "μπλοκάκι", κοστολογείται η δουλειά μας στο ύψος των 300 - 500 ευρώ. Ακόμα περισσότερο, μας αφαιρεί κάθε ηθικό και συγγενικό δικαίωμα πάνω στο έργο που εκτελούμε, υποχρεώνοντάς μας να παραιτηθούμε από τα συγγενικά δικαιώματα!

Ο "ψηφιακός πολιτισμός" που μας παρουσιάζουν φαίνεται πως δεν θα αφορά όλους μας, αλλά το μεγάλο μερίδιο της "πίτας" θα συγκεντρωθεί σε λίγα ιδρύματα και μεγάλους επιχειρηματίες του θεάματος ή και του οπτικοακουστικού χώρου, εντείνοντας παράλληλα τη δική μας εκμετάλλευση.

Μπορούμε να αντισταθούμε!

Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών μάς γεμίζουν αισιοδοξία. Η πρωτοφανής μαζικότητα, η εγγραφή εκατοντάδων νέων μελών στο σωματείο μας, το πείσμα και ο ενθουσιασμός χρειάζεται να δυναμώσουν! Είμαστε ακόμα στην αρχή!

Φέτος οι εκλογές του σωματείου μας, στις 20 - 25 Ιούνη, γίνονται πραγματικά μέσα σε ένα κλίμα διεκδίκησης και ζωντανού προβληματισμού. Καλούμε νέα μέλη, αλλά και πιο παλιά, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μαζικοποιήσουμε το σωματείο μας».

Το Εθνικό στην Επίδαυρο

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου και η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη είναι οι δύο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για φέτος το καλοκαίρι που θα παρουσιαστούν και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Οι «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, θα ανέβουν στην Επίδαυρο την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιούλη.

Πρόκειται για το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και ταυτόχρονα ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τα γεγονότα της εποχής. Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου.

Στα Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για το στρατό τους που έχει εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής επιχείρησης. Η άφιξη του λαχανιασμένου αγγελιαφόρου επιβεβαιώνει τα κακά προαισθήματα: Ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Ελληνες νίκησαν. Η διεξοδική αφήγηση της ήττας των Περσών καταλήγει στην εκτενή περιγραφή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στη φυγή του Ξέρξη και την κακή τύχη του υπόλοιπου στρατού που επιχείρησε να επιστρέψει διά ξηράς.

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Θ. Κ. Στεφανόπουλος. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Γιώργος Πούλιος. Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Ρήγος.

Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.

Το επόμενο τριήμερο (31 Ιούλη, 1 και 2 Αυγούστου) θα παρουσιαστεί η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Η «Λυσιστράτη» γράφτηκε το 411 π.Χ. Μια χρονιά που η πόλη - κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Παράλληλα, η Εκκλησία του Δήμου αποδυναμώνεται και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους. Ο Αριστοφάνης μεταφέρει τη γυναίκα από τον «Οίκο» στο «Δήμο», όπως θα κάνει αργότερα και στις «Εκκλησιάζουσες», προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν το σπίτι αλλά και την πόλη της.

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης. Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Σκηνικά: Ολγα Μπρούμα. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Κατερίνα Πολέμη. Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος.

Παίζουν (αλφαβητικά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει σύντομα.

Ο εικαστικός Αριστείδης Πατσόγλου στο «Μονόγραμμα»

Ο Αριστείδης Πατσόγλου, γλύπτης αλλά και σημαντικός χαράκτης, με τα έργα του να κοσμούν τη χώρα μας και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις εδώ και χρόνια, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», του Γιώργου Σγουράκη, τη Δευτέρα 15 Ιούνη και ώρα 20.00 στην ΕΡΤ2.

Λίγοι είναι οι Ελληνες γλύπτες που δούλεψαν και στη χαρακτική. Ο Αριστείδης Πατσόγλου, σπουδαστής ακόμα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Εργαστήριο Γλυπτικής του Γιάννη Παππά, δοκίμασε τη μέθοδο της γραμμικής οξυγραφίας, χαράζοντας το πρόσωπο του δολοφονημένου φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα.

Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1941. Παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου με δάσκαλο τον Θανάση Απάρτη, έναν από τους σημαντικούς εκπροσώπους της μοντέρνας γλυπτικής στην Ελλάδα. Από το 1965 έως το 1969 σπούδασε γλυπτική με δάσκαλο τον Γ. Παππά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1970 μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη γλυπτική. Εκεί, μαζί με 50 διεθνείς καλλιτέχνες είχε ιδρύσει την ομάδα «Logos». «Μέσα σ' αυτήν την ομάδα ήταν Γάλλοι καλλιτέχνες και ξένοι που ζούσαν στο Παρίσι. Από τους Γάλλους εικαστικούς ήταν ο Αντρέ Μασόν, ο Σεζάρ, ο Κουλομαρίνι. Από τους Ελληνες ήταν ο Τσαρούχης, ο Πιερράκος, ο Ανδρέου, κι από τους λογοτέχνες ήταν ο Αξελός, ο Αναλης κ.ά. Διαβάζονταν ποιήματα, γίνονταν ομιλίες διάφορες...».

Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Εχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον αριθμό των ατομικών του εκθέσεων - ξεπερνούν τις 40 - που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΕΕΤΕ
Συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα

Την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για νέες Εφορείες και Επιτροπές Κατάταξης και Κρίσεων του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στα γραφεία του από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Την Κυριακή 14 Ιούνη, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια) συζήτηση - ενημέρωση για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών - δημιουργών με τη συμμετοχή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους (ΟΣΔΕΕΤΕ).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Κοροϊδία η επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού

Χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού οι επιχορηγήσεις για την ενίσχυση Φεστιβάλ - σύνθετων πολυθεματικών δράσεων. Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 9.500 ευρώ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, μετά από τα αλλεπάλληλα διαβήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού, αποφάσισε πως το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, ένα από τα μακροβιότερα και σημαντικότερα Φεστιβάλ της χώρας, με αξιοζήλευτο πολιτιστικό απόθεμα, "αξίζει" χρηματοδότησης με το ποσό των 9.500,00 ευρώ.!!!

Η προκλητική αυτή απόφαση για την πόλη δημοσιοποιήθηκε σήμερα και συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα που ανάρτησε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, η οποία αναφέρεται στην "ενίσχυση" Φεστιβάλ και σύνθετων πολυθεματικών δράσεων!!!

Αποτελεί κοροϊδία. Μόνο το κόστος των περυσινών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας ανήλθε στα 270.000,00 ευρώ, ενώ οι προτάσεις καλλιτεχνικών σχημάτων της πόλης, που αιτούνται να συμπεριληφθούν στις φετινές εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική, χορός, τραγούδι) ανέρχονται στις 130.000,00 ευρώ.

Τρανή απόδειξη της αδιαφορίας και της απαξίωσης των ανθρώπων του Πολιτισμού και του λαού της Πάτρας από την κυβέρνηση, ανθρώπων οι οποίοι μαστίζονται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία με την πανδημία να έχει διογκώσει στο έπακρο τα προβλήματά τους».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org