ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους χώρους στο Θέαμα - Ακρόαμα»

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), όπου καταγγέλλει τη διοίκηση της ΠΟΘΑ που πιέζει για υπογραφή συμβάσεων με μειωμένες απαιτήσεις για τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως η σύσκεψη των Σωματείων της Λυρικής Σκηνής, που κάλεσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 6 Ιούνη. «Θέμα της συνάντησης η επιδίωξη υπογραφής ΣΣΕ υπό την καθοδήγηση της ΠΟΘΑ. Αυτή η προσπάθεια πήρε έναν επείγοντα χαρακτήρα γιατί, σύμφωνα με τη γνώμη τους, τώρα είναι ευνοϊκή η συγκυρία, πριν έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ (...). Είπαν ότι το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα συζητήσουμε, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι το ενιαίο μισθολόγιο.

Στο ΚΘΒΕ η κυβέρνηση, με συντεταγμένο τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη συνεργασία με την ΠΟΘΑ, αρνείται να υπογράψει την περσινή Σύμβαση στους Ηθοποιούς αν δεν μπει αστερίσκος που να επιτρέπει στη διοίκηση να υπερασπιστεί τα μνημόνια στο δικαστήριο που έκαναν οι εργαζόμενοι ενάντια στις μνημονιακές περικοπές».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει:

«Ο δρόμος της κατάκτησης των δικαιωμάτων μας περνά μέσα από την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν. Στον κλάδο μας δεν είμαστε στο μηδέν.

Η απεργία των ηθοποιών στο ΚΘΒΕ για πάνω από ένα μήνα στρίμωξε την κυβέρνηση και δεν έχει κριθεί ακόμα. Παράλληλα, πυροδότησε και αλλού εξελίξεις.

Γι' αυτό η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου μετά από την πίεση αυτού του αγώνα, που έδωσαν ηθοποιοί και ΣΕΗ, υπέγραψε ΣΣΕ για τους Ηθοποιούς χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και αστερίσκους αποδοχής του ενιαίου μισθολογίου.

Είναι παράδειγμα για μας το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής που οργάνωσε μαζική κινητοποίηση με τη συμμετοχή του συνόλου της χορωδίας στον καλλιτεχνικό διευθυντή, ζητώντας να σταματήσει η εντατικοποίηση.

Καλούμε όλους, άσχετα από διαφωνίες ακόμα και αντιπαραθέσεις που είχαμε στο παρελθόν, να ενωθούμε σ' αυτόν τον δύσκολο δρόμο της διεκδίκησης αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Βιβλιοπαρουσίαση για 80 χρόνια αγώνες

Ο Κ. Μαραγκουδάκης
Ο Κ. Μαραγκουδάκης
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι εκδόσεις «ΕΝΤΟΣ» παρουσιάζουν το βιβλίο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Μαραγκουδάκη «80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ για Λευτεριά - Κοινωνική Απελευθέρωση», σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ, Πατησίων 76, Αθήνα).

Η πάλη ενάντια στη μεταξική δικτατορία, το έπος της Εθνικής Αντίστασης, ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44, η εποποιία του ΔΣΕ, οι φυλακές και οι εξορίες, οι σκληροί πολιτικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες του '50 και του '60, η αντιδικτατορική πάλη, οι σύγχρονοι αγώνες παρουσιάζονται στο βιβλίο με γλαφυρότητα και πιστότητα. Το βιβλίο περιέχει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες αυτές τις δεκαετίες.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Χρήστος Τσιντζιλώνης, Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Αντιπρόεδρος FIR, Σπύρος Χαλβατζής, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), και Χάρης Παπαμάργαρης, Οικονομολόγος, πρώην υπουργός. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης. Θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός από τον ίδιο τον αγωνιστή Κώστα Μαραγκουδάκη.

Θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Τόποι Πολιτικής Εξορίας - Γυάρος».

