ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Μ' ένα εντυπωσιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα και με μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμα πόλεις, δόθηκε χτες το μήνυμα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο και ΕΕ ότι η αντιλαϊκή πολιτική και τα νέα μνημόνια που ετοιμάζουν σε βάρος του λαού, θα βρουν ισχυρές αντιστάσεις.

Οτι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και μαζί σωματεία και συνδικαλιστές που συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα να σπάσει το κλίμα της ανοχής στην κυβέρνηση και της αναμονής, θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να οργανωθεί και να εκφραστεί η αντίδραση του λαού σε παλιά και νέα μέτρα, να δυναμώσει το κίνημα διεκδίκησης για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Μετά τα χτεσινά μαζικά συλλαλητήρια, τα 700 και πλέον σωματεία και οι φορείς που δούλεψαν για την επιτυχία τους, επωμίζονται το σοβαρό καθήκον να πρωτοστατήσουν για την παραπέρα κλιμάκωση. Μ' αυτό το στόχο, η εικόνα και ο παλμός των χτεσινών συγκεντρώσεων πρέπει να μεταφερθούν από σήμερα σε όλους τους τόπους δουλειάς. Οι μέρες που έρχονται, να αποτελέσουν περίοδο εντατικής προετοιμασίας για όξυνση των ταξικών αγώνων, με κάθε μορφή, και με απεργία.

Βήμα για κλιμάκωση η εντυπωσιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και εκατοντάδες φορείς του κινήματος δήλωσαν «παρών» στο Σύνταγμα, με τις σημαίες και τα πανό τους

Η εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Η εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Με φόντο το γιγαντοπανό με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, που, από το ξημέρωμα, δέσποζε στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες λαού συγκρότησαν χτες στην Αθήνα μια μεγάλη λαϊκή διαδήλωση. Από τις προσυγκεντρώσεις ακόμα, φαίνονταν πως το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα ήταν μαζικό. Κι έτσι έγινε.

Οταν πλέον η πορεία με όλες τις προσυγκεντρώσεις μπήκε στο Σύνταγμα από τη Σταδίου, κατέλαβε όλο το πλάτωμα της Φιλελλήνων, από τη Γεωργίου έως την Οθωνος, με την πλατεία Συντάγματος να είναι γεμάτη με κόσμο μέχρι ψηλά στα σκαλιά του Μετρό και ορισμένα μπλοκ να βρίσκονται ακόμα στη Σταδίου και στις παρυφές της Φιλελλήνων με τους άλλους κάθετους δρόμους.

Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και εκατοντάδες φορείς του κινήματος δήλωσαν «παρών» με τις σημαίες και τα πανό τους. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους και άνεργοι, ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές, αυτοαπασχολούμενοι και γυναίκες, ένωσαν τη φωνή τους στα συνθήματα και διεκδίκησαν:

Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Κοιτώντας τη συγκέντρωση προς τη μεριά της Οθωνος
Κοιτώντας τη συγκέντρωση προς τη μεριά της Οθωνος
«Βαφτίζουν τα μνημόνια "νέα συμφωνία", καμία ανοχή στην κοροϊδία! Ολοι στον αγώνα! Αντεπίθεση!» ήταν το σύνθημα στην πλάτη της εξέδρας, από την οποία απηύθυνε πρώτη χαιρετισμό η Φρειδερίκη Μπότου, από τη Συντονιστική Επιτροπή των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Κάλεσε στην απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα τη Δευτέρα και ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη δουλειά.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως ο αγώνας συνταξιούχων και εργαζόμενων είναι κοινός. «Δε θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τίποτα από όσα μας έχουν περικοπεί», τόνισε και σημείωσε πως επόμενος σταθμός για τους συνταξιούχους είναι η πανελλαδική τους συγκέντρωση στις 23 Ιούνη στην Αθήνα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Σε πυκνή διάταξη ο κόσμος στη Φιλελλήνων, κοιτώντας προς τη Σταδίου
Σε πυκνή διάταξη ο κόσμος στη Φιλελλήνων, κοιτώντας προς τη Σταδίου
Εκλεψε την παράσταση το γιγαντοπανό στο υπουργείο Οικονομικών

Η συγκέντρωση στην είσοδο του κτιρίου κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα και έγινε πόλος αλληλεγγύης

Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου

Eurokinissi

Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, χτες το ξημέρωμα, συνδικαλιστές από σωματεία της Αττικής που πήραν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο, μπήκαν στο υπουργείο Οικονομικών και από την ταράτσα του κτιρίου «έριξαν» ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη, από τη πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

Το γιγαντοπανό απεικόνιζε τους Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα, στη σκιά του ΣΕΒ, περιστοιχισμένους από τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ, τον καθένα με το μνημόνιο που φόρτωσε (και ετοιμάζεται να φορτώσει) στο λαό. Από κάτω, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, το σύνθημα έγραφε: «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας».

