ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
Σελ. /24
Ποιος θα πληρώσει;

Η κυβέρνηση, αλλά και η αστική προπαγάνδα, επιμένουν ότι χρειάζεται μείωση της φορολογίας στην Ελλάδα. Αλλωστε η κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει, στο πλαίσιο - όπως λέει - της διόρθωσης αδικιών, τη μείωση κάποιων φόρων. Η αστική προπαγάνδα όμως θεωρεί αναγκαία τη μείωση της φορολογίας ως μοχλό ενίσχυσης των καπιταλιστικών επενδύσεων και της ανάπτυξης. Και η κυβέρνηση έχει μιλήσει για μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου από το 20% στο 15%. Την ίδια ώρα βεβαίως λένε ότι δεν πρέπει να μπουν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Αλλωστε, όπως εκτιμούν στην ΕΕ, στο ΔΝΤ (προχτεσινή έκθεση), αλλά και τα κυβερνητικά επιτελεία, είναι αναγκαία η συνέχιση της ίδιας δημοσιονομικής πολιτικής. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει τη φορολογία του κεφαλαίου χωρίς απώλεια φόρων. Ποιος θα πληρώσει λοιπόν τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου; Θα υπάρξει νέα φοροαφαίμαξη του λαού.

Να σκεφτεί ο λαός

Ενας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η διευκόλυνση αποπληρωμής του κρατικού χρέους με τρόπο που αφενός να υπάρξει κάποια μείωση (μείωση επιτοκίων, αποπληρωμή στα 75 χρόνια), αφετέρου να εξοικονομηθούν χρήματα για δημόσιες επενδύσεις και επιδοτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών για επενδύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται διαρκή, (75 χρόνια), λιτότητα για το λαό, αντί για «κούρεμα» μέρους του χρέους όπως προτείνει ο ίδιος και «αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης». Ο λαός να σκεφτεί ότι και οι δύο λύσεις είναι υπέρ του κεφαλαίου. Οτι το χρέος, είτε με επιμήκυνση αποπληρωμής είτε με ρήτρα ανάπτυξης, θα το πληρώσει ο ίδιος. Οσο για το «κούρεμα» του ΣΥΡΙΖΑ, χτες η «Αυγή» κατηγορούσε το νέο υπουργό Οικονομικών ως έναν από αυτούς που ευθύνονται για το προηγούμενο, του 2012. Ας θυμηθεί ο λαός: Τότε εξανεμίστηκαν αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, άλλων δημόσιων οργανισμών. Πάλι ο ίδιος πληρώνει τη νύφη. Να γιατί λέμε: Είναι μονόδρομος η μονομερής διαγραφή του, η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική, λαϊκή εξουσία.

Κανένα όφελος

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα που παράγει και εξάγει. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ δεν μπορεί να προέρχεται από την ιδιωτική κατανάλωση, όπως συνέβαινε πριν την κρίση. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια, να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές και, πάνω απ' όλα, να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε πολλές τομές, για να επισπεύσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να διορθώσουμε αδικίες που έγιναν, χωρίς, όμως, να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα». Ετσι συνοψίζεται το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, αυτό προπαγανδίζουν ως αναγκαιότητα οι αστοί. Λέει ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας που θα παράγουν για να εξάγουν και όχι για εσωτερική κατανάλωση, αυτή οδηγεί στην κρίση. Αρα καμία βελτίωση στο εργατικό, στο λαϊκό εισόδημα, κανένα όφελος. Ουσιαστικά γιατί εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα. Η δε διόρθωση αδικιών θα είναι ψίχουλα στους εξαθλιωμένους, σαν το «κοινωνικό μέρισμα» των 0,50 ευρώ τη μέρα. Αλλωστε τα πλεονάσματα, αναγκαία για πληρωμή δανείων και επενδύσεις, απαιτούν συνέχιση της ίδιας πολιτικής, αν όχι και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Πήρε τα εύσημα

