ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
Γράφει το κοντέρ

«Μας λένε οι υπαίτιοι της καταστροφής ότι το κοντέρ μηδένισε. Οτι πλήρωσαν για τα λάθη τους το 2015. Ομως κάνουν μεγάλο λάθος. Το κοντέρ δεν μηδενίζει. Η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει. Γιατί παραμένουν αμετανόητοι. Γιατί παραμένουν ίδιοι», είπε ο Αλ. Τσίπρας για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέχασε βέβαια να πει ποιος φρόντισε εδώ και τέσσερα χρόνια με την αντιλαϊκή πολιτική, τα εκατοντάδες μέτρα του τρίτου μνημονίου που πρόσθεσε στα προηγούμενα δύο, τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις μέχρι το 2060, αλλά και συγκυβερνώντας με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και κάθε λογής ρετάλια των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να «εξαγνίσει» και να «μηδενίσει το κοντέρ» για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ξέχασε επίσης να πει ότι το κοντέρ δεν μηδενίζει ούτε για τους ίδιους, όπως ζητάνε με θράσος από το λαό, λέγοντας ότι αυτοί κυβερνούν μόνο 9 μήνες (!) και ότι τώρα έχουν τάχα τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το πραγματικό τους πρόγραμμα. Το κοντέρ λοιπόν γράφει για όλους τους αντιλαϊκά χιλιόμετρα... στον ίδιο γνωστό αντιλαϊκό δρόμο. Γι' αυτό ήρθε η ώρα να γράψει και το κοντέρ του λαού... διανύοντας πολλά χιλιόμετρα σε άλλη πορεία και σε άλλο δρόμο, για να διεκδικήσει τις δικές του ανάγκες, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα κόμματα που το υπηρετούν. Γι' αυτό και χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα.

Τα λένε...

«Για εμάς υπέρτατο είναι να μη θέσουμε σε αμφισβήτηση τη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας»: Ετσι απαντάει η κυβέρνηση στις κατηγορίες της ΝΔ εναντίον της, όταν η συζήτηση πηγαίνει στον ψευτοκαβγά «πολιτική με επιδόματα» ή «βιώσιμη ανάπτυξη». Ετσι απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου σε συνέντευξη προχτές, ξεκαθαρίζοντας ξανά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από οποιαδήποτε θέση μετά τις εκλογές θα συνεχίσει να στηρίζει τους στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων, συμβάλλοντας στην κατεδάφιση ό,τι έχει μείνει όρθιο από τη λεγόμενη «κοινωνική πολιτική». Η ίδια η Θ. Φωτίου σημείωνε, επίσης, πάλι απαντώντας στη ΝΔ, ότι «εξάλλου οι άνθρωποι που παίρνουν το "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" (ΚΕΑ), έχουν σαν όρο το 10% να μπαίνει υποχρεωτικά στην εργασία, αλλιώς τους κόβουμε το ΚΕΑ και η κυβέρνησή μας θα το κάνει αυτό 20%»! Και παρακάτω, επαίρεται ότι η κυβέρνηση, ενώ είχε παραλάβει 200 επιδόματα από 120 πηγές, κατάφερε να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», μόνο για την ακραία φτώχεια, αυτό δηλαδή που ξεκίνησε η κυβέρνηση Σαμαρά...

... μόνοι τους

Μάλιστα, η Θ. Φωτίου, απογειώνοντας την «προοδευτική απάντηση» που δίνει στη συντηρητική ΝΔ, στηρίζει την παραπάνω επιχειρηματολογία και στη μουχλιασμένη ρητορική για τους «τυφλούς ταξιτζήδες», στο μοτίβο τού «μαζί τα φάγαμε», που χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις για να γενικευτεί η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα. Οσο περνούν λοιπόν οι μέρες, τόσο πιο καθαρό γίνεται ότι την επομένη των εκλογών ο λαός θα έχει απέναντί του μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα διαγκωνίζεται με κόμματα που θα την «αντιπολιτεύονται» εξίσου αντιλαϊκά και θα στηρίζουν από κοινού τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Και ακόμα πιο καθαρό γίνεται και το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους...

Ποιος κλέβει;

