ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΠ
Θέλει να τον ιδιωτικοποιήσει «καθαρό» από Συλλογικές Συμβάσεις

«Ραβασάκια» του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ του ΟΛΠ να μη συζητηθούν οι ΣΣΕ των εργαζομένων στη χτεσινή συνεδρίαση

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, για τις ΣΣΕ και ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, για τις ΣΣΕ και ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
Στον ενταφιασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στον ΟΛΠ και σε όλα τα λιμάνια, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα συνολικά στους εργαζόμενους, προχωράει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου τον Σεπτέμβρη, που όπως όλα δείχνουν θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, να τον παραδώσει «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα, σε εκείνα τα μονοπωλιακά συμφέροντα που θα έχουν υπερισχύσει στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης έγιναν ξεκάθαρες χτες, με τα δύο ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ στη διοίκηση του ΟΛΠ.

Στο πρώτο αναφέρει ότι «εντέλλεστε να αφαιρέσετε από την ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου το θέμα με τίτλο: "Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εργαζομένων στον ΟΛΠ"». Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ είχε καθοριστεί για σήμερα, με βασικό θέμα την υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομένων, καθώς έχουν λήξει από τις 7 Απρίλη, ενώ στις 7 Ιούλη λήγει και η μετενέργεια. Η εξέλιξη αυτή είναι προμήνυμα συνολικά για τις ΣΣΕ των εργαζομένων και αποτελεί δείγμα της επικείμενης συμφωνίας που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να κλείσει με τους δανειστές...

Για την υπόθεση των ΣΣΕ πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε καθοριστεί για χτες το απόγευμα σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του γραμματέα της κυβέρνησης Σπ. Σαγιά, του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.

Στο δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα, το ΤΑΙΠΕΔ απαιτεί να αναβληθεί και η ΓΣ των μετόχων του ΟΛΠ που είχε προγραμματιστεί για αύριο, προκειμένου να συζητήσει τη νέα σύνθεση του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ, μετά από την παραίτηση που υπέβαλε προχτές από την θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου ο Γ. Ανωμερίτης. Στο ίδιο μήνυμα προτείνεται η ΓΣ να γίνει στις 22/6, όχι στο χώρο του ΟΛΠ, αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας...

Εντείνονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του λιμανιού

Στο μεταξύ, χτες νωρίς το μεσημέρι, και πριν από την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ, ο Γ. Ανωμερίτης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου για να εξετάσουν τα νέα πρόσωπα της διοίκησης του ΟΛΠ, χωρίς να βγει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Ανωμερίτης, στο φόντο έντονων ανταγωνισμών των μονοπωλίων για το λιμάνι, παραιτήθηκε γιατί, όπως ο ίδιος αναφέρει στην σχετική επιστολή του προς τον Θ. Δρίτσα, διαφωνεί με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ που προωθεί η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των παραχωρήσεων τμημάτων του λιμανιού σε χρήστες, θέση που προβάλλουν άλλωστε σημαντικά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, ο «καυγάς» είναι για τον τρόπο που θα ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι.

Υπενθυμίζουμε ότι οι όμιλοι που διαγωνίζονται για το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΠ ΑΕ είναι η κινεζική Cosco, η δανέζικη APM Terminals και η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, χτες αργά το απόγευμα αναμενόταν να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ. Η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να γίνουν παντού συνελεύσεις και να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, διεκδικώντας άμεση υπογραφή ΣΣΕ για την κάλυψη των απωλειών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Επαναφορά των ΣΣΕ και στα άλλα λιμάνια. Μέτωπο ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή, τις εργολαβίες κ.ά.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Βαθύλακκο, η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση, για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Βασιλικών Θεσσαλονίκης, εκδήλωση της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την παραγωγή Ενέργειας στη χώρα μας, τις ανανεώσιμες πηγές, τη βιομάζα». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θέρμης.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 12 το μεσημέρι, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, σύσκεψη με δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος. Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Αρχανών, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στον Ωρωπό, στο Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο (πλατεία Ηρώων) θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Τη Δευτέρα, 15/6

-- Ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Λεωνίδας Κεραμίδας, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφθούν το πρωί το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Την Τετάρτη, 17/6

-- Σε εκδήλωση που οργανώνει η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Λαμπρούλη (Λόφος Φρουρίου), θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς - Ο λαός θεατής αναμένοντας, ή πρωταγωνιστής των εξελίξεων;».

«Αταλάντευτα ευρωπαϊστές... »

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, επισκέφτηκε χτες ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος. Η συνάντηση αξιοποιήθηκε κι απ' τις δύο πλευρές για να υπερασπιστούν για πολλοστή φορά τα προτάγματα του κεφαλαίου. Ο Πρ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΔΗΜΑΡ «μπορεί να συμβάλει, με βάση την παράδοσή της, στη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», ενώ ο Θ. Θεοχαρόπουλος, επαυξάνοντας, δήλωσε ότι αυτός είναι ο στόχος του κόμματός του, να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων, εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Δεν παρέλειψε να διαμηνύσει και τη διαθεσιμότητα της ΔΗΜΑΡ τασσόμενος υπέρ «της εθνικής συνεννόησης, μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις».

«Τόνισα στον κ. Πρόεδρο ότι ήταν ιδιαιτέρως σημαντική η πρόσφατη παρέμβαση και διαβεβαίωσή του ότι θα παραμείνουμε στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή της στην Ευρωζώνη. Είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές (...) Χρειάζεται αποφασιστικότητα, εθνική συνεννόηση, ευελιξία και λύση εντός ενός συνολικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει για τη χώρα και ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Απόφαση για την εποπτεία της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, καθώς και σε συνεννόηση με τον διοικητή της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτη, η εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπάγεται από χτες απευθείας στον αναπληρωτή υπουργό και όχι στον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Λαϊκά γλέντια σε Αμφιάλη και Πέραμα

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθούν γλέντια από οργανώσεις του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

  • Η ΚΟΒ Αμφιάλης καλεί στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κρήτης (Ρ. Φεραίου και Σαλαμίνος).
  • Η ΚΟΒ Περάματος καλεί στις 9 μ.μ., στο χώρο του Αρμού (στα γραφεια της Λαϊκής Επιτροπής, Λ. Δημοκρατίας - δίπλα στα γηπεδάκια 5x5).
Προς τιμήν των εκτελεσμένων στο «Καζανάκι»

Εκδήλωση για να τιμηθούν οι 156 κομμουνιστές, αγωνιστές, μαχητές και μαχήτριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν, από τις 17 Δεκέμβρη 1947 έως και τις 6 Σεπτέμβρη 1949, στην περιοχή «Καζανάκι», οργανώνουν η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 14/6, στις 11 το πρωί, στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν τους, στο «Καζανάκι».

Για τη μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης θα αναχωρήσει λεωφορείο από το δημαρχείο Βόλου στις 10:30 το πρωί.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη

Σήμερα, Παρασκευή, η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., διοργανώνει στα Ορμύλια εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης με βίντεο και φωτογραφίες, έκθεση βιβλίου και μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια.

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις φυλακές της Αίγινας

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στους εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν στις φυλακές της Αίγινας, την Κυριακή 28/6.

Για συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πειραιά, όπως και με τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Πειραιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