ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΝ - ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Συντονισμένη προσπάθεια χειραγώγησης του λαού

Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε σε φιλοφρονήσεις για τα εκατομμύρια που υποφέρουν και σε εξαγγελίες για «ανάπτυξη» που θα ωφελήσει τάχα τη λαϊκή οικογένεια

Από τις κοινές δηλώσεις Σαμαρά - Γιούνκερ
Από τις κοινές δηλώσεις Σαμαρά - Γιούνκερ
Στην οργανωμένη εκστρατεία χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων εντάσσονται οι χτεσινές κοινές δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά και του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν το μαύρο άσπρο και δε δίστασαν να κοροϊδέψουν ξεδιάντροπα το λαό, παρουσιάζοντας περίπου ως «επίτευγμα» (!) τη φτωχοποίησή του.

Οι Σαμαράς και Γιούνκερ έκαναν λόγο για «πρόοδο της Ελλάδας», για «αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό» και ισχυρίστηκαν ότι «η κατάσταση είναι σαφώς πολύ πιο καλή σε σχέση με ένα χρόνο πριν», αντιστρέφοντας τη δεινή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, με στόχο να τον σύρουν στην υπεράσπιση της ανάκαμψης για το κεφάλαιο.

Αναμάσησαν ακόμα την προπαγάνδα περί «λάθους» διαχείρισης, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ισοπέδωσης του λαού ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ελληνικών κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με πραγματικό στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για έξοδο από την κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

«Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά τίποτα δεν θυμίζει την Ελλάδα όπως ήταν πριν ένα χρόνο», ισχυρίστηκε στις δηλώσεις του ο Αντ. Σαμαράς. Ερωτηθείς για την έκθεση του ΔΝΤ, υποστήριξε: «Είχα επισημάνει ότι ήταν λάθος συνταγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε πίσω στο χθες και θα σταματήσουμε να βλέπουμε το αύριο. Τα λάθη διορθώνονται (...) Αυτή την αξιοπιστία και τη σταθερότητα την κερδίσαμε. Αυτά τα δύο μας βάζουν σε πορεία εξόδου από την κρίση. Τώρα που βλέπουμε φως μπροστά μας, δεν θα αφήσω να γυρίσουμε στα σκοτάδια που αφήνουμε πίσω μας».

Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «μεγάλη αντιστροφή της ψυχολογίας και του κλίματος για την Ελλάδα παγκοσμίως», για να καλέσει στη συνέχεια τα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν στα νέα μέτρα, με υποσχέσεις για «ανάπτυξη» και «ανάκαμψη», από την οποία τάχα θα ωφεληθεί η λαϊκή οικογένεια. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για κοινή πολιτική της ΕΕ στην Ενέργεια και το Μεταναστευτικό και ζήτησε την άμεση εμπλοκή της ΕΕ και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Στηρίζοντας την εκστρατεία χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους». Προκλητικά εξήρε το «θάρρος του ελληνικού λαού», που «αποδέχτηκε τις θυσίες»! Παίζοντας με την αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, που αναζητούν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν, τάχτηκε υπέρ της εκπόνησης προγραμμάτων για την «αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», τα οποία στην ουσία έρχονται να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις με την παροχή φτηνών εργατικών χεριών, μέσω και της λεγόμενης «μαθητείας».

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση ΕΕ - ΔΝΤ, με πρόσχημα τη «λάθος συνταγή» στο ελληνικό πρόγραμμα. Αφού δήλωσε ότι «υπήρξαν λάθη», στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «επιτεύχθηκε το βασικό, που ήταν η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Καταργούν την κυριακάτικη αργία στο λιανεμπόριο

Την ερχόμενη εβδομάδα η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης. Ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών στην «ατζέντα» του υπουργείου Ανάπτυξης

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με νέα μέτρα ενίσχυσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του λιανεμπορίου, η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, η άρση των όποιων «περιορισμών» για το κεφάλαιο στην επιχειρηματική αγορά, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκαν μέτρα που αφορούν στους παρακάτω τομείς:

1. Κυριακάτικη αργία: Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων εμβαδού μέχρι 250 τ.μ. για όλες τις Κυριακές του έτους και για 7 Κυριακές στα υπόλοιπα καταστήματα και για τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου. Με το συγκεκριμένο μέτρο, έρχονται να σφίξουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, αποσκοπούν στο να διαμορφώσουν συνθήκες για περισσότερα λουκέτα, σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων που θα απομείνουν στην επιχειρηματική πιάτσα. Για τη συνέχεια, απόλυτα φανερές είναι οι βλέψεις τους για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε ολόκληρο τον κλάδο του λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων.

