ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Ξετυλίγουν το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη μέρα

INTIME NEWS

«Δημοσιονομικά κενά» στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό με μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τους στόχους της αντιλαϊκής συμφωνίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα εντοπίζει και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), γεγονός που έρχεται να «κουμπώσει» με τις «επισημάνσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει του νέου κύκλου αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σε αυτό το φόντο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας χτες σε συνέδριο για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «για το 2019 η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ». Οπως προκύπτει, η απόκλιση από το στόχο για τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό φτάνει σε 1,1 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που με τη σειρά της διαμορφώνει το πλαίσιο για νέο μετεκλογικό αντιλαϊκό πακέτο, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν επίσης εντοπίζει νέα «δημοσιονομικά κενά», όπως αυτά προκύπτουν από την αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, για τη διετία 2019-2020 η αντιλαϊκή σούμα ξεκινά από τα 4,6 δισ. και φτάνει μέχρι 5,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να διασφαλιστεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, η ΤτΕ επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι τη μείωση των στόχων για τα «πλεονάσματα», με αντάλλαγμα βέβαια ακόμα περισσότερες «εγγυήσεις» για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων σε μια παρατεταμένη περίοδο (π.χ. 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022) έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ», ενώ «η αρνητική επίδραση γίνεται περισσότερο έντονη, όταν συνοδεύεται από πολύ υψηλή φορολογία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας, καθώς και της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών.

Το «μενού» της «επόμενης μέρας»

Την ίδια ώρα, τα αστικά επιτελεία φέρνουν στην επιφάνεια τις στρατηγικές συμπλεύσεις και ταυτίσεις στην προοπτική προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων ως εργαλείο για την «ανάπτυξη». Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει σε σειρά τέτοιων παρεμβάσεων με φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κρατικές επιδοτήσεις του «μισθολογικού κόστους» κ.ά., ενώ βέβαια στο ίδιο μήκος κινείται και η πλευρά της ΝΔ με στόχο την προσέλκυση των επενδύσεων.

Σε αυτό το έδαφος και σε στοίχιση με τις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι «παρά την έως τώρα πρόοδο η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις» και επικαλούμενος την έκθεση της Κομισιόν, ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες», επισημαίνει πως μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

-- «Η δημογραφική κρίση αυξάνει τους κινδύνους για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και των δημόσιων οικονομικών».

Θυμίζουμε πως σε παλιότερη έκθεση, η ΤτΕ επικαλούμενη την έκθεση της Κομισιόν ανέφερε πως με ορίζοντα το 2070 η επιβάρυνση από τη «γήρανση του πληθυσμού» θα φτάσει το 9,1% του ΑΕΠ, που ωστόσο θα «αντισταθμιστεί» από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου (όπως ο νόμος Κατρούγκαλου). Σ' αυτό το φόντο και παρά τη «δημογραφική γήρανση», η συνταξιοδοτική «δαπάνη» στην Ελλάδα από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 θα υποχωρήσει στο 10,6% το 2070!

-- «Το πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μειώνει την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να παρέχει πιστώσεις σε υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες (...) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάκαμψη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε ρέστα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, μεταξύ άλλων, εξαϋλώνοντας την όποια δικαστική προστασία ακόμη και για την πρώτη κατοικία, ώστε να «απελευθερωθούν» πόροι για τη στήριξη του νέου γύρου καπιταλιστικής κερδοφορίας.

-- «Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος (του οποίου η βιωσιμότητα όμως βελτιώθηκε σημαντικά μεσοπρόθεσμα με τα μέτρα που ενέκρινε το Γιούρογκρουπ τον Ιούνη του 2018) δημιουργεί αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να το εξυπηρετήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος δανεισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική».

Την ίδια ώρα, η μάζα του κρατικού χρέους φορτώνεται στις λαϊκές πλάτες, ενώ βέβαια οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις προβλέπουν μεγάλα «πλεονάσματα» σε ορίζοντα δεκαετιών μέχρι το 2060.

