ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνέχιση δυναμικών κινητοποιήσεων

Το άγαλμα του Χρ. Κολόμβου γκρεμίστηκε από διαδηλωτές σε πλατεία της Μινεάπολις στη Μινεσότα, εκεί που δολοφονήθηκε ο Τζ. Φλόιντ

© 2020 Leila Navidi/Star Tribu

Το άγαλμα του Χρ. Κολόμβου γκρεμίστηκε από διαδηλωτές σε πλατεία της Μινεάπολις στη Μινεσότα, εκεί που δολοφονήθηκε ο Τζ. Φλόιντ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δυναμικά συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ ενάντια στο ρατσισμό, στην αστυνομική βία, στις ανισότητες και τις διακρίσεις, έχοντας πλέον μπει στην τρίτη βδομάδα από τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού εργάτη Τζ. Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεσότα. Νέο στοιχείο της λαϊκής οργής είναι το γκρέμισμα ανδριάντων αποικιοκρατών, όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος (αυτό συνέβη σε Βοστόνη, Μαϊάμι και Ρίτσμοντ) καθώς και στρατιωτικών και πολιτικών πρωταγωνιστών της Συνομοσπονδίας, στις νότιες πολιτείες κατά τον αμερικανικό εμφύλιο του 1860, που στήριζαν τη δουλεία των μαύρων.

Με φόντο τις αντιδράσεις αυτές, πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών, με πρώτη την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επιχειρούν να αξιοποιήσουν (και για προεκλογικούς λόγους) τις κινητοποιήσεις και κυρίως να τις εκτονώσουν. Χτες, η εν λόγω αστή πολιτικός πρότεινε την άμεση απόσυρση 11 αγαλμάτων ηγετών της Συνομοσπονδίας από κεντρικά σημεία στο Καπιτώλιο της πρωτεύουσας. Δήμαρχοι επίσης καλούν σε απόσυρση των ανδριάντων και τη φύλαξή τους σε μουσεία, ενώ Δημοκρατικοί πολιτικοί προτείνουν αλλαγή ονομασίας σε στρατόπεδα που φέρουν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας. Πάντως, ο Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, αρνήθηκε κατηγορηματικά μια τέτοια πρόταση και στο πλευρό του έσπευσε ο Τεξανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο οποίος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές που γκρεμίζουν αγάλματα των οπαδών της δουλείας «Αμερικανούς Ταλιμπάν». Ο Τραμπ μάλιστα ανακοίνωσε νέες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Φλόριντα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και Οκλαχόμα. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η μετονομασία των στρατοπέδων είναι «απόλυτα καταδικασμένη για τον Πρόεδρο» και πρόσθεσε: «Πρέπει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο Τόμας Τζέφερσον να διαγραφούν από την Ιστορία;». Πρόκειται για τον πρώτο και τρίτο Αμερικανό Πρόεδρο οι οποίοι είχαν δούλους. Στο ...πνεύμα των καιρών η εταιρεία HBO απέσυρε την ταινία για τον Εμφύλιο Πόλεμο «Οσα παίρνει ο άνεμος», που προωθεί την αντίληψη της ανωτερότητας των λευκών.

Ωστόσο, σημαντικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παίρνουν αποστάσεις από τον Αμερικανό ηγέτη. Ο γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, εμφανίστηκε ...αυτοκριτικά να λέει ότι δεν έπρεπε να συνοδεύσει, φορώντας στρατιωτική αμφίεση, τον Πρόεδρο Τραμπ το βράδυ της 1ης Ιούνη μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικής διαδήλωσης μερικών χιλιάδων ατόμων έξω από τον Λευκό Οίκο. Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό έδωσε την αίσθηση ανάμειξης του στρατού στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας, υπονομεύοντας τον ρόλο του». Η αντίδραση αυτή έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του υπουργού Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, και άλλων νυν ή πρώην στρατηγών. Είναι φανερό ότι υπάρχουν διεργασίες και μέσα σε τμήματα της αστικής τάξης, με βασικό στόχο βέβαια να υπάρξει εκτόνωση της λαϊκής οργής πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Επίσης, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων αστυνομικοί διοικητές, δήμαρχοι και κυβερνήτες αναγκάζονται να επανεξετάσουν παλιότερες δολοφονίες Αφροαμερικανών στη διάρκεια συλλήψεων ή άλλων αστυνομικών επιχειρήσεων. Συγκλονιστική είναι η περίπτωση του 33χρονου Αφροαμερικανού Μανουέλ Ελις στην πολιτεία της Ουάσιγκτον που πέθανε στις 3/3 από ασφυξία στη διάρκεια σύλληψης όταν δεμένος με χειροπέδες παρακαλούσε τους αστυνομικούς να τον αφήσουν γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Χτες πάντως ένας εκ των 4 δολοφόνων του Τζ. Φλόιντ, ο Τόμας Λέιν, κατάφερε μετά από έρανο υποστηριχτών της αστυνομίας να καταβάλει το ποσό της εγγύησης των 750.000 δολαρίων και να βγει από τη φυλακή (η δίκη έχει οριστεί στις 29 Ιούνη). Ο Ντέρεκ Σόβιν που πατούσε με το γόνατό του τον Φλόιντ για περίπου 9 λεπτά κρατείται με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας χωρίς πρόθεση» και του έχει οριστεί εγγύηση 1,25 εκατ. δολαρίων, ενώ οι άλλοι δύο επίσης κρατούνται.

  • Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε χτες διάταγμα με στόχο την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική αποστολή στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφερόμενοι στην εξέλιξη αμφισβήτησαν την ακεραιότητα εισαγγελέων του ΔΠΔ εμπλέκοντας στην υπόθεση και τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι μπορεί να χειραγωγεί το Δικαστήριο.
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Συγκέντρωση χρημάτων βοήθειας στην Κούβα

Καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα οργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της έντασης του κλιμακούμενου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, συγκεντρώνονται χρήματα που θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Ο αριθμός λογαριασμού που έχει ανοιχτεί για τον σκοπό αυτό είναι στην Εθνική Τράπεζα 129/001049-98 (ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998).

Αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αλήθειας, η Κούβα κέρδισε για άλλη μια φορά τον απόλυτο θαυμασμό όλου του πλανήτη. Την ώρα που η πρώτη παγκόσμια δύναμη των ΗΠΑ έσκαβε μαζικούς τάφους για τους χιλιάδες νεκρών από την πανδημία του COVID-19 και οι μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες μετρούσαν, επίσης, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, το μικρό, φτωχό και πολύμορφα αποκλεισμένο νησί της Κούβας έστελνε "καραβάνια αλληλεγγύης" από γιατρούς σε μια σειρά από χώρες σε όλη την υφήλιο.

Οι μπριγάδες αυτές από εξειδικευμένο σε θέματα πανδημιών υγειονομικό προσωπικό δεν αποδεικνύουν μόνο την αδιαμφισβήτητη πλέον ανωτερότητα του συστήματος Υγείας στην Κούβα, αλλά συνολικότερα την ανωτερότητα ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που δεν υπακούει στους αδυσώπητους νόμους του κέρδους και της αγοράς, αλλά αναπτύσσεται με γνώμονα την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλεται η επιδίωξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επαναφέρει την Κούβα στον επίσημο κατάλογο με τα «κράτη - χορηγούς της τρομοκρατίας», όπως επίσης και η επιθετικότητά τους κατά του νησιού ειδικά την περίοδο της πανδημίας που, όπως τονίζεται, «η Κούβα βρέθηκε αντιμέτωπη ακόμα και με τον αποκλεισμό της πρόσβασής της σε αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, που οπωσδήποτε αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας στην ιδιαίτερη αυτή συγκυρία. Ταυτόχρονα, στο Νησί αυξάνονται καθημερινά οι ελλείψεις σε βασικά είδη παραγωγής και κατανάλωσης, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την οικονομία της».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχία του ΠΟΥ για ραγδαία εξάπλωση σε ορισμένες περιοχές

Ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αφρική εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, Μοτσχιντίσο Μοέτι, σε χτεσινή ενημέρωση από τη Γενεύη σημείωσε ότι η εξάπλωση της πανδημίας «επιταχύνεται» στην Αφρική, όπου δέκα χώρες καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στην ήπειρο, εκπροσωπώντας το 75% των περίπου 200.000 μολύνσεων, η Νότια Αφρική καταγράφει το ένα τέταρτο των κρουσμάτων, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην ήπειρο ανέρχεται σε πάνω από 5.000. «Πιστεύουμε ότι δεν χάνεται μεγάλος αριθμός σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων στην Αφρική», πρόσθεσε η Μοέτι, ωστόσο σε πολλές χώρες είναι πολύ αδύναμα τα συστήματα Υγείας και υπάρχει μεγάλη έλλειψη αποθεμάτων σε ιατρικά υλικά και διαγνωστικά τεστ.

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ενδεικτικά, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 7.532.277 και τα θύματα τα 421.065. Οι ΗΠΑ, όπου υπάρχουν νέες εστίες της πανδημίας, έχουν ξεπεράσει τα 2.072.750 κρούσματα, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 115.304, και ακολουθεί η Βραζιλία με 787.489 κρούσματα και 40.276 νεκρούς. Οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν στη Ρωσία 502.436 και 6.532, στην Ινδία 297.001 και 8.473, στη Βρετανία 291.409 και 41.279, ενώ ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων Ισπανία, Ιταλία, Περού, Γερμανία και Ιράν.

Νέα αντιπαράθεση Κίνας - ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η Κίνα αντέδρασε έντονα σε μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Βοστόνης που ισχυρίζεται ότι η επιδημία του κορονοϊού ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 και όχι το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου στην πόλη Γουχάν, όπως είναι γνωστό. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η μελέτη είναι «γεμάτη τρύπες» και «χονδροειδώς κατασκευασμένη». Η δε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας βλέπει στη μελέτη «εκστρατεία για την κατασκευή και διασπορά παραπληροφόρησης κατά της Κίνας».

Η μελέτη βασίζεται σε εικόνες από δορυφόρους που αποκαλύπτουν ασυνήθιστη συρροή αυτοκινήτων στα πάρκινγκ των νοσοκομείων της Γουχάν τον Αύγουστο και στην αύξηση, ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο, των αναζητήσεων που περιλαμβάνουν τη λέξη «βήχας» στην κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι «ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε το Δεκέμβρη και η Κίνα απέστειλε τον γενετικό του κώδικα στον ΠΟΥ στις αρχές Γενάρη».

Διατίθεται φάρμακο στη Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έφτασαν σε ρωσικά νοσοκομεία οι πρώτες παρτίδες με το αντιικό φάρμακο Αvifavir, που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19 από τις αρχές Ιούνη. Το εν λόγω φάρμακο παράγεται από την κοινοπραξία του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) και την φαρμακευτική «ChemRar Group». Με βάση τις κλινικές δοκιμές που έγιναν, το φάρμακο έχει θετική επίδραση στη θεραπεία του κορονοϊού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