ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δρόμο για λουκέτα - εξπρές σε πρώην ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του Δημοσίου άνοιξε διάπλατα χτες η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΠΝΠ) που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό που εποπτεύει έναν Οργανισμό να τον κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες, να απολύει το προσωπικό και να εκποιεί την περιουσία του. Η ΠΝΠ εφαρμόστηκε άμεσα στην ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Στην ίδια λίστα εντάσσονται δεκάδες ακόμα Οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου, με χιλιάδες εργαζόμενους. Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος κατήγγειλε με δηλώσεις του την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που συνιστούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες και κάλεσε να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Βουλευτές του Κόμματος βρέθηκαν από την πρώτη ώρα στο Ραδιομέγαρο, για να εκφράσουν τη συμπαράσταση του Κόμματος. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συμμετείχαν κι αυτές στη συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο και με ανακοινώσεις τους καλούσαν σε κλιμάκωση της πάλης. Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αναλυτικό ρεπορτάζ από τις χτεσινές εξελίξεις.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Με συνοπτικές διαδικασίες «εξαφανίζει» Οργανισμούς του Δημοσίου και χιλιάδες εργατοϋπάλληλους

Εκδόθηκε χτες η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και εφαρμόστηκε άμεσα στην περίπτωση της ΕΡΤ

Η αποψίλωση σε Οργανισμούς και εργαζόμενους που προωθεί η συγκυβέρνηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων
Η αποψίλωση σε Οργανισμούς και εργαζόμενους που προωθεί η συγκυβέρνηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση άναψε χτες το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ταχύτερα η κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων φορέων και Οργανισμών, εξέλιξη που θα έχει σοβαρές συνέπειες για το λαό συνολικά και τους εργαζόμενους στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση Οργανισμούς ειδικότερα. Η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης που διευθύνει σε βάρος του λαού, με στόχο να προσαρμόσει το Δημόσιο στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και να ανοίξει κερδοφόρα πεδία δράσης για λογαριασμό του.

Με την ΠΝΠ τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του προϋπάρχοντος νόμου περί ΔΕΚΟ (Ν.3429/2005). Δίνει έτσι τη δυνατότητα και την ευελιξία στους αρμόδιους υπουργούς να αποφασίζουν κατά το δοκούν και στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» για το μέλλον των δημόσιων Οργανισμών και φορέων που εποπτεύουν, άρα και των εργαζομένων σ' αυτούς.

Στην ΠΝΠ, η κυβέρνηση επικαλείται «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 4Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν.4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016». Επικαλείται δηλαδή τις συμφωνίες με την τρόικα, για κλείσιμο δημοσίων Οργανισμών και συρρίκνωση του προσωπικού τους, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης φορέα και τυχόν θυγατρικών του, με «κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα», καθορίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν «στην τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, των αποσπάσεων προσωπικού και κάθε άλλο σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης» κ.λπ.

Δηλαδή, με τις υπογραφές τριών υπουργών, ένας δημόσιος Οργανισμός θα μπορεί στο εξής να κλείνει, οι εργαζόμενοι να απολύονται και με συνοπτικές διαδικασίες ο αρμόδιος υπουργός να διευθετεί ό,τι έχει σχέση ακόμα και με την περιουσία του Οργανισμού.

Ερχεται η σειρά των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων;

Τα ΕΑΣ οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση και θεωρούνται μεγάλη «δεξαμενή» για απολύσεις από την κυβέρνηση

