ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με επτά νεκρούς πρόσφυγες

Νέα τραγωδία σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο με νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες. Εφτά νεκροί είναι ο απολογισμός του ναυαγίου λέμβου που σημειώθηκε στις 7 το πρωί, σε θαλάσσια περιοχή 2,5 μίλια βορειοανατολικά του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Το Λιμενικό ανέσυρε τις σορούς τεσσάρων γυναικών, ενός άνδρα και δύο ανήλικων κοριτσιών. Οι έρευνες συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες καθώς ήταν αδιευκρίνιστος ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων. Συνολικά, από την ανατροπή της λέμβου, διασώθηκαν 57 άνθρωποι. Στις ενέργειες διάσωσης πήραν μέρος τα πληρώματα δύο πλωτών του Λιμενικού, ενός ναυαγοσωστικού, δύο σκαφών της Frontex, σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ιδιωτικό σκάφος και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η λέμβος με τους ξεριζωμένους προερχόταν από την Τουρκία. Εκτός από την έρευνα, το Λιμενικό άμεσα πήρε καταθέσεις από τους διασωθέντες, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσα άτομα βρίσκονταν στη λέμβο και υπό ποιες συνθήκες έγινε το ναυάγιο, καθώς οι καιρικές συνθήκες στο νησί ήταν καλές.

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 28 αλλοδαπών προέβη το Λιμενικό και σε θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικών μιλίων νότια της παραλίας «Μάκρης» Αλεξανδρούπολης όπως και στη διάσωση άλλων 31 αλλοδαπών σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, αλλά και στα Μυστεγνά της Λέσβου, όπου πιάστηκε 16χρονος φερόμενος ως διακινητής που οδηγούσε τη λέμβο, στην οποία επέβαιναν 31 άτομα.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, από τις 7 το πρωί της 7/6 έως τις 7 το πρωί της 10/6 διασώθηκαν 154 πρόσφυγες και μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου και Κω. Επιπλέον, έχουν διασωθεί 2.271 πρόσφυγες και μετανάστες το χρονικό διάστημα από 10/5 έως 10/6 σε 73 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Κω, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Σαμοθράκης, Χίου και Σάμου. Παράλληλα, στον Εβρο πολλοί ξεριζωμένοι, για να αποφύγουν τις περιπολίες των συνοριοφυλάκων της Αστυνομίας και στελεχών της Frontex, επιλέγουν να πληρώσουν τους διακινητές για να περάσουν στην ελληνική πλευρά από τη θάλασσα και έτσι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά εντοπισμού τους στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Σε ανακοίνωσή του για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά των Παμφίλων, όπου 7 πρόσφυγες - μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που ξεριζώθηκαν από τις ίδιες τους τις χώρες, χάνουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε "ασφαλέστερο" μέρος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ο ξεριζωμός των λαών από τις χώρες τους, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, ο εγκλωβισμός κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα, είναι αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της πολιτικής του κεφαλαίου, που ματώνει τους λαούς.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, να αγωνιστούν με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Εκδήλωση για τη βράβευση των εθελοντών του Λαϊκού Φροντιστηρίου

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης
Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης
Εκδήλωση για τη βράβευση των εθελοντών - εκπαιδευτικών και μη - που συνέβαλαν πολύπλευρα στη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο, στην αγορά Αργύρη, η Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού και η Γραμματεία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης του δήμου Πατρέων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέας Αθανασόπουλος, εκπαιδευτικοί, γονείς μαθητών που συμμετέχουν στο Λαϊκό Φροντιστήριο και εθελοντές φύλακες των φροντιστηριακών κέντρων.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μεταφέρω σε όλους εσάς, που στηρίξατε και φέτος τη δομή του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, τις ευχαριστίες της πόλης μας. Χωρίς τη δική σας συμμετοχή, όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει.

Εδώ έρχονται τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική τούς κρατάει άνεργους. Εδώ βρίσκουν στήριγμα για να μην εγκαταλείψουν τα παιδιά το δικαίωμα στη μόρφωση.

Συγχαρητήρια στους εθελοντές εκπαιδευτικούς και σε όλους όσοι βοηθούν στον θεσμό αυτό, γιατί κρατάτε στα παιδιά ζωντανή την ελπίδα, τα κρατάτε μέσα στη ζωή, παρέχοντάς τους εφόδια γνώσης.

Είμαστε στο 2019 και ενώ η τεχνολογία έχει φτάσει στο απόγειο και τα παιδιά μας έπρεπε να έχουν τα πάντα, το σύστημα τους τα στερεί.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.

Χρειάζεται οργανωμένη πάλη για να ανατρέψουμε την κατάσταση που μας έχει οδηγήσει σε αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν και οργάνωσαν και φέτος τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού είπε:

«Σας ευχαριστούμε θερμά γι' αυτήν την ανιδιοτελή προσφορά σας. Η πόλη μας σας ευχαριστεί. Στόχος είναι να μη χρειάζονται τα φροντιστήρια και κατ' επέκταση και τα λαϊκά φροντιστήρια και το δημόσιο σχολείο να παρέχει πλήρη στήριξη και γνώση στους μαθητές.

Εως ότου γίνει όμως αυτό, εμείς ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε και τη νέα σχολική χρονιά τη λειτουργία του θεσμού με τη δική σας βοήθεια».

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή επαίνων στους εθελοντές εκπαιδευτικούς και μαθητές που πήραν μέρος τη φετινή χρονιά στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης.

