ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις συνέπειες της «πανεπιστημιοποίησης»

Από παλιότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις

MotionTeam

Από παλιότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις
Μέσα από μαζικές διαδικασίες, με συλλογή πάνω από 100 υπογραφών και ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι φοιτητές του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου απαιτούν να καλυφτούν μια σειρά από ανάγκες, να αντιμετωπιστούν αντίστοιχα προβλήματα. Απορρίπτουν όλη την προσπάθεια εφησυχασμού που επιχειρήθηκε από τον υπουργό Παιδείας, αλλά και τη διοίκηση του Ιδρύματος τις προηγούμενες μέρες, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών που θα επιτευχθεί με την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Σε δελτίο Τύπου του Συλλόγου επισημαίνεται: «Το τοπικό τμήμα στον Αγιο Νικόλαο για χρόνια λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους καθηγητές στο δυναμικό του. Μάθαμε πρόσφατα πως σε παρόντα χρόνο ο αριθμός αυτών είναι μόλις 7. Βλέπουμε επίσης μέσα από πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης πως το έκτακτο προσωπικό σε κάποια τμήματα ξεπερνάει το 60%. Φαίνεται λοιπόν πως το εν λόγω ζήτημα απασχολεί έντονα το Ιδρυμα.

Συγκεκριμένα, το τμήμα στον Αγιο Νικόλαο αντιμετωπίζει χρόνια πρόβλημα με τη μετακίνηση των φοιτητών, η οποία αποδεικνύεται ακριβή αλλά και αναξιόπιστη. Με τα δρομολόγια να γίνονται κάθε 2 ώρες, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών δεν μπορούν παρά να ρυθμίζονται βάσει των δρομολογίων, και όχι το αντίθετο. Επίσης, φοιτητές του τμήματος ποτέ δεν είχαν πρόσβαση σε φοιτητικές εστίες, με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να εργάζονται.

Με το ίδρυμα λοιπόν να έχει τμήματα σε κάθε νομό της Κρήτης, κύρια ανησυχία των φοιτητών είναι το ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα του Ιδρύματος, μπορεί ακόμη και να ενταθούν όταν θα έρθει η ώρα να κατανεμηθούν πόροι για την κάλυψη των νέων αναγκών που θα υπάρξουν με τη διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης.

Καθώς λοιπόν και η σχετική νομοθεσία φαίνεται να αφήνει και διάφορα κενά για το πώς θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες στην πράξη, εμείς οι φοιτητές δεν θα αφεθούμε στην καλή θέληση πολιτικών βλέψεων του εκάστοτε υπουργού αλλά και της διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου», σημειώνουν οι φοιτητές, που απαιτούν: Αύξηση της χρηματοδότησης και δίκαιη κατανομή της, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα θέματα της «πανεπιστημιοποίησης», εξασφάλιση κάλυψης των αναγκών προσωπικού για κάθε τμήμα και δημιουργία νέων θέσεων, να έχουν λόγο οι φοιτητές για τις αποφάσεις που αφορούν τις σπουδές τους.

Στο πλευρό τους το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ

Τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) του Αγίου Νικολάου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ χαιρετίζει τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), που μέσα από συλλογή υπογραφών, τη Γενική τους Συνέλευση και τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν, διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, αύξηση της χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλήματα, όπως οι ακριβές μεταφορές, η έλλειψη εστιών.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ταυτόχρονα πως δεν τσιμπάνε στις τυμπανοκρουσίες του υπουργού, ότι δήθεν με τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα λυθούν μια σειρά προβλήματα, ότι θα αναβαθμιστούν οι σπουδές. Ισα - ίσα που με την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανοίγει ο δρόμος για να συμπτυχθούν προς τα κάτω τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, όσον αφορά το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στον Αγιο Νικόλαο θα υπάρχουν: Οι απόφοιτοι που θα πάρουν το πτυχίο του υπάρχοντος τμήματος, του 4ετούς προγράμματος του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, των 2ετών που θα φτιαχτούν και των 3ετών των κολεγίων.

Οι φοιτητές έχουν απέναντί τους όλα εκείνα τα κόμματα που με σχέδιο χτυπάνε τα σημερινά δικαιώματά τους, αλλά και τα αυριανά εργασιακά, με στόχο να υπηρετήσουν καλύτερα τα αφεντικά τους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την αύξηση των κερδών τους. Γι' αυτούς άλλωστε τσακώνονται για το ποιος θα 'ναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι της απομόνωσης που βιώνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ στον Αγιο Νικόλαο είναι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες των φοιτητών.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα 'ναι και τώρα και από τις 8 Ιούλη, την επομένη των εκλογών, ως ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μαζί με τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, για τις ανάγκες τους, στήριγμα και συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις τους απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Καλούμε τους φοιτητές του ΤΕΙ να μην συμβιβαστούν με τα λίγα και με τα ψίχουλα, όπως κάποιοι τους καλούν να κάνουν.

