ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από το κυνήγι του κέρδους

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με αφορμή την πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης

Eurokinissi

«Επαληθεύεται ο σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές». Την επισήμανση αυτή έκανε χτες η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με αφορμή την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο.

Η Χριστίνα Αγγελονίδη, εκ μέρους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτησή της τόνισε ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση ανακύκλωσης υλικών, με εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 20 - 25 στρεμμάτων, είναι σύμφωνα με πληροφορίες σε διαδικασία κατάσχεσης και δε λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλη, ενώ υπενθύμισε πως στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έχουν βρει το θάνατο δύο εργάτες στο παρελθόν.

Επίσης, στάθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει αδειοδοτήσει 47 «σκραπατζίδικα» και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 - 300 παράνομα στην περιοχή με τις συνθήκες λειτουργίας τους να είναι απαράδεκτες και να υπάρχουν μόνο δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος για τον έλεγχο της πληθώρας των εγκαταστάσεων της περιοχής.

Παράλληλα, ζήτησε από την Περιφέρεια να διερευνήσει τι ποσότητες αποβλήτων προσκόμιζε κάθε φορά η υπόψη μονάδα στο ΧΥΤΑ από τον περασμένο Γενάρη μέχρι τώρα, από τον ΕΔΣΝΑ να απαιτήσει να γίνει γνωστή η σύνθεση των ανακυκλωσίμων, πιθανώς, ή άλλων υλικών που είχαν αποθηκευτεί στον αύλειο χώρο και έπιασαν φωτιά.

Η Χ. Αγγελονίδη επεσήμανε τα ερωτήματα που δημιουργεί και «η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη συνεχιζόμενη επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην παράλογη "λογική" της πλήρους καύσης (άρα και εξαφάνισης) όλης της αποθηκευμένης ποσότητας υλικών. Μέθοδος που μεγιστοποιεί σε απόλυτο βαθμό τις εκπομπές των επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα: διοξίνες, φουράνια, μικροσωματίδια κ.ά. Το σημειώνουμε αυτό γιατί τις δύο προηγούμενες φορές που είχε εκδηλωθεί παρόμοιο περιστατικό στην ίδια περιοχή, είχε τότε αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά με επιχωμάτωση, η οποία επιταχύνει την κατάσβεση και περιορίζει σημαντικά την καιόμενη μάζα. Παραδόξως αυτή τη φορά διαπιστώθηκε, και εξακολουθεί να υπάρχει καθώς η φωτιά συνεχίζει να υποβόσκει, απουσία και αδιαφορία από κυβέρνηση και Περιφέρεια για την άμεση αντιμετώπισή της, αν και είναι γνωστή η επικινδυνότητά της για τον πληθυσμό και την προστασία της δημόσιας υγείας. Και μπορεί η Περιφέρεια να καυχιέται ότι έδωσε 40.000 ευρώ, η ουσία είναι όμως ότι η επιχωμάτωση δεν έγινε γιατί κοστίζει».

Υπογράμμισε επίσης ότι «με τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, αναδείχθηκε για άλλη μία φορά η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η απουσία επαρκούς προσωπικού και μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η έλλειψη διαδικασιών και υποδομών για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της επικινδυνότητας για τον πληθυσμό, η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κ.λπ.». Συνέχιζε μάλιστα λέγοντας πως «επαληθεύεται ο σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές. Η λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις είναι ασύμβατη με το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». Αυτό, άλλωστε, «είναι το αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που θυσιάζει τη ζωή και υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό αναδείχθηκε και πρόσφατα με το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Ακόμα και αυτή η χρήσιμη κατά τα άλλα ανακύκλωση αποδεικνύεται ότι μπροστά στο κέρδος του καπιταλιστή μπορεί να αποβεί μάστιγα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον».

Ξεκαθάρισε πως «στο Θριάσιο δε χωράνε άλλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων» και ανέφερε πως απαιτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι «να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και των συνεπειών της, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και σχέδια ενίσχυσης της πρόληψης, του ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, ελεγκτικών μηχανισμών με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, νομοθεσίας και κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και να μην υπάρξει καμία άλλη δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στο Θριάσιο».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων

Το σοβαρό θέμα της ανυπαρξίας πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων στο Θριάσιο έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Στη σχετική Ερώτηση αναφέρεται:

«Η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο δημιούργησε ασφυκτικές κι επικίνδυνες καταστάσεις στο Θριάσιο και άλλες μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, εξαιτίας των τοξικών στοιχείων του νέφους (διοξίνες, φουράνια κ.ά.), που για μέρες επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά σοβαρές, αφού οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, στην τεράστια πλειοψηφία τους εργατικά - λαϊκά στρώματα, εισπνέουν επί ημέρες τις εκπεμπόμενες διοξίνες και άλλους τοξικούς αέριους ρύπους. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος να περάσουν οι ρύποι αυτοί και στη διατροφική αλυσίδα.

Αν και είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, αυτή τη φορά κυβέρνηση και Περιφέρεια ολιγώρησαν δραματικά για την κατάσβεσή της και δεν την αντιμετώπισαν με επιχωμάτωση, όπως στο παρελθόν.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια, αν και ξέρουν ότι η επιχωμάτωση είναι η καλύτερη μέθοδος και πρακτική που επιταχύνει την κατάσβεση και περιορίζει σημαντικά την καιόμενη μάζα, δεν το έπραξαν και για οικονομικούς λόγους, ενισχύοντας την ανησυχία και το φόβο ότι, σε καταστάσεις σοβαρού κίνδυνου πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης.