«Στα κεραμίδια» βγήκαν χτες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με αφορμή την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα. Και τι κατήγγειλαν; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ τούς κλέβει τις προτάσεις και αντιγράφει το δικό τους πρόγραμμα, φέρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα των φοροαπαλλαγών και των άλλων προνομίων στο κεφάλαιο, τα μέτρα για ένα αστικό κράτος ακόμα φιλικότερο στα μονοπώλια, τα νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ενέργεια, τα ελάχιστα ψίχουλα στο λαό κ.λπ. Καθόλου περίεργο βέβαια, αφού πρόκειται για το κοινό τους «πρόγραμμα», που προ ημερών μάλιστα παρουσιάστηκε ανά τομέα από την Κομισιόν, μαζί με τις απαραίτητες συστάσεις για την επιτάχυνση των αντιδραστικών αλλαγών. Θα έχουν άλλωστε την ευκαιρία να εκθέσουν το κοινό τους σχέδιο και στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ σε λίγες μέρες, διεκδικώντας ο καθένας τα πρωτεία... Με αυτό το σχέδιο και με όσους δεσμεύονται να το υπηρετήσουν, είτε από κυβερνητικές θέσεις είτε από θέσεις αντιπολίτευσης, θα βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός την επόμενη μέρα. Γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, δύναμη για την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Εκτελείται διά στραγγαλισμού ο Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής), ο ιδεολόγος - επαναστάτης της ανερχόμενης ελληνόφωνης αστικής τάξης, ο οποίος μέσα από τα έργα του «Θούριος», «Νέα Πολιτική Διοίκησις» κ.ά. καλούσε σε εξέγερση όλους τους λαούς της Βαλκανικής («Χριστιανούς και Τούρκους»), με σκοπό το γκρέμισμα της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Το αστικοφιλελεύθερο πολιτικό του πρόγραμμα προκάλεσε μεταξύ άλλων τη μήνη της Εκκλησίας, που καταδίκασε τόσο τον ίδιο όσο και τις ιδέες του.

1848 Εξέγερση πραγματοποιείται στην Πράγα (12-17/6/1948), με αστικά - εθνικιστικά χαρακτηριστικά (η Πράγα τότε ήταν τμήμα της Αυστροουγγαρίας). Οι εξεγερμένοι πήραν τα όπλα και έστησαν οδοφράγματα, ωστόσο η υπεροχή του στρατού και η αδυναμία γενίκευσης της εξέγερσης οδήγησαν τελικά στη συντριβή της.

1915 Γεννιέται ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός εκδιώκει τα αντεπαναστατικά πολωνικά στρατεύματα από την πόλη του Κιέβου.

1927 Συνέρχεται συνδιάσκεψη της οργάνωσης «3η Κατάσταση» (οργάνωση που προέκυψε από διάσπαση των Αρχειομαρξιστών το 1926), που αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την προσχώρηση των μελών της στο ΚΚΕ.

1929 Οι φορτοεκφορτωτές του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μεροκάματών τους και την εφαρμογή του 8ώρου. Η αστυνομία επιτέθηκε στους απεργούς τραυματίζοντας 14 από αυτούς. Οι απεργοί έστησαν οδοφράγματα. Ακολούθησαν νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν άλλοι 4 εργάτες.

1929 Γεννιέται η Αννα Φρανκ, η δολοφονημένη από τους ναζί Εβραιοπούλα που έγινε γνωστή από το ημερολόγιό της, το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο («Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»).

1933 Ο λόχος διοίκησης του Συντάγματος Τρίπολης ξεσηκώνεται εξαιτίας του άθλιου συσσιτίου. Πολλοί φαντάροι πηγαίνουν ομαδικά για παράπονα στο Σύνταγμα. Η διοίκηση συλλαμβάνει 7 φαντάρους και παραπέμπει 3 στο Στρατοδικείο για «παρότρυνση σε στάση».

1940 Ο δικτάτορας Φράνκο ανακηρύσσει την Ισπανία «μη εμπόλεμη χώρα». Ωστόσο, το καθεστώς προσέφερε σημαντική υλική και στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις του Αξονα, ενώ πολλοί Ισπανοί «εθελοντές» πολέμησαν με τη Βέρμαχτ στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.

1947 Μπροστά στη Νομαρχία Ηρακλείου Κρήτης, οι χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν τον πρόεδρο των τσαγκαράδων Χρήστο Χατζηγεωργίου και τον αδερφό του, Κώστα, ενώ τραυματίζουν 9 μέλη των λαϊκών επιτροπών, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Στρατή Περγαλίδη.

1964 Το κράτος της Νοτίου Αφρικής καταδικάζει τον Νέλσον Μαντέλα (επικεφαλής τότε της ένοπλης πτέρυγας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου) σε ισόβια δεσμά.

1968 Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει στη Γαλλία ο Πρόεδρος Ντε Γκολ, με πρόσχημα τη διενέργεια εκλογών, και διατάζει την ανάπτυξη δυνάμεων τεθωρακισμένων στις παρισινές λεωφόρους, την απαγόρευση κάθε διαδήλωσης και τη διάλυση μιας σειράς αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων.

1975 Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάλλει επίσημη αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

1984 Το πρώτο βήμα για την αναβίωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει στόχο την κοινή άμυνα της Δυτικής Ευρώπης, πραγματοποιούν με πρωτοβουλία της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε δυτικοευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Δ. Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο).

1985 Τη χορήγηση «ανθρωπιστικής» βοήθειας 27 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους δεξιούς ενόπλους (Κόντρας) της Νικαράγουας εγκρίνει με απόφασή της η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ (Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού, 1962).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