ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
Να είναι ακόμα περισσότεροι οι νέοι που με το κεφάλι ψηλά θα στηρίζουν το ΚΚΕ

Στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπαίνουμε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι τώρα μπορούν οι χιλιάδες νέοι που έκαναν το βήμα ψηφίζοντας το ΚΚΕ για πρώτη φορά να πολλαπλασιαστούν. Να είναι ακόμα περισσότεροι οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι που με το κεφάλι ψηλά θα αποφασίσουν να στηρίξουν το ΚΚΕ.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι νέων που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες, που παρακολουθεί σταθερά τη δραστηριότητα και την παρέμβαση της ΚΝΕ, εκτιμούν την πολιτική του ΚΚΕ αλλά στις ευρωεκλογές δεν έκαναν το βήμα να το ψηφίσουν.

Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι στα σχέδια του συστήματος για τη νεολαία την επόμενη μέρα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν έχουν θέση. Η δράση των κομμουνιστών είναι ενοχλητική για το σύστημα, την αστική τάξη, δεν θέλουν να υπάρχει «παραφωνία» αντίστασης, οργάνωσης αγώνα την επόμενη μέρα. Γιατί θέλουν τη νέα γενιά ενεργά να υποστηρίζει τα σχέδια των αφεντικών και των κυβερνήσεών τους, για φθηνό εργατικό δυναμικό, «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, διαλυμένα πτυχία με τσακισμένα δικαιώματα.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τώρα πρέπει και μπορούμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να μη χαθεί και να μη σκορπίσει καμία ψήφος. Να πολλαπλασιάσουμε την επαφή μας, τη συζήτηση με όλους όσοι μας εκτιμούν αλλά δεν εκφράστηκε αυτό με στήριξη στο ΚΚΕ (είτε ψηφίζοντας άλλο κόμμα είτε απέχοντας), αξιοποιώντας όλες εκείνες τις μορφές παρέμβασης που μας βοηθούν να φτάνουμε και να χτίζουμε δεσμούς μαζί τους. Η εξειδικευμένη δραστηριότητα για μαθητές, ένα έντονο πολιτικό πρόγραμμα θεματικών συζητήσεων με ομάδες νεολαίας, η δημιουργία στεκιών νεολαίας στα εκλογικά περίπτερα και κέντρα του ΚΚΕ μπορούν να αποτελέσουν μορφές που με την αξιοποίησή τους από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ θα διευρύνουν πιο πλατιά τη συζήτηση που πρέπει να μπει στο επίκεντρο: Γιατί τώρα ΚΚΕ.

Νέες δυνάμεις μπορούν ενεργά τώρα να μπουν στη μάχη στο πλευρό μας

Γιατί από τη μέχρι τώρα δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία φαίνεται ότι έχει ενταθεί ο προβληματισμός για το ποιος δρόμος μας έφερε ως εδώ, ποια είναι η διέξοδος, αν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Αυτό φάνηκε και από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης για την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, όπου πραγματικά οι ερωτήσεις από παιδιά που έρχονταν για πρώτη φορά σε κάποια εκδήλωση της ΚΝΕ ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Τα θετικά σημάδια τώρα μπορούν να γενικευτούν, με περισσότερους μαθητές, νέους φοιτητές να έρχονται σε επαφή με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, μέσα από τις εκατοντάδες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, πολύμορφες πρωτοβουλίες όπως escape rooms, ιστορικούς περιπάτους, θερινά σινεμά.

Ορισμένες τέτοιες πρώτες παρεμβάσεις και σχεδιασμός των Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο σε μαθητές, που δεν φτάσαμε στις ευρωεκλογές, σε περιοχές που ζει το μεγαλύτερο κομμάτι νεολαίας που μας ενδιαφέρει, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στο κέντρο της πόλης. Οι πρώτες εκδηλώσεις στην πλατεία Ευόσμου, στη Νέα Παραλία δείχνουν ότι μπορούν τα στέκια νεολαίας στα εκλογικά περίπτερα του ΚΚΕ να αποτελέσουν σταθερό σημείο προσέλκυσης νέων και πλατιάς συζήτησης.