Αυτή η στάση δεν ταιριάζει στον νέο άνθρωπο, με τα όνειρα και τις προσδοκίες από τη ζωή του!

Τους καλούμε αντίθετα να βαδίσουν τον δρόμο του αγώνα, να οργανωθούν στο σύλλογό τους και να διεκδικήσουν τη ζωή και τις σπουδές που τους αξίζουν, έχοντας στο νου τους τις τρομερές δυνατότητες της χώρας μας για φιλολαϊκή ανάπτυξη».


Κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων στον Βόλο

Με αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική που πλήττει τα δικαιώματά τους, «υποδέχτηκαν» χτες φοιτητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον υπεύθυνο για θέματα Παιδείας της ΝΔ, οι οποίοι ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου», που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Γεωπονική Σχολή οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονίας, Χωροταξίας, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής μαζί με το Σωματείο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονίας, ο Γιάννης Μπράτσος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η ψήφιση του νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν αποτέλεσμα της προώθησης της πολιτικής που στόχο έχει την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων, το μεγαλύτερο δέσιμο του Ιδρύματος με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το χτύπημα στα πτυχία και στο δικαίωμα στη μόρφωση. Οι φοιτητές παλεύουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, ενάντια στα νομοσχέδια που τσακίζουν τις ζωές τους και κατηγοριοποιούν τα πτυχία. Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων διαχρονικά σε σχέση με τους φοιτητές και τις ανάγκες τους φαίνονται ανάγλυφα στο γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχουν μόλις 40 κλίνες στην πόλη του Βόλου για 10.000 φοιτητές, αλλά και στα απαράδεκτα όρια στη σίτιση, που δικαίωμα για δωρεάν σίτιση έχει μόνο το 10% των φοιτητών».

Στην ομιλία της, η Μαρία Πλαγερά, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, στάθηκε στην «κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην απαίτηση για μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού με όποια κυβέρνηση πάντα ερχόμασταν μπροστά στο σχέδιο να μπουν εργολάβοι στο Ιδρυμα και να απολυθούμε». Και υπογράμμισε πως «όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε σχολεία και σε πανεπιστήμια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά». Αναφέρθηκε και στις απολύσεις που έγιναν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας μετά από τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ και τόνισε πως «το Σωματείο θα είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι σε εργολάβους στην καθαριότητα και στη φύλαξη».


Τα κροκοδείλια δάκρυα του υπουργείου Παιδείας για τους μαθητές των εσπερινών και οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Με ανακοίνωσή του, σχετικά με τη μη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων εσπερινού λυκείου των Χανίων, το υπουργείο Παιδείας χύνει κροκοδείλια δάκρυα, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο και καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση διασφάλισης των δικαιωμάτων των μαθητών. Και ενώ κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία» και «ασύδοτους εργοδότες», συγκαλύπτει συνειδητά τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την ανυπαρξία θετικών μέτρων απέναντι στους εργαζόμενους μαθητές. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα Χανιά, ούτε μόνο την ανυπαρξία ελέγχων και δεσμεύσεων προς την εργοδοσία για τις άδειες στις εξετάσεις, αλλά και την απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και μέτρων στήριξης των μαθητών των εσπερινών.

Οι μαθητές των εσπερινών γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ από το 2011 σταμάτησαν να εξετάζονται το απόγευμα και εξετάζονται το πρωί, μαζί με τους αποφοίτους των πρωινών, αφού καταργήθηκαν τα εσπερινά σχολεία ως εξεταστικά κέντρα, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Αυτή η απόφαση ξεσήκωσε τότε διαμαρτυρίες των μαθητών των εσπερινών, ενώ ήταν φανερό ότι κάποιοι δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδειες από τις δουλειές τους για να εξεταστούν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη ρύθμιση αυτή και πρόσθεσε νέα εμπόδια για τις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών των κατηγοριών αυτών. Συγκεκριμένα, με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018) η κυβέρνηση κατάργησε τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές των εσπερινών ΓΕΛ να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις εφόσον είχαν φοιτήσει στην Α' Ημερησίου Λυκείου και στη Γ' και Δ' Εσπερινού.

Αν η δημοσιονομική πειθαρχία και οι απαιτήσεις των «εταίρων» είναι ο οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τις υπόλοιπες δυνάμεις που ομνύουν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ακόμη και για τέτοια ζητήματα που θέτουν εξόφθαλμα ολοφάνερα εμπόδια και ταξικούς φραγμούς στους εργαζόμενους μαθητές, ο οργανωμένος αγώνας και η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, μαζί και η εκλογική, αποτελούν τον πραγματικό «μονόδρομο» για τα συμφέροντα της μεγάλης μάζας των μαθητών...


Δ. Γ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org