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη

Τη Δευτέρα 24 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» μαζί με 25 ερμηνευτές, διαφόρων γενεών. Τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν και τα έχει επιλέξει ο ίδιος ο συνθέτης, είναι αντιπροσωπευτικά της 80χρονης δημιουργικής του πορείας.

Με «Οιδίποδα» «ανοίγει η αυλαία» στην Επίδαυρο

Την επόμενη Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιούνη ξεκινάνε για φέτος οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Η εναρκτήρια παράσταση είναι ο «Οιδίπους». Ο Ρόμπερτ Γουίλσον ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις: Από το πρώτο φως της ζωής στο τελευταίο φως που αντικρίζει. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν, τον βίο και την πολιτεία του Οιδίποδα, σαν να μιλάνε διαμέσου των αιώνων.

Μουσική συνάντηση τεσσάρων κορυφαίων δεξιοτεχνών του κλαρίνου

Μια σπάνια «συνάντηση κορυφής» με τέσσερις κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου φιλοξενεί, σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 το βράδυ, στο Αρχαίο Ωδείο, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Πετρολούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης και Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος «συνοδοιπορούν» στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, εκπροσωπώντας παράλληλα τέσσερις διαφορετικές γενιές, αποδίδοντας φόρο τιμής στους μεγάλους δασκάλους του κλαρίνου και την τέχνη τους, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στην κλασική δισκογραφία του δημοτικού τραγουδιού.

Παρουσιάζουν τις διαφορετικές τεχνικές παιξίματος που διαμόρφωσαν τις «σχολές» του οργάνου στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και παίζουν επιλεγμένα κομμάτια από το κλασικό ρεπερτόριο, που άφησαν ως παρακαταθήκη οι παλιοί «πρωτομάστορες».

Τη μουσική παράσταση παρουσιάζει ο Λάμπρος Λιάβας, που έχει επιμεληθεί και τα κείμενα.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Κίκιλης (βιολί), Θωμάς Κωνσταντίνου (λαούτο - φωνή), Κώστας Φιλιππίδης (λαγούτο) και Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

Επιμέλεια προβολών: Γρηγόρης Φιλίδης.

Ο Γ. Νταλάρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης

Ο Γιώργος Νταλάρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει την ερχόμενη Τετάρτη στο Ηρώδειο μια συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χακάν Σενσόυ.

Η πρώτη συνεργασία του Γ. Νταλάρα με την τουρκική ορχήστρα παρουσιάστηκε πριν δυο χρόνια στη Σμύρνη, στο Κέντρο Τεχνών Ahmed Adnan Saygun, με τεράστια απήχηση σ' ένα βαθιά συγκινημένο κοινό.

Η βραδιά στο Ηρώδειο περιλαμβάνει επιλογή τραγουδιών Ελλήνων συνθετών, μπαλάντες της Μεσογείου, παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με τραγούδια από τη Μικρά Ασία του Απόστολου Καλδάρα. Στο τραγούδι συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού. Οι ενορχηστρώσεις είναι του Κώστα Γανωσέλη. Με τη συμφωνική ορχήστρα συμπράττει μια ομάδα από σπουδαίους Ελληνες σολίστες. Συμμετέχει η χορωδία «Μελωδοί», υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζιάκα.

Πρεμιέρα για «Το δικό μας σινεμά»

«Το δικό μας σινεμά», το θεατρικό μιούζικαλ με την υπογραφή του συγγραφικού δίδυμου Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και τις χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, κάνει πρεμιέρα σήμερα, Τετάρτη, στο ανακαινισμένο ιστορικό θέατρο «Αλσος» στο Πεδίον του Αρεως.

«Το δικό μας σινεμά» είναι η ιστορία κάποιων καλλιτεχνών που ξεκινάνε περίπου το 1955, όταν πια αρχίζει η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου, ζουν τη μεγάλη δόξα της δεκαετίας του '60 και ακολουθούν την πτώση του σινεμά τη δεκαετία του '70.

Μεταξύ άλλων παίζουν οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Βανδή, Κατερίνα Λέχου, Πηνελόπη Πιτσούλη, Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Κωνσταντίνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