Γιατί έχουν αναδειχθεί στο προσκήνιο και μπορούμε να εμπιστευθούμε νέες δυνάμεις, που μπορούν ενεργά τώρα να μπουν στη μάχη στο πλευρό μας. Είναι όλοι αυτοί που στις προηγούμενες εκλογές έκαναν το βήμα και στήριξαν το ΚΚΕ και τώρα νιώθουν πιο δυνατό το δεσμό τους με το ΚΚΕ. Νέοι μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι που γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος για τη στήριξη των δικών τους συμφερόντων είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Ανθρωποι που παρά το νεαρό της ηλικίας τους είναι ήδη μέσα στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή μέσα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις, το φοιτητικό κίνημα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Που ξέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη σφραγίδα της στο αντιλαϊκό μέλλον που έχουν διαμορφώσει για τους νέους εργαζόμενους, στην προώθηση των διδάκτρων και τη διάλυση των πτυχίων στα πανεπιστήμια, στη δημιουργία ενός σχολείου - εξεταστικού κέντρου. Που γνωρίζουν ότι και η ΝΔ, που προαλείφεται για την επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει ακριβώς τον ίδιο δρόμο.

Γιατί είναι πολλοί αυτοί που παρότι έκαναν διαφορετική επιλογή στις ευρωεκλογές, τώρα σκέφτονται σοβαρά ότι δεν μπορούν να τη χαρίσουν ξανά στο σύστημα, μπορούν να τη μετατρέψουν σε κερδισμένη ψήφο, με στήριξη του ΚΚΕ.

Να διευρύνουμε τους δεσμούς της ΚΝΕ και του Κόμματος με νεολαία

Τώρα μπορούμε αν:

  • Πιο τολμηρά, χωρίς καθυστέρηση, προωθήσουμε ένα πλούσιο σχέδιο με πολύμορφη δραστηριότητα και περιεχόμενο που θα ανοίξει δρόμους, θα βοηθήσει κόσμο να κάνει το βήμα, ψηφίζοντας ΚΚΕ στις 7 Ιούλη.
  • Πιο αποφασιστικά θέσουμε στο επίκεντρο τις δικές μας αιχμές, τη συζήτηση γύρω από τις θέσεις μας, τη διαμόρφωση κριτηρίου για το αν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, από όποια σκοπιά και αν προβάλλεται.
  • Πιο επιθετικά φθάσουμε χωρίς εξαιρέσεις σε όλους αυτούς που τώρα προβληματίζονται πιο έντονα από πριν, που δεν τους καλύπτουν τα αστικά κόμματα, τα προγράμματά τους, τα όρια αυτού του συστήματος. Που βλέπουν ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή η δύναμη που μπορεί να οργανώσει, να εμπνεύσει και να στηρίξει τις διεκδικήσεις της νεολαίας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, για ουσιαστική αναβάθμιση και δωρεάν σπουδές, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για κατώτερο μισθό εδώ και τώρα στα 751 ευρώ. Αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ.
  • Με αυτοπεποίθηση συζητήσουμε με πολλαπλάσιους γύρω από την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για το παρόν και το μέλλον, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία έχει αντικειμενικό συμφέρον και μπορεί να δει τον εαυτό της σε καλύτερη θέση μέσα από την πρότασή μας.

Μπορούμε κάθε μέρα από τις 25 που έχουμε μπροστά μας να την κάνουμε να μετρήσει! Να αξιοποιηθούν για να διευρύνουμε τους δεσμούς της ΚΝΕ και του Κόμματος με νεολαία, ξεπερνώντας εμπόδια, μετατρέποντας τον προβληματισμό σε πολλά αποφασιστικά βήματα μπροστά, με χιλιάδες νεανικές ψήφους στο ΚΚΕ!


