ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, με τα ταξικά σωματεία του κλάδου να προτάσσουν το αίτημα για την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Με την καθοριστική συμβολή του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Αθήνας, το οποίο πρωτοστάτησε και στη λήψη της απόφασης για την πανελλαδική κλαδική απεργία, εργαζόμενοι σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο «Ερρίκος Ντυνάν», στο Ωνάσειο, στον όμιλο «Υγεία» κι άλλες μονάδες, έκαναν το βήμα και απέργησαν, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε η εργοδοσία με τη βοήθεια εργατοπατέρων.

Την ίδια ώρα, διάφορες ομάδες επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική Υγεία συμμετείχαν σε φόρουμ παζαρεύοντας το μοίρασμα των μεριδίων αγοράς και τα ποσοστά κέρδους (οι 17 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας έχουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο). Μεταξύ άλλων, για τη διασφάλιση των κερδών τους, διατυπώνουν την... «προσδοκία» να παραμείνει σε ισχύ για άλλα 5 χρόνια η κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψε η ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΣΝΙΕ) το 2012, αποδεχόμενη τις αντεργατικές απαιτήσεις των εργοδοτών.

Τα αιτήματα των ταξικών σωματείων

Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του χώρου, οι οποίοι βλέπουν από κοντά «τη σκληρή εκμετάλλευση του πόνου και των αναγκών ασθενών» κι από την άλλη βιώνουν οι ίδιοι τη στυγνή εκμετάλλευση, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, καθώς «είμαστε φιλέτο, τζάμπα εργατικό δυναμικό, στην καλύτερη ηλικία», διεκδικούν: Ενιαία υποχρεωτική κλαδική ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία με αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς, επαναφορά των επιδομάτων που κόπηκαν το 2012, επαναφορά ειδικών αδειών, των μειωμένων ωραρίων όπου καταργήθηκαν και των τριετιών. Κατάργηση του διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που κατέθεσε το κλαδικό Σωματείο στο υπουργείο απαιτεί: Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ. Οι ΣΣΕ να ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση. Αμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, μετά από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου. Ακολούθησε σύσκεψη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η σημασία της αγωνιστικής εγρήγορσης των εργαζομένων του κλάδου για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών οργάνωσε απεργιακή σύσκεψη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε συζήτηση για την απεργία και την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Αύριο η κινητοποίηση των μεταλλωρύχων

Σε πανελλαδική κινητοποίηση, με 3ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, προχωρούν αύριο οι μεταλλωρύχοι, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), διεκδικώντας την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, η οποία αμφισβητεί την εφαρμογή και της ισχύουσας ΣΣΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη 1 μ.μ.

Στην κινητοποίηση, με 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας, με συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Το ΣΕΕΕΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν: Πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ για όλες τις ειδικότητες σε ορυχεία και σταθμούς για όλο το έκτακτο προσωπικό. Να είναι η Σύμβαση κλαδική και όχι ομοιοεπαγγελματική. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Αύξηση 13% στους μισθούς με τη νέα ΣΣΕ.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη και την αγωνιστική συμπαράσταση δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στον αγώνα των μεταλλωρύχων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου εκφράζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ καλεί σε συμμετοχή και στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Η εργοδοσία του κλάδου αρνείται να υπογράψει, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαλλαξία και θέτοντας συνεχώς εκβιαστικά διλήμματα, όρους και προαπαιτούμενα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της ισχύουσας ΣΣΕ ως κλαδικής και απαιτώντας την εξαίρεση ειδικοτήτων του κλάδου από τη ΣΣΕ, αρνείται να διαπραγματευτεί επί της ουσίας, μην έχοντας απαντήσει σε κανένα απολύτως από τα αιτήματα που της έχουν τεθεί από τους εργαζόμενους.

Η άρνηση των εργοδοτών του κλάδου για διαπραγμάτευση στοχεύει στη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ (έληξε στις 10/6/2019) και παράλληλα με την προσφυγή τους στο ΣτΕ επιχειρείται η κατάργησή της.