Η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης βρήκε άμεση εφαρμογή στην ΕΡΤ, αλλά δεν είναι ο μόνος οργανισμός που θα θιγεί, καθώς αφορά σε κάθε οργανισμό του Δημοσίου και πρώην ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν άμεση εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΛΒΟ), που σήμερα απασχολούν περίπου 1.000 εργαζόμενους σε 5 εργοστάσια και βρίσκονται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Το κλείσιμό τους έχει προαναγγελθεί από κυβερνητικά στελέχη, καθώς τα ΕΑΣ θεωρούνται «δεξαμενή» για εκατοντάδες απολύσεις, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος των 4.000 μέχρι το τέλος του 2013 και συνολικά 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, στις οποίες έχουν συμφωνήσει και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Τα ΕΑΣ είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Το κλείσιμό τους, η απαλλαγή τους από μεγάλο μέρος του προσωπικού και η παράδοσή τους σε μονοπώλια που ενδιαφέρονται για την εξαγορά τους (κυρίως ισραηλινές εταιρείες) θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην άμυνα της χώρας και στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους εργαζόμενους των ΕΑΣ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε δηλώσει: «Η απαξίωση, η συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, εκτός από τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους ίδιους τους εργαζόμενους, σε αυτό τον στρατηγικής σημασίας χώρο, όπως είναι απολύσεις, η μη καταβολή δεδουλευμένων για αρκετούς μήνες και άλλα αντίστοιχα προβλήματα εργασιακά, αδυνατίζει την ίδια την άμυνα της χώρας.

Εντείνει, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της άμυνας της χώρας και του λαού μας. Δεν μπορεί τελικά η Ελλάδα, ο λαός μας να υπερασπίσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Θα πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία, θα πρέπει να ενταθεί η λαϊκή συμμαχία, ο αγώνας, η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη με προοπτική διεξόδου για έναν τελικά ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας, τέτοιο που έχει ανάγκη ο τόπος, τέτοιο που έχει ανάγκη ο λαός μας».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Να βγούμε στους δρόμους πριν μας πετάξουν στο δρόμο

Ανακοίνωση - κάλεσμα με αφορμή τις χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης

Με το σύνθημα «Να βγούμε στους δρόμους πριν μας πετάξουν στο δρόμο», το Συντονιστικό που δραστηριοποιείται ενάντια στην κατάργηση - συρρίκνωση δημόσιων κοινωφελών φορέων, στις απολύσεις - εφεδρεία - διαθεσιμότητα και στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, καλεί τους εργαζόμενους σε έμπρακτη και άμεση αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και των άλλων κοινωφελών φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απειλούνται άμεσα με λουκέτο.

Σε έκτακτο δελτίο Τύπου, το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ - ΠΟΘΑ - ΠΟΜΕΕΑ - ΟΣΕΤΕΕ και των σωματείων ΟΣΚ - ΙΓΜΕ - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΙΝ - ΗΔΙΚΑ - ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΚΑΑ - ΕΛΟΤ - ΕΓΝΑΤΙΑ - ΜΟΔ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ - ΚΕΠΕ - ΕΕΤΑΑ, υπογραμμίζει: «Εγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει πως συγκυβέρνηση και τρόικα έχουν βάλει σαν βασικό στόχο τη διάλυση δεκάδων κοινωφελών φορέων του Δημοσίου, την απόλυση του προσωπικού και την παράδοση του έργου, των υπηρεσιών και της περιουσίας τους σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο μόνος δρόμος για να τους σταματήσουμε πριν οδηγήσουν εμάς και τις οικογένειές μας στην εξαθλίωση και την απελπισία, είναι η κινητοποίηση ΟΛΩΝ των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ανέργων και απολυμένων, με την οργάνωση συντονισμένων και καλά προετοιμασμένων αγώνων με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, διάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όπως στην ΕΡΤ και το ΙΓΜΕ. Να μπουν και άλλοι χώροι σε απεργιακές κινητοποιήσεις και να απαντήσουμε άμεσα και δυναμικά στην ποινικοποίηση των αγώνων. Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή. Κανένας δεν θα εξαιρεθεί και κανένας δεν είναι ασφαλής, όπως δείχνει και η λυσσαλέα επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - επιχειρηματικών ομίλων κατά της ΕΡΤ. Να βγούμε στους δρόμους πριν μας πετάξουν στο δρόμο!».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Σε σχόλιο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Η απόφαση αυτή πρέπει να συναντήσει την καταδίκη και την αποφασιστική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