ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργούν τη Δευτέρα καθαριστές και καθαρίστριες

Στις 12 μ. στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση στην οποία καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική

Από προηγούμενη κινητοποίηση των καθαριστριών στην Αθήνα
Από προηγούμενη κινητοποίηση των καθαριστριών στην Αθήνα
Απεργούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα σχολεία και στα εργολαβικά συνεργεία, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και αποφάσεις σωματείων απ' όλη την Ελλάδα.

Στις 12 μ. θα γίνει συγκέντρωση στην Ομόνοια, στην οποία θα πάρουν μέρος εργαζόμενοι και από άλλες πόλεις. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν τα Σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, το Συνδικάτο Καθαριστών/στριών Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

«Οι καθαρίστριες παραμένουμε σε καθεστώς ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικων υποσχέσεων και με τη σημερινή κυβέρνηση. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή. Στα τέλη Ιούνη οι συμβάσεις λήγουν με αποτέλεσμα εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων να βρίσκονται «στον αέρα»: «Ακόμα και η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται στον "αέρα" και δε διασφαλίζεται από κανέναν η δουλειά 8.500 συμβασιούχων καθαριστριών, που δουλεύουν στα σχολεία 10 και πλέον χρόνια!», αναφέρει.

Ανοιχτή απεργοσπασία

Μπροστά σ' αυτήν την άγρια πραγματικότητα, υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στο Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, η οποία αναλαμβάνει ρόλο απεργοσπάστη, καθώς ενημερώνει με έγγραφο τους διευθυντές των Διευθύνσεων και τους προϊσταμένους των Γραφείων Εκπαίδευσης ότι δεν συμμετέχει στην απεργία.

Τη στάση της πλειοψηφίας καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) και καλεί τις εργαζόμενες να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της. Υπενθυμίζει πως οι ίδιες δυνάμεις αρνήθηκαν να καλέσουν σε Γενική Συνέλευση για να συζητηθεί η συμμετοχή του σωματείου στην κινητοποίηση.

Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Συμπαράσταση εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία των παιδιών μας όταν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα υπογράφουν σύμβαση με τους δήμους, πληρώνονται ανάλογα με τις αίθουσες και την ίδια στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που δεν έχουν καθαρίστρια κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Δεν παζαρεύουμε την υγεία των παιδιών μας! Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.

Το πλαίσιο πάλης

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανανέωση όλων των συμβάσεων για όλη τη χρονιά. Καμία απόλυση εργαζομένου. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές.

Επίσης: Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.), να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία. Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριών για καθαρά σχολεία. Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει τις καταδίκες των συνδικαλιστών

Η απόφαση στηρίχτηκε στους αναπόδεικτους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, σημειώνει σε ανακοίνωση

«Η καταδίκη των τεσσάρων συνδικαλιστών, που επιδίωξε και πέτυχε η εργοδοσία, δε στηρίχτηκε στα πραγματικά γεγονότα, αλλά στην υιοθέτηση από το δικαστήριο των ανυπόστατων και αναπόδεικτων ισχυρισμών της (...)

Από τους 14 μάρτυρες κατηγορίας που έφερε η εργοδοσία, μόνο ο τότε διευθυντής του εργοστασίου και ένα στέλεχος της εταιρείας, που εργάζονταν στο Βόλο, ισχυρίστηκαν ότι ασκήθηκε βία κατά των ίδιων και άλλων εργαζομένων. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που δήθεν παρεμποδίστηκαν να δουλέψουν στην απεργία, το διέψευσαν αυτό!».

Αυτά σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε ανακοίνωση - καταγγελία για τις βαριές ποινές που επέβαλε -12 και 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή- κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η πρόεδρος της έδρας, κα Πάπαρη) το Τριμελές Εφετείο Λάρισας στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επειδή συμμετείχαν σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» των αδελφών Σαράντη, το Φλεβάρη του 2012.

