ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδιο νέας προβοκάτσιας με χημικά βλέπουν στη Ρωσία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το στήσιμο πιθανής νέας προβοκάτσιας με χημικά όπλα σε βάρος Σύρων αμάχων από τζιχαντιστές μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (ΕΣΣ, που υποστηρίζονται πλέον κυρίως από την Τουρκία) και Αμερικανούς κομάντος στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ο Κονασένκοφ προειδοποίησε ότι ο στόχος μιας τέτοιας νέας επίθεσης θα είναι να δοθεί στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους το κατάλληλο πρόσχημα για την εξαπόλυση νέας επίθεσης κατά του συριακού στρατού, παρόμοιας με αυτήν που πραγματοποίησαν με αφορμή επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα στα μέσα του περασμένου Απρίλη.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος επικαλέστηκε πληροφορίες διασταυρωμένες «από τρεις ανεξάρτητες πηγές στη Συρία» πως ήδη ένοπλοι του ΕΣΣ έχουν παραλάβει κάνιστρα με αέριο χλωρίνης σε οικισμό του Ντέιρ Εζόρ, για να στήσουν άλλη μια επίθεση με χημικά κατά αμάχων. Πρόσθεσε ότι μόλις τραβηχτεί το σχετικό βίντεο από δυτικά ΜΜΕ θα δοθούν οι «νέοι λόγοι» για την εξαπόλυση πυραυλικής επίθεσης κατά των συριακών αρχών ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Προειδοποίησε, τέλος, ότι τέτοιες προβοκάτσιες «είναι απαράδεκτες, γιατί θα αποσταθεροποιήσουν κι άλλο την κατάσταση» στη Συρία.

Το ίδιο 24ωρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε «ανησυχία» για βομβαρδισμούς περιοχών του Ιντλίμπ - όπου έχουν καταφύγει πολλές χιλιάδες τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικοί - μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 40 αμάχων. Επιπλέον, ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέφρασε ανησυχία για νέο μεγάλο κύμα προσφύγων από το Ιντλίμπ, με αφορμή τις πρόσφατες επιδρομές. «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα της κρίσης στη Συρία, ακόμη και μετά από επτά χρόνια πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή «θα περιπλέξει πάρα πολύ περισσότερο» την κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές της Συρίας. Πρόσθεσε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2018 εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους εντός Συρίας πάνω από 920.000 άτομα, ο υψηλότερος αριθμός σε σχέση με οποιοδήποτε αντίστοιχο διάστημα από την αρχή του πολέμου το 2011. «Με αυτήν την κλιμάκωση και επιδείνωση, ανησυχούμε ότι μπορεί να δούμε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται προς τα σύνορα με την Τουρκία, αν αυτό συνεχιστεί».

Νέα συνέντευξη Ασαντ

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που έδωσε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ στη βρετανική εφημερίδα «Mail on Sunday», αρνήθηκε ότι η σύμμαχός του, Ρωσία, αποφασίζει για λογαριασμό του. Παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα διάφορα μέρη, είτε μέσα στην κυβέρνησή μας, είτε με άλλες κυβερνήσεις», αρνήθηκε πως η Μόσχα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα ισραηλινές δυνάμεις με στόχο συμμαχικές δυνάμεις της Συρίας, όπως Ιρανοί στρατιωτικοί και ένοπλοι της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Εκτίμησε επίσης ότι ο πόλεμος στη χώρα του θα τελειώσει σε «λιγότερο από ένα χρόνο» και επανέλαβε πως ο στρατός θα ανακτήσει «κάθε εκατοστό» του συριακού εδάφους.

Τόνισε, τέλος, πως η ανάμειξη ξένων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, παρατείνει τη σύγκρουση.

ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι τουρκικές επιδρομές κατά Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Λίγο πριν από την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας δείχνει να αυξάνει σημαντικά τις επιδρομές στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σιντζάρ του βορείου Ιράκ κατά θέσεων Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο φέρεται πως χτυπήθηκαν «14 στόχοι», όπως κρησφύγετα και αποθήκες όπλων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αξιοποίησε τις επιχειρήσεις για να αναδείξει «επιτυχίες στα πεδία συγκρούσεων» διαβεβαιώνοντας χτες στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κεντρική Ανατολία ότι «θα αποξηράνει το βάλτο της τρομοκρατίας στο Καντίλ». Πρόσθεσε πως συνεχίζονται παράλληλα και οι επιθέσεις του στρατού κατά Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG σε Αφρίν και Αλ Μπαμπ της Συρίας, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται από τουρκικά «F16» αφού προηγουμένως οι στόχοι εντοπιστούν από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Δεν τα αγοράζουμε πλέον από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Φωτιά σε αποθήκη με ψηφοδέλτια...

Το περασμένο Σάββατο, σημειώθηκε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν οι μισές κάλπες της Βαγδάτης από τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές του Μάη λίγες μέρες αφότου η Βουλή απαίτησε την ανακαταμέτρηση των ψήφων σε όλη τη χώρα, λόγω «ανωμαλιών» στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων. Οι αρχές δεν ανέφεραν αν η πυρκαγιά ήταν ατύχημα ή εμπρησμός, όμως ο χρόνος εκδήλωσής της υπονόμευσε τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας που η εγκυρότητά της είχε ήδη αμφισβητηθεί μεταξύ άλλων και γιατί συμμετείχε λιγότερο από το 45% των ψηφοφόρων. Η ανακαταμέτρηση θα μπορούσε να εξασθενίσει τον εθνικιστή «αντιαμερικανό» Σιίτη κληρικό Μοκντάντα Σαντρ που ήρθε πρώτος στις εκλογές και να ευνοήσει τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, το εκλογικό μπλοκ του οποίου κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Μ. Σαντρ, Ντιάα αλ Ασάντι, είπε πως η φωτιά ήταν μια συνωμοσία που είχε σκοπό να εξαναγκάσει σε επανάληψη των εκλογών και να κρύψει την απάτη.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε πως η φωτιά είναι μέρος μιας συνωμοσίας που έχει σκοπό να πληγεί η δημοκρατική διαδικασία στο Ιράκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δύο βδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αμείωτα υψώνονται οι προεκλογικοί τόνοι στην Τουρκία, όπου οι κάλπες των πρόωρων διπλών (προεδρικών και βουλευτικών) εκλογών της 24ης Ιούνη φέρνουν στο προσκήνιο βαθιές ενδοαστικές κόντρες στη χώρα, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που σκληραίνουν σε όλη την περιοχή.

Το Σαββατοκύριακο επανήλθαν «σενάρια» ακόμα και για νέα απόπειρα πραξικοπήματος, με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, να μιλά για «σχέδια για νέο πραξικόπημα και δολοφονίες» από αντίπαλους του κυβερνώντος ΑΚΡ που, ωστόσο, όπως σχολίασε, «δεν έχουν δύναμη». Από την πλευρά του, ο «εταίρος» του ΑΚΡ ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε από τη Σμύρνη ότι «αυτήν τη φορά δε θα απομείνουν προδότες ζωντανοί».

Στο μεταξύ, τις ενδοαστικές διεργασίες που δυναμώνουν ανέδειξε και δημοσκόπηση της εταιρείας SONAR, που εμφανίζει τον Ερντογάν να μη βγαίνει νικητής από τον α' γύρο (συγκεντρώνει 48,3%) αλλά από τον β' (με 53%), ενώ ο βασικός του αντίπαλος Μουχαρέμ Ιντζέ (υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP) φέρεται να συγκεντρώνει στον α' γύρο 31,4%. Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΡ συγκεντρώνει 42,2% και ο «εταίρος» του ΜΗΡ 7,1%, ενώ η συμμαχία CHP - IYI κ.λπ. συγκεντρώνει 39,5%. Πάντως, το φιλοκουρδικό HDP φέρεται να μπαίνει τελικά στη Βουλή, συγκεντρώνοντας γύρω στο 10%, που είναι και το όριο για να εκλέξει ένα κόμμα βουλευτές. Οι «αντοχές» του HDP φαίνεται ότι ανησυχούν και το «στρατόπεδο» Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε για την «ταχύτερη δυνατή» έκδοση της οριστικής απόφασης για τη δίωξη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς (του πρώην συμπροέδρου του HDP που είναι σήμερα υποψήφιος Πρόεδρος με τη στήριξή του, αν και προφυλακισμένος).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4%, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αυστρία, για την απέλαση ιμάμηδων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και το κλείσιμο τεμενών, με στόχο να καταπολεμηθεί το «πολιτικό Ισλάμ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι τέτοια μέτρα «φοβάμαι ότι οδηγούν τον κόσμο σε έναν πόλεμο μεταξύ σταυρού και ημισελήνου».

