ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα: «Πάρε ανάσα. Σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης!»

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
«Πάρε ανάσα. Σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης!». Με χιλιάδες διαδηλωτές να στέλνουν το παραπάνω μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας, στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες οι οποίες ασφυκτιούν από τα δεσμά που τους επιβάλλει το σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία, τον πόλεμο και την προσφυγιά, τον ρατσισμό και κάθε είδους διακρίσεις, ολοκληρώθηκε το χτεσινό συλλαλητήριο δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αθήνα.

Το σύνθημα που έδωσε τον τόνο αποτυπώθηκε σε αφίσες, πικέτες και στο πανό που «απλώθηκε» όταν η πορεία έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Το ίδιο σύνθημα ακούστηκε δυνατά στις δεκάδες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν χτες σε όλη τη χώρα από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το αυριανό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, για την πανυγειονομική απεργία την ερχόμενη Τρίτη, για τις κινητοποιήσεις, τις συνελεύσεις και τις μάχες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Εχουμε πληρώσει ήδη αρκετά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Ξεκινώντας από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και φτάνοντας με πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, από διαφορετικούς χώρους δουλειάς, μαζί με αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, σπουδαστές και άλλους νέους, πήραν μέρος στο πρώτο πανεργατικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας συνέχεια στην πολύμορφη αγωνιστική δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες.

«Σήμερα διαδηλώνουμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο! Γιατί έχουμε πληρώσει ήδη αρκετά! Γιατί δε θα πληρώσουμε ξανά», ήταν η απάντηση που έδωσαν στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, που επιδιώκουν να φορτώσουν στις δικές τους πλάτες τη νέα οικονομική κρίση.

Ηταν η απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και κεφαλαίου να πείσουν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι στο βωμό της «επανεκκίνησης» της οικονομίας και της στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, την ίδια στιγμή που η «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία έχει φέρει το λαό αντιμέτωπο με την ανασφάλεια, την ανεργία, την απληρωσιά, την επέκταση της «ευελιξίας»...

Στις συνθήκες αυτές, το χτεσινό σύνθημα «Πάρε ανάσα. Σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης», σε ανταπόκριση με το σύνθημα «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» που ξεκινάει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αμερική, εκφράζει όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς, οι οποίοι «πνίγονται» από τη σαπίλα ενός συστήματος που έχει ως υπέρτατη αξία το χρήμα και το κέρδος, που πετάει στο περιθώριο χιλιάδες ανθρώπους, που δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή.

«Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός, ο καπιταλισμός είναι ο ιός», φώναξαν οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ρατσισμό, που συμπληρώνει τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά του εκμεταλλευτικού συστήματος.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
«Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά», υπενθύμισαν και ξεκαθάρισαν πως δεν θα χαρίσουν τα δικαιώματά τους, την Ασφάλιση, την Υγεία, τη σύνταξη και τη δουλειά στα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους.

«Ρατσισμός, συσσίτια, τάφοι ομαδικοί, η σύγχρονη σκλαβιά θα ανατραπεί», διαμήνυσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τα δεσμά της εκμετάλλευσης συμβόλισαν με τα δεμένα χέρια τους ομάδα διαδηλωτών που πήρε τη θέση της στην κεφαλή της πορείας.

Μπροστά από την πρεσβεία - σύμβολο της καταπίεσης, τα δεσμά «έσπασαν» και οι χειροπέδες που κρατούσαν τα χέρια δεμένα εκσφενδονίστηκαν μαζικά προς το κτίριό της. Την ίδια ώρα, πανό με το σύνθημα «Πάρε ανάσα - Σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης» απλώθηκε με τη βοήθεια μπαλονιών και το μήνυμα «I can't breathe», που βρίσκεται στα πλακάτ και στα χείλη χιλιάδων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, γράφτηκε με κόκκινη μπογιά στο δρόμο.