Εξι χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Εξι χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να κλείσει την ΕΡΤ, το βράδυ της 11ης Ιούνη 2013.

Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ με στόχο να ξανανοίξει αναδιαρθρωμένη, συρρικνωμένη, ως ΝΕΡΙΤ, εντασσόταν στη γενική πολιτική περικοπών και των μαζικών απολύσεων πρώτα απ' όλα στο δημόσιο τομέα, ως δέσμευση των μνημονίων και των συμφωνιών με την τρόικα. Αυτή η πολιτική οδήγησε στο κλείσιμο οργανισμών, στη συρρίκνωση άλλων, σε αναδιαρθρώσεις συνολικά στον δημόσιο τομέα που χτύπησαν έντονα τον τομέα Υγείας - Πρόνοιας (συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μείωση κρεβατιών, κατάργηση Κέντρων Υγείας κ.λπ.), την Παιδεία (συγχωνεύσεις τμημάτων, μείωση εκπαιδευτικών). Πολιτική που στο σύνολό της συνεχίστηκε με παραπέρα περικοπές και μετά το 2015, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξανάνοιξε την ΕΡΤ στη θέση της ΝΕΡΙΤ.

Θυμίζουμε ότι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το portal του «902» ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά τη διακοπή του ψηφιακού σήματος της δημόσιας τηλεόρασης να αναμεταδίδουν την εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ, από τον αναλογικό πομπό της Πάρνηθας. Η ανακοίνωση της είδησης, στις 11.35 μ.μ. της 11ης Ιούνη από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Ραδιομέγαρο, προκάλεσε ενθουσιασμό και απανωτά συνθήματα. Λίγο αργότερα, κόπηκε και η αναλογική αναμετάδοση από την Πάρνηθα. Η προσπάθεια του «902» να συνεχίσει τη μετάδοση μέσω οπτικής ίνας του ΟΤΕ δεν τελεσφόρησε. Μέχρι αργά το βράδυ, γινόταν προσπάθεια, σε συνεργασία με τους τεχνικούς της ΕΡΤ, να μεταδώσει ο «902» το σήμα της ΕΡΤ απευθείας μέσω «λινκ».

Το ΚΚΕ από τότε είχε συγκεκριμένη τοποθέτηση για την ΕΡΤ, έκανε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων. Το ΚΚΕ στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων της ΕΡΤ για σταθερή δουλειά για όλους, με σύγχρονα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα και επέμεινε ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει, δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση κ.λπ., αναδεικνύοντας ότι η ΕΡΤ έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού. Να καλύψει τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Να παρέχει πολύτιμο υλικό και μέσα για να στηρίξει τις πολιτιστικές - μορφωτικές πρωτοβουλίες και ανάγκες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Εχει αποδειχθεί, όμως, διαχρονικά και μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το 2015, ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν στις σημερινές συνθήκες, όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια και καθορίζουν μέσω της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών το πώς και από ποια μέσα θα γίνεται η ενημέρωση του λαού.

Αντιφασιστική συναυλία

Με γεμάτες από νεολαίους τις κερκίδες του Θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη, με ενθουσιασμό, συγκίνηση και συνθήματα ενάντια στη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή και για τον δολοφονημένο αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα κύλησε η αντιφασιστική συναυλία που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή, μπροστά και στην τελική ευθεία της δίκης, αφού ξεκινούν οι απολογίες των μελών της ναζιστικής συμμορίας. Η συναυλία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του διαδικτυακού περιοδικού «Κατιούσα» και με τίτλο «Βολή στον φασισμό».

Στις τοποθετήσεις τους, συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισαν μεταξύ άλλων τον σημαντικό ρόλο του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντι στη δίκη της ΧΑ, από την έναρξή της, όπως και την ανάγκη η «ανάσα» του κινήματος να συνεχίσει να φτάνει στη δικαστική αίθουσα. Σημαντικά ήταν και τα μηνύματα των καλλιτεχνών που ανέβηκαν στην σκηνή, με τις πολιτικές τους «αφιερώσεις» και τα τραγούδια τους ενάντια στο φασισμό. Η αγκαλιά του Γιώργου Μεράντζα στην Μάγδα Φύσσα, τα συνθήματα για τον Παύλο και ενάντια στους φασίστες, τη σαπίλα του ντουνιά.

Συμμετείχαν: Φοίβος Δεληβοριάς, «Κοινοί Θνητοί», Δημήτρης Κανέλλος, Γιώργος Μεράντζας, «Ρωμιοσύνη», «Υπεραστικοί», Empty Frame, Kollektiva, Sober on Tuxedos. Γκεστ εμφάνιση έκανε ο Χριστόφορος Ζαραλίκος.

Προβλήματα από την καταιγίδα

Σε ποτάμια μετατράπηκαν χτες δρόμοι σε περιοχές της Αττικής, από τη σφοδρή καταιγίδα αργά το απόγευμα. Μετά τα νότια προάστια και ιδιαίτερα τη Βάρκιζα, που δέχτηκε έντονη βροχόπτωση το μεσημέρι, ακολούθησε η περιοχή των Σπάτων με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στις πτήσεις του αεροδρομίου. Η νεροποντή ήταν σφοδρή και δημιούργησε πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, με μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκαν ώρες για να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των αυτοκινήτων. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και άλλες 3 για κοπές δέντρων, κυρίως από τα βόρεια προάστια και το κέντρο της Αθήνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