-- «Οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας, ενώ και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Στον συγκεκριμένο άξονα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται γύρω από τις φιλοεπενδυτικές προτάσεις που προβάλλει ο καθένας από αυτούς.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα τη Δευτέρα, το φρέσκο πακέτο που «αμπαλάρουν» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2020, περιλαμβάνει:

  • Την αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις στο 150 % (υπεραπόσβεση) από 100% σήμερα, δηλαδή εκχωρούνται και νέες φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους. Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκμηδενισμό του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών, ειδικά για εταιρείες «έντασης κεφαλαίου», καθώς και για άλλες επιχειρήσεις, μέσω των νέων κερδοφόρων επενδύσεων που πραγματοποιούν. Να σημειωθεί ότι οι «υπεραποσβέσεις» βρίσκονται πάγια στο «αιτηματολόγιο» του ΣΕΒ και των άλλων εγχώριων βιομηχανικών συνδέσμων.
  • Την παροχή ακόμα μεγαλύτερης κρατικής επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μέχρι 29 ετών, απαλλάσσοντας ουσιαστικά την εργοδοσία από μια υποχρέωση που η ίδια θεωρεί κόστος.
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Διευκολύνσεις προς τους ομίλους, συνέχιση της ομηρίας για τους εργαζόμενους

Στην ομοβροντία των νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια της Βουλής, τη βδομάδα που πέρασε, συγκαταλέγεται και η συνέχιση των διευκολύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελείται στα δύο ναυπηγεία και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, οι οποίοι την επομένη των εκλογών, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, βάσει της νομοθετικής ρύθμισης θα κληθούν να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, οι οποίες διασφαλίζονται μέχρι το Σεπτέμβρη.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και η οποία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Αμυνας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η καταβολή 11.950.000 ευρώ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και 5.925.000 ευρώ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς και τρίμηνη παράταση - δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβρη - για την ολοκλήρωση του προγράμματος των 4 υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά και των δύο πυραυλακάτων (ΤΠΚ) τύπου «Ρούσσεν» στην Ελευσίνα.

Το πρόγραμμα του ΠΝ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξεκίνησε το 2009, με αρχικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ, και προέβλεπε την ολοκλήρωση των υποβρυχίων το 2016. Μετά τις διάφορες παρατάσεις έχει στοιχίσει 371 εκατ. ευρώ, συν τώρα τα 11,95 εκατ., ενώ η ολοκλήρωση του προγράμματος είχε παραταθεί για τον Ιούνη του 2019, δηλαδή τον τρέχοντα μήνα. Πλέον παρατείνεται για ένα τρίμηνο ακόμα.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι η τρίμηνη παράταση είναι αναγκαία για «να αποκατασταθούν διαπιστωθέντα προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς συντήρησης των υποβρυχίων με αποκλειστική ευθύνη της ΕΝΑΕ», δηλαδή της εταιρείας που έχουν συγκροτήσει οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ δεν υπάρχει στη ρύθμιση καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους από το Σεπτέμβρη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Αντίστοιχα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου πέρυσι τον Ιούλη είχαν δοθεί άλλα 31,07 εκατ. για την παράταση του έργου και την πληρωμή των εργαζομένων, τώρα δίνονται άλλα 5,925 εκατ. και επίσης τρίμηνη παράταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροπολογία, για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπάρχει ρητή αναφορά ότι: «Η ισχύς των υπογραφεισών / συναφθεισών ατομικών δηλώσεων αποδοχής ενασχόλησης μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ, παρατείνεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2019», δηλαδή από εκεί και πέρα τίποτα.

Είναι προφανές ότι ενόψει της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον σημερινό ιδιοκτήτη και πρώην «σωτήρα», όμιλο Ταβουλάρη, στον νέο «σωτήρα», στην εταιρία αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, μεταβίβαση την οποία έχει προσυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν να δεσμεύουν τον νέο «επενδυτή» με θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο ναυπηγεία οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται από το 2015 κατά 70% από το υπουργείο Αμυνας και κατά το υπόλοιπο 30% από τους εργοδότες, οι οποίοι βέβαια αρνούνται να καταβάλουν ακόμα και αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι οι οφειλές του ομίλου Ταβουλάρη προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ. Το ΚΚΕ, μόνο για το γεγονός ότι η παραπάνω ενίσχυση προς τα δύο ναυπηγεία αφορά την πληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων, τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στη τροπολογία.

Διπλή προκαταρκτική εξέταση και πειθαρχική έρευνα

Ποινική προκαταρκτική εξέταση ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου - λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της - με αφορμή τις αναφορές τόσο του πρώην εποπτεύοντος εισαγγελέα Ι. Αγγελή όσο και της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η σχετική αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, με την οποία ο επί τρεις μήνες εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της «Novartis», καταγγέλλοντας συναδέλφους του για κατάχρηση εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι βιάζονταν να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία. Ο αντεισαγγελέας παραιτήθηκε από την εποπτεία της έρευνας, ενώ η αναφορά σε βάρος των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς μετά από πειθαρχική έρευνα μπήκε στο αρχείο.

Μετά την εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το λόγο έχει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλας, ο οποίος θα καλέσει σε εξηγήσεις τις δύο πλευρές, ερευνώντας αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και παραβίαση απορρήτου της ανάκρισης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org