Την ώρα που το γιγαντοπανό έπεφτε στη μπροστινή πλευρά του υπουργείου, στην είσοδο συγκροτούνταν μια μαζική συγκέντρωση εργαζομένων, με σημαίες του ΠΑΜΕ και δυνατά συνθήματα: «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θέλουν συμφωνία, τσακίζουν τον λαό για την πλουτοκρατία», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, τσάκισε μνημόνια και αφεντικά» και «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ».

Από την ταράτσα τα «τρικάκια» που καλούσαν στο χτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια έπεφταν βροχή, ενώ η σημαία της ΕΕ αντικαταστάθηκε στον ιστό με αυτή του ΠΑΜΕ. Στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου στήθηκε μια ντουντούκα απ' όπου διαβάζονταν ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και το κάλεσμα στο απογευματινό συλλαλητήριο.

Αυτή την εικόνα αντίκριζε κανείς κοιτώντας προς το υπουργείο Οικονομικών από την πλατεία Συντάγματος
Αυτή την εικόνα αντίκριζε κανείς κοιτώντας προς το υπουργείο Οικονομικών από την πλατεία Συντάγματος
Οσο προχωρούσε η μέρα και αυξανόταν η κίνηση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, πολλοί ήταν εκείνοι που κοντοστέκονταν για να δουν το γιγαντοπανό, ακόμα και για να το φωτογραφίσουν. Δεν έλειψαν και τα κορναρίσματα επιδοκιμασίας από τους οδηγούς που κατευθύνονταν από τη Σταδίου προς την οδό Φιλελλήνων.

Η συγκέντρωση στην είσοδο του υπουργείου κράτησε για πάνω από 12 ώρες, μέχρι οι προσυγκεντρώσεις να φτάσουν το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, στο χώρο έφταναν μηνύματα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ απ' όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων από τις παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις: USB (Ενωση Συνδικάτων Βάσης) Ιταλίας, Left Bloc (Ενωση Εργαζομένων) Αυστρίας, CNTP (Συνομοσπονδία Εργαζομένων Παναμά), SEKO Klubb 111 (Συνδικάτο Εργαζομένων Μετρό Στοκχόλμης), FSOC (Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Κανάρια Νησιά), FISE (Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση των Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ), LAB (Συνδικαλιστική Οργάνωση της Χώρας των Βάσκων), 3F (Ομοσπονδία Βιομηχανικών Κλάδων) Δανίας, ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία), CGTP-In (Γενική Συνομοσπονδία Πορτογαλίας), Φροντ Σιντικάλ (Γαλλία).

Κατέφτασε επίσης μεγάλος αριθμός μηνυμάτων από συνδικαλιστές και οργανώσεις των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής. Ξεχωριστή σημασία είχε η παρουσία στο χώρο αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, αποτελούμενη από τους Βαλεντίν Πάτσο από το Περού και τον Ντιβανίλντον Περέιρα από την Βραζιλία.

Απορρίπτουμε το δίλημμα «με τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη»

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Τασιούλα στο χτεσινό συλλαλητήριο

Ο Γιάννης Τασιούλας

Eurokinissi

Ο Γιάννης Τασιούλας
Μας ζητάνε να διαλέξουμε ανάμεσα «στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη». Ανάμεσα στο μνημόνιο του Γιούνκερ και στο μνημόνιο των 47 σελίδων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η απάντησή μας είναι ότι δε συμβιβαζόμαστε με το μαύρο μέλλον της φτώχειας, της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, της χρεοκοπίας του λαού για να κερδίσουν τα μονοπώλια.

Δεν υποχωρούμε ούτε βήμα από το αίτημά μας για την κατάργηση των μνημονίων των 400 εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, όσων μας αξίζουν σήμερα. Απορρίπτουμε τόσο τις 47 σελίδες του νέου μνημονίου της κυβέρνησης, όσο και των δανειστών.

Και στα δύο κείμενα, κυβέρνηση και δανειστές γράφουν και σβήνουν για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για τα δικά μας δικαιώματα, τις ανάγκες μας, μόνο αντιγράφουν από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μνημόνια των προηγούμενων. Συμπληρώνουν και με νέα μέτρα το αντιλαϊκό πακέτο!

Με το ψεύτικο επιχείρημα, το χιλιοειπωμένο, ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, θέλουν οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός να απεμπολήσει τη διεκδίκησή του για κατάργηση των αντιλαϊκών συμφωνιών, να επικυρώσει όλα τα μέχρι σήμερα μνημόνια και από πάνω να σφραγίσει την αδιατάρακτη εφαρμογή τους.