Παλεύουμε για τη ζωή μας, διεκδικούμε με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες

«Να παλέψουμε για τη ζωή μας! Να διεκδικήσουμε με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, για το μεροκάματο, την Ασφάλιση, για τη διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος, για μέτρα υγείας και ασφάλειας»: Το κάλεσμα των σωματείων, η καθημερινή τους προσπάθεια να γίνει πράξη, καθώς και η σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αποτυπώθηκαν στις ομιλίες και τους χαιρετισμούς συνδικαλιστών στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Για τους αγώνες των υγειονομικών, που συνεχίζονται με απεργία την ερχόμενη Τρίτη, μίλησε η Ιωάννα Μουρτζιάπη, νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ, συμβασιούχος του ΕΟΔΥ.«Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, παράλληλα με το καθήκον μας απέναντι στην υγεία του λαού, φωνάξαμε δυνατά για να αναδείξουμε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους των δημόσιων νοσοκομείων, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης - υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της πολιτικής εμπορευματοποίησής του», σημείωσε, ενώ σχολίασε πως το «ευχαριστώ» της κυβέρνησης είναι «η συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων, παρά το γεγονός ότι χωρίς τη δική μας εργασία δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε το παλιό ούτε το νέο ΕΣΥ».

Στο χώρο των καλλιτεχνών, απέναντι στο τεράστιο πλήγμα που έφερε στα όρια της επιβίωσης τη συντριπτική πλειοψηφία τους, η κινητοποίηση των εργαζομένων και η συμμετοχή τους στις διαδικασίες των σωματείων είναι πρωτόγνωρη, επισήμανε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.«Είναι αισιόδοξο ότι χιλιάδες νέοι συνάδελφοι κινητοποιήθηκαν με ενθουσιασμό, ότι προσέγγισαν τα σωματεία τους, ότι πολλοί παλιοί συνάδελφοι ξανασυνδέθηκαν και συμμετέχουν. Αυτό δημιουργεί μεγάλες ευθύνες και νέες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Τώρα χρειάζεται να κατακτήσουμε ένα ανώτερο επίπεδο οργάνωσης. Να εμπιστευθούμε νέο κόσμο, να του δώσουμε ευθύνες, να τον εμπνεύσουμε, να τον κάνουμε πιο ανθεκτικό στις δύσκολες μέρες που έρχονται», είπε ανάμεσα σε άλλα, ενώ αναφέρθηκε και στο επιπλέον καθήκον των καλλιτεχνών να εμπνεύσουν τους αγώνες των υπόλοιπων εργαζομένων.

«Οι μαζικοί και μαχητικοί αγώνες των εκπαιδευτικών σωματείων τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των γονιών και των μαθητών», τόνισε ο Αποστόλης Στεργιόπουλος, αναπληρωτής εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Γληνός».«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε οι μαθητές μας να ζουν σε μια κοινωνία που βάζει ανθρώπους στο κοινωνικό περιθώριο, αναπαράγει τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη μιζέρια και το ρατσισμό», υπογράμμισε.

Ο Μανώλης Χαρατσής, γραμματέας του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, που συμμετείχε με απόφασή του στην κινητοποίηση, αφού αναφέρθηκε στα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, στάθηκε στις εξελίξεις στο νερό. Αυτό το πολύτιμο αγαθό, τόνισε, η τεράστια σημασία του οποίου επιβεβαιώθηκε και στις συνθήκες της πανδημίας, «θέλει τώρα η κυβέρνηση να το ιδιωτικοποιήσει, εκχωρώντας και το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα - λίμνες, φράγματα, ποτάμια, αντλιοστάσια, κανάλι μεταφοράς κ.λπ. - πατώντας και πάνω στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερους του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό και επιδίωξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Οπως τόνισε, «αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό, για την ποιότητα του νερού που θα πίνει, για τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβασή του στο πολύτιμο αυτό αγαθό, για τη βέβαιη αύξηση της τιμής του νερού, για το ποιος θα έχει τον έλεγχο εντέλει των υδάτινων αποθεμάτων».

Την καταδίκη της δολοφονίας του Τζ. Φλόιντ και την αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις του λαού στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Τζόνι Νταμπάζι, μετανάστης από την Αφρική, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.«Σε αυτό το σύστημα δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε», είπε και κάλεσε τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το χρώμα τους, να παλέψουν ενωμένοι για την ανατροπή του.

Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, κανένας συμβιβασμός με την πολιτική που μας εξαθλιώνει

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Εδώ και μέρες σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες εργαζόμενοι, στην Υγεία, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, εμποροϋπάλληλοι, καλλιτέχνες, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι ακόμα είμαστε σε κινητοποιήσεις (...) Παλεύουμε καθημερινά, για να μην πληρώσουμε εμείς ξανά. Γιατί πάνε να μας φορτώσουν άλλη μια κρίση, όπως το έκαναν το 2010».

