ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βάρβαρη κρατική καταστολή στην Ταξίμ

Από την καταστολή στην πλατεία Ταξίμ χτες το πρωί
Από την καταστολή στην πλατεία Ταξίμ χτες το πρωί
ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Περισσότεροι από 170 τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά, και δεκάδες συλληφθέντες είναι το αποτέλεσμα της άγριας αστυνομικής επέμβασης που ξεκίνησε χτες το πρωί στην πλατεία Ταξίμ ενάντια στους διαδηλωτές και συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ. Στις 7.30 π.μ. έγινε η πρώτη αστυνομική επιχείρηση στην Ταξίμ, με εκατοντάδες αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων να βάλλουν κατά των διαδηλωτών με αντλίες νερού, χημικά και πλαστικές σφαίρες, προκειμένου να δώσουν τέλος στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν δύο βδομάδες πριν, με αφορμή το Πάρκο Γκεζί, από την Κωνσταντινούπολη και εξελίχθηκαν σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Οι δυνάμεις καταστολής διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί στην Ταξίμ με εκσκαφείς και κατέβασαν πανό που είχαν αναρτηθεί στο «Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατατούρκ», με συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και το βράδυ της Δευτέρας στην Αγκυρα, με στόχο να διαλυθούν οι κινητοποιήσεις, ενώ οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής συνεχίστηκαν και στις χτεσινές κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές δηλώνοντας ότι δε θα υποκύψουν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν μαζικά από τις 7 μ.μ. στην Ταξίμ - καθώς και σε άλλες πόλεις - με την αστυνομία να πραγματοποιεί νέα εξαιρετικά βίαιη επέμβαση στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν και πάλι την πλατεία Ταξίμ μετά τις 7.00 π.μ.
Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν και πάλι την πλατεία Ταξίμ μετά τις 7.00 π.μ.
Οι τραυματίες, ως αποτέλεσμα της κρατικής βίας όλο αυτό το διάστημα, ξεπερνούν πλέον τους 5.000, ενώ τρεις άνθρωποι - σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία - έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με την Τουρκική Ενωση Ιατρών, στις 5 Ιούνη εξέπνευσε 47χρονος εργάτης, ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις, από καρδιακή προσβολή και ερευνάται αν αυτή προήλθε από τα δακρυγόνα. Πληροφορίες χτες το απόγευμα ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να απομακρύνουν όλες τις κάμερες από την Ταξίμ, προκειμένου να σταματήσουν να μεταδίδονται εικόνες, αυξάνοντας το φόβο για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής βρέθηκαν και δικηγόροι της Κωνσταντινούπολης που διαμαρτυρήθηκαν, με συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, για την επέμβαση στην Ταξίμ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 70 νομικοί να συλληφθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Σύγχρονων Δικηγόρων.

Το ΚΚ Τουρκίας σε ανακοίνωσή του χτες καλούσε εκ νέου το λαό όλης της χώρας, στην Ταξίμ αλλά και στις άλλες πόλεις να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να διαλύσει τις διαδηλώσεις χρησιμοποιώντας «κάθε είδους προβοκάτσια, μέσα από μία εκστρατεία ψεύδους και κακού θεάτρου».

Την επέμβαση της αστυνομίας είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι «παράνομες» διαδηλώσεις δε θα γίνουν πλέον ανεκτές. Ο εισαγγελέας, από την πλευρά του διέταξε έρευνα για ενδεχόμενα περιστατικά υπερβολικής βίας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, απαίτησε εκ νέου τερματισμό των κινητοποιήσεων, λέγοντας ότι στόχος τους ήταν «η τουρκική οικονομία» και «κατεβλήθησαν προσπάθειες να στρεβλωθεί η εικόνα της Τουρκίας ως τμήμα ενός συστηματικού σχεδίου».

  • Χτες ανακοινώθηκε η σύλληψη του Νασίρ Εσκιοράκ, Τούρκου πολίτη, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Ρέιχανλι, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.
ΣΥΡΙΑ
Διπλή επίθεση καμικάζι στη Δαμασκό

Ο συριακός στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις στην περίμετρο του Χαλεπιού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διπλή βομβιστική επίθεση καμικάζι σημειώθηκε χτες το πρωί στο κέντρο της Δαμασκού. Στόχος έγινε ένα κτίριο της Αστυνομίας σε κεντρική εμπορική και πολυσύχναστη συνοικία της συριακής πρωτεύουσας. Ενας βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη στον πρώτο όροφο του κτιρίου και ένας δεύτερος, σύμφωνα με τα συριακά επίσημα ΜΜΕ, λίγο αργότερα στην είσοδο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 30, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για αστυνομικούς ή για πολίτες. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει, μέχρι αργά το βράδυ, την ευθύνη αν και σε παλαιότερες ανάλογες επιθέσεις την ευθύνη είχε αναλάβει τελικά η ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα» που πρόσκειται στην «Αλ Κάιντα» και αποτελείται κυρίως από ξένους μισθοφόρους.