Σχεδιασμοί σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μυστικές συμφωνίες και διεργασίες ρευστών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρα το Παλαιστινιακό και το Ιράν, περιγράφει εκτενές άρθρο του αμερικανικού περιοδικού «The New Yorker», με τον εύγλωττο τίτλο «Η νέα παγκόσμια Τάξη του Ντόναλντ Τραμπ».

Μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρεται πως το διακύβευμα στο επικείμενο «ειρηνευτικό» σχέδιο που αναμένεται να αποκαλύψει τις επόμενες μέρες ή βδομάδες η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι τόσο η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς - η οποία αναμένεται να το απορρίψει - αλλά «πώς θα αντιδράσουν οι ηγέτες χωρών του Κόλπου με τις οποίες το Ισραήλ βρίσκεται σε επαφή». Ο αρθρογράφος Adam Entous, επικαλούμενος βοηθό του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, υποστηρίζει ότι «ο χειρότερος εφιάλτης μας θα ήταν ο (σ.σ. Ισραηλινός πρωθυπουργός) Μπέντζαμιν Νετανιάχου να βρει τρόπο να διχάσει τις χώρες του Κόλπου από τους Παλαιστίνιους». Σε άλλο σημείο, υποστηρίζεται ότι το Ισραήλ δεν έχει σχέσεις παρασκηνιακά μόνο με τη Σαουδική Αραβία. Είχε αρχίσει τις επαφές πρώτα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήδη από τη δεκαετία του 1990, επί προεδρίας Κλίντον.

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε συμφωνήσει στο περιθώριο περσινής Συνόδου στο Ριάντ «σε μία στρατηγική συμμαχία της Μέσης Ανατολής», όπου το Ισραήλ θα παρέμενε επί του παρόντος «σιωπηλός εταίρος» και οι ΗΠΑ θα έπαιρναν «σκληρότερη στάση» έναντι του Ιράν, που χαρακτηρίστηκε «κοινός εχθρός». Διαβεβαίωνε επίσης πως είναι πρόθυμος «για πλήρεις σχέσεις με το Ισραήλ».

Επιπλέον, φέρεται πως ήδη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα είχε διαπιστωθεί ότι η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών Παλαιστινίων και Ισραηλινών είναι «πρακτικά ανέφικτη», γιατί π.χ. στη Δυτική Οχθη «οι εβραϊκοί εποικισμοί καλύπτουν πάνω από το 60% του εδάφους και εξαπλώνονται σαν καρκινικός όγκος».

Ο δισεκατομμυριούχος Σέλντον Αντελσον, στενός φίλος του Νετανιάχου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει σημαντικά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ μόνο όταν ο τελευταίος διαβεβαίωσε πως θα μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ σε περίπτωση εκλογής του.

Πάντως, ανεξάρτητα από τα σχέδια και τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ο Παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να πληρώνει με τη ζωή του τη συνέχιση της κατοχής. Την περασμένη Παρασκευή, σε κινητοποιήσεις Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, τα ισραηλινά στρατεύματα από την άλλη πλευρά των συνόρων σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα (ανάμεσά τους παιδί 14 ετών) και τραυμάτισαν πάνω από 650.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