«Η εργοδοσία είχε στόχο να εκδικηθεί τους συνδικαλιστές για την απεργία και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, προκειμένου να μην αντιδρά κανείς σε κάθε αντεργατικό μέτρο που παίρνει» τονίζει το Εργατικό Κέντρο και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Μεγάλες ευθύνες φέρει και η πλειοψηφία των μελών του δικαστηρίου, γιατί οι βαριές καταδίκες που επέβαλαν, ουσιαστικά ισοδυναμούν με καταδίκη της ίδιας της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος, σε συνθήκες έντασης της αντεργατικής επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τσακίζει μισθούς, ΣΣΕ, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Αποδεικνύεται ότι η Δικαιοσύνη, εκτός από αντικειμενικά ταξική, είναι και υποκειμενικά -στην πλειοψηφία της- αδιάφορη και εχθρική απέναντι στα προβλήματα και τις έγνοιες της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πάρει τις ευθύνες της! Γιατί διατηρεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν κάνει καμία απολύτως κίνηση για την παύση όλων των συνδικαλιστικών διώξεων, ενώ ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους, να ατσαλωθούν ακόμη περισσότερο από τις διώξεις και καταδίκες και να προετοιμαστούν για νέους αγώνες, γιατί η επίθεση από κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδοσία θα συνεχιστεί, όπως και οι συνδικαλιστικές διώξεις. Τέλος, καλεί όλα τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να καταγγείλουν την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου.

Εγιναν οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Για Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή ψήφισαν 348 μεταλλεργάτες (338 έγκυρα). Η ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), με 319 ψήφους, πήρε και τις 11 έδρες του νέου ΔΣ, καθώς και τις τρεις έδρες για την ΕΕ. Η ΕΡΓΑΣ με 19 ψήφους δεν παίρνει καμία έδρα. Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και στην ΠΟΕΜ ψήφισαν 307 μεταλλεργάτες (299 έγκυρα) . Η ΔΑΣ, με 280 ψήφους, εκλέγει και τους πέντε αντιπροσώπους στο ΕΚ Βόλου, καθώς και τους τρεις στην Ομοσπονδία. Η ΕΡΓΑΣ με 19 ψήφους δεν εκλέγει κανέναν αντιπρόσωπο.

Συνεχίζονται οι παραστάσεις από το ΠΑΜΕ

Συνεχίζονται οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, με το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου». Οι επόμενες προγραμματισμένες παραστάσεις είναι: Την Κυριακή 14 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου της ΠΕΚΑΜ (Ασωμάτων 31, Θησείο). Την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Ρέντη. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο άλσος «Δ. Κιντής» (4/7), σε Κορυδαλλό (5/7), Λιβαδειά (12/7) και Ζωγράφου (19/7).

Απέκτησε ιστοσελίδα το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Μια ακόμα μορφή ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους εργαζόμενους ξεκινάνε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, με τη δημιουργία ιστοσελίδας (www.pamedimosio.gr). Εκεί, οι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν τις τελευταίες ανακοινώσεις, δελτία Τύπου και τα νέα από το ΠΑΜΕ και ειδικότερα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, όπως επίσης και ανακοινώσεις και εκδηλώσεις από τους διάφορους κλάδους και σωματεία του Δημοσίου. Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και να βρουν υλικό από άρθρα, μελέτες και ομιλίες για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Προσκύνημα στη Μακρόνησο από Συλλόγους της ΟΓΕ

Προσκύνημα στη Μακρόνησο, στις 20 και 21 Ιούνη, οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών, μέλη της ΟΓΕ, Μακεδονίας, Θράκης και Μαγνησίας. Στη διάρκεια της επίσκεψης στο μαρτυρικό νησί θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στη γυναίκα Μακρονησιώτισσα, που στήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στα αποκαλυπτήρια της προτομής θα παραβρεθεί και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΓΕ.

Με αφορμή την επίσκεψη στη Μακρόνησο στήθηκε με μεράκι μια θεατρική ομάδα από μέλη και φίλους της ΟΓΕ που θα παρουσιάσει τρία αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών». Τα τρία χορικά δένουν μεταξύ τους με τέσσερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από «Τα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» σε ποίηση επίσης του Γιάννη Ρίτσου, που θα ερμηνεύσει επί σκηνής λαϊκός τραγουδιστής «ακαπέλα».

Για συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους Συλλόγους και Ομάδες. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: Για την Κεντρική Μακεδονία, 6945.850.130. Για τη Δυτική Μακεδονία, 6970.361.865. Για την Ανατολική Μακεδονία, 6944.573.737. Για τη Θράκη, 6976.000.091. Για τη Μαγνησία, 6973.311.827. Για την Αττική, 210.3629.460 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org