Προφανώς, η αιματηρή διπλή επίθεση αυτοκτονίας δεν είναι εντελώς άσχετη με το γεγονός ότι ο συριακός στρατός έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις στην περίμετρο του Χαλεπιού, κυρίως από το βορρά. Παράλληλα, ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέναγ, το οποίο από τη Δευτέρα έχει περάσει υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «σημείο καμπής» την κατάληψη του Κουσάιρ από το συριακό στρατό και επανέλαβε ότι το Παρίσι εκτιμώντας ότι η στιγμή είναι «κρίσιμη» θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών.

Το δικό του σχόλιο για την κατάσταση έκανε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ο οποίος εκτίμησε ότι αν ο Σύρος Πρόεδρος είχε εγκαίρως ικανοποιήσει τα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις, δεν θα είχε γίνει πόλεμος στη Συρία. Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν είναι «ο συνήγορος της συριακής ηγεσίας» αλλά επιδιώκει να μην υπάρχουν μεροληπτικές συμπεριφορές που υποσκάπτουν την πολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

ΡΩΣΙΑ
Αμφιβολία για τη διεξαγωγή της συνόδου για τη Συρία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η συριακή αντιπολίτευση χρησιμοποίησε στην πόλη Ελ Κουσέιρ πυροβολικό καθώς και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, κι εκτίμησε πως οι αντίπαλοι του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ, είναι πάρα πολύ καλά εξοπλισμένοι.

Ο Λαβρόφ τόνισε πως τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία θα πρέπει να διερευνηθούν, αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε αβεβαιότητα για το αν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλη η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία και κατέστησε τον λεγόμενο «Εθνικό Συνασπισμό» της συριακής «αντιπολίτευσης» υπεύθυνο για την καθυστέρηση στη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη. Ασκησε κριτική στην αμερικανική πλευρά λέγοντας: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως ο Εθνικός Συνασπισμός, για την υποστήριξη του οποίου μια σειρά χορηγοί από το εξωτερικό ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα, δεν είναι έτοιμος όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν μπορεί ακόμη να αποφασίσει ποιος θα τον εκπροσωπήσει στη διάσκεψη».

Ο Λαβρόφ επίσης τόνισε πως δεν αμφιβάλλει ότι ο Σύρος Πρόεδρος θα στείλει αντιπροσωπεία στη διεθνή διάσκεψη που προετοιμάζεται.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρωσία βλέπει στο πρόσωπο του Ασαντ έναν «σύμμαχο» και εάν πιστεύει ότι αυτός θέλει να σταματήσει τη βία, ο Λαβρόφ είπε ότι στη Ρωσία «βλέπουν σύμμαχους όλους εκείνους που θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο στη Συρία» και «γι' αυτό το λόγο πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε εάν η αντιπολίτευση εκφράζει την επιθυμία να πάρει μέρος στη διάσκεψη».

Ο Σ. Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για χρησιμοποίηση δύο μέτρων και σταθμών, σημειώνοντας πως συμπεριφέρονται ως εξής: «Δεν μ' αρέσει αυτός ο άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα, γι' αυτό ας τον πούμε δικτάτορα κι ας τον ανατρέψουμε. Ενας άλλος άνθρωπος σε μια άλλη χώρα έχει επίσης δικτατορική συμπεριφορά, αλλά αυτός είναι ο δικός μας δικτάτορας».

Την ίδια ώρα και στην ίδια συνέντευξη επιδίωξε να αμβλύνει την εικόνα της μεταξύ τους σφοδρής σύγκρουσης, που διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, και δήλωσε πως Ρωσία και ΗΠΑ «δεν έχουν κάποια διαφορά στη στρατηγική προσέγγιση σ' ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Συρία και στην κατάσταση σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Θέλουμε σε όλες τις χώρες να υπάρξει σταθερότητα, δημοκρατία με ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στους σύγχρονους διεθνείς κανόνες, καθώς και να αντανακλά τις παραδόσεις στην κοινωνία».


Ι. Π.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συγκρούσεις αστυνομικών - διαδηλωτών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ισχυρές δυνάμεις της βρετανικής Αστυνομίας προχώρησαν χτες στην καταστολή ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν διαδηλωτές έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΒΡ στο Λονδίνο, ενόψει της διάσκεψης κορυφής των 8 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών - G8 - την ερχόμενη βδομάδα στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές στο κεντρικό Λονδίνο συλλαμβάνοντας 32 εξ αυτών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση με στόχο δικαστικούς υπαλλήλους

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο υπαλλήλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην Καμπούλ, πραγματοποιήθηκε, χτες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους ενώ ακόμα 40 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, με την Αστυνομία να αναφέρει ότι ο καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε τρία λεωφορεία με υπαλλήλους στην περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ και του αρχηγείου του ΝΑΤΟ. Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή όπου λειτουργούν πρεσβείες και εγκαταστάσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, με ισχυρά μέτρα ασφαλείας, προκαλεί ερωτήματα, ενώ οι αρχές ερευνούν αν υπάρχουν και άλλα οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά σταθμευμένα στην περιοχή, που θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις επιθέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