«Τώρα όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα σωματεία, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους», τόνισε. «Το βασικό δίλημμα είναι ένα: 'Η θα συμβιβαστούμε με την πολιτική που μας εξαθλιώνει, με το σύστημα που κυριολεκτικά μας κόβει την ανάσα, ή θα οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας».

«Δεν αποδεχόμαστε την πρόσκληση της λεγόμενης "εθνικής ομοψυχίας". Ούτε μαζί τα δουλέψαμε, ούτε μαζί τα φάγαμε!», ξεκαθάρισε. «Μπούχτισαν από κέρδη οι εκμεταλλευτές μας, όλη την προηγούμενη δεκαετία. Μια χούφτα ιδιοκτήτες και μέτοχοι επιχειρηματικών ομίλων από όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν τον μισό πλούτο του πλανήτη».

«Ιδιαίτερα εμείς που δουλεύουμε στον Τουρισμό, και ειδικά οι εποχικοί, καλούμαστε να πάρουμε και να ζήσουμε με 9 ευρώ τη μέρα», τόνισε. «Ολα τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια θα τα δώσουν στους εργοδότες, στους πάμπλουτους μεγιστάνες! Μας έχουν ζαλίσει όλη μέρα μέσω των καναλιών τους και των ΜΜΕ για τον Τουρισμό, για την υποτιθέμενη βαριά βιομηχανία της χώρας. Είναι όμως ολοφάνερο αυτήν την περίοδο ότι ο Τουρισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, αλλά και στις συνέπειες των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ποιος θα κυριαρχήσει στις ζωές όλων των λαών του κόσμου. Γιατί ο Τουρισμός ποτέ δεν ήταν δικαίωμα, ποτέ δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του λαού για διακοπές και αναψυχή».

«Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία! Τα μέτρα που πέρασαν δεν θα τα πάρουν πίσω εάν δεν παλέψουμε με κάθε τρόπο, μαζικά!», υπογράμμισε.

«Κάντε το βήμα όλοι, οργανωθείτε στα σωματεία, πετάξτε έξω από τις διοικήσεις τούς συμβιβασμένους, ας φτιάξουμε νέα σωματεία όπου δεν υπάρχουν! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα που θα στοχεύει στον πραγματικό ιό. Τον αγώνα για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία, όπου κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν το πλούτο που παράγουν.

Προχωράμε αποφασιστικά, οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις, παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις και προετοιμάζουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας! Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας από τη ΛΑΡΚΟ το Σάββατο, οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο την επόμενη Τρίτη».

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι.

Αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα και την επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ. Επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον Παλαιστινιακό λαό και τις ενέργειες του Κόμματος, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας είχε υπογραμμίσει: «Θέλουμε να εκφράσουμε και την αλληλεγγύη μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, λόγω της ισραηλινής κατοχής και της στάσης των ΗΠΑ, με τους συνεχείς εποικισμούς, με τις προσαρτήσεις, με τις φυλακίσεις, τις διώξεις και τις δολοφονίες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει άμεσο χρέος να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για αναγνώριση εδώ και τώρα του παλαιστινιακού κράτους».

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν, για μια ακόμη φορά, την αλληλεγγύη τους προς τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης: «Ο παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να υποφέρει εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ, με τις προσαρτήσεις Παλαιστινιακών εδαφών και την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών. Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την ελληνική κυβέρνηση, από την Ελλάδα, αξιοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης με μαζικές δράσεις και πρωτοβουλίες, με πολύμορφες εκδηλώσεις, καταδικάζουμε το ιμπεριαλιστικό έγκλημα, στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης μέχρι τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου κράτους», σημειώνουν.

Μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία διαδήλωσαν Παλαιστίνιοι με τις σημαίες της πατρίδας τους και τα πανό τους, ενώ στην πορεία πήρε μέρος ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι.

Η φωνή των αγωνιζόμενων εργαζομένων στις ΗΠΑ στη συγκέντρωση

Χαιρετίζοντας, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Cliff Smith, γραμματέας του Συνδικάτου Κατασκευών Λος Αντζελες Roofers Union Local 36, μετέφερε τη φωνή των εργαζομένων που παλεύουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Το Συνδικάτο, όπως ανέφερε, έγινε το προηγούμενο διάστημα μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας «για να πάρουμε τη θέση μας στον διεθνή αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στον μονοπωλιακό καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό».

