ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
«Κλειδώνουν» τη διευθέτηση για να προλάβουν τα ευρωατλαντικά χρονοδιαγράμματα

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, καθώς χτες πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο κρατών, «σε καλό κλίμα» κατά το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ συμφώνησαν να επικοινωνήσουν ξανά σήμερα, με ζητούμενο να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να επισφραγιστεί η συμφωνία πριν τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη και του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιούλη, ώστε σε αυτές να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για την ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, που από σήμερα και μέχρι τις 14/6 πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, ενώ αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με το «μενού» να περιλαμβάνει και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

«Μετράνε μέρες» για τη ΝΑΤΟική συμφωνία

Και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, επιβεβαιώνοντας και πάλι ότι η «πρεμούρα» για διευθέτηση του ονοματολογικού αφορά την ένταξη στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς», σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι της ΠΓΔΜ, χτες, ανακοίνωσε ότι σήμερα πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων εξέφρασα την αισιοδοξία μου ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα)», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Οπως σημείωσε: «Μιλήσαμε για μία ώρα. Αυτό που επιθυμούμε είναι μια δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα μας ανοίξει το δρόμο για καλύτερες μέρες. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή του ονόματος».

Νωρίτερα χτες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «MIA» εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος, προσθέτοντας ότι επιθυμία της ΠΓΔΜ είναι αυτό να συμβεί πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιούνη και πριν τη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ στις 25 και 26 Ιούνη. «Μετράμε μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Ζ. Ζάεφ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί «μία ποιοτική λύση, που θα είναι τεκμηριωμένη νομικά, θα είναι αξιοπρεπής και θα διαφυλάσσει την ταυτότητα», επειδή, όπως είπε, η λύση αυτή θα πρέπει να γίνει δεκτή από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, που θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα.

«Πρόκειται για τις τελευταίες στιγμές στις προσπάθειες προσέγγισης των απόψεων. Οταν συμβεί, μαζί θα ανακοινώσουμε την ευχάριστη είδηση στους πολίτες της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και στους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας», είπε ο Ζάεφ, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των ΥΠΕΞ και, όταν αυτό συμβεί, θα ενημερωθούν αμέσως ο Πρόεδρος της χώρας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ερωτηθείς αν το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί είναι το «Republika Severna Makedonija» («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Ερωτηθείς σε σχέση με την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Ζάεφ σημείωσε, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ότι εκεί δεν θα έχει συναντήσεις με υψηλά ιστάμενους Γερμανούς αξιωματούχους που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην επίλυση του θέματος της ονομασίας. Επισήμανε ότι το θέμα του ονόματος επιλύεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και ότι «η υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων διεθνών παραγόντων είναι σημαντική για την όλη διαδικασία».

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ειδήσεων «Makfax» μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συζητήσεις σε επίπεδο συμβούλων για ορισμένα ανοιχτά θέματα και επιτεύχθηκε πρόοδος, καθώς η πλευρά της ΠΓΔΜ «παρουσίασε ορισμένες "δημιουργικές λύσεις" που υπερασπίζονται την ταυτότητα και τη γλώσσα του κράτους».

«Καβγαδάκια» στον ευρωΝΑΤΟικό αχυρώνα

Το τηλεφώνημα αυτό ήταν «το αποφασιστικό βήμα», δήλωσε χτες σε τηλεοπτική του συνέντευξη («Κόντρα») ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, εκτιμώντας ότι η σημερινή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών μπορεί να κλείσει τη συμφωνία, ενώ πρόσθεσε πως αν μέχρι τις 17 Ιούνη τα σχετικά έγγραφα έχουν επικυρωθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ «εμείς με χαρά θα ανοίξουμε το δρόμο τους για την ΕΕ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών». Επιβεβαιώνοντας δε και εκείνος με τη σειρά του ότι η «πρεμούρα» αφορά τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σημείωσε πως οι Σκοπιανοί τολμούν να αλλάξουν όνομα για να προχωρήσουν στην Ευρώπη και αναρωτήθηκε αν «εμείς τους θέλουμε Ευρωπαίους ή θέλουμε να κοιτάνε προς Ανατολάς;».

Χαρακτηριστικά πάντως για το ότι η συμφωνία που δρομολογείται κάθε άλλο παρά θα κλείνει την πόρτα στους κάθε είδους αλυτρωτισμούς είναι και τα όσα ανέφερε για τη γλώσσα, όπου όπως σημείωσε «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες», επαναλαμβάνοντας ότι η «μακεδονική» γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977.

Για το ζήτημα πάντως η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ καλά κρατεί, επικεντρωμένη στο ονοματολογικό και συσκοτίζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας, τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που από κοινού στηρίζουν. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες τη ΝΔ να απαντήσει στο «πότε και επί ποιας κυβερνήσεως συμπεριλήφθηκε η γλώσσα της ΠΓΔΜ στον πίνακα των Ηνωμένων Εθνών με την ονομασία "μακεδονική" και μήπως η ΝΔ ευθύνεται γι' αυτό;» και στο «ποια ονόματα προέβαλαν κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και ποιο από αυτά υποστηρίζει η ΝΔ σήμερα;». Της συνέστησε δε «να κατανοήσει ότι δεν δικαιούται να παριστάνει τον ήρωα όταν, όπως ομολογεί η ίδια, η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας έγινε 30 χρόνια μετά την αρχική συμπερίληψη της γλώσσας των γειτόνων ως "μακεδονικής", επί δικής της διακυβέρνησης, στον επίσημο πίνακα του ΟΗΕ».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης να στηρίξουν τελικά τη συμφωνία που θα επιτευχθεί, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι «είτε με είτε χωρίς τον κ. Μητσοτάκη η λύση θα αποσπάσει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία», καθώς «υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί ώστε να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση».

Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως καταψήφιση της συμφωνίας δεν συνεπάγεται διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας και πως «δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο κ. Καμμένος θα πάψει να ασκεί τα καθήκοντά του». Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την κατάσταση στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει την Πέμπτη 14 Ιούνη, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52), στις 6 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις, η κατάσταση στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα γίνουν παρεμβάσεις από στελέχη αρμόδιων φορέων, ειδικούς και επιστήμονες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