ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΣΥΡΙΖΑ
Ανέξοδες υποσχέσεις στη μέγκενη του μνημονιακού πλαισίου

Eurokinissi

Σε πλειοδοσία ανέξοδων υποσχέσεων στο λαό, την ώρα που το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει «με τη σέσουλα» αντιλαϊκές δεσμεύσεις για το κεφάλαιο, έχουν επιδοθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την επόμενη στιγμή της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος, το βράδυ της Δευτέρας. Παράλληλα, προσπερνώντας το κοινό πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, που δεσμεύει και τους δύο διεκδικητές της αστικής διαχείρισης και το οποίο αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, τα κυβερνητικά στελέχη επιστρατεύουν και τα εκβιαστικά διλήμματα στο λαό ότι αν η αντιλαϊκή σκυτάλη περάσει στα χέρια της ΝΔ θα επικρατήσει ο «αγοραίος φιλελευθερισμός», όπως είπε σε χτεσινή του συνέντευξη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Αιχμή της υποσχεσιολογίας αυτή για τις «νέες θέσεις εργασίας» που υποτίθεται ότι θα δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Π. Σκουρλέτη να επαναλαμβάνει χτες «τον στόχο για τις 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σε δική του συνέντευξη αποκάλυπτε ότι «η στόχευση είναι να υπάρξουν και κίνητρα υπέρ των θέσεων πλήρους απασχόλησης, δηλαδή κάποια επιχείρηση που δημιουργεί θέσεις πλήρους απασχόλησης θα έχει κάποια μπόνους με διάφορους τρόπους και μορφές... εισφορές ή φόρους», έταζε δηλαδή και νέα «κίνητρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα - με δεδομένους και για τους δύο τούς «δημοσιονομικούς στόχους» από το μάτωμα των λαϊκών στρωμάτων - κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τάζει τάχα πολλές φορολογικές μειώσεις και υποστήριξε ότι αν αυτές υλοποιηθούν θα προέλθουν από περικοπή δαπανών, καλώντας επί της ουσίας το λαό να διαλέξει από πού θα χάσει τα επόμενα χρόνια. «Οι δαπάνες είναι πολύ συγκεκριμένες, είναι συντάξεις, είναι οικογενειακά επιδόματα, είναι επιδόματα αναπηρίας, είναι το εισόδημα αλληλεγγύης. Από πού θα κοπούν; 'Η θα στρώσει το δρόμο, εκμεταλλευόμενος και τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, που ξαναθέτουν το θέμα του αφορολόγητου;», ανέφερε, κονιορτοποιώντας άθελά του με αυτή την παραδοχή την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «μεταμνημονιακής Ελλάδας».

Την ίδια ώρα βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Αλ. Ρήγας επιβεβαίωνε ότι και αυτά τα ψίχουλα που η κυβέρνηση λέει ότι θα πέφτουν από το φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας εντάσσονται με τη σειρά τους στους στόχους για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας: «Αποτελεί βασικό μας στόχο η μη διεύρυνση των ανισοτήτων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χώρα έχει σοβαρά προβλήματα στην αναπτυξιακή της πορεία, γεγονός που δεν καταλαβαίνει η ΝΔ».

ΝΔ
«Πλειοδοσία» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κεφαλαίου

Σε «πλειοδοσία» σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μια μόλις μέρα απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τα δικά του «αναπτυξιακά» μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου, προχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, από την Πάτρα που βρέθηκε, μιλώντας σε κομματική μάζωξη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε σε μέτρα που θα τεθούν «αμέσως» σε εφαρμογή για να επιτευχθεί ο στόχος της «ισχυρής ανάπτυξης», όπως παρουσιάζει η ΝΔ την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

-- Στην άμεση μείωση των φόρων και θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ.

-- Αμεσο χτύπημα της γραφειοκρατίας με συγκεκριμένα εργαλεία, όπως: Κλειστές προθεσμίες για τις αδειοδοτήσεις «επενδύσεων» που θα επιβλέπονται απ' το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Δεσμευτικά γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με τις «επενδύσεις» σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

-- Αμεση ενίσχυση της περιλάλητης «ρευστότητας» μέσω π.χ. της σταδιακής αποκατάστασης της «εμπιστοσύνης» από τις «αγορές», με μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ελληνικών ομολόγων και μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το φόντο, εξάλλου, δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων πως η «επένδυση» του Ελληνικού θα ξεμπλοκαριστεί «την πρώτη κιόλας βδομάδα της διακυβέρνησής του» και ότι οι δύο Υπουργικές Σποφάσεις που λείπουν για να ξεκινήσει το έργο θα υπογραφούν αμέσως, ως παράδειγμα του «άμεσου και αποφασιστικού τρόπου με τον οποίο θα λειτουργεί η κυβέρνησή του για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση των επενδύσεων».