Με το νέο μνημόνιο στα χέρια τους, οι μεγαλοεργοδότες θα ζητήσουν κι άλλα. Δεν έχει τελειωμό η επίθεση. Εμείς πρέπει να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα. Εμείς προτάσσουμε τις δικές μας «κόκκινες γραμμές». Η κυβέρνηση δεν έχει καμία «κόκκινη γραμμή». Βαφτίζει το κρέας ψάρι, για να καλλιεργήσει αυταπάτες. Οπως έκανε προεκλογικά, έτσι κάνει και τώρα. Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός για το λαό, στην αρένα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Λύση υπάρχει και θα τη δώσουμε με τον αγώνα μας. Με την ενίσχυση της προοπτικής που έχουμε ανάγκη για την ικανοποίηση των αναγκών μας, κουμαντάροντας τον πλούτο που παράγουμε για όφελός μας. Το ΠΑΜΕ, όπως έκανε από τη συγκρότησή του μέχρι σήμερα, παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί σε αγώνα, παραμερίζοντας την ηττοπάθεια, τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, τους ανθρώπους της εργοδοσίας.

Σε αυτό το κάλεσμα, έχουν θέση όλοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί που μέχρι χτες μπορεί να στέκονταν με προβληματισμό στις εκτιμήσεις μας. Που νόμιζαν ότι τα προβλήματα μπορεί να λυθούν με μια κυβερνητική αλλαγή. Με μια καλύτερη διαχείριση. Τώρα, οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα, να συμπορευθούμε. Στο κάλεσμα που απευθύνουμε, οφείλουν να ανταποκριθούν όλοι οι τίμιοι συνδικαλιστές.

Το σημερινό συλλαλητήριο είναι απάντηση και κάλεσμα για νέους αγώνες. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Δυναμώνουμε την προετοιμασία μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά. Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι εταίροι τους να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Εμείς δεν προσκυνάμε. Οργανώνουμε μαζική λαϊκή μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, προετοιμαζόμαστε για μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση σε όλους τους κλάδους.

Χιλιάδες λαού και στη Θεσσαλονίκη

Καθαρή απάντηση ότι δε συμβιβάζεται με το μαύρο μέλλον της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα μέχρι το θάνατο, της δικής του χρεοκοπίας για να κερδίζουν τα μονοπώλια, έστειλε χτες ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο δεκάδων σωματείων και φορέων της πόλης.

Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες, γυναίκες, φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, πήραν θέση πίσω από τα πανό των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών, των φορέων της κοινωνικής συμμαχίας. Μαζί τους, εργάτες από χώρους δουλειάς που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Διακονία», οι εργολαβικοί του νοσοκομείου «Παπανικολάου», οι εργαζόμενοι της χημικής βιομηχανίας «Καρίνα».

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Κώστας Ηλιού, από τη Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ και χαιρέτισε ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση και την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση και την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Προετοιμασίες των συνταξιούχων για τις 23 Ιούνη

Την πανελλαδική τους συγκέντρωση, στις 23 Ιούνη, προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) σε Αιγάλεω - Χαϊδάρι οργανώνει την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 9 π.μ., ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.

Πρόταση για απεργία κατέθεσε η ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ

Την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας μόλις η κυβέρνηση φέρει τα νέα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης, ζήτησαν κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Η πρόταση αυτή έρχεται τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και προετοιμάζεται η νέα αντιλαϊκή συμφωνία. Ολο το προηγούμενο διάστημα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις και με κορύφωση τα χτεσινά συλλαλητήρια, οι ταξικές δυνάμεις καλούσαν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κλιμάκωση, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη πάρει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως χτες η ΓΣΕΕ με επιστολή της ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για να συζητήσει μαζί του το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, με δεδομένο ότι στο τέλος Ιούνη εκπνέει και η παράταση ισχύος της που είχε δοθεί. Σ' αυτό το πλαίσιο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε να συγκαλέσει τη Διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Λύση είναι να οργανωθεί εδώ και τώρα ο λαϊκός αγώνας

Στο χτεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεχάσει την κατάργηση των μνημονίων και των 400 εφαρμοστικών τους αντιλαϊκών νόμων. Εχει επίσης ξεχάσει ακόμα και τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Ετοιμάζεται για μια νέα συμφωνία προπαρασκευαστική ενός νέου μνημονίου, με πολλά νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η λύση είναι ο εργατικός - λαϊκός αγώνας να οργανωθεί σήμερα, εδώ και τώρα, να αναπτυχθεί μια μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία, ενάντια σε όλα αυτά τα μέτρα, να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Παλεύουμε αυτή τη στιγμή να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, τα επιδόματα, για να κατοχυρωθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και βεβαίως να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, να υπάρχει πραγματική ανάκτηση των απωλειών του λαού μας και να ενισχυθούν ουσιαστικά πλέον οι άνεργοι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