ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Επειδή μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες συγχύσεις σχετικά με το περιβόητο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας...

...και επειδή πουθενά δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρο...

...ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα το...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 2019 - 2023
1. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
2. ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδιά της για τη σωρευτική «υπερπαραγωγή» πλεονασμάτων της 4ετίας 2019 - 2022, που φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 5,5 δισ. ευρώ.

4. ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Εναρξη ταχύτερων διαδικασιών, όπως προβλέπει η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν. Εναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτόν το στόχο, «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες» για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την καλύτερη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων.

5. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ - ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Η μη μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν η τελευταία πράξη της κυβέρνησης. Αυτό σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσει στην αύξηση της καταβολής του φόρου. Από τα τέλη Ιούλη θα ξεκινήσει η είσπραξη συνολικά 3,2 δισ. ευρώ.

6. ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ

Αφορά 1.821.736 οφειλέτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη από 500 έως 5.000 ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Ο στόχος του 2018, έτος κατά το οποίο έγιναν κατασχέσεις και πάρθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έφτασε τα 1.168.438 άτομα.

7. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Η ρύθμιση ισχύει από το 2019 και θα διατηρηθεί ακέραια. Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κάτι που σημαίνει ότι το 2020 μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.

8. ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Επιδοτήσεις και κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 7,5 - 8 δισ. ευρώ μόνο για το 2020. Απαλλαγές σε επενδύσεις μεγάλου μεγέθους που θα ξεκινούν από τα 15 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. που είναι σήμερα.

Φορολογικές απαλλαγές που θα δίνονται με την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης (από 100% σήμερα).

9. ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

...με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Μόνο την τριετία 2016 - 2019 οι μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις έφτασαν τα 8,2 δισ. ευρώ.

10. ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο κοβόταν σταδιακά από το 2015 και μέχρι το τέλος του 2019 προβλέπεται η πλήρης κατάργησή του.

11. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΟ 2020

...στο 13,4% του ΑΕΠ, από 17.3% που ήταν το 2016.

12. «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

«Αναμόρφωση» του συστήματος έγκρισης των αναπηρικών επιδομάτων, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους της. Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Χιλιάδες ανάπηροι, που σήμερα φυτοζωούν, θα χάσουν και τα ελάχιστα, με το κριτήριο της «λειτουργικότητας».

13. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στο πλάνο για το 2020 είναι να ιδιωτικοποιηθούν τα εξής: Εγνατία ΑΕ, ΔΕΠΑ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, διεθνής αερολιμένας της Αθήνας, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και Μαρίνα Αλίμου.

* * *

Και αν κάποιος απορήσει για το πού έχουν καταγραφεί αυτές οι προγραμματικές θέσεις, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα των «θεσμών», όπως διατυπώθηκε μετά τα τελευταία Γιούρογκρουπ και τις συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Εκεί που η κυβέρνηση παρέδωσε τα σχέδιά της για το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο διαρκείας...

(...)

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSΜ, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».

(...) «Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα στιβαρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας, που θα καταστήσει δυνατή τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής της. Η ενεργοποίησή της κρίθηκε σκόπιμη λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, της κατάστασης του χρέους της χώρας, της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και λοιπών αδυναμιών».

* * *

Αυτά λοιπόν έλεγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την «ανάγκη» ενεργοποίησης του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, της συμφωνίας με το ελληνικό κράτος, που με τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης.

* * *

Η ειρωνεία είναι ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν και το πρόγραμμα της ΝΔ, η συμβολή της οποίας στο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων είναι αποφασιστική την τελευταία δεκαετία...


Κ. Π.


ΚΙΝΑΛ
«Ζυγισμένοι» στο κοινό σχέδιο για τους «επενδυτές»

Το δικό της μείγμα για το κεφάλαιο ως εγγύηση για την κερδοφορία του αλλά και ως την «κοινή βάση» με τα άλλα αστικά κόμματα για την αναζήτηση αντιλαϊκών «συνθέσεων» την επόμενη μέρα, πρόβαλε εκ νέου χτες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, μιλώντας σε συνέδριο για τις «Αμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι για το κόμμα της «λυδία λίθος» για τη «νέα πορεία της χώρας» είναι οι «επενδύσεις», για τη δε διασφάλιση της κερδοφορίας των «επενδυτών» κάλεσε «να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες» και οπωσδήποτε να υπάρχει «πολιτική σταθερότητα», «που εκφράζεται με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις».

Επίσης, να υπάρξει «ένα προοδευτικό αξιόπιστο σχέδιο με ελληνική ιδιοκτησία για τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να πείσουμε τους ξένους επενδυτές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω μας ό,τι καθηλώνει τη χώρα», επιταχύνοντας δηλαδή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως καταγράφεται και στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη μέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Φ. Γεννηματά έταξε και εκείνη παραπέρα φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, με «μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%», και «σταθερό φορολογικό σύστημα», αλλά και «επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 50%».

Από κοντά και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να παράγει εργατικό δυναμικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων: «Με ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού μας σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας».

Επίσης, «ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς παλαιομοδίτικους προστατευτισμούς», όπως είπε η Γεννηματά, αλλά και «αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την οικονομία», με «εξυγίανση των κόκκινων δανείων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού», μεταξύ άλλων και με την ένταση των εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται ο τριβές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Ο Γ. Σγουρός με «ανοιχτή επιστολή» του προς την Γεννηματά, γνωστοποίησε ότι σε πρόσφατη συνάντησή τους, πρότεινε την τοποθέτησή του σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Διαβλέποντας πλέον μετά την πάροδο αρκετών ημερών την δυσκολία της τελικής σας απόφασης, θα ήθελα να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση της επιλογής, εκφράζοντας την επιθυμία να μην είμαι τελικά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές», διαμήνυσε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org