Σε ορισμένους χώρους (όπως στη ΔΕΗ) δεν εφαρμόστηκε πλήρως η ισχύουσα ΣΣΕ, ενώ σε άλλους, πέρα από τις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τη συστηματική παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές φορές εργατικά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα».

Με τη σφραγίδα της εμπορευματοποίησης της Υγείας...

Με αφορμή το «lock out» των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, με χιλιάδες ασθενείς που χρήζουν επείγουσων εξετάσεων να βρίσκονται μετέωροι, αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά οι τραγικές συνέπειες της εμπορευματοποίησης και του χτυπήματος της δημόσιας Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζεται με πάταγο το προπαγανδιστικό παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ περί «αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας», περί «τομής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» και άλλα παρόμοια...

Η πραγματικότητα είναι ότι εξαιτίας αυτής της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής:

  • Το 75 - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές Υγείας είναι πλήρως εξαρτημένες από την ιδιωτική επιχειρηματική δράση, καθώς σε πολλές απ' αυτές δεν μπορεί να γίνει ούτε μια απλή γενική εξέταση αίματος.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό της τεχνολογίας στην Υγεία, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, είναι στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα το πιο σύγχρονο κομμάτι.
  • Ο δημόσιος τομέας υπολείπεται και σε αριθμό και σε εκσυγχρονισμό, δηλαδή έχει λιγότερα και παλιότερα μηχανήματα, με αποτέλεσμα τις πολύμηνες αναμονές για ραντεβού, το να σπρώχνονται κατά χιλιάδες οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία, βάζοντας το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη... Ακόμη κι εκεί όπου υπάρχει σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός προέρχεται όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από εκβιαστικές «ευεργεσίες», για ανταλλάγματα, του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
  • Δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, όλα διεμβολισμένα και σχεδόν πλήρως εξαρτώμενα από τον ιδιωτικό τομέα για προμήθειες, εργαστήρια, φάρμακα, αναλώσιμα, συνθέτουν το γιαλαντζί «δημόσιο τομέα» που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώνουν τις συνέπειες της ολοένα και μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, της υποστελέχωσης...

Ο ένοχος για τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που αποτυπώνεται ανάγλυφα αυτές τις μέρες, είναι συγκεκριμένος: Είναι η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, για να «κοστίζει» όσο γίνεται λιγότερο στο κεφάλαιο και το κράτος του η δημόσια Υγεία, για να ανοίγουν με την εμπορευματοποίηση νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια και στον «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, να πάρουν θέση και στο δρόμο και στην κάλπη, για την ενίσχυση της πάλης για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, όπου εκεί θα μπορούν να κάνουν όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «MELLON»
Συνεχίζουν τον αγώνα με τέταρτη μέρα απεργίας

Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon», πραγματοποιώντας και σήμερα 24ωρη απεργία, για τέταρτη μέρα, διεκδικώντας υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και απαντώντας στη νέα πρόκληση της εργοδοσίας, που τους κάλεσε να αποδεχτούν τα ψίχουλα.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη χτεσινή απεργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη λεωφόρο Πειραιώς. Η εργοδοσία από τη μεριά της κόλλησε χτες χαρτί στην τζαμαρία της εισόδου, με το οποίο τους καλούσε να αποδεχτούν τα 20 ευρώ «αύξηση» το μήνα με τη μορφή κουπονιών και να γυρίσουν στη δουλειά, ενώ δεν δέχεται η Σύμβαση να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, γιατί δεν το αντέχουν τα οικονομικά της! Η προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας κυριολεκτικά εξόργισε τους εργαζόμενους, γιατί μεταξύ άλλων αγνόησε το Σωματείο τους, δηλαδή τους ίδιους, και συνεχίζει να απορρίπτει το σύνολο των αιτημάτων τους. Την απάντηση έδωσαν στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, αποφασίζοντας να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη δύναμη.

Σήμερα τελικά αναμένεται η αντιπροσωπεία των απεργών συναδέλφων τους από τη Θεσσαλονίκη, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να έρθει στην Αθήνα χτες, αλλά δεν ήταν δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι η υπάρχουσα Σύμβαση λήγει στις 30/6 και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