Τα εύσημα πήρε από διάφορα αστικά επιτελεία ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι. Μάλιστα, έγινε θέμα στο κύριο άρθρο των χτεσινών «Νέων», με τίτλο «Ωρες ευθύνης», όπου έγραφε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πολιτικά κέρδη από τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ (...) τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει τρόπο ώστε να τα κεφαλαιοποιήσει». Και είναι φυσικό, αφού η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση και το περιεχόμενό της αφορούσαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εκθειάζοντας τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ για αύξηση της ρευστότητας για καπιταλιστικές επενδύσεις και ζητώντας «μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από το συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις». Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο και την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Εκτελείται διά στραγγαλισμού ο Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής), ο ιδεολόγος - επαναστάτης της ανερχόμενης ελληνόφωνης αστικής τάξης, ο οποίος, μέσα από τα έργα του «Θούριος», «Νέα Πολιτική Διοίκησις», κ. ά. καλούσε σε εξέγερση όλους τους λαούς της Βαλκανικής («Χριστιανούς και Τούρκους»), με σκοπό το γκρέμισμα της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία μιας βαλκανικής ομοσπονδίας.

Μεταξύ άλλων, είχε γράψει: «Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του, και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του (...)»

1848 Εξέγερση πραγματοποιείται στην Πράγα (12 - 17/6/1848), με αστικά - εθνικιστικά χαρακτηριστικά (η Πράγα τότε ήταν τμήμα της Αυστροουγγαρίας), που συνετρίβη.

1915 Γεννιέται ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός εκδιώκει τα αντεπαναστατικά πολωνικά στρατεύματα από την πόλη του Κιέβου.

1927 Συνέρχεται συνδιάσκεψη της οργάνωσης «3η Κατάσταση» (οργάνωση που προέκυψε από διάσπαση των Αρχειομαρξιστών το 1926), που αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την προσχώρηση των μελών της στο ΚΚΕ.

1929 Γεννιέται η Αννα Φρανκ, η δολοφονημένη από τους Ναζί Εβραιοπούλα που έγινε γνωστή από το ημερολόγιό της, το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο («Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»).

1929 Οι φορτοεκφορτωτές του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία, με αίτημα την αύξηση των μεροκαμάτων τους και την εφαρμογή του 8ώρου. Η αστυνομία επιτέθηκε στους απεργούς, τραυματίζοντας 14 από αυτούς. Οι απεργοί έστησαν οδοφράγματα. Ακολούθησαν νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν άλλοι 4 εργάτες. Η απεργία συνεχίστηκε τελικά μέχρι τις 19 Ιούνη, οπότε έληξε με μερική μόνο νίκη, αφού οι ρεφορμιστές ηγέτες των συνδικάτων έσπευσαν σε συμβιβασμό με την εργοδοσία.

1933 Ο λόχος διοίκησης του Συντάγματος Τρίπολης ξεσηκώνεται, εξαιτίας του άθλιου συσσιτίου. Πολλοί φαντάροι πηγαίνουν ομαδικά για παράπονα στο Σύνταγμα. Η διοίκηση συλλαμβάνει 7 φαντάρους και παραπέμπει 3 στο Στρατοδικείο για «παρότρυνση σε στάση».

1947 Μπροστά στη Νομαρχία Ηρακλείου Κρήτης, οι χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν τον πρόεδρο των τσαγκαράδων Χρήστο Χατζηγεωργίου και τον αδερφό του Κώστα, ενώ τραυματίζουν 9 μέλη των λαϊκών επιτροπών, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Στρατή Περγαλίδη.

1964 Το κράτος της Νοτίου Αφρικής καταδικάζει τον Νέλσον Μαντέλα (επικεφαλής τότε της ένοπλης πτέρυγας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου) σε ισόβια δεσμά.

1968 Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει στη Γαλλία ο Πρόεδρος Ντε Γκολ, με πρόσχημα τη διενέργεια εκλογών και διατάζει την ανάπτυξη δυνάμεων των τεθωρακισμένων στις παρισινές λεωφόρους, την απαγόρευση κάθε διαδήλωσης και τη διάλυση μιας σειράς αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων.

1975 Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάλλει επίσημη αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

1984 Το πρώτο βήμα για την αναβίωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει ως στόχο την κοινή άμυνα της Δυτικής Ευρώπης, πραγματοποιούν, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε δυτικοευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο).

1985 Τη χορήγηση «ανθρωπιστικής» βοήθειας 27 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους δεξιούς αντάρτες της Νικαράγουας εγκρίνει, με απόφασή της, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ («Οσκαρ» καλύτερου ηθοποιού, 1962).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