Του
Θανάση ΣΓΟΥΡΟΥ*
*Ο Θανάσης Σγούρος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλήθος μαθητών στις δράσεις της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι μαθητικές δραστηριότητες της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στα στέκια νεολαίας στην Παραλία και στον Εύοσμο.

Δεκάδες μαθητές έδωσαν το «παρών» στα escape room της ΚΝΕ που διοργανώθηκαν στην Παραλία, στον Εύοσμο, στην Πολίχνη, στη Χαλκηδόνα και στον Χορτιάτη.

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ: «Δόθηκε η ευκαιρία να προβληματίσουμε και να συζητήσουμε με δεκάδες νέους για τη στάση που χρειάζεται να έχει η νεολαία απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Το παιχνίδι μυστηρίου πραγματεύεται έναν νέο που είναι γεμάτος όνειρα για τη ζωή, αλλά λόγω δυσκολιών και αδιεξόδων καταλήγει να κάνει χρήση ουσιών. Οι μαθητές μέσα από γρίφους, κρυμμένα μηνύματα και διάφορες αποστολές, καλούνται να λύσουν το αδιέξοδο της ζωής του νέου και να τον φέρουν στο "φως", που συμβολίζει τη ζωή μακριά από όλες τις ουσίες, συμβολίζει τη συλλογικότητα, τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη».

Οι δραστηριότητες των Μαθητικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, συνεχίζονται με αθλητικά τουρνουά με συνθήματα όπως «Κλώτσα την μπάλα και όχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!» και «Πέτα τη μπάλα στο καλάθι! Οχι στη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!». Συγκεκριμένα:

-- Στη Βέροια, τουρνουά ποδοσφαίρου την Τετάρτη 19/6, μετά τις 6 μ.μ. στο γήπεδο Προμηθέα.

-- Στη Θεσσαλονίκη:

  • Στην Τούμπα, τουρνουά ποδοσφαίρου το Σάββατο 22/6, μετά τις 6 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Τριανδρίας.
  • Στη Νέα Παραλία, το Σάββατο 22/6, τουρνουά μπάσκετ ΚΝΕ - ΚΕΘΕΑ μετά τις 6 μ.μ., και την Κυριακή 23/6 στα γηπεδάκια μπάσκετ στη Νέα Παραλία, στο ύψος Μεγάλου Αλεξάνδρου και Πέτρου Συνδίκα.
  • Σε Συκιές - Νεάπολη, τουρνουά ποδοσφαίρου την Τετάρτη 26/6, μετά τις 6 μ.μ. στα Γήπεδα Στρεμπενιώτη.
  • Στην Πολίχνη, τουρνουά μπιτς βόλεϊ και ποδοσφαίρου την Τετάρτη 26/6, μετά τις 6 μ.μ. στο ΔΑΚ Πολίχνης.
Το πρόγραμμα στα εκλογικά στέκια

Παράλληλα συνεχίζεται η δραστηριότητα στα δύο εκλογικά στέκια νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μετά το Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, και στην πλατεία Ευόσμου. Τα περίπτερα θα είναι ανοιχτά σταθερά απογευματινές ώρες.

  • Το πρόγραμμα για το περίπτερο στη Νέα Παραλία περιλαμβάνει:

Παρασκευή 14/6, μετά τις 9 μ.μ., κοκτέιλ πάρτι.

Δευτέρα 24/6, στις 8.30 μ.μ., συζήτηση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών με τους: Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, Παναγιώτη Γεωργάκα, πρώην επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ «Αργώ». Θα ακολουθήσει live με τους Urban Pulse.

  • Το πρόγραμμα για το περίπτερο στην πλατεία Ευόσμου περιλαμβάνει:

Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιούνη, από τις 7 μ.μ., παιχνίδια rouk zouk, «Πες βρες» και κρυμμένου θησαυρού.

Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 7 μ.μ., παιχνίδια Total Anti-War edition.

Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».

Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 7 μ.μ., τουρνουά πινγκ πονγκ και τριπόντων, quizdom ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org