2. Ιδιωτικοποιήσεις: Η «καθυστέρηση» στην υπόθεση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ κινητοποιεί τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά με την επίσπευση του προγράμματος σε άλλες βασικές υποδομές, συγκεντρωμένους και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας. Ψηλά στη λίστα ανεβαίνουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ συζήτηση γίνεται και για την εκχώρηση στο γερμανικό μονοπώλιο «Ντόιτσε Τέλεκομ», του μετοχικού πακέτου 6% στον ΟΤΕ, που έχει απομείνει στην ιδιοκτησία του αστικού κράτους. «Επενδυτικό» ενδιαφέρον για τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν εκδηλώσει 11 επιχειρηματικά σχήματα, όπως η γαλλική «Vinci» από κοινού με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ, η γερμανική «Fraport» με τον όμιλο Κοπελούζου, κινέζικα μονοπώλια του κλάδου.

3. Πλειστηριασμοί: Οι κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν σιγά σιγά τις «σκέψεις» για κατάργηση του σημερινού καθεστώτος απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, σε περιπτώσεις υπερχρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών. Το ζήτημα έχει ήδη ανακινηθεί από την πλευρά του ΔΝΤ. Θα συζητηθεί στα «γεμάτα» με τα κλιμάκια της τρόικας, κατά την επόμενη αξιολόγηση, φέτος το φθινόπωρο. Στο παρασκήνιο γίνεται συζήτηση για τα κάθε είδους επισφαλή «κόκκινα δάνεια» που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες και για τους τρόπους διαχείρισης. Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώνονται προτάσεις για τη μεταφορά των δανείων αυτών σε νέο ίδρυμα τύπου «κακής τράπεζας», προκειμένου οι τραπεζίτες να ξεμπλοκάρουν από τα βαρίδια των ισολογισμών τους.

4. «Απελευθερώσεις»: Στη βάση των «επισημάνσεων» του ΟΟΣΑ, έγινε συζήτηση και για την άρση των «στρεβλώσεων» και «γραφειοκρατικών εμποδίων» που υπάρχουν στην επιχειρηματική δράση. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλονται οι παραπέρα «απελευθερώσεις» σε λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», τα οποία χαρακτηρίζονται για τη σχετικά μεγάλη διασπορά της δραστηριότητας. Επίσης η «απελευθέρωση» των πωλήσεων, που ισχύει σε ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων, όπως σκευασμάτων (βιταμίνες κ.ά.) που μέχρι σήμερα διακινούνται από τα φαρμακεία. Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται με τις πωλήσεις τσιγάρων από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. «Απελευθερώσεις» ετοιμάζονται και για τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, στα οποία επίσης δρομολογείται η συγκέντρωση σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Οι πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένονται προς τα τέλη του καλοκαιριού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στρατηγική επιλογή και όχι «λάθος» η αντιλαϊκή πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις Σαμαρά - Γιούνκερ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αντιλαϊκή πολιτική δεν ήταν αποτέλεσμα λάθους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Ηταν και παραμένει επιλογή της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, για έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Τα συμφέροντα των μονοπωλίων έχουν στο μυαλό τους ο Σαμαράς και ο Γιούνκερ, όταν λένε ότι "η κατάσταση είναι σαφώς πολύ πιο καλή σε σχέση με ένα χρόνο πριν". Η πραγματικότητα για τη λαϊκή οικογένεια είναι σαφώς χειρότερη, με την ανεργία να καλπάζει, το λαϊκό εισόδημα να κατρακυλά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα να ισοπεδώνονται και νέα μέτρα να είναι προ των πυλών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