«Ο αγώνας των μαύρων για απελευθέρωση και ισότητα στη χώρα μας έχει ξυπνήσει τον κοιμισμένο γίγαντα της εργατικής μας τάξης», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι διαδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης ρίχνουν «στο φως της ντροπής τις χρεοκοπημένες ηγεσίες κάθε εκλεγμένου αξιωματούχου και συνδικαλιστή ηγέτη των ΗΠΑ που δεν προστατεύει τα συμφέροντα των Μαύρων Αμερικανών και των εργαζομένων στη χώρα μας».

«Με το παράδειγμά σας αναδεικνύετε ότι η επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων», τόνισε και υπογράμμισε πως η κινητοποίηση στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους των ΗΠΑ «ότι έχουμε συμμάχους σε όλο τον κόσμο που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μαζί μας και περιμένουν να μπούμε στον αγώνα».

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του συνδικαλιστή από τις ΗΠΑ, στην εξέδρα βρέθηκαν μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που έκλεισαν την αυλαία της συγκέντρωσης με δύο τραγούδια, ένα γραμμένο με αφορμή τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που κόστισαν ζωές ανθρώπων λόγω του χρώματος του δέρματός τους και ένα που γέμισε το Σύνταγμα με τους μπλουζ ήχους της «μαύρης» Αμερικής.

Συγκεντρώσεις σε Πειραιά και Ανατολική Αττική

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Εργάτη αν θέλεις να αναπνεύσεις, τον καπιταλισμό πρέπει να ανατρέψεις»: Το σύνθημα αυτό αντήχησε δυνατά χτες στο λιμάνι του Πειραιά, στο συλλαλητήριο των σωματείων και των φορέων της πόλης.

Ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, εργάτες στις προβλήτες, εκπαιδευτικοί, εργάτες στη χημική βιομηχανία και την ελαιουργία, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στα νοσοκομεία, μαθητές, φοιτητές διαδήλωσαν χτες ενάντια σε ό,τι τους πνίγει, στην πολιτική που τους στερεί τη ζωή.

Στην κεντρική ομιλία, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, αφού χαιρέτισε τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους και κλάδους, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου για τον Πειραιά και το λιμάνι αλλά και την ευρύτερη περιοχή (Πειραϊκή, Λιπάσματα, COSCO), υπογράμμισε ότι αυτά δεν γίνονται για την ευημερία των εργαζομένων αλλά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Υπάρχουν, τόνισε, δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα των επιχειρηματιών και των κερδών και η Ελλάδα των θυμάτων της εκμετάλλευσης, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής. Τέλος, έκλεισε την ομιλία του καλώντας στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του Πειραιά στις 18 Ιούνη.

ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΣΠΑΤΑ
ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΣΠΑΤΑ
Στο συλλαλητήριο που ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάληξη στον ΟΛΠ - COSCO χαιρέτισαν ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, και η Αννα Καραγιάννη, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργάνωσε συλλαλητήριο στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα. Μαζική ήταν η συμμετοχή από τα συνδικάτα της δύναμης του Εργατικού Κέντρου. Ομιλίες στη συγκέντρωση έκαναν ο Μέντης Δαμασκηνός, πρόεδρος του ΕΚ, και η Σοφία Αρβανίτη από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ακολούθησε μαζική εξόρμηση μέσα στο Εκπτωτικό Χωριό, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η ανάγκη του αγώνα για υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και το λαό που δεν μπορούν να αναπνεύσουν στο σημερινό σύστημα

Στο συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων στο Σύνταγμα συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

«Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζομένους, τις λαϊκές οικογένειες, που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μέσα σε ένα σύστημα για το οποίο έχουν πληρώσει πάρα πολλά και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους, λόγω των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Υγείας. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν λόγω της αναδουλειάς, της ανασφάλειας, της φτώχειας, των χαμηλών μεροκάματων, της ανεργίας. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν από την κρατική καταστολή, τη βία, τα χρέη στις τράπεζες, σε άλλες υπηρεσίες».

Αναφορικά με την αλληλεγγύη στον αμερικανικό λαό, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Η πορεία μας στη συνέχεια προς την αμερικάνικη πρεσβεία θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη μας προς τον αμερικανικό λαό, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα ενάντια σε μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση Τραμπ, που εκφράζει όλη την καπιταλιστική βαρβαρότητα, το ρατσισμό, την τρομοκρατία και την καταστολή».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org