Αποδεικνύεται η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επαρκούς προσωπικού και μέσων, έλλειψη διαδικασιών, υποδομών, σχεδίου εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κλπ.

Αποδεικνύεται, επίσης, για μια ακόμη φορά, ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ασύμβατη με μέτρα πρόληψης και προστασίας. Οτι ακόμη και αυτή η χρήσιμη μέθοδος της ανακύκλωσης μπορεί να αποβεί μάστιγα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος, όταν υποτάσσεται στο κέρδος του καπιταλιστή.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

  • Γιατί δεν πάρθηκαν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την προστασία της δημόσιας υγείας;
  • Πώς προγραμματίζει να μετριαστούν οι βραχυ-μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις (π.χ. συνεχείς μετρήσεις τοξικών ουσιών σε ατμόσφαιρα και έδαφος, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πληθυσμών σε επιβαρυμένες περιοχές, έλεγχος τροφίμων από ΕΦΕΤ για διοξίνες κλπ);
  • Ποια απαραίτητα μέτρα και σχέδια θα ληφθούν για ενίσχυση της πρόληψης, των υποδομών, ελεγκτικών μηχανισμών, με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, αλλά και νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος;
  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων και βέβαια καμίας νέας αδειοδότησης στο Θριάσιο Πεδίο;
  • Εάν προτίθεται να ελέγξει (α) κατά πόσο τα υλικά που έχουν καεί ή μέρος αυτών έχουν καταγραφεί ως βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα συσκευασιών (ΒΕΑΣ) και, σε αυτή την περίπτωση, (β) εάν έχουν περιληφθεί στα αποτελέσματα δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ ΑΕ) και με ποιο οικονομικό αντίτιμο υπέρ της εταιρείας ανακύκλωσης».
Κινητοποίηση σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν σήμερα, στις 10.00 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους Δήμους Ασπροπύργου, Μεγάρων, Μάνδρας και Ελευσίνας, με αφορμή το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασπρόπυργο, την πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης. Με την κινητοποίησή τους, οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, αλλά και για τον αυστηρό και συστηματικό έλεγχο των όρων λειτουργίας και των μέτρων προστασίας στις επιχειρήσεις. Επίσης, διεκδικούν την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, καθώς και την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων από την περιοχή.

«Εφυγε» ο σ. Θανάσης Χαριτάκης

Ο σύντροφος Θανάσης Χαριτάκης γεννήθηκε το 1924 στο Ιάσιο Σαπών στη Ροδόπη. Οργανώθηκε στο Κόμμα το 1943. Συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, και έχει δράση στην περιοχή της Κομοτηνής. Το 1946 ανεβαίνει ξανά στο βουνό με τον ΔΣΕ. Πιάνεται στην περιοχή της Μαρώνειας και μεταφέρεται στις φυλακές της Θεσσαλονίκης. Εξορίζεται στη Γυάρο όπου παραμένει εκεί για 7 χρόνια. Μετά την αποφυλάκισή του επιστρέφει στο χωριό του στο Ιάσιο Σαπών, και στη συνέχεια στην Κομοτηνή. Δε σταματά τη δράση του, παρά το συνεχές κυνηγητό που υπέστη από το αστικό κράτος. Με τη δικτατορία συλλαμβάνεται ξανά το 1967, μεταφέρεται στις φυλακές της Κομοτηνής και από κει στις φυλακές της Λέρου. Το 1971 έρχεται στην Αθήνα, αρχικά στο Περιστέρι και στη συνέχεια στο Χαϊδάρι. Εργάζεται κάποια χρόνια στις αμμοβολές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ μετά τη μεταπολίτευση πιάνει δουλειά ως δημοτικός υπάλληλος στο Δήμο Χαϊδαρίου απ' όπου παίρνει σύνταξη. Το 2000 μετακομίζει στο Μενίδι. Δρα μέσα από το τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ του οποίου υπήρξε μέλος του ΔΣ. Ο σ. Θανάσης σε όλη του τη ζωή υπήρξε εργατικός, πιστός στα ιδανικά του Κόμματος, αντεπεξήλθε σε όποιο καθήκον τού ανέθεσε το Κόμμα. Υπήρξε υπόδειγμα συντρόφου.

Η κηδεία του γίνεται στο νέο νεκροταφείο Μενιδίου, σήμερα Παρασκευή, στις 16.00.

Απαραίτητη διόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας, στο ρεπορτάζ με τίτλο «Μπαλάκι οι ευθύνες για το τοξικό νέφος», δημοσιεύτηκε ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρονταν: «Χτες ήταν η έκρηξη και το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, σήμερα η πυρκαγιά του ΚΔΑΥ και της "Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης" πάλι στον Ασπρόπυργο, αύριο τι;». Από την «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης» μάς διευκρινίστηκε ότι το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) ανήκει στην εταιρεία «Γενική Ανακυκλώσεως» και όχι την ίδια.

Ορθή επανάληψη ως προς την επωνυμία της εταιρείας έκανε χτες η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της: «Χτες ήταν η έκρηξη και το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, σήμερα η πυρκαγιά του ΚΔΑΥ της εταιρείας "Γενική Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ" πάλι στον Ασπρόπυργο, αύριο τι;»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