Το γεγονός ότι η ΝΔ έρχεται με φόρα να χτίσει πάνω στα αντεργατικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει και ο νέος χτεσινός ψευτοκαβγάς που ξέσπασε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε από την πρόσφατη περιοδεία Μητσοτάκη στην Κω, όπου σε συνάντηση με επιχειρηματίες, του ζήτησαν ευθέως να καθιερώσει επταήμερη εργασία και να καταργηθούν οι «εκβιαστικοί» έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ). Σε άλλο πλάνο, ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντά ότι πρέπει «να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα», καθώς και ότι «δεν πρέπει να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζομένων και των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει τι είναι καλό για τους ίδιους». Το βίντεο, όπως αναμενόταν, σήκωσε «πολύ αχό» από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, για να καλύψει ότι οι αντιλαϊκοί οδοστρωτήρες που υπόσχεται η ΝΔ κυλάνε πάνω στο δρόμο που ο ίδιος έστρωσε με την παραπέρα εκτίναξη της «ευελιξίας» και την καθιέρωση της ευρωενωσιακής «κανονικότητας» της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, κι ενώ μόλις μια μέρα πριν έδινε και νέες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για την εμπέδωση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης την επόμενη τετραετία.

Διαλύθηκε και επίσημα η Βουλή

Αρχισε χτες το απόγευμα και επίσημα η προεκλογική περίοδος, καθώς στις 19.50 θυροκολλήθηκε από τον φρούραρχο της Βουλής στην πύλη του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Το ΠΔ υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και αναφέρει: ««Διαλύουμε τη Βουλή της ΙΖ' Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή Βουλευτών την 7η Ιουλίου 2019, ημέρα Κυριακή, και συγκαλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 17η Ιουλίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00».

Μαζικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις

Σε μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά προχώρησαν χτες τουρκικά μαχητικά, σε πάγια υπόμνηση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν χτες υπερπτήσεις πάνω από Φαρμακονήσι, Αρκιούς, Λειψούς και Κίναρο. Επίσης, προχώρησαν σε 99 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (46 από μαχητικά «F16» και 53 από κατασκοπευτικά «CN-235»). Καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Συνάντηση με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Παφίλη και Ν. Καραθανασόπουλο, συναντήθηκε στα γραφεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Γιώργο Αραμπατζή, τον πρόεδρο της Δ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Νίκο Σταθόπουλο, και μέλη του προεδρείου. Στη συνάντηση εκφράστηκε η στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόγραμμα ενταγμένο σε «μνημονιακές» και «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της ΝΔ, είναι πλήρως ενταγμένο στις "μνημονιακές" και "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις των "ματωμένων" πλεονασμάτων και της αυστηρής εποπτείας. Γι' αυτόν το λόγο και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται είτε ανέξοδες υποσχέσεις προς το λαό είτε μέτρα που ήδη είχε εξαγγείλει τα προηγούμενα χρόνια και ποτέ δεν υλοποίησε, όπως η απορρόφηση όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι δε αοριστολογίες για "πολλές και καλές δουλειές", για τις οποίες μιλάει με τα ίδια σχεδόν λόγια και η ΝΔ, στόχο έχουν να συγκαλύψουν τη ζούγκλα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που μαζί διαμόρφωσαν. Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ παραπέμπεται για το μέλλον, ενώ εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις περιμένουν ακόμα να δουν την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θεσμοθετήθηκε στα χαρτιά και δεν υλοποιείται στην πράξη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων έχει έναν καθοριστικό κοινό παρονομαστή: Στήριξη των λίγων του μεγάλου κεφαλαίου με πρόσθετα προνόμια και φοροαπαλλαγές και με την ψεύτικη ελπίδα προς το λαό ότι κάτι μπορεί να περισσέψει και για εκείνον».

Το ... «asset» Ραγκούσης

Το νέο ...«asset» του ΣΥΡΙΖΑ - μετά τον Βαρουφάκη το 2015 - είναι ο Ραγκούσης.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι μέσα σε δυο μέρες έσπασε όλα τα ρεκόρ εμφάνισης σε κανάλια και ραδιόφωνα.

Ανάμεσα σε πολλά και διάφορα, επανέλαβε την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ τύπου «Αυριανής» για το πώς το ΚΚΕ θα φέρει τη δεξιά στην εξουσία...

Και έκανε βαθυστόχαστες αναλύσεις περί «μονομέτωπου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» από το ΚΚΕ, όπως έκαναν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα...

Ο,τι έλεγε δηλαδή ως ΠΑΣΟΚος, το επαναλαμβάνει και ως ΣΥΡΙΖΑίος...

Βέβαια το 2009, ως στελεχάρα του ΠΑΣΟΚ του Γ. Α. Παπανδρέου, συμφωνούσε με τον Πάγκαλο ότι «το ΚΚΕ κινείται στα όρια της νομιμότητας»...

Τώρα, το 2019, ως ναυαγημένη «Προοδευτική Συμμαχία» ήρθε να επαναλάβει και αυτός τα πρωτοσέλιδα της «Αυριανής»...

Και επειδή πριν από μερικούς μήνες κάτι είχε πει για «ταρίφες», πρέπει να ξέρει ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org